-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 24

Pamatykite: kaip Lietuvos krepšininkės vienintelį sykį užkariavo Europą

Dauguma Lietuvos krepšinio pergalių yra siejama su vyrų rinktinėmis ar komandomis, o moterų krepšinis, ypač pastaruoju metu, dažnai lieka primirštas. Vis dėlto tai Lietuvos moterų komanda pirmoji po Nepriklausomybės atgavimo triumfavo Europos čempionate, ką šalies vyrai padarė tik šešeriais metais vėliau. Kviečiame prisiminti skambiausią Lietuvos moterų krepšinio pergalę.
Jurgita Štreimikytė 1997 m. Europos čempionate
Jurgita Štreimikytė 1997 m. Europos čempionate

15min kviečia stebėti 1997 m. Europos moterų krepšinio čempionato finalą tarp Lietuvos ir Slovakijos rinktinių. FIBA transliacijos pradžia – 15 val.:

VIDEO: 1997 m. Europos moterų krepšinio čempionato finalas: Lietuva – Slovakija

Lietuvos moterų rinktinė skambių pergalių buvo pasiekusi dar tarpukariu, kai treniruojama Felikso Kriaučiūno pačiame pirmajame Europos čempionate iškovojo sidabrą. Visgi kito medalio teko laukti beveik šešis dešimtmečius.

Po praleisto 1993 m. Europos čempionato ir 5-osios vietos 1995-aisiais, lietuvių sėkmės valanda išaušo 1997 m. Vengrijoje.

Buvusio Seimo pirmininko treniruojama Lietuvos rinktinė į čempionatą neišvyko būdama favorite, tačiau turėjo savų kozirių – kylančią žvaigždę 25-erių Jurgitą Štreimikytę, kitą jauną žaidėją Liną Brazdeikytę bei labiau patyrusias Liną Dambrauskaitę, Jurgitą ir Anetą Kaušaites, Jolantą Vilutytę ir kitas.

Tiesa, prieš čempionatą V.Gedvilui netrūko rūpesčių – į Vengriją negalėjo vykti svarbiomis sudėties detalėmis turėjusios būti Loreta Berūkštienė ir Vitalija Tuomaitė.

Lietuvos krepšininkės raumenis pademonstravo jau pirmajame etape, kur A grupėje joms teko ne pačios lengviausios oponentės – čempionių titulą gynusios ukrainietės, visuomet stiprios ispanės, gilias krepšinio tradicijas turinčios jugoslavės, o taip pat ir ambicingos vokietės bei čekės.

Pirmajame ture lietuvės sunkiai susitvarkė su vėliau be pergalių liksiančia Čekija (89:82), bet jau antrajame mače gavo niuksą – 79:82 nusileista Jugoslavijai.

Nepaisant nesėkmės, V.Gedvilas sugebėjo įkvėpti savo komandą įspūdingam žygiui.

Augusto Četkausko nuotr./Vydas Gedvilas dirigavo Seimo komandai
Augusto Četkausko nuotr./Vydas Gedvilas dirigavo Seimo komandai

Pirmasis etapas buvo užbaigtas trimis pergalėmis iš eilės – prieš Vokietiją (75:67), Ukrainą (73:70) ir Ispaniją (78:67) bei su keturiais laimėjimais užimta pirmoji vieta grupėje.

Sėkmingą bangą Lietuvos rinktinė pratęsė ir atkrintamosiose varžybose, kur ketvirtfinalyje be vargo sudorojo Moldovą (68:53), o pusfinalyje dramatiškai po pratęsimo antrą kartą tame pačiame turnyre palaužė vokietes (78:77).

Finale lietuvėms teko kautis su pajėgia Slovakijos rinktine, kurią palaikė ir nemažai į kaimyninę Vengriją atvykusių sirgalių.

Mačo pradžioje lietuvės atrodė kiek susikausčiusios ir sunkiai galėjo pataikyti į krepšį, bet toli neatitrūko ir slovakės. Galiausiai, net ir žaisdamos ne patį geriausią krepšinį, lietuvės po pusės rungtynių buvo priekyje – 30:29.

Galiausiai, visi taškai ant „i“ buvo sudėlioti po ilgosios pertraukos. Galingo L.Dambrauskaitės žaidimo vedama komanda pabėgo nuo slovakių ir įgijo dviženklę persvarą, o galiausiai triumfavo rezultatu 72:62.

Finalo heroje tapusi L.Dambrauskaitė lemiamose rungtynėse pelnė net trečdalį komandos taškų – 23. Be to, ji atkovojo 8 kamuolius.

Augusto Četkausko nuotr./Lina Dambrauskaitė
Augusto Četkausko nuotr./Lina Dambrauskaitė

Pasiekti pergalę nesutrukdė net blankesnis nei įprastai J.Štreimikytės žaidimas – ryški to čempionato Lietuvos rinktinės lyderė pelnė tik 9 taškus bei prasižengė 5 sykius, tačiau jos taškų trūkumą kompensavo kitos krepšininkės.

Naudingiausios žaidėjos prizai tų metų pirmenybėse dar nebuvo skiriami, tačiau MVP trofėjus neabejotinai būtų atitekęs J.Štreimikytei – ji tame turnyre rinko net po 19,4 taško.

Puikiai jai talkino ir kitos keturios dviženklį rezultatyvumą turėjusios lietuvės – L.Dambrauskaitė (13,4 taško), J.Vilutytė (12,8), Dalia Kurtinaitienė (12,3) ir Jovita Jutelytė (10,5).

Čempioniškoje komandoje dar žaidė L.Brazdeikytė, Jurgita ir Aneta Kaušaitės, Reda Aleliūnaitė, Rima Petronytė, Irena Vizbarienė ir Rasa Kreivytė.

Po 1997-ųjų triumfo daugiau tokio rezultato Lietuvos rinktinei pakartoti nepavyko. Dusyk (2001 ir 2005 m.) žemyno pirmenybėse buvo užimta 4-oji vieta, tačiau medalių kraitis liko nepapildytas jau daugiau nei du dešimtmečius.

Belieka tikėtis, kad talentingosios Justės Jocytės įkvėptas Lietuvos moterų krepšinio atgimimas po kelerių metų duos vaisių ir tarptautiniuose turnyruose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius