Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 08 19

Mitinę būtybę primenantis milžinas užaugino Latvijos krepšiniui sparnus

Jauna padavėja centriniame Rygos bare nežinojo, kad šeštadienį vyks didysis Baltijos derbis tarp Lietuvos ir Latvijos krepšininkų. Bet ji žino, kad kai rinktinėje žaidžia Kristapas Porzingis, latviai gali svajoti apie pergales ir prieš Europos vicečempionus. „Žinote, anksčiau būčiau pasakiusi, kad jūs tikrai laimėsite. Bet kai mes turime Porzingį, dabar jau viskas įmanoma“, – smagiai gūžtelėjo pečiais besišypsojusi mergina.
Kristapas Porzingis
Kristapas Porzingis / „Instagram“ nuotr.
Eurobasket '17 pasiruošimas | Lietuva LTU – Latvija LAT | 19:30 | Ryga

K.Porzingis Amerikoje dar vadinamas krepšinio vienaragiu – retų neįtikėtinų savybių sutvėrimu.

Joks žirgas neturi sparnų. Joks žirgas neturi rago tarpuakyje. Bet ir pasaulyje turbūt nėra tokių žaidėjų, kurie būdami 221 cm ūgio išdarinėtų tokius dalykus kaip K.Porzingis.

Jo sparnai – centimetrai ir greitis, kokių neturi joks kitas NBA žaidėjas. Niekas kitas taip greitai nejuda po aikštę ir taip aukštai neskraido virš lanko.

Jo ragas – tritaškiai metimai. Joks kitas 220 cm ūgio NBA žaidėjas nėra toks pavojingas kirsdamas iš trijų taškų zonos.

Mitiniai reiškiniai gali apsupti galvą. Visai kaip mitinė K.Porzingio figūra apsvaigino Latvijos krepšinio aistruolius.

⭐️⭐️⭐️ Tiekamies piektdien Arēnā pret Poliju! @basketbols

A post shared by Kristaps Porzingis (@kporzee) on

Skrajoja virš lanko, ne padebesiais

Du sėkmingi sezonai nepakeitė 22-ejų Latvijos vunderkindo. Jis toks pat paprastas, toks pat nuoširdus ir linksmas, koks buvo iki skambios karjeros NBA.

Pavyzdžiui, paskutinėje „New York Knicks“ treniruotėje balandį, Niujorko priemiestyje, K.Porzingis lyg eilinis vaikinas šlepsėjo treniruočių centre su pliažinėmis šlepetėmis, pažastyje nešinas naujausiu „Playstation“.

Jis lyg smalsus vaikas susidomėjęs apžiūrinėjo sulankstomą miniatiūrinį Mindaugo Kuzminsko droną, kurį tada nesėkmingai bandė numušti „Knicks“ puolėjas Kyle'as O'Quinnas.

Vienintelis dalykas, kuris pasikeitė, tai prieinamumas.

Žurnalistai su juo jau taip lengvai nebesusisieks per feisbuką. Nuo perdėto dėmesio Kristapą saugo trys jo broliai Porzingiai. Vienas jų, Martinas, tapo savotišku K.Porzingio atstovu spaudai.

Bet tai nereiškia, kad Kristapas sužvaigždėjo. Net jei ir Kristapas Porzingis tarptautiniu mastu tapo garsiausiu Latvijos visų laikų sportininku. Didesniu nei tenisininkas Ernestas Gulbis savo karjeros pike ar tenisininkė Alona Ostapenko po laimėto „French Open“.

K.Porzingio statistika NBA
2015-2016 m. 28,4 min. | 14,3 tšk. | 42,1% met. | 7,3 kam. | 1,9 blk.
2016-2017 m. 32,8 min. | 18,1 tšk. | 45% met. | 7,2 kam. | 2 blk.

Tiesiog broliai nori, kad jis mažiau energijos švaistytų pašalinei veiklai ir galėtų susitelkti pagrindinei – darbui aikštėje.

O Latvija dievina Kristapą, kurio atvaizdas puikuojasi ant Rygos senamiesčio tramvajų.

Būtent daugiausiai dėl jo šeštadienį per Rygos miesto šventę 11 tūkstančių latvių rinksis pažiūrėti Baltijos derbio. Ir ko verta pasikeitusi ir gerokai sustiprėjusi nacionalinė komanda.

Be abejonės, K.Porzingis bus tas žmogus, kuris bandys nuvesti latvius į pergalę.

Tomorrow is my debut with Latvia vs Poland. Some shots from todays practice ????????

A post shared by Kristaps Porzingis (@kporzee) on

Latvių ir lietuvių keliai vos nesusikirto Klaipėdoje, bet draugiškame turnyre Lietuvos pajūryje kaimynai krito prieš gruzinus ir į finalą su Lietuva nepateko.

Bet Latvija tada buvo visai kitokia, be viso branduolio – J.Strelnieko, D.Bertanio ir K.Porzingio.

Rygoje Lietuva sutiks pajėgiausią Latvijos rinktinę per daugelį metų. Jos jėga įsitikino lenkai, kritę prieš broliukus 65:77. K.Porzingis tapo rezultatyviausiu visų laikų Latvijos vyrų rinktinės debiutantu – pelnė 24 taškus.

K.Porzingio požiūris ir darbai leidžia latviams tikėtis, jog neįtikėtinas talentas nebus iššvaistytas ir jie turės superžvaigždę. Galbūt Dirko Nowitzkio kalibro, kaip Vokietija.

Vienintelis latvių rūpestis – K.Porzingio sveikata. Nors jo ūgis siekia net 221 cm, kartais aikštėje Kristapas rungtyniauja kaip gynėjas. O tai reiškia, kad K.Porzingis žaidžia daug kontaktinio krepšinio, kuris vėliau gali atsiliepti jo kūnui.

„Scanpix“ nuotr./Kristapas Porzingis
„Scanpix“ nuotr./Kristapas Porzingis

Tiesa, kaip ir Lietuvoje, Latvijoje netrūksta be galo didelius reikalavimus keliančių interneto profesorių, kurie po kelių blankesnių aukštaūgio rungtynių pradeda kelti bangas.

Tačiau Latvijos krepšinio specialistai neabejoja labai šviesia K.Porzingio ateitimi. Jie jį mato NBA Šlovės muziejuje. Ir kalba apie tai drąsiai.

„Kitas Porzingio žingsnis – tapti nuolatiniu NBA Visų žvaigždžių rungtynių dalyviu. Manau, kad jis tokiu tikrai taps. Svarbiausia, kad jis išliktų sveikas – ateityje tada jis tikrai turėtų patekti į Šlovės muziejų“, – įsitikinęs sportacentrs.com krepšinio žurnalistas Andrejus Silinis.

Šviesi Latvijos krepšinio ateitis

Už plačių K.Porzingio sparnų glaudžiasi būrys talentingų Latvijos krepšininkų.

Dairis Bertanis („San Antonio Spurs“), Janis Strelniekas (Pirėjo „Olympiakos“), Janis Timma (Vitorijos „Baskonia“), Davis Bertanis (Stambulo „Daruššafaka“) taip pat sudarys pavojingą latvių branduolį.

Visi penki Latvijos penketo žaidėjai gali atakuoti iš trijų taškų zonos. Pridėkite buvusį „Lietuvos ryto“ snaiperį Janį Blūmą, veteraną Kristapą Janičenoką, Panevėžio „Lietkabelio“ puolėją Žanį Peinerį ar jauną, bet talentingą Rolandą Smitą nuo suolo, ir Ainaro Bagatskio rankose išvysite neprognozuojamą ginklą.

Čia yra žmonių, kurie tiki, kad latviai gali prasibrauti net į Europos čempionato pusfinalį.

Beje, A.Bagatskis prabilo, kad jam tai bus paskutiniai metai Latvijos rinktinėje. Po 2009-ųjų metų Europos čempionato komandos vairą iš Kęstučio Kemzūros perėmęs buvęs „Žalgirio“ strategas medalių savo šaliai neiškovojo, bet faktai kalba už save – latvių rezultatai buvo geresni nei anksčiau.

A.Bagatskis norės trinktelėti durimis su trenksmu. Jis norės laimėti ir šį principinį mūšį su Lietuva. Bet palikdamas nacionalinę komandą jis gali būti ramus, kad ateitis – labai šviesi.

„Taip, Latvijos krepšinio lyga kitąmet bus dar prastesnė, o jaunimo rinktinės užėmė paskutines vietas Europos čempionatuose. Tačiau bendras vaizdas atrodo gerai. Jau turime NBA bei Eurolygos žaidėjų ir jų tik daugės netolimoje ateityje“, – įsitikinęs A.Silinis.

Čia yra žmonių, kurie tiki, kad latviai gali prasibrauti net į Europos čempionato pusfinalį. Beje, Latvija nematė savo rinktinės, įveikiančios ketvirtfinalio barjerą, nuo 1939-ųjų.

Latvijos rinktinės sudėtis
Janis Strelniekas Dairis Bertanis Janis Timma Davis Bertanis Kristapas Porzingis
Aigaras Škėlė Janis Blūmas Žanis Peineris Rolandas Smitas Martinas Meieris
Kristapas Janičenokas Ojaras Silinis
Andrejus Gražulis

Adekvačiau rinktinės galimybes vertinantys specialistai Latvijos komandą mato kaip ateities rinktinę. Bet jie paslapčia tikisi, kad latviai taps jau šio čempionato juoduoju arkliuku.

„Ši rinktinė bus stipriausia po 2-4 metų, kai visi mūsų jaunieji talentai pasieks karjeros piką. Be to, turime dar keletą jaunųjų talentų, kurie dar tik braunasi į vyrų krepšinį“, – 24sek pasakojo A.Silinis.

Tačiau šis Europos čempionatas latviams gali būti išskirtinai reikšmingas. Dėl naujos FIBA sistemos ir konflikto su Eurolyga, gali būti taip, kad atrankoje į pasaulio čempionatą Latvijos komanda kovos labai susilpnėjusi. Visi geriausi latvių žaidėjai – iš Eurolygos ir NBA klubų.

„Žmonės ir žaidėjai tą supranta, todėl jie žino, koks šis Europos čempionatas svarbus Latvijai. Realiausias tikslas – užimti aukštesnę vietą nei prieš dvejus metus“, – sakė A.Silinis. Jo tautiečiai 2015-ųjų Europos pirmenybėse finišavo aštunti.

Beje, šiemet Europos pirmenybėse nebebus kovojama dėl 5-8 vietų. Tad grįžtame prie optimistiškojo pusfinalio. Bet kaip pasakytų padavėja iš baro Rygoje, su K.Porzingiu viskas įmanoma.

Pats laikas gerbti Latvijos krepšinį. Mažasis braliukas smarkiai ūgtelėjo.

Gatavs debijai. #TrīsZvaigznes

A post shared by Kristaps Porzingis (@kporzee) on

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius