Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 11

Prancūzų žiniasklaida po smūgio JAV: šlovino žygdarbį ir lygino su salotomis

Tai įvyko. Nuo 2006 metų fiasko tarptautinėje arenoje dominavę amerikiečiai pagaliau krito, o to kaltininkai – mums jau pažįstami prancūzai. Lemiamą varžovų šturmą atlaikę Vincento Collet vyrai įveikė JAV rezultatu 89:79.
Rudy Gobertas
Rudy Gobertas / FIBA nuotr.

Donguane nuaidėjus finalinei sirenai prancūzai krepšinio aistruoliams pateikė dar vieną sensaciją. Du kartus iš eilės čempionais tapę amerikiečiai iškrito iš kovos dėl medalių ketvirtfinalyje, o prancūzai žengė į pusfinalį.

Pirmajame kėlinyje amerikiečiai primetė norimą žaidimą varžovams, o prancūzams sunkokai sekėsi tvarkytis su atletiškais amerikiečiais. Reikalai ėmė taisytis pirmojo kėlinio pabaigoje, o antrajame kėlinyje jau prancūzai pradėjo diktuoti savo sąlygas ir iki pat trečiojo kėlinio pabaigos nepaleido pranašumo iš savo rankų.

Ketvirtajame kėlinyje virė kova taškas į tašką, tačiau padrikai puolę amerikiečiai niekaip nepralaužė Rudy Gobert'o gynybos, o prancūzai kelis kartus sėkmingai užpuolę pabėgo į priekį negrįžtamai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rudy Goberts
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rudy Goberts

„Prancūzija pasiekia žygdarbį eliminuodama JAV“, – apie istorinį triumfą trimituoja garsusis prancūzų sporto portalas „L'Equipe“.

Amerikiečiai nuo 2006-ųjų metų laimėjo visus titulus ir tai padarė nepatirdami nė vieno pralaimėjimo. Vienas pralaimėjimas jiems kainavo daug, o prancūzai, perkopę JAV barjerą, tampa vienais favoritų užsikabinti aukso medalius.

Prancūzijos krepšinio portalas „BeBasket“ vaizdžiai apibūdino šios pergalės reikšmę: „Tai yra pilnas salotų, pomidorų ir svogūnų rinkinys. Prancūzai nugalėjo amerikiečius, pateko į pusfinalį ir garantavo sau vietą Tokijo olimpinėse žaidynėse (jei Australija nugalės Čekiją)“.

Prancūzija prieš šias rungtynes buvo prasčiausiai dėl kamuolių kovojanti ekipa visame čempionate, tačiau šiose rungtynėse kontroliavo žaidimą po krepšiu (kova dėl atšokusių kamuolių laimėta 44:28).

Labiausiai prie to prisidėjo ir lietuviams ilgai įsiminsiantis Rudy Gobert'as. Centras surinko 21 tašką ir atkovojo 16 kamuolių (7 iš jų puolime).

„Didžiulė pergalė. Jie yra labai talentinga komanda ir visada tokia buvo. Jie mums nedavė nieko už dyką, bet laikėmės žaidybinio plano ir priėmėme jų iššūkį“, – po rungtynių spaudos konferencijoje kalbėjo prancūzų krepšio sargas.

Amerikiečiams teko taikytis prie dominuojančio R.Goberto. Mylesas Turneris anksti prisirinko pražangų, Brookas Lopezas aikštėje atrodė per lėtas. JAV vyr. treneris Greggas Popovichius priėmė nestandartinį sprendimą ir aikštėje dažnai net nebuvo vidurio puolėjo, o Rudy Gobert'ą prižiūrėjo Jaylenas Brownas arba Harrisonas Barnesas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Greggas Popovichius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Greggas Popovichius

„Žinojau, kad jie bandys ištraukti mane iš baudos aikštelės. Jiems tai pavyko trečiame kėlinyje, bet pabaigoje sužaidėme geriau, neleidome metikams mesti laisviems, neleidome veržtis po krepšiu. Tai tikras komandinio krepšinio pavyzdys“, – teigė du kartus iš eilės geriausiai besiginančiu NBA žaidėju pripažintas R.Gobert'as.

Prancūzijos vyr. treneris Vincentas Collet džiaugėsi laimėjimu, bet itin džiaugtis dar nenorėjo, tikslas – laimėti kitas rungtynes.

„Esame labai laimingi. Nepaisant visų jų praradimų, mes kalbame apie JAV rinktinę. Pasinaudojome savo patirtimi mačo pabaigoje ir visas rungtynes stengėmės išlikti disciplinuoti. Kelios minutės trečio kėlinio pabaigoje ir ketvirto pradžioje galėjo mus negrįžtamai pražudyti, bet išlikome vieningi ir dabar žiūrime tik į kitas rungtynes.“

Nuaidėjus finalinei sirenai prancūzai per daug nedžiūgavo, o V.Collet patvirtino, kad tai yra išmoktos praeities pamokos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vincent'as Collet
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vincent'as Collet

„Rūbinėje kalbėjome, kad turime galvoti apie kitas rungtynes. Prieš penkerius metus Ispanijoje buvo kažkas panašaus, kai nugalėjome šeimininkus ir kritome kitame etape. Argentina yra patyrusi, puiki ekipa ir dažnai žaidusi tokio rango varžybose, tad negalime užmigti ant laurų.“

Prancūzija pusfinalyje susitiks su Argentina, o JAV žais su serbais dėl 5–8 vietų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius