Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 20

Prieš brolišką akistatą – latvių prisiminimai: „Žengdami į aikštę negerbiame lietuvių“

Jau trečiadienį Lietuvos rinktinės krepšininkai viešės Rygoje, kur draugiškame susitikime testuos Latvijos rinktinę. Prieš šią brolišką kaimynų akistatą latviai sukūrė dokumentinį serialą apie akistatas su lietuviais krepšinio aikštėje bei pakalbino būrį žymių Latvijos ir Lietuvos krepšininkų.
Rokas Jokubaitis
Rokas Jokubaitis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Latviai suskaičiavo, kad trečiadienio akistata bus 25-oji nuo tada, kai šalys atkūrė nepriklausomybę griuvus Sovietų Sąjungai.

16 kartų ligšiol pergale prieš šiaurinius kaimynus džiaugėsi lietuviai, 8 sykius triumfavo latviai.

Tiesa, oficialiuose mačuose Latvijos krepšininkai mūsiškius yra nugalėję vos kartą – košmariškai lietuviams pasibaigusiame 2001 m. Europos čempionate, kai latvių įtikinama pergalė 94:76 eliminavo lietuvius ir užbaigė pirmąjį Jono Kazlausko etapą rinktinėje.

Kitas penkerias oficialias akistatas lietuviai laimėjo. Du kartus mūsų komanda nugalėjo Europos čempionato atrankoje 1993 ir 1994 metais, o likusius sykius laimėjo 2003, 2013 ir 2015 m. Europos pirmenybėse.

Pastarąjį kartą komandos grūmėsi prieš dvejus metus draugiškame Baltijos taurės turnyre Taline. Tuomet lietuviai varžovus sutriuškino 82:59.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Marius Grigonis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Marius Grigonis

Iš viso lietuviai per akistatas su latviais pelnė 2117 taškų (vid. 88,2), latviai – 1935 (vid. 80,6).

Buvęs Kauno „Žalgiris“ snaiperis ir ilgametis Latvijos rinktinės žaidėjas bei treneris Ainaras Bagatskis atsimindamas akistatas su Lietuva išskyrė nusiteikimą, su kuriuo žengdavo į aikštę.

„Rungtynės su Lietuva yra principo reikalas. Tai viena iš komandų, kurios mes negerbiame žengdami į aikštę. Esu žaidęs prieš daugybę lietuvių, tiek rinktinėje, tiek klubuose. Esu sužaidęs ir gerų mačų prieš juos. Mes tiesiog einame į aikštę ir negalvojame apie tai, kad jų gretose žaidžia Eurolygos čempionai, olimpiniai medalininkai ir kitokios žvaigždės“, – pasakojo A.Bagatskis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ainaras Bagatskis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ainaras Bagatskis

Akistatų prieš Lietuvą svarbą išskyrė ir „Dallas Mavericks“ dabar atstovaujantis Davis Bertanis, kuris turėtų išbėgti į aikštę ir trečiadienį Rygoje.

„Tarp mūsų vyrauja broliška meilė ir konkurencija. Visada noriu prieš lietuvius laimėti taip, kaip noriu laimėti prieš savo brolį. Ir net nesvarbu, ar tai draugiškos rungtynės, ar Europos čempionatas“, – sakė snaiperis.

Jis pridūrė, kad labiausiai jam įsiminė 2007 m. vykęs mačas prieš lietuvius, kai Kristapas Janičenokas pataikė tritaškį per Šarūno Jasikevičiaus rankas ir išplėšė latvių pergalę 84:83.

Kuriant serialą buvo pakalbintas ir Kasparas Kambala – latvių krepšinio galiūnas, 2009 metais draugiškose rungtynėse vos neįsivėlęs į muštynes su būriu Lietuvos žaidėjų.

„Nugalėti kaimynus visada svarbu. Lietuviai prieš mus turi daug vargti“, – sakė krepšinį į boksą vienu metu iškeitęs, o galiausiai 2017 m. batelius ant vinies pakabinęs latvių monstras.

„Tai – Baltijos derbis. Nesvarbu, kokios sudėtys žaidžia, rungtynės visada būna aštrios“, – sakė Latvijos krepšinio veteranas ir buvęs Vilniaus „Ryto“ trenerio asistentas Uvis Helmanis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Uvis Helmanis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Uvis Helmanis

Savo žodį seriale tarė ir L.Kleiza, kuris teigė, kad lietuviai visuomet jautėsi stipresni už latvius, bet į tarpusavio akistatas taip pat žvelgė rimtai.

„Prieš latvius visada būna geros rungtynės. Jie turi papildomos motyvacijos žaisdami prieš mus. Žinoma, ir mes norime prieš juos laimėti, bet kaip komanda esame pasiekę daugiau, dėl to į latvius žiūrėdavome šiek tiek iš viršaus. Bet pastaruosius 6-7 metus mums jau sekasi prasčiau, nesugebame iškovoti medalių, o latviai užsiaugino puikių žaidėjų, netgi NBA superžvaigždžių“, – kalbėjo L.Kleiza.

Lietuviai prieš latvius Rygos arenoje kausis trečiadienį, o jau sekmadienį šios komandos dar sykį pasitikrins jėgas Šiaulių arenoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius