Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 26

Panevėžio siurprizas: iš septintosios vietos LKL – į Eurolygos virtuvę

Prieš beveik dešimtmetį žiemos vakarais Panevėžio Aukštaitijos sporto rūmuose per LKL rungtynes tekdavo jungti specialius kilnojamus šildytuvus. Komisariatas rungtynėms rengdavosi storais šiltais megztiniais ar striukėmis, o sirgaliai turėdavo krutėti, kad per dvi valandas nesušaltų šalia aikštės. Varžovai piktindavosi, kad žaisti per šalta ir idealiame pasaulyje tokiomis sąlygomis rungtynės neturėtų vykti. Bet vargais negalais komandos ištempdavo tas porą valandų lauko krepšinio sąlygomis. Tačiau Panevėžys keičiasi.
„Lietkabelis“
„Lietkabelis“ / Karolio Kavolėlio nuotr.

Panevėžys sparčiai juda į priekį Lietuvos krepšinyje. Praėjusią savaitę lyg perkūnas iš giedro dangaus trenkė žinia, kad Panevėžio „Lietkabelis“ kitą sezoną žais Europos taurės turnyre – antrame prestižiškiausiame Europoje.

Kai Klaipėdos „Neptūnas“, Utenos „Juventus“, Prienų-Birštono „Vytautas“ ir „Šiauliai“ nuėjo paskui FIBA vėliavą, „Lietkabelis“ priėmė drąsų sprendimą – pasirinko Eurolygos Komercijos asociaciją (ECA), kuri strateguoja du stipriausius klubinius turnyrus Europoje: Eurolygą ir Europos taurę.

2016-2017 metų sezonas į Panevėžį, kuris ilgą laiką buvo titluojamas futbolo miestu, atveš Las Palmaso „Gran Canaria“ (Ispanija), „Nižnij Novgorod“ (Rusija), Atėnų AEK (Graikija), Zagrebo „Cedevita“ (Kroatija) ir Zeliona Guros „Stelmet“ (Lenkija) klubus.

Eurocupbasketball.com/Europos taurės burtai
Eurocupbasketball.com/Europos taurės burtai

Aukščiausio lygio krepšinis ir ambicinga „Lietkabelio“ vadovybė turi puikią progą užkrėsti visą miestą oranžiniu virusu.

Aišku, už šią istorinę galimybę „Lietkabelio“ administracija turėtų nusiųsti padėkos atviruką italams – keturi Italijos klubai dėl FIBA grasinimų sankcijomis ir Italijos krepšinio federacijos spaudimo burtų traukimo dieną atsisakė vietos turnyre. Taip atsivėrė durys ir „Lietkabeliui“.

„Eurolyga apklausė ir pagrindines Lietuvos komandas – „Žalgirį“, „Lietuvos rytą“. Mes buvome įvardyti kaip auganti organizacija, – 24sek pasakojo „Lietkabelio“ treneris K.Maksvytis. – Kai direktorius paklausė, ką darom, aš buvau tik tai už. Viskas įvyko labai netikėtai. Aišku, suprantame, kad galbūt „Lietkabelis“ šiemet Europos taurės nelaimės, bet yra puiki galimybė pamatyti stiprių komandų ir patiems susirinkti stipresnę“.

Nebijo bausmės

Pauliaus Cuberos nuotr./Patrickas Baumannas
Pauliaus Cuberos nuotr./Patrickas Baumannas

Birželį panevėžiečiai ketino žaisti FIBA Europos taurėje, bet kai gavo ECA kvietimą, negalėjo pražiopsoti tokios galimybės.

Juolab, kai pernai FIBA negražiai išbraukė „Lietkabelį“ iš turnyro – pakeliui į burtų ceremoniją oro uoste Panevėžio klubo direktorius Mantas Ignatavičius sužinojo, kad FIBA išbraukė komandą iš dalyvių sąrašo.

Aišku, kariauti su FIBA nevertėtų. FIBA jau grūmoja kumščiu Lietuvos krepšinio federacijai ir Vilniaus „Lietuvos rytui“, kad šis pasirinko ne FIBA Čempionų lygą, o Europos taurę. Neoficialiai FIBA grasino šalinti Lietuvos rinktinę iš Europos, pasaulio čempionatų ar net olimpinių žaidynių, jei kuris nors šalies klubas žais Europos taurėje.

Bet „Lietkabelis“ tyliai ramiai įsmuko į ECA šeimyną tikėdamasis nesudrumsti vandenų.

„Mums derėtų lygiuotis į „Lietuvos ryto“ situaciją. Aišku, kažkiek neramina. Neaišku, kaip ta situacija pasikeis Europoje. Taip kad... Kažką vertinti dar anksti“, – prisikalbėti neskubėjo ir K.Maksvytis.

24sek susisiekė su LKL direktoriumi Romualdu Brazausku, kuris patikino, kad jokių užklausų iš FIBA dėl „Lietkabelio“ pasirinkimo žaisti Europos taurėje negavo.

Tiesa, nors LKF oficialiai deklaravo, kad jei kuris nors Lietuvos klubas pasirinks Europos taurę, turės būti šalinamas iš LKL, pats R.Brazauskas atviravo, kad jokių tokių dokumentų ar pareiškimų iš FIBA lyga negavo.

„Jei tokie bus, tada spręsime. O dabar niekas nepasikeitė“, – tikino R.Brazauskas.

Prašosi į komandą

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kšištofas Lavrinovičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kšištofas Lavrinovičius

Europos taurės turnyro korta duoda vaisių. K.Maksvytis išdavė, kad sužinoję, kad „Lietkabelis“ dalyvaus antrame pagal pajėgumą Europos krepšinio turnyre, kai kurie krepšininkai ėmė belstis į panevėžiečių duris.

„Jei anksčiau reikėjo patiems labiau rodyti iniciatyvą, kad prisiviliotume žaidėjus, tai dabar patys sulaukiame pasiūlymų dėl geresnio lygio krepšininko, kurie norėtų žaisti vien dėl to, kad dalyvausime Europos taurėje. Tikimės, kad pagal finansines galimybes pavyks surinkti maksimaliai gerą komandą“, – vylėsi K.Maksvytis.

Kol kas „Lietkabelis“ sudarė sutartis su snaiperiu Tadu Rinkūnu (žaidė Alytaus „Dzūkijoje“) ir puolėju Žygimantu Skuču (žaidė Pasvalio „Pieno žvaigždėse“), iš pernykštės sudėties išsaugojo Gediminą Žalalį ir Tomą Rimšą.

Tiesa, tai tik antrojo plano žaidėjai, o rimtesnių naujokų Panevėžyje galima tikėtis jau šią savaitę.

„Pagrindinės derybos vyksta su pajėgiais įperkamais lietuviais. O tada kalba eis apie legionierius“, – komplektacijos prioritetus dėstė K.Maksvytis.

Krepsinis.net žiniomis, „Lietkabelio“ pageidavimų sąraše yra Kšištofas Lavrinovičius, Mindaugas Lukauskis, Tomas Delininkaitis, Tadas Klimavičius, Simas Buterlevičius ir daug kitų LKL čempionato žaidėjų.

Kuria naują pasaką

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kazys Maksvytis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kazys Maksvytis

Prieš ECA kvietimą „Lietkabelis“ 2016-2017 metų LKL sezoną taikėsi į 4-5 vietas. Nuo Nepriklausomybės atkūrimo „Lietkabelis“ niekada nefinišavo aukštesnėje nei 5 pozicijoje (2006-2007 m.). Patekus į Europos taurę, kyla ir vadovų ambicijos.

„Dar viskas labai šviežia, bet nežinau, gal tikslai šiek tiek pasikeis“, – šyptelėjo K.Maksvytis.

Jam gera būti dar vienos augančios organizacijos dalimi. Ilgametis Klaipėdos „Neptūno“ treneris savo rankomis statė uostamiesčio klubui tiltą į, pirmiausia, VTB Jungtinę lygą, vėliau – Europos taurę ir net Eurolygą.

„Be abejo, turėsime pasitempti. Ir pati organizacija, administracija, trenerių štabas. Tai yra iššūkis, kurį reikia priimti, – pasakojo K.Maksvytis. – Mačiau „Neptūno“ pradžią. Norėčiau, kad situacija pasikartotų ir pavyktų kažką panašaus pasiekti su „Lietkabeliu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius