-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 15

Nelemtą barjerą pasitinka nesustabdomi: Lietuvos rinktinę lydi unikalūs pasiekimai

Šešiolikmečių rinktinė trečiadienį turės galimybę peršokti Lietuvai šią vasarą nelemtą barjerą. Tomo Purlio auklėtiniai stos į Europos čempionato ketvirtfinalio mūšį su Kroatija, kuriame pergalė atvestų mūsiškius tarp keturių stipriausiųjų. Į paskutinį degantį etapą lietuvius atlydėjo keli unikalūs statistiniai pasiekimai.
Lietuvos jaunučių krepšinio rinktinė
Lietuvos jaunučių krepšinio rinktinė / FIBA.com nuotr.

Lietuvos šešiolikmečių rinktinė kol kas yra labiausiai dominuojanti čempionato komanda.

Kaip ir prancūzai bei ispanai, lietuviai turnyre Serbijoje dar nepatyrė nė vieno pralaimėjimo. Bet kas mūsiškius skiria nuo favoritų, tai kad Lietuvos ekipa triuškino varžovus didžiausiu skirtumu.

Vienerias rungtynes šešiolikmečiai laimėjo vidutiniškai net 39,75 taško skirtumu. Didžiausio pasipriešinimo lietuviai sulaukė aštuntfinalyje, kur Nyderlandai jiems nusileido 31 tašku (84:53).

Juodkalnija nugalėta 34 (84:50), Izraelis – 46 (92:46), Slovėnija – 50 taškų (105:55). Ispanai savo priešininkus skriaudė vid. 30, prancūzai – 29 taškų skirtumu.

FIBA.com nuotr./Tomas Purlys
FIBA.com nuotr./Tomas Purlys

Niekas neprilygsta Lietuvai pagal rezultatyvumą – su 91,3 taško vidurkiu artimiausius persekiotojus ispanus T.Purlio auklėtiniai lenkia net 6,8 taško.

Lietuvos komandą tokiam rezultatyvumui užkuria fantastiškas dalijimasis kamuoliu. Net su 25,3 rezultatyvaus perdavimo vidurkiu lietuviai pirmauja turnyre.

Lietuva išsiskiria unikaliu tritaškių pataikymu – 39,1 proc. Tik dar viena komanda – Latvija (33 proc.), turnyre pataiko daugiau nei 30 proc. tritaškių.

Tiesa, mūsiškiai turi būti labai apsukrūs, nes tos pergalės nieko nereiškia kovoje dėl medalių. Lietuvių kelią pastojo dviejų žinomų buvusių krepšininkų vedama Kroatijos rinktinė.

Kroatai čempionate patyrė tik vieną pralaimėjimą – pačiose pirmose rungtynėse nusileido turkams.

Tačiau įsibėgėjusi Kroatijos ekipa tapo pavojinga jėga. 15-metis 201 cm ūgio puolėjas Roko Prkačinas yra buvusio aukštaūgio Nikola Prkačino sūnus. Su 17,8 taško, 10 atkovotų kamuolių, 5 rezultatyvių perdavimų ir 25 naudingumo balų vidurkiu jis yra antras efektyviausias viso turnyro žaidėjas, nusileidžiantis tik ispanų fenomenui Usmanui Garubai.

Ketvirtfinalyje su Italija šis jaunuolis pelnė 26 taškus (10/11 dvit.), atkovojo 16 kamuolių, išskirstė 7 rezultatyvius perdavimus ir surinko net 48 naudingumo balus.

Kitas kroatas, dvimetrinis 16-metis Ivanas Perasovičius, yra žinomo trenerio, taip pat buvusio garsaus krepšininko Velimiro Perasovičiaus sūnus. Jis čempionate renka vid. 13,3 taško, 5,8 atkovoto kamuolio ir 17,3 naudingumo balo.

Lietuvių gretose išskirtinių rodiklių nėra, bet daugiausiai dėl to, kad T.Purlys fantastiškai skirsto žaidimo laiką. Nė vienas krepšininkas neturi bent 20 minučių vidurkio – jokia kita čempionato komanda neprilygsta pagal šį rodiklį.

Penki žaidėjai renka dviženklį naudingumo balų skaičių, o Ąžuolas Tubelis yra efektyviausias su 12,5 taško, 8 atkovotų kamuolių (4 puol.), 3,5 rezultatyvaus perdavimo ir 19,8 naudingumo balo vidurkiu.

FIBA.com nuotr./Ąžuolas Tubelis
FIBA.com nuotr./Ąžuolas Tubelis

Emilis Butkus renka 13,5 naudingumo balo, Hubertas Pivorius ir Matas Repšys – 13,3 naudingumo balo. 15-metis gynėjas H.Pivorius pasižymi fantastišku tritaškių pataikymu. Dažniausiai iš toli atakuojantis lietuvis (vid. 5,2 met.) realizavo net 66,7 proc. tritaškių, o tai leidžia jam sukaupti 14,3 taško vidurkį.

Šarūno Marčiulionio sūnui Augustui kol kas sunkiai sekasi atakuoti krepšį – tikslą pasiekė tik 45,5 proc. jo dvitaškių, 25 proc. tritaškių ir 27,3 proc. baudų (vid. 4 tšk., 8,5 naud.), bet pagal rezultatyvių perdavimų skaičių (vid. 6,5), 16-metis 189 cm ūgio atakų organizatorius nusileidžia tik vienam čempionato krepšininkui.

FIBA.com nuotr./Augustas Marčiulionis
FIBA.com nuotr./Augustas Marčiulionis

Kroatija bus kito lygio žvėris, nes nė viena Lietuvos grupės komanda nepateko į ketvirtfinalį. Visi keturi iki šiol įveikti priešininkai kartu pasiekė tik tiek pergalių (3), kiek viena Kroatijos ekipa.

Tačiau mūsiškiai arti to, kad pirmieji iš visų amžių jaunimo rinktinių šią vasarą pasiektų pusfinalį.

Mūšio pradžia Novi Sade – 14 val. 45 min. Lietuvos laiku. Tiesioginę mačo transliaciją, kurią pateikia FIBA, galėsite matyti 24sek.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius