-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 29

Permainos Europos krepšinyje: Eurolyga – nyksta, elitinėje lygoje – viena vieta Lietuvai

Jei grandioziniai FIBA planai bus įvykdyti, 2015–2016 metų sezonas bus paskutinis, kai stipriausi Europos klubai grumsis Eurolygos turnyre. Sekmadienį FIBA patvirtino ketinimus iš pagrindų pakeisti Europos krepšinio struktūrą. Elitinėje Europos lygoje žaistų šešiolika komandų ir viena jų būtų iš Lietuvos.
„Real“ triumfas
Felipe Reyesas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pagal pirminį modelį, aukščiausioje Europos lygoje aštuonias vietas turėtų vadinamieji grandai, kurių LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas įvardyti dar negalėjo.

Dar keturios vietos atitektų Lietuvos, Vokietijos, Italijos ir Prancūzijos čempionams. Likę keturi kelialapiai būtų atiduoti atranką įveikusioms komandoms.

Po šia piramide antrajame pagal pajėgumą turnyre grumtųsi 64 komandos. Lietuvai priklauso mažiausiai dvi garantuotos vietos.

Antras pagal pajėgumą FIBA rengiamas turnyras startuos jau nuo 2015–2016 metų sezono, o Eurolyga iš Europos krepšinio žemėlapio išnyks po artėjančio sezono, t. y. naujasis 16 ekipų turnyras startuos 2016-ųjų rudenį.

LKF generalinis sekretorius tikino, kad jokiais karo kirviais nesimėtoma ir kompromisas tarp FIBA bei Eurolygos, nepaisant visų pranešimų apie didžiulį Europos krepšinį valdančių organizacijų susiskaldymą, rastas.

„Organizacijos daug kalbasi. ULEB atstovai FIBA vykdomajame komitete turėtų gauti dvi vietas. Konflikto nėra. Eurolyga taip pat dėliojasi savo planus“, – grįžęs iš FIBA posėdžio sakė M.Špokas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Mindaugas Špokas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Mindaugas Špokas

Ar iš tiesų Eurolyga taip maloniai sutinka su FIBA pertvarka, turėtų paaiškėti jau pirmadienį. Barselonoje vyksta visuotinis Eurolygos klubų vadovų ir atstovų susitikimas.

Europos žiniasklaidoje netrūksta pranešimų, kad FIBA pertvarkoms besipriešinančioms federacijoms, turnyrams, klubams ar net teisėjams gresia griežtos sankcijos. Esą jei sukils komandos, tų valstybių krepšinio federacijoms gresia diskvalifikacijos iš Europos, pasaulio čempionatų, olimpinių žaidynių.

„Yra taisyklės, kurias laužant kenčia federacija. Kas būtų, jeigu būtų? Reikia sudėlioti, kas bus“, – diktatoriškus FIBA metodus santūriai komentavo M.Špokas.

LKF vadovo teigimu, didžiausias FIBA projekto pranašumas – aiški Europos krepšinio struktūra, visuotinis krepšinio federacijų dalyvavimas veikloje ir finansinė nauda tiek komandoms, tiek federacijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius