-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 22

Po Šaro protrūkių – Lino Kleizos mintys: „Išmetus ginčo kamuolį pabaisa išlenda“

Krepšinio visuomenei skalambijant apie Šarūno Jasikevičiaus praėjusios savaitės konfliktus su auklėtiniu Nikola Kaliničiumi ir dėl prieš Eurolygos rungtynes su Stambulo „Anadolu Efes“ neva paslapčia filmuotų treniruočių, pasisakė ir savąja patirtimi su Šaru pasidalijo 15min laidos PIKENROLAS dalyvis bei legendinis šalies krepšininkas Linas Kleiza.

„Visi skaitė, kas įvyko ir kas išėjo į viešumą. Ganėtinai rimti kaltinimai“, – 15min laidoje PIKENROLAS apie Šarūno Jasikevičiaus kaltinimus Eurolygos čempionams sakė Linas Kleiza.

Praėjusios savaitės rungtynės Turkijoje tarp Stambulo „Anadolu Efes“ ir „Barcelona“ ekipų pasižymėjo dviem Šaro konfliktais. Pirmasis jų įvyko dar rungtynių metu su auklėtiniu Nikola Kaliničiumi, antrasis – jau po dvikovos, kai treneris iš Lietuvos pažėrė kaltinimų „Anadolu Efes“ trenerių štabui.

„Puiki sušikta kamera“, – po mačo Ergino Atamano asistentui Tomislavui Mijatovičiui skėlė Š.Jasikevičius.

Kaip paaiškėjo vėliau, buvęs Kauno „Žalgirio“ strategas kaltino „Anadolu Efes“ ekipą filmavus „Barcelona“ treniruotę dvikovos, kurią katalonai pralaimėjo 86:96, išvakarėse.

„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Erginas Atamanas
„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Erginas Atamanas

„Varžovai gali prisitaikyti gynyboje ir puolime, – galimo treniruotės įrašinėjimo motyvus aiškino L.Kleiza. – Nežinau, ar filmavo „Anadolu Efes“, ar ne, bet tai tikrai duotų pliusų komandai ruošiantis rungtynėms. Nesu girdėjęs, kad Šaras mėtytųsi tokiais kaltinimais. Turbūt pamatė, kad žaidžia, o varžovai viską žino, ką jie žaidžia ir kur atakuoja. Esmė, kad Šaras apkaltino asistentą. Jis kažką žino, kas galėtų filmuoti, kitu atveju taip nesielgtų. Jei pasakė, turbūt tikrai taip galvoja. Galvoju, kad ši situacija turėtų būti išspręsti į vieną ar kitą pusę. Negalima visko palikti taip.“

Įsižeidęs Erginas Atamanas po pergalės spaudos konferencijoje dukart pabrėžė laukiantis Šaro atsiprašymo arba įrodymų. Neva jei įrodymai būtų pateikti, pastarųjų dviejų sezono Eurolygos čempionas atsistatydintų.

Šio konflikto pro ausis nepraleido Eurolygos trenerių asociacijos prezidentas Dimitris Itoudis. Stambulo „Fenerbahče“ vairininkas žadėjo susitikti su abiem strategais ir užgesinti gaisrą.

„Net neabejoju, kad Šaras šiaip sau varžovų neapkaltintų. Bent jau taip nėra buvę. Kad ir koks jis būtų piktas, Šaras pasveria savo žodžius“, – sakė kitas 15min laidos PIKENROLAS dalyvis krepšinio agentas Tadas Bulotas.

Kitas epizodas, kuriame Šaras pratrūko – trečiajame kėlinyje išvarytas auklėtinis Nikola Kaliničius, kelias akimirkas prieš sulaukęs stratego priekaištų dėl gynybos.

„Nikola išreiškė nepagarbą komandai. Mes tai išspręsime tarpusavyje“, – po rungtynių sakė Š.Jasikevičius.

„Turbūt buvo kažkas pasakyta iš vienos ir kitos pusės, diskusija užsitęsė, o Šaras tiesiog padarė pavyzdį kitiems, – situaciją komentavo L.Kleiza. – Esu matęs, kai Željko Obradovičius nuo suolo į rūbinę išsiuntė Nemanja Bjelicą. Tokios problemos yra išsprendžiamos, jei tai neatėjo iš blogosios pusės, o žaidėjas nėra komandos auglys. Žaidybinių situacijų būna, ypač tokio lygio rungtynėse, kai kova vyksta taškas į tašką, o emocijos liejasi per kraštus. Šaras kažką pasakė, N.Kaliničius kažką atsakė, bet treneriui kaip ir negali nieko sakyti atgal. Situaciją per daug pabrėžė nei turėjo. Mano manymu, tai buvo parodytas pavyzdys komandai, kas jūsų laukia ir ko reikia klausyti. Tai yra boso ėjimas. Ar jis atsipirks, tai mes pamatysime.“

Ėjimas – gal ir boso, bet Šaras praeityje tokiais sprendimais nepasižymėdavo. Atmintyje iškyla tik vienas prisiminimas, kai diriguodamas „Žalgiriui“ jis „Siemens“ arenoje į suolo galą rungtynių su Vilniaus „Rytu“ metu nusiuntė tuometį žalgirietį Axelį Toupane'ą.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Nikola Kaliničius
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Nikola Kaliničius

„Nemanau, kad nutiko kažkas tokio, jog reikėtų priimti tai asmeniškai ir giliai. Situacija nepriėjo to, – mintimis dalijosi L.Kleiza. – Tai – žaidybinė situacija, kokių per savo karjerą esu matęs ne vieną. Žmonės galvoja, kad žaidėjai nesipyksta su treneriais, bet tų pykčių būna ganėtinai nemažai. Gal to matome mažiau Eurolygoje, nes tai yra trenerių lyga, kur treneriai daug ką sprendžia. NBA yra visai kitaip, ten nieko neišsiųsi į rūbinę. Esu matęs tikrai nemažai žaidėjų konfliktų su treneriais ir jie tikrai nebuvo tokie gražūs. Buvo kalbama ir apie mamas, ir šeimas. Tiesiog maksimalus išsiuntinėjimas į visas puses. Ypač tais laikais, kai aš žaidžiau. Dabar treneriai turbūt bijo ką nors pasakyti. Jei nesi Greggas Popovichius, žaidėjui nepasakysi nė žodžio.“

Ispanijos žiniasklaida dar savaitgalį trimitavo, kad treneris su žaidėju greitai užkasė karo kirvį, o N.Kaliničius jau žaidė sekmadienį nesėkme pažymėtame susitikime su Badalonos „Joventut“.

„Tai buvo Šaro noras pademonstruoti ir parodyti komandai pavyzdį, užvesti ją. Šaras norėjo parodyti, kas yra bosas, kad atsikalbinėjimų ir ginčų ant suoliuko nebūtų, – teigė L.Kleiza. – Pergalė ar pralaimėjimas, „Barcelona“ komandai šiuo metu tai daug nereiškia. Matėme, kad „Barca“ pastaruosius du sezonus vis buvo pirma, tuomet pasipildavo traumos ar nuovargis. Išlaikyti ritmą ir būti pirmam Eurolygoje ir Ispanijoje yra labai sunku, daug spaudimo. Tai nepasiteisino, Eurolygos jie nelaimėjo. Matėme, kokį šūdą malė „Anadolu Efes“, bet laimėjo. Turbūt svarbiausia įgyti namų pranašumą ketvirtfinalyje, negauti pagrindinių komandų atkrintamųjų serijoje. „Barcelona“ irgi būtų sudėtinga perlipti ketvirtfinalį prieš „Zenit“ ir „Bayern“, jei nebūtų turėjusi namų pranašumo. Galvoju, kad jie koncentruojasi į žaidimą ir laukia po traumų sugrįžtančių žaidėjų. Svarbiausia į atkrintamąsias ateiti sveikiems ir pasiruošusiems.“

VIDEO: PIKENROLAS: Šaro konfliktai, brangstantis „Žalgirio“ vedlys ir viešnagė Ispanijoje

T.Bulotas puikiai prisimena, kad jo klientams „Žalgiryje“ pas Šarą lengva nebūdavo, bet viską atpirkdavo pergalės.

„Matėme visi, kad žaidėjams nebuvo lengva. Momentų turėjo Edgaras Ulanovas, kai jam tikrai buvo sunku. Manau, kad visi vienareikšmiškai žino, kokio lygio treneris yra Šarūnas Jasikevičius. Emociškai sezonai gal nebūna lengvi, bet jei yra pergalių, nuryji tą sunkumą ir sezono gale keli taurę bei viską nuplauni“, – sakė krepšinio agentas.

„Turbūt visi suprantame, kad pas Šarą nėra lengva žaisti, – sakė L.Kleiza. – Jis visada reikalauja maksimumo – ir rungtynėse, ir treniruotėse. Šaras gerai gaudo žaidėjų psichologiją, bet kai žaidi pas jį, tai yra alinantis dalykas ir psichologiškai, ir fiziškai. To reikia siekiant pergalių. Jis nori, kad žaidėjai sezono pabaigoje būtų pasiruošę. Šiais laikais, kokiais mes dabar gyvename, žaidėjai susiduria su tuo, kad jie pavargsta psichologiškai. Pažiūrėkime, kaip viskas keičiasi. NBA to daryti seniai jau nebegali, o tai ateina ir į Europą. Visi bando tapti švelnesniais, nes turime visai kitokį jaunimą. Tiesiog skirtingos kultūros ir suvokimas.“

„Kai tu laimi, viskas yra gerai, tuomet galima užsimerkti prieš daug ką. Ispanų ir mūsų kultūros skiriasi. „Žalgiryje“ tai labai tiko, visi ėjo žiūrėti, kaip Šaras siaučia prie suoliuko. Mums tai yra prie širdies, nors Ispanijoje yra kitaip. Kai tu laimi, viskas yra gerai, niekas nesakys nė žodžio, bet kai pralaimi, o „Barcelona“ reikia laimėti Eurolygą, visi pradeda tau visus dalykus kišti į veidą. Šaro treniravimo būdas yra labai išraiškingas, emocionalus ir su daug įvairių prieskonių. Jei nelaimi, tai bus užakcentuota“, – pridėjo L.Kleiza.

„Scanpix“/AP nuotr./Šarūnas Jasikevičius
„Scanpix“/AP nuotr./Šarūnas Jasikevičius

T.Bulotas teigė, kad Šaras kažkiek pasikeitė iš „Žalgirio“ perėjęs į „Barcelona“. Bet kiek jis dar gali keistis, jei nori vieną dieną tapti vyriausiuoju NBA organizacijos treneriu?

„Manau, kad jis galvoja, kad gali pasikeisti, – sakė L.Kleiza. – Buvo kalbų apie NBA, jis norėjo ten eiti, bet jam dabar būtų labai sunku pereiti į NBA. Idealu būtų pradėti nuo pagrindinio asistento vaidmens, bet Šaro planai turbūt yra aukščiausi. Esu apie tai bendravęs su Masai Ujiri („Toronto Raptors“ krepšinio operacijų prezidentas – aut. past.), kuris sakė, kad Šaras kada nors tikrai gaus darbą NBA, klausimų nėra, nes interviu – įspūdingi. Jie siūlė pagrindinio asistento vietą, nes perėjimas iš Europos į NBA yra ganėtinai sudėtingas. Tai ne dėl Šaro sugebėjimų, nes kalbant apie krepšinį, Šaras yra genijus. Bet NBA yra kitas pasaulis, reikia stipriai prisitaikyti ir pradėti šokti „TikTok“ video (juokiasi). Tu nerėksi nuolatos ant žaidėjo, kuris uždirba 30 milijonų per sezoną. NBA yra maža lyga – visi kalba ir visi žino. Jei tave užblokuotų superžvaigždė, kaip Davidui Blattui padarė LeBronas Jamesas ar Steve‘ui Nashui – Kevinas Durantas, niekas pas tave žaisti nebenorės ir lygoje vietos nebebus. Kad būtum sėkmingas treneris, turi gerai sutarti su komandos superžvaigžde, o kalbą rasti turi treneris, o ne ta superžvaigždė.“

„Įsivaizduokime, kad Šaras važiuoja į NBA ir treniruoja Keviną Durantą, – tęsė L.Kleiza. – Gerai, K.Durantas žino, kas yra Eurolyga, buvo atvažiavęs ir žiūrėjo rungtynes. Bet kas turi prisitaikyti? Ar tas, kuris NBA žaidžia daugybę metų, yra lygos superžvaigždė, ar naujas treneris iš Europos? NBA viskas yra apie charakterių valdymą ir kaip sudėti visą komandą. Ten yra superdideli ego. Ir viskas dėl to suprantama, nes ant linijos stovi nežmoniški pinigai, kosminės sutartys ir didžiulis skaičius patarėjų. Visai kitas lygis. Žaidėjui yra nusišvilpti, jam reikia taškų. Jei su taškais ateis pergalės, tuomet gerai, jei ne – nieko tokio, jis nueis kažkur kitur. NBA yra visiškai kitas pasaulis.“

Fotodiena/Roberto Dačkaus nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Linas Kleiza
Fotodiena/Roberto Dačkaus nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Linas Kleiza

L.Kleiza aštrų ir lyderišką Šaro charakterį savo kailiu yra patyręs Lietuvos vyrų rinktinėje, kurioje šis duetas kartu žaidė 2007, 2008 ir 2012 metų čempionatuose.

PIKENROLO laidos dalyvis dalijasi istorija iš prieš daugiau nei dešimtmetį vykusio draugiško mačo Akropolio turnyre Graikijoje.

„Šaras lygiai toks pat buvo, kai pats žaidė. Vienoks Šaras yra, kai žaidžia, kitoks – kai nežaidžia. Vos tik ginčo kamuolys yra išmetamas, džinas ir pabaisa išlenda, – juokdamasis sakė L.Kleiza. – Geriausia iliustracija, kurią esu pasakojęs jau ne kartą, kai su rinktine žaidėme Akropolio turnyre Graikijoje. Tik teisėjas išmetė kamuolį, Brolis pamušė kažkam, kam nereikėjo, Šaras paleido vieną žodžių tiradą, o Brolis – atgal. Salė tuščia, nes draugiškas turnyras, tad viskas puikiai girdisi. Tai įvyko vos prasidėjus draugiškam mačui.

Todėl Šaras toks ir yra, todėl jis tiek ir yra laimėjęs ir pasiekęs. Standartai ir reikalavimai pas jį yra aukščiausi. Šaras mato trimis žingsniais į priekį. Kartais tai yra sudėtinga, nes jis tikisi, kad tu irgi matai krepšinį trimis žingsniais į priekį, bet yra žaidėjų, kurie mato tik metimą, o perdavimą gali atlikti, jei nematys krepšio.“

Visa 15min laida PIKENROLAS su Linu Kleiza ir Tadu Bulotu:

VIDEO: PIKENROLAS: Šaro konfliktai, brangstantis „Žalgirio“ vedlys ir viešnagė Ispanijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius