-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 27

Po skaudaus starto Čempionų lygoje – trumpa D.Kairio kalba rūbinėje: „Jie išgirs mane rytoj“

Su sirgaliais „Siemens“ arenoje Vilniaus „Rytas“ atsisveikino skaudžiu pralaimėjimu FIBA Čempionų lygos starte. Koronavirusas jau netrukus užvers žiūrovams sporto renginių vartus, o paskutiniame mače fanų akivaizdoje Donaldo Kairio kariauna nesulaikė rekordinio pasirodymo surengusio Atėnų „Peristeri“ vedlio Steveno Gray bei krito 88:106.

Prieš debiutą Čempionų lygoje Donaldas Kairys teigė, jog komanda sieks reabilituotis po nesėkmės vietiniame fronte prieš Kauno „Žalgirį“, tačiau galiausiai „Ryto“ krepšininkai liko nieko nepešę.

Daugiausiai problemų šeimininkams pridarė vienas Atėnų „Peristeri“ vienas lyderių Stevenas Gray, pakartojęs visų laikų Čempionų lygos tritaškių rekordą bei užfiksavęs geriausią naudingumo balų pasirodymą turnyro istorijoje.

Amerikietis per beveik 30 minučių pelnė 39 taškus (3/5 dvit., 10/13 trit., 3/4 baud.), atkovojo 3 ir perėmė 5 kamuolius, atliko 7 rezultatyvius perdavimus, suklydo kartą bei surinko 47 efektyvumo balus.

Pavojaus varpai pradėjo skambėt sulig pirmuoju ginčo kamuoliu, kai vienerias oficialias rungtynes iki tol sužaidę Atėnų krepšininkai jau dvikovos starte atitolo dviženkliu pranašumu, vilniečius per pirmąsias dešimt minučių išprovokavę suklysti net septynis kartus.

„Rytą“ už ausų traukti ėmėsi nuo suolo pakilęs Mindaugas Girdžiūnas, per 150 sekundžių atkarpą susmeigęs keturis tolimus metimus per tiek pat bandymų.

Nors antrajame kėlinyje Demetrius Jacksonas surinko 10 iš savo 14 taškų, tačiau svečiai iš Graikijos pustuštėje „Siemens“ arenoje jautėsi lyg namuose, lengvai ardę „Ryto“ gynybos barikadas ir iki ilgosios pertraukos pelnę 51 tašką. Visai kaip ir aikštelės šeimininkai.

Donaldas Kairys prie šoninės linijos kunkuliavo emocijomis, bet auklėtinių užkurti darbui gynyboje nepavyko.

Puolamojo pobūdžio pirmoje rungtynių pusėje abi komandos iš toli įskraidino net po 9 tritaškius.

Sostinės klubo neišgelbėjo ir geriausias rungtynes Vilniuje sužaidęs ant karštosios kėdės klube sėdintis Chrisas McCulloughas, be užsikirtimų krepšį atakavęs iš toli (4/4 trit.), pelnęs 22 taškus, atkovojęs 9 kamuolius ir surinkęs 25 naudingumo balus.

Nesustabdomai žaidę Graikijos ekipos žaidėjai visuose kėliniuose rinko mažiausiai 24 taškus.

Pralaimėjimu paženklintame susitikime vilniečiai puikiai atakavo iš toli (14 iš 30), tačiau „Peristeri“ šauliai buvo dar įžūlesni – tikslą pasiekė net 18 iš 30 (60 proc.) bandymų.

Graikijos komandai pritrūko vos 2 tolimų metimų iki geriausio rezultato lygos istorijoje.

„Rungtynės mums nesusiklostė pagal mūsų paruoštą planą, – spaudos konferenciją pradėjo Donaldas Kairys. – Nuo rungtynių pradžios mums trūko energijos, kokią rodėme dvikovoje su „Žalgiriu“. Nuo pirmų minučių varžovams leidome rinkti lengvus taškus. Gal tik keturias minutes antrajame kėlinyje gynėmės patenkinamai per visas rungtynes. Visos dvikovos metu neturėjome kontrolės, nes negalėjome sustabdyti varžovų puolimo. Mes negalime žaisti savo žaidimo, negalime pereiti į puolimą, jei neapsiginame. Tai tiesiog buvo blogos rungtynės mums. Pirmiausia – dėl energijos trūkumo, ypatingai gynyboje, kai varžovams davėme jiems patogius metimus. Sakėme, kad negalime leisti S.Gray pelnyti taškų, bet jis juos rinko nuo pirmųjų minučių labai laisvai. Neįtikėtinos rungtynės jam. Kaip ir sakiau, dėl to mes nieko nepadarėme, kad suvaržytume jį.“

– Chrisas McCulloughas sakė, kad gynyboje per daug buvo pagalbų. Jūsų nuomone, kas atsakingas dėl S.Gray 39 pelnytų taškų?

– Reikia ir prie prastos gynybos sugebėti įmesti 10 iš 13 tritaškių. Tai buvo jo vakaras. Mūsų gynybos planas nesuveikė. Tai, ką pakeitėme ketvirtajame kėlinyje, kai pradėjome keistis, buvo šiek tiek geriau. Bet to nepakako.

– Ch.McCulloughas pelno taškus, bet gynyboje atrodė skylė. Kaip galima paaiškinti jo tokį plaukiojimą gynyboje?

– Jis nėra didžiausia skylė gynyboje. Jų yra daugiau. Mums labai sunku jas visas užkišti, kol kas. Bet dirbame ties tuo. Chrisas nėra žaidęs tokiame lygyje ir tokiame organizuotame krepšinyje. Jis daug ką daro instinktyviai, kol kas. Jis padėjo taškais, bet gynyboje padarė klaidų, kažkur nepasikeitė. Manau, kad vėliau buvo geresnis. Tik jis greičiau pavargsta nei kiti, nes vėliau pasijungė, praleido, nes buvo suspenduotas. Jis negali visada žaisti tiek minučių, kiek norėtųsi.

– Ar įspėjimai dėl drausmės pažeidimų suveikė, kaip keičiasi jo žaidimas ir požiūris?

– Apie Chriso taškus per daug kalbėti nereikia. Jam įkrito keturi tritaškiai, bet jis prametė kitus metimus – pataikė iš septynių du. Tai mums kainuoja, tai mums skaudu. Dėl jo situacijos komandoje – mes labai atidžiai jį stebime ir galvojame, ką galime iš jo pasiimti. Galvojame, kaip jis gali mums padėti. Jis iki gruodžio 1 dienos yra bandomajam laikotarpiui. Mes stebime jį atidžiai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./FIBA Čempionų lyga: „Rytas“ – „Peristeri“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./FIBA Čempionų lyga: „Rytas“ – „Peristeri“

– Mindaugas Girdžiūnas pradėjo puikiai, per pustrečios minutės pataikęs visus keturis tritaškius, tačiau po to – vos vienas taiklus metimas iš dviejų bandymų. Varžovai prisitaikė ar jums nepavyko sukurti jam progų?

– Mindė labai gerai pradėjo, norėtųsi daugiau tokio jo žaidimo. Kol kas kai kurie žaidėjai dar neturi pastovumo. Ne tik Mindaugas, Demetrius Jacksonas irgi. Jis sužaidžia geras atkarpas, po to kažkur prapuola, praranda kamuolių. Nemanau, kad mums reikėjo prarasti 16. Gal tai nėra labai didelis skaičius, bet tai nebuvo „Žalgirio“ gynyba, kuri mus smaugė nuo linijos iki linijos. Paprasčiausiai buvo nekokybiški sprendimai. Tai mums kainavo. Gavome taškus iš greitų atakų, gavome tritaškių ir gavome taip lengvų taškų.

– Ar sunku ruoštis rungtynėms, kai varžovai tik vienas oficialias rungtynes buvo sužaidę?

– Mes turėjome pakankamai informacijos, turėjome pakankamai video. Viskas buvo okay. Turėjome bekontaktę treniruotę. Žinoma, norėjome daugiau laiko pasiruošti, bet kai turi tiek, turime pasiruošti su tiek. Ne taktikos, o energijos mums trūko. Kažkokio kietumo. Kai rungtynės ėmė slysti iš rankų, mes visiškai praskydome. Tai man nepatiko labiausiai. Neparodėme kietumo, kai neturėjome šansų laimėti.

– Antrajame kėlinyje buvo agresija – metėte 13 baudų ir išprovokavote 7 pražangas. Kodėl nepavyko išlaikyti šio lygio?

– Kaip ir sakiau, antrajame kėlinyje buvo nedidelė atkarpa, kurioje apčiuopėme, kad galime žaisti. Bent puolime. Gynyboje niekada nejaučiau, kad turime kontrolę, kad valdome situaciją. Viskas varžovams gavosi per lengvai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./FIBA Čempionų lyga: „Rytas“ – „Peristeri“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./FIBA Čempionų lyga: „Rytas“ – „Peristeri“

– Ar gali būti, kad komanda nuvertino varžovą?

– Nemanau, kad tai galėtų būti priežastis. Varžovą nupiešėme labai teisingai, labai agresyviai. Komanda, kuri įveikė „Panathinaikos“, ko dar reikia? Jie gali žaisti tikrai kokybišką krepšinį. Turi gerų snaiperių. Tai akcentavome, bet niekas nepavyko. 10 tritaškių iš 13 – skaičiai per žiaurūs.

– Kuris pralaimėjimas jums skaudesnis – prieš „Žalgirį“ ar šis?

– O kaip jums atrodo? Šiandieninis? Vienareikšmiškai. Aš nebuvau taip nusivylęs užvakar, kaip buvau šiandien. Su „Žalgiriu“ irgi buvo atkarpa ketvirtajame kėlinyje, kai viskas atrodė labai sunku. Mums reikia prie to priprasti. Tokios komandos, kaip „Žalgiris“, gauna tokį krūvį kiekvieną dieną, kiekviename mače Eurolygoje. Mums tai yra naujovė, bent šiame sezone, kol kas. Reikia išlaikyti pastovumą, neužtenka sublizgėti 8 ar 12 minučių. Reikia išmokti išlaikyti lygį visas rungtynes.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./FIBA Čempionų lyga: „Rytas“ – „Peristeri“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./FIBA Čempionų lyga: „Rytas“ – „Peristeri“

– Demetrius Jacksonas per šešias minutes antrajame kėlinyje pelnė 10 taškų, per likusią rungtynių dalį – 4. Jis žaidė visą antrą kėlinį. Ar jis gali žaisti tokias ilgas atkarpas, ar nebuvo perlaikytas?

– Galbūt jūs ir teisus. Niekada neplanuojame taip ilgai laikyti žaidėjo, rotacijos pakankamai greitos – 5 ar 6 minutės, gal truputį daugiau, jei kažkam nesiseka ar turime daugiau problemų. Bet tuo metu pasirodė, kad to reikia, kad gal taip išspręsime. Jis gerai atrodė, norėjosi išlaikyti pranašumą, kurį, atrodo, kad buvome apčiuopę. Turėjome septynių taškų persvarą. Manau, kad 30 minučių yra per daug net tokiam krepšininkui kaip DJ, kuris yra fiziškai stiprus ir pasiruošęs.

– Po rungtynių rūbinėje užtrukote neįprastai ilgai. Kokią žinutę bandėte nusiųsti auklėtiniams?

– Pokalbis buvo labai trumpas. Nesakysiu, ką sakiau. Ar jie mane išgirdo? Išgirs rytoj.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius