Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 10 20

Pauliaus Jankūno karjeroje Pamaskvė paliko du išskirtinius įrašus

Paulius Jankūnas pirmas baigė pamėtymą į Mytiščių arenos krepšį. Kapitonas prisėdo ant suolelio ir nusimovė sportines termo kelnes. Kineziterapeutas Paulius Jacikas pasiguldė puolėją ant parketo ir ėmė mankštinti kirkšnį, dėl kurios P.Jankūno dalyvavimas rungtynėse Pamaskvėje pakibo ant klaustuko. Nors žalgiriečių varžovė „Chimki“ yra vienintelė komanda, dėl kurios 33-ejų puolėjas buvo palikęs Kauną, Mytiščių arenoje aukštaūgis jautėsi svetimas. Tačiau su Pamaskve jį sieja du svarbūs įrašai ir geri prisiminimai.
Paulius Jankūnas
Paulius Jankūnas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Eurolyga | „Žalgiris“ – „Chimki“ | 20:00 | Mytiščiai

Iš pradžių P.Jacikas sulenkęs bendravardžio koją per kelį bandė pasiekti įsitempusią kapitono kirkšnį. Vėliau jis visiškai ištiesė koją į viršų, ant jos užmaukšlinęs tamsiai mėlyną rankšluostį, kad tempimo efektas būtų maksimalus.

Geras 5 minutes P.Jankūnas buvo lankstomas kaip Rubiko kubas. Per tą laiką vyrai aptarinėjo tuomet vykusias Atėnų „Panathinaikos“ ir Bambergo „Brose“ rungtynes, prie kurių ekrano treniruotės pabaigoje buvo prilipęs „Žalgirio“ trenerių štabas.

„Viskas? – išvydęs mikliai nuo parketo pašokusį P.Jankūną, paklausė Šarūnas Jasikevičius. – Jau, Janki?“

Vyriausias žalgirietis linktelėjo galva.

P.Jankūnas jau buvo pasiruošęs uždaryti treniruotę tradiciniu „Mes už... Žalgirį!“ ir išbėgti į aikštę penktadienio vakarą Mytiščiuose.

„Tie raumenys dirba prie kiekvieno judesio, todėl labai lengva juos vėl patempti. Bet porą dienų padirbau individualiai, pastiprinau tą vietą ir žiūrėsim, – 24sek Mytiščiuose pasakojo P.Jankūnas. – Be abejo, esu pasiruošęs žaisti. Jeigu treneris leis, tikrai žaisiu. O po to matysime, kaip ta koja jausis.“

VIDEO: Eurolygos diena: nutylėtos R.Kurtinaičio istorijos ir sirgalių pažadas Šarui

Kapitono figūra svarbi ne tik „Žalgirio“ rūbinėje. Užsikirtęs LKL sezono pradžioje, P.Jankūnas Eurolygos starte su Belgrado „Crvena zvezda“ pratrūko kritiniais tritaškiais, 15-a taškų ir 28 naudingumo balais.

Per vienerias rungtynes Jankis susirinko daugiau efektyvumo balų nei per šešis pirmuosius LKL mačus (21).

„Be abejo, atsiranda įtampėlė, nes treniruojiesi, dirbi, vargsti ir nori, kad tas rezultatas pasimatytų rungtynėse, – apie sunkų sezono startą pasakojo P.Jankūnas. – Visada akcentuoji komandos pergalę, bet ir pačiam norisi sužaisti. Nesakau, kad įmesti 30 taškų, bet bent jau tą daryti pagal savo galimybes.

Kai tai nepavyksta vienas, antras, trečias rungtynes, atsiranda įtampėlė ir pradedi ieškoti, kur tos bėdos.“

Kiekvienas krepšininkas tokiose situacijose turi savo ritualus. Kas eina stumti štangos, kas daugiau laiko leidžia krepšinio salėje, o kas daugiau miega.

P.Jankūnui užteko nusiraminti, susitelkti į svarbiausius dalykus ir išlikti kantriam.

„Nežinau, su kuo tai buvo susiję, bet manau, jog tai buvo natūralu: sezono pradžia, pirmosios rungtynės, nauja komanda, dar pratinamės vieni prie kitų. Nesu didelis individualistas, kuris paėmęs kamuolį galėtų sau sukurti daug taškų. Bet džiugu, kad pavyksta įsivažiuoti. Tikiuosi, kad trauma praeis ir nesugadins viso darbo“, – 24sek pasakojo P.Jankūnas.

Apsidairęs Mytiščių arenoje jis jautėsi svetimas. P.Jankūnas vilkėjo „Chimki“ aprangą 2009–2010 metų sezoną, bet niekada nerungtyniavo šioje salėje.

Tomo Tumalovičiaus/Reporteris.com nuotr./Paulius Jankūnas ir Robertas Javtokas, Chimki
Tomo Tumalovičiaus/Reporteris.com nuotr./Paulius Jankūnas ir Robertas Javtokas, Chimki

Kadangi senoji salė Chimkuose nebeatitinka Eurolygos reikalavimų, iš vieno Maskvos priemiesčio „Chimki“ persikėlė į kitą, maždaug per 30 kilometrų nuo namų.

„Maskva man kelia gerus prisiminimus. Buvo geri metai, gera komanda. Svarbiausia, kartu žaidė ir Robertas Javtokas. Man tai buvo pirmas sezonas užsienyje. Kolektyvas buvo labai geras, daug laiko leisdavome kartu. Liko tik geri prisiminimai. Man patiko žaisti „Chimki“ klube“, – 24sek tikino P.Jankūnas.

Visi sakė, kad neva Scariolo pastatė mane prie tritaškio ir daugiau neleido nieko daryti. Bet aš nesutinku.

Žalgirietį sužavėjo miesto didybė. Jis ne kartą buvo apsilankęs Maskvoje, bet pagyvenęs čia visus metus, pajautė, kas yra ta žmonių masė ir legendiniai kamščiai.

Įvairiai skaičiuojama, kad Maskvoje gyvena nuo 11 iki 17 milijonų gyventojų. Tai kaip 4–5 Lietuvos.

Kad išvengtų spūsčių, kuriose čia trumpiausioms atkarpoms įveikti piko metu gali prireikti kelių valandų, „Chimki“ žaidėjai turėjo asmeninius vairuotojus. Jeigu žaidėjai individualiai išlįsdavo paturistauti į miestą, gaudavo naudingų klubo patarimų, kada ir kaip tą daryti geriausia.

„Gražus miestas ir man jis patiko“, – pridūrė P.Jankūnas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Raudonoji aikštė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Raudonoji aikštė

Tai buvo vienintelė P.Jankūno karjeros stotelė ne Kauno „Žalgiryje“. Nuo 2003–2004 metų sezono, tai yra per 15 metų, kaunietis tik metus žaidė ne gimtajame mieste, o Chimkuose.

Gal taip ir visai nebūtų pakeitęs „Žalgirio“, jei ne žaliai baltus prispaudusi finansinė krizė. Juolab, rusų siūlomi pinigai buvo tokie, kurių negalėjai atsisakyti – beveik milijonas eurų.

Ir tai ne vienintelis įdomesnis įrašas P.Jankūno karjeroje, paliktas Rusijoje.

2009–2010 m. žaisdamas „Chimki“ puolėjas išmetė daugiausia tritaškių savo karjeroje – 53 vos per 16 rungtynių.

Palyginimui, 2016–2017 m. sezoną P.Jankūnas užfiksavo antrą didžiausią rezultatą – 48 tritaškius Eurolygoje, bet tą padarė per bemaž dvigubai daugiau – 30 mačų.

37,7 proc. tikslumu šaudęs iš trijų taškų zonos, tik pernai jis prie perimetro buvo taiklesnis (39,6 proc.).

„Toks buvo trenerio Sergio Scariolo žaidimo stilius, kad man reikėjo daug mesti. Gal iš pradžių man tokia sistema nelabai tiko. Kaip visi sakė, kad neva Scariolo pastatė mane prie tritaškio ir daugiau neleido nieko daryti. Bet aš nesutinku, – paprieštaravo P.Jankūnas, Chimkuose turėjęs 8,2 taško ir 9,6 naudingumo balo vidurkį. – Tai kaip tik buvo žingsnis į priekį, nes dabar visi meta tritaškius. Chimkuose tai tapo savotišku pereinamuoju laikotarpiu su daugiau metimų iš toli. Manau, per tuos metus patobulėjau ir tapau įvairiapusiškesnis.

Juolab turėdavau ir derinių po krepšiu, nors visi kalbėjo, kodėl Scariolo man neleidžia žaisti po krepšiu. Aišku, kadangi sistema buvo paremta tuo, kad ketvirtas numeris būdavo viršuje arba kampuose, tai ten ir praleidau daugiau laiko.

Bet tikiu, kad vėliau tai tikrai man labai padėjo. Ir dabar galbūt esu pavojingesnis ne tik iš po krepšio.“

Pagal sutartį, P.Jankūnas turėjo žaisti Chimkuose dar sezoną, bet jau po pirmųjų metų Rusijoje grįžo į „Žalgirį“.

„Negražiai baigėsi. Jie negalėjo nutraukti sutarties, bet mano gerasis agentas (Luciano Capicchioni. – aut. past.), su kuriuo tik neseniai baigėme dirbti, padarė, kad jie ją nutraukė. Tai jau buvo praėję po galimo termino, bet viskas mums vyko už akių ir baigėsi tikrai negražiai“, – atviravo žalgirietis.

Tačiau Chimkuose P.Jankūnas penktadienį gali palikti gražesnį įrašą. Jeigu pelnys 16 taškų, žalgirietis rezultatyviausių visų laikų Eurolygos žaidėjų sąraše pakils į devintąją vietą. Jei 17 – į aštuntąją.

Bet jei paklaustumėte P.Jankūno, gražiausias įrašas jam būtų pergalingi skaičiai „Žalgirio“ – „Chimki“ rungtynių protokole.

Eurolygos rezultatyviausių Top10
Žaidėjas Taškai Vidurkis Rungtynės
1. Juanas Carlosas Navarro 4000 12,5 319
2. Vassilis Spanoulis 3400 13,4 253
3. Milošas Teodosičius 2807 11,8 237
4. Marcusas Brownas 2739 15,3 179
5. Felipe Reyesas 2622 9,1 288
6. Sergio Llullas 2528 10,7 236
7. Jaka Lakovičius 2524 11,5 218
8. Mike'as Batiste'as 2496 10,5 237
9. Dimitris Diamantidis 2495 8,9 278
10. Paulius Jankūnas 2480 9,4 263

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius