2017 08 25

Nepavargstantis lietuvių skriaudikas: kada sustos Pau Gasolis?

Turbūt daugelis pamenate, kaip laibas ilgšis 2003-iųjų Europos čempionato finale vertė į lietuvių krepšį 36 taškus, bet baisiai šaudė pro šoną prie baudų metimo linijos ir nepajėgė vienas sulaikyti mūsiškių nuo žingsnio ant auksinio laiptelio. Tas vyrukas buvo Pau Gasolis. Jam jau 37-eri. Ir, tikslumo dėlei, Ispanijos rinktinę į priekį jis tempia jau nuo 2001-ųjų. O sustoti neketina.
Pau Gasolis
Pau Gasolis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Eurobasket '17 pasiruošimas | Lietuva – Ispanija | 19:30 | Vilnius

Galite jo nemėgti, bet Pau Gasolis yra pavyzdys bet kuriam krepšininkui.

2017-ųjų Europos čempionatas žymės jau 14-ąją jo vasarą nacionalinėje komandoje. Dėl traumų ir sveikatos problemų Pau nuo 2001-ųjų praleido tik 2005-ųjų Europos pirmenybes, 2010-ųjų pasaulio čempionatą ir 2013-ųjų Europos čempionatą.

Viskas.

Per 17 metų P.Gasolio nematėme tik trijuose didžiausiuose tarptautiniuose krepšinio turnyruose. Iki debiuto vyrų rinktinėje jis dar tris vasaras prieš tai leido jaunimo rinktinėse.

Per 17 metų didžiuosiuose turnyruose jis nerinko mažiau nei vidutiniškai 17,3 taško per rungtynes.

„Scanpix“ nuotr./Pau Gasolis 2003 m.
„Scanpix“ nuotr./Pau Gasolis 2003 m.

Pastarasis Europos čempionatas 2015-aisiais buvo kosminis. P.Gasolis rinko vidutiniškai net 25,6 taško ir finale nuskriaudė Lietuvą 80:63. Už 2003-iuosius ispanų lyderis atkeršijo 25 taškeliais. Taškeliais, nes pusfinalyje jis sugrūdo 40 taškų į prancūzų krepšį – pasiekė asmeninį karjeros rinktinėje rekordą.

Per 7 dvikovas su Lietuvos komanda oficialiuose turnyruose P.Gasolis rinko net 23,4 taško.

Jeigu jums dar nepakanka nesuvestų sąskaitų, toli nesižvalgykite.

Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse P.Gasolis tėškė antausį ir jį kritikavusiam Rimui Kurtinaičiui, ir visiems šlubavusią Ispanijos rinktinę nuvertinusiems skeptikams, kai 109:59 sutrypė Lietuvos komandą.

Tada Pau per 23 minutes lengva ranka sumetė 23 taškus (5/5 trit.) ir su 34 naudingumo balais prisėdo ramiai pasižiūrėti, kaip jo bendražygiai triuškina Europos vicečempionus.

V.Dranginio/LTOK nuotr./Pau Gasolis
V.Dranginio/LTOK nuotr./Pau Gasolis

Nemažai Lietuvos sirgalių nemėgsta P.Gasolio, kadangi jis yra etatinis mūsiškių skriaudikas. Per 7 dvikovas su Lietuvos komanda oficialiuose turnyruose jis rinko net 23,4 taško.

Daugelis manė, kad po Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių P.Gasolis paskelbs apie karjeros pabaigą. Tačiau nacionalinę komandą dievinantis 213 cm ūgio centras neplanuoja sustoti.

„Pau – be pabaigos“, – pasiruošimo Europos čempionatui stovyklos pradžioje straipsnį apie P.Gasolį pavadino „Marca“.

„Nežinau, ar žaisiu rinktinėje po šio čempionato, ar iki 2018-ųjų vasaros, ar 2019-ųjų, ar 2020-ųjų, ar dar daugiau. Aš tiesiog tęsiu savo darbą.

Aš myliu tai, ką darau. Stengiuosi būti geros formos, kad galėčiau žaisti aukščiausiame lygyje net ir būdamas 37-erių. Dievinu šią komandą, todėl noriu būti jos dalimi kiek įmanoma ilgiau“, – „Marcai“ apie savo ryšį su Ispanijos rinktine pasakojo P.Gasolis.

Jam Ispanijos rinktinė – kaip šeima. Ir tik mylinčioje šeimoje galima taip atsiskleisti. O komandos draugai juo pasitiki. Ne tik todėl, kad tai yra galingiausias komandos ginklas. Bet ir todėl, kad P.Gasolis jiems lyg brolis – patikimas žmogiškas užtarėjas.

Ir Ispanijos rinktinės gerbėjai eina paskui Pau.

Dėl demonstruojamų rezultatų, lojalumo rinktinei ir stabilumo jiems jis – geriausias visų laikų Europos žaidėjas tarptautinėje scenoje. Geresnis net už Arvydą Sabonį ar Draženą Petrovičių.

FIBA.com/Pau Gasolis ir jo statistika tarptautiniuose turnyruose
FIBA.com/Pau Gasolis ir jo statistika tarptautiniuose turnyruose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius