-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 28

Nepaprastoji padėtis: Lietuvos rinktinė – COVID-19 užpustytoje šalyje

Čekijos krepšinio rinktinė pastaraisiais metais kyla FIBA reitinge ir jiems nebedaug trūksta iki Lietuvos rinktinės. Tačiau šiuo metu Čekija pateko į lyderių sąrašą, kuriame visiškai nepageidautų būti. Rekordinius užsikrėtimų COVID-19 skaičius šią savaitę fiksuojančioje Čekijoje pirmadienį pasaulio čempionato atrankos rungtynes žais Lietuvos komanda.
Lietuvos rinktinės treniruotė Opavoje
Lietuvos rinktinės treniruotė Opavoje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kazio Maksvyčio vadovaujami Lietuvos krepšininkai įprastu šūksniu „Mes už Lietuvą“ pabaigė treniruotę Opavos krepšinio arenoje.

Tačiau padėtis 60 tūkst. gyventojų mieste, kaip ir visoje Čekijoje – nepaprastoji.

Ne todėl, kad sniegas taip užpustė Opavą sekmadienį, kad miesto senamiestyje teko matyti slidėmis šliuožiantį vyrą.

Rimtos bėdos atsirito kiek anksčiau, kai Čekija kartu su Slovakija ir Austrija šią savaitę užkopė į pirmąjį trejetą pasaulyje pagal COVID-19 užsikrėtimų skaičių.

Suprasti akimirksniu

  • Iš viso nuo pandemijos pradžios Čekijoje yra registruota 2 mln. COVID-19 atvejų ir užfiksuota 32,4 tūkst. mirčių.
  • Skaičiai išaugo pastaruoju metu. Per savaitės 7 dienas buvo suskaičiuota 131 tūkst. užsikrėtimų, kai per visą spalį tebuvo 73 tūkst.

Čekijos ministras pirmininkas Andrejus Babišas ketvirtadienį paskelbė nepaprastąją padėtį 30 dienų, todėl sekmadienio vakarą Opavoje minia žmonių susirinko pažiūrėti uždegamų lempučių prie kažkada buvusios didžiausios parduotuvės „Breda“ tuometinėje Čekoslovakijoje, žinodami, kad kalėdinės mugės nebebus.

Čekai reagavo į kelias dienas iš eilės fiksuotus nemalonius rekordus – beveik 26 tūkst., o kitą dieną 27,8 tūkst. užsikrėtimų nustatyta šalyje, kurioje gyvena 10,7 mln. žmonių.

Net Čekijos prezidentas Milošas Zemanas atsidūrė ligoninėje dėl COVID-19 šią savaitę, o vyriausybė ėmėsi priemonių.

Nuo penktadienio restoranai, barai ir naktiniai klubai užrakinami iki 22 val., apribota prekybos centrų veikla. Šventėse ar vakarėliuose negali būti daugiau nei šimtas žmonių.

Čekijoje paskiepyta tik 58 proc. žmonių – tai vienas žemiausių rodiklių Europoje. Tad vyriausybė svarsto įvesti privalomą vakcinaciją tam tikroms visuomenės grupėms, tarp jų senjorams, ligoninių darbuotojams, kariams ir policininkams.

„Jei pažiūrėsime į skaičius, jie tikrai nėra malonūs, – 15min sakė Čekijos legendinis krepšininkas Jiri Zidekas, 1999 padėjęs Kauno „Žalgiriui“ iškovoti Eurolygos čempionų titulą. – Bet mano požiūris toks: aš tikiu mokslu ir vakcina.

Prižiūriu savo kūną, sportuoju reguliariai, darau pratimus. Stengiuosi neriboti savo gyvenimo, bandau likti guvus. Nesakau, kad lankausi koncertuose ar dideliuose renginiuose, bet stengiuosi laikytis įprasto gyvenimo ritmo – vykstu į krepšinio rungtynes, rūpinuosi savo darbiniais reikalais Eurolygoje ir VTB Jungtinėje lygoje.“

Daug bilietų į rungtynes su Lietuva teko grąžinti

Nauji ribojimai tiesiogiai palietė ir krepšinį bei antrąsias pasaulio čempionato atrankos rungtynes pirmadienį tarp Čekijos ir Lietuvos.

Čekai jau buvo pardavę 2,5 tūkst. bilietų į Opavos areną ir vylėsi, jog visos 3 tūkst. kėdžių bus nusėstos sirgalių, bet nuo pirmadienio vyriausybė nukirpo žiūrovų skaičių renginiuose iki 1 tūkst.

Bet, kaip sakė rašytojo Jaroslavo Hašeko herojus kareivis Šveikas: dar niekada nebuvo taip, kad kaip nors nebūtų.

Sukdamasi iš padėties Čekijos krepšinio federacija nusprendė palikti bilietus pirmajam juos įsigijusiam žiūrovų tūkstančiui, o antrajam tūkstančiui pinigai grąžinami.

Sąlyga pirmajam tūkstančiui – jie turi būti vakcinuoti. Nuo pirmadienio įsigalioja ir daugiau taisyklių – daugumai neskiepytų čekų nebeužteks parodyti neigiamo koronaviruso testo rezultato, kad patektų į viešus renginius, barus ir restoranus, lankytųsi kirpyklose, muziejuose, viešbučiuose ir panašiose vietose. Tik žmonės, kurie pasiskiepijo arba yra persirgę COVID-19, galės ten lankytis.

Neįprasta aplinka pernelyg netrikdo Lietuvos rinktinės, šeštadienį skrydžiu per Katovicus pasiekusios Čekiją ir ten surengusios dvi treniruotes sekmadienį.

„Nelabai jaučiame. Ir Klaipėdoje gyvenome ritmu viešbutis–salė–viešbutis, taip ir čia, – pakomentavo Lietuvos komandos treneris Kazys Maksvytis. – Didesnių suvaržymų nepajutome.“

VIDEO: K.Maksvyčio komentaras po vakarinės rinktinės treniruotės

Žaidėjai jau irgi yra pratę prie įvairių situacijų įvairiose šalyse.

„Matote, aš juk Rusijoje žaidžiu, – šyptelėjo puolėjas Mindaugas Kuzminskas, paklaustas apie situaciją Čekijoje. – Sankt Peterburge irgi buvo užsidarymas. Esame įpratę žaisti ir su žiūrovais, ir be žiūrovų.“

Tikslas – sustabdyti įsibėgėjusius čekus

Lietuviai pergale 89:69 penktadienį Klaipėdoje prieš Bulgariją pradėjo atrankos kelią link 2023 metų pasaulio čempionato.

„Labai geras įspūdis. Žaidė laisvai, kamuolys laisvai vaikščiojo – per trumpą laiką pavyko padaryti daug. Net po rungtynių parašiau treneriui Kaziui Maksvyčiui žinutę – gal manęs nebereikia, kai taip gražiai žaidžiate?“ – sakė prieš porą dienų prie rinktinės prisidėjęs M.Kuzminskas.

Suprasti akimirksniu

  • Svarbi kiekviena pergalė.
  • 2023 metų pasaulio čempionato atrankoje Lietuva žaidžia F grupėje su Bulgarija, Čekija ir Bosnija. Į kitą etapą pateks trys geriausios komandos, bet kiekvienos rungtynės svarbios, nes pergales jos atsineš į antrąjį etapą, kur atkeliaus trys geriausios E grupės rinktinės: Prancūzija, Juodkalnija, Vengrija arba Portugalija. Antrajame etape iš šešių grupės komandų trys iškops į planetos čempionatą, kuris vyks Japonijoje, Indonezijoje ir Filipinuose.

Grupės favoritais laikomi lietuviai FIBA reitinge rikiuojasi devintoje vietoje, bet čekai yra netoli – jie pakilo į dvyliktą poziciją, kai užėmė šeštąją vietą 2019 metų pasaulio čempionate ir pateko į Tokijo olimpines žaidynes, į kurias lietuviams iškopti nepavyko.

Per tarpusavio rungtynių istoriją lietuviai yra nudegę nagus net su Arvydu Saboniu, Artūru Karnišovu ir Šarūnu Jasikevičiumi priešakyje, kai netikėtai pralaimėjo čekams 1999 metų Europos čempionato pirmosiose rungtynėse.

Kita vertus, pastarosios akistatos buvo sėkmingos – tuometinio trenerio Dariaus Maskoliūno vadovaujami lietuviai gavo pamokų nuo belgų ir danų, bet Europos čempionato atrankos grupėje abu kartus įveikė Čekiją, kuri, tiesa, žaidė be konkurencijos – čekai rengs kitų metų žemyno pirmenybių grupės varžybas Prahoje.

Be savo lyderių – Tomašo Satoransky („New Orleans Pelicans“) ir Jano Vesely (Stambulo „Fenerbahče“) – pasaulio čempionato atranką pradėję čekai pirmą mačą 90:97 išvykoje pralaimėjo Bosnijos ir Hercegovinos rinktinei penktadienį.

„Tose rungtynėse dominavo puolimas, beveik šimtas įmestų taškų parodo, kad tai gerai puolanti komanda, nevertėtų žaisti taškų lenktynių, verčiau sulėtinti tempą“, – sekmadienio vakare planavo K.Maksvytis ir pridūrė, kad pasirengti rungtynėms su Čekija labai padėjo jo asistentas Kęstutis Kemzūra, anksčiau treniravęs Nimburko klubą Čekijoje ir kai kuriuos dabartinius čekų rinktinės žaidėjus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Žibėnas, Kazys Maksvytis, Kęstutis Kemzūra.
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Žibėnas, Kazys Maksvytis, Kęstutis Kemzūra.

„Jų didžiausia stiprybė, kad čekai turi daug krepšininkų, kurie žaidžia kartu visą laiką – languose, vasarą, daug metų. Tai vienas didžiausių pliusų prieš kitas komandas, kurios tokios pastovios sudėties neturi, – sakė M.Kuzminskas. – Ir Lietuvos rinktinė viename lange būna vienos sudėties, kitame – kitokios. O pas čekus – vis tas pats branduolys. Kietas riešutas.“

Taiklus metimas iš aikštės vidurio atneša gerą vakarienę

Dėl Eurolygos varžybų pirmąsias rinktinės rungtynes praleidęs Sankt Peterburgo „Zenit“ puolėjas sukorė ilgą kelią keliais lėktuvais, kad padėtų nacionalinei komandai.

M.Kuzminskas yra vienintelis iš keturiolikos Eurolygoje žaidžiančių Lietuvos krepšininkų, kurie prisijungė prie Lietuvos rinktinės, nes Kauno „Žalgiris“ ir kiti elitinio Europos krepšinio turnyro klubai savo žaidėjų neišleido.

„Tos kelionės, žinote – malonu, kad žmonės vertina, kad teko tiek praskraidyti, bet tai pareiga ir didelis noras atstovauti rinktinei“, – sakė M.Kuzminskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Kuzminskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Kuzminskas

Jis rinktinėje pirmadienio rungtynėse pakeis Eimantą Bendžių, kurio trenerio štabas šįsyk nusprendė neregistruoti mačui.

Tuo metu M.Kuzminskas sekmadienio vakarines pratybas baigė plačia šypsena, nes laimėjo paties suorganizuotą tradicinį mini žaidimą pačioje treniruotės pabaigoje, kai žaidėjai sustoja mesti nuo vidurio aikštės.

„Meluosiu, jei sakysiu, kad žaidėme ne iš pinigų, – paklaustas, iš ko žaidė pasimėtyme, sakė M.Kuzminskas. – Kažkaip man sekasi metant nuo vidurio aikštės per metus bent kelias solidžias vakarienes laimėti. Ir šiandien išlošiau.

Visi nori prisidėti. Manau, kad tai maža rinktinės tradicija, padedanti pakelti nuotaiką.“

VIDEO: M.Kuzminsko mintys apie prisijungimą prie rinktinės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius