Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 17

Prieš 13 metų lietuvių širdis sudaužęs D.Blattas: „Ta Lietuvos rinktinė buvo įspūdinga“

Davidas Blattas per savo karjerą kaip treneris yra iškovojęs ne vieną svarbų titulą, treniravęs komandas Eurolygos ir NBA finaluose bei dalyvavęs olimpinėse žaidynėse. Vis dėlto pati brangiausia jo pergalė buvo pasiekta 2007-aisiais, kai amerikiečio vadovaujama Rusijos rinktinė šokiravo Europą ir tapo žemyno čempione. Kalbėdamas su FIBA atstovais, 60-metis krepšinio specialistas prisiminė prieš 13 metų įveiktą kliūčių ruožą, kuriame pasitaikė ir įspūdinga Lietuvos rinktinė.
D.Blatto komanda 2007 m. buvo pranašesnė už Š.Jasikevičiaus
D.Blatto komanda 2007 m. buvo pranašesnė už Š.Jasikevičiaus / „Scanpix“ nuotr.

Ispanijoje vykusiame Europos čempionate rusų ir lietuvių keliai susikirto pusfinalyje, o rungtynių favorite buvo laikoma Ramūno Butauto komanda.

Ji kelią iki pusfinalio nuėjo nesužeista – lietuviai laimėjo visus septynis mačus, kai rusai antrajame etape turėjo pripažinti šeimininkų ispanų pranašumą.

Vis dėlto pusfinalyje dominavo Rusija – Andrejaus Kirilenkos vedama rinktinė 86:74 parklupdė 30 Ramūno Šiškausko taškų kraičio neužtekusią Lietuvą ir žengė į finalą, kuriame po rusų kojomis atsidūrė ir Ispanija.

D.Blattas atsakinėdamas į FIBA pateiktus klausimus apie finalą prisiminė ne tik akistatą su ispanais, bet ir kelis etapus prieš tai.

„Turite suprasti visos tos situacijos pribloškiantį netikėtumo faktorių – dėl to žengsiu tris žingsnius atgal, – pradėjo amerikietis. – Ketvirtfinalyje nugalėjome stiprią Prancūzijos komandą su Tony Parkeriu. Pusfinalyje laimėjome prieš dar stipresnę Lietuvos rinktinę su Šarūnu (Jasikevičiumi), Šiškausku ir (Linu) Kleiza. Po velnių, su visais tais vaikinais. Tai buvo įspūdinga komanda. Ir tai buvo įspūdingos rungtynės – pirmavome 20 taškų skirtumu, bet jau po kelių akimirkų atsilikome! Štai kokia gera buvo ta Lietuvos komanda. Tai buvo mūšis, pasakiškas mūšis, kuriame pabėgome ketvirtajame kėlinyje.“

VIDEO: 2007 m. Europos čempionato pusfinalis: Lietuva – Rusija

Patekusi į finalą, Rusija jame buvo laikoma dar ryškesne autsaidere nei pusfinalyje, tačiau po stebuklingo J.R.Holdeno metimo likus sekundei sugebėjo nuversti pasaulio čempionę Ispaniją 60:59.

Natūralizuoto amerikiečio iš vidutinio nuotolio paleistas kamuolys pasisuko lanke, pašoko į viršų, atsitrenkė į lentą ir įkrito į krepšį. D.Blattas prisiminė, kiek nervų jam pareikalavo pergalingas Rusijos rinktinės įžaidėjo šūvis:

„Atrodė, kad tas metimas užtruko amžinybę. Laikas, kurį kamuolys praleido ore... Atsimušimas nuo lanko... Nuo lentos... Kamuolio įkritimas į krepšį... Atrodė, kad tai trunka amžinybę“, – sakė D.Blattas.

Nors po to metimo ispanai dar turėjo laiko atsakymui, Pau Gasolio metimas tikslo nepasiekė ir rusai triumfavo.

„Kai J.R. metimas įkrito, tai buvo pirmas kartas tose rungtynėse, kai išsiveržėme į priekį. Tada jau neįsivaizdavau, kad galėtume pralaimėti. Tokios mintys sukosi mano galvoje. Atrodė, kad likimas yra mūsų pusėje“, – prisiminimais dalijosi tuometinis Rusijos rinktinės treneris.

Su nacionaline Rusijos komanda D.Blattas iškovojo ir daugiau medalių – 2011-aisiais Lietuvoje vykusiame Europos čempionate rusai laimėjo bronzą, o tokios pačios prabos medalius jie atsiėmė ir po metų vykusiose Londono olimpinėse žaidynėse. Vis dėlto trenerio nuomone, nė viena iš jų komandų neprilygo tai, kuri 2007 m. užkariavo Europą.

„Be abejo, per moderniuosius laikus tai buvo geriausia Rusijos komanda. Nors 2012 m. olimpinė rinktinė irgi buvo gera, tikrai. Bet be jokių abejonių sakyčiau, kad 2007 m. komanda buvo geriausia“, – tvirtino D.Blattas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius