-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 21

Paskutiniai Europoje dar žaidę lietuviai: apie keistą jausmą ir Turkijoje augančią įtampą

Vytenis Čižauskas, Ovidijus Varanauskas ir Šarūnas Vasiliauskas – trys paskutiniai lietuviai, Europoje dar žaidę krepšinį. Koronaviruso baimė vėlai užsuko į Turkiją, bet po ryškiausių krepšinio žvaigždžių prašymų ir infekcijos protrūkio, uždaromos ir karštųjų Rytų krepšinio arenos. Lietuviai 15min pasakoja, kad matant, kaip sustojo visi kiti čempionatai, įtampos ir klausimų Turkijos krepšinio aikštėse netrūko.
Šarūnas Vasiliauskas
Šarūnas Vasiliauskas / FIBA nuotr.

Šarūnas Vasiliauskas važiuodamas į treniruotę Gaziantepe dar nežinojo, ar pradės pasiruošimą Turkijos čempionato rungtynėms su viena turnyro autsaiderių, ar kalbės apie dalykus, kurie dabar gerokai svarbesni nei krepšinis.

Kai visos stipriausios Europos lygos sustabdė visus žaidimus ir slėpėsi nuo koronaviruso, Turkija nematė reikalo uždaryti krepšinio arenų.

Lietuvis dar savaitgalį gavo signalų iš ryškiausių Turkijos krepšinio žvaigždžių, tad nujautė, kad kažkas vyksta.

Neseniai Turkijos pasą gavęs Shane'as Larkinas primygtinai prašė greičiau stabdyti Turkijos čempionatą. Penki „Anadolu Efes“ žaidėjai neišėjo į aikštę, nebyliai protestuodami prieš žaidimą koronaviruso šešėlyje. Željko Obradovičius susikrimtęs irgi kalbėjo, kad susitelkti krepšiniui šiomis dienomis labai sudėtinga.

Vietoj įprastos „Gaziantep“ treniruotės Š.Vasiliauskas ketvirtadienį sudalyvavo komandos susirinkime. Tuo pat metu krepšininkus pasiekė žinios iš Turkijos vyriausybės – sporto ministras nusprendė kuriam laikui pristabdyti visus sporto turnyrus.

„Keistas jausmas, kai atsiverti Lietuvos krepšinio portalus ir niekas nevyksta – visur sustabdytos ir uždarytos lygos. Buvo tikrai keista. Bet Turkijoje turėjome tik vieną koronaviruso atvejį, todėl problemų nebuvo. Bet išaugus skaičiams, iškart atsirado panika“, – 15min pasakojo Š.Vasiliauskas.

FIBA nuotr./Šarūnas Vasiliauskas
FIBA nuotr./Šarūnas Vasiliauskas

Penktadienio popietę Turkijoje tų atvejų jau buvo 359, mirusiųjų – 4.

Pats Š.Vasiliauskas ramiai vertina situaciją tiek dabar, tiek tada, kai kovo 11-ąją Turkijoje buvo pranešta apie pirmą koronaviruso atvejį.

Dar praėjusį šeštadienį jis šaltakraujišku žaidimu – 3 taškais ir 6 rezultatyviais perdavimais, prisidėjo prie „Gaziantep“ pergalės prieš Bandirmos „Banvit“ 73:63.

Bet matant pirmuosius atvejus krepšinyje, kaip dėl Rudy Gobert'o teigiamo koronaviruso testo užsidarė visa NBA, kaip virusą pasigavo kiti krepšininkai Europoje ar net Eurolygoje, „Gaziantep“ žaidėjai ėmė vis garsiau šnabždėtis.

„Aš visiškai sutinku su Željko Obradovičiumi – sunku važiuoti į treniruotes ir rungtynes, kai galva mąsto apie visai kitus dalykus. Ir rimtesnius nei sportas, – pabrėžė Š.Vasiliauskas. – Buvo baisu žiūrėti, kas darėsi Italijoje ir Kinijoje, kitose šalyse. Tai vertė susimąstyti, dėl ko eini sportuoti, kai aplinkui vyksta tokie baisūs dalykai.“

„Gaziantep“ legionieriai – vienas lietuvis, kroatas, serbas ir du amerikiečiai, nepuolė į paniką ir tada, kai pastarosiomis dienomis tie skaičiai ėmė sparčiai augti, ir kai trečiadienį Turkijoje buvo užfiksuotos pirmosios mirtys.

Bet „Gaziantep“ turkams buvo labai neramu.

„Mes, legionieriai, panikos nejautėme, nes kitose šalyse virusas buvo paplitęs labiau nei čia. Bet turkai tą priėmė su tikrai didesne panika. Dar po šiai dienai jie sunkiai susigyvena su naujienomis“, – neslėpė Š.Vasiliauskas.

VIDEO: „Ginčas“ dėl konflikto: ar teisinga krepšininkus palikti be pinigų?

Turkijos pirmenybės sustabdytos neribotam laikui. Tačiau Š.Vasiliauskas dar nesiveržia namo į Lietuvą.

Jis skaičiuoja, kad grįžęs į Lietuvą turėtų užsidaryti dviejų savaičių karantinui, o jeigu prireiktų skristi atgal į Gaziantepą, vėl tektų save izoliuotis dar porai savaičių. Tad su visa šeima Š.Vasiliauskas lieka Turkijoje.

„Jeigu valdžia nuspręs nutraukti čempionatą, tuomet grįšime į Lietuvą. Nors ir norisi namo, bet dabar reikia prisižiūrėti, vengti oro uostų ir didesnių susibūrimo vietų“, – sakė Š.Vasiliauskas.

Gaziantepas – miestas Rytų Turkijoje, kurį nuo sienos su Sirija skiria vos 236 kilometrai.

Pusantro milijono gyventojų Pietryčių Anatolijos regiono sostinė po truputį užsidarinėja. Vitrinas užveria prekybos centrai ir restoranėliai, bet būtiniausių prekių parduotuvės dar veikia.

„Visko dar yra – tualetinio popieriaus irgi dar liko, – juokėsi Š.Vasiliauskas, matosi, sekantis aktualijas Lietuvoje. – Gazientepas, palyginus, didelis ir švarus mietas. Žmonės čia tikrai bando saugotis. Bet niekada nežinosi, kur čia tavęs kas laukia.“

VIDEO: „Ginčas“: kokios naudos labiausiai LKL ieškojo nutraukiant čempionatą?

Visgi Koronavirusas jaukia ir taip vėjuotą Š.Vasiliausko sezoną Turkijoje.

„Tai buvo vienas sunkiausių sezonų“, – 15min pripažino lietuvis.

Antrą sezoną Gaziantepe rungtyniaujantis įžaidėjas komandoje susidūrė su daug permainų, pratindamasis vis prie kitų bendraklubių. Regėjo daug traumų, užtektinai prisiskraidė kovodamas FIBA Čempionų lygos ir Turkijos pirmenybių frontuose.

Š.Vasiliauskas šį sezoną Turkijos lygoje per 25 minutes rinko vid. 9,8 taško (46,8 proc. trit.) ir 5,3 rezultatyvaus perdavimo.

Sezono finišo tiesiojoje jau matėsi šviesa tunelio gale, kai iki Turkijos čempionato atkrintamųjų varžybų traukinio liko tik dvi pergalės. Bet audringas sezonas nepagailėjo iššūkių ir jo pabaigoje.

„Pasiteisinimų nėra, nes laukė geras tvarkaraštis ir norėjome kuo geriau pabaigti sezoną. Bet dabar atsirado kitų problemų. Tokie dalykai vyksta ne kiekvieną dieną“, – pripažino Š.Vasiliauskas.

Turkijoje iki paskutinės akimirkos žaidė dar du lietuviai – antroje Turkijos lygoje rungtyniaujantys gynėjai Ovidijus Varanauskas ir Vytenis Čižauskas.

29-erių O.Varanauskas dar trečiadienį rungėsi gindamas Mamako „Yeni“ garbę, bet 16 jo taškų pergalei nepakako.

Sezono finišo tiesiojoje į Turkijos klubą atvykęs O.Varanauskas rinko vid. 12,6 taško, 2,9 atkovoto kamuolio ir 4,3 rezultatyvaus perdavimo su 48,6 proc. tritaškių pataikymu.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ovidijus Varanauskas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ovidijus Varanauskas

V.Čižausko vidurkis siekė 15 taškų, 3,9 atkovoto kamuolio ir 3,1 rezultatyvaus perdavimo.

Šis „Akhisar“ komandos vedlys ketvirtadienį jau kaip tik ruošėsi kelionei į O.Varanausko namų tvirtovę, kai Turkijos sporto ministras privertė išsikrauti lagaminus.

„Komandoje buvo šiokia tokia įtampėlė dėl nežinomybės, kas bus rytoj ir kodėl mes vieninteliai dar žaidžiame. Bet kol kas didelės panikos nebuvo. Kaip ir Lietuvoje, komandoje visi pasišnekame, kad reikia laikytis nurodymų ir būti namuose“, – 15min pasakojo V.Čižauskas.

Tačiau matant, kaip visame pasaulyje užsidaro sienos, lietuvis antradienį dėl visa ko išsiuntė šeimą namo į Lietuvą.

„Kalbama, kad čempionatą planuoja pratęsti už trijų savaičių. Tai dabar tiesiog sėdžiu namie ir laukiu naujienų“, – šyptelėjo gynėjas.

Sėdi namuose ir naujienų laukia beveik viso pasaulio krepšinis. Europoje užsidarė visos arenos. Sveiki atvykę į visuotinį krepšinio karantiną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius