Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 06

Rizikos grupėje, bet atsilaikė: buvęs Lietuvos rinktinės treneris įveikė koronavirusą

Pirmąjį olimpinį medalį Lietuvos krepšininkams padėjęs laimėti Javieras Imbroda trečiadienį pripažino, kad kentėjo nuo koronaviruso kovo mėnesį Ispanijoje.
Javieras Imbroda
Javieras Imbroda / J.Imbrodos archyvo nuotr.

Prieš beveik tris dešimtmečius Valdemaro Chomičiaus ir Arvydo Sabonio į Lietuvos rinktinės trenerių štabą pakviestas 59 metų ispanas trečiadienį atskleidė, kad jam pavyko įveikti COVID-19.

Anot J.Imbrodos, jis persirgo COVID-19 per pirmąją viruso kovo mėnesio bangą, nors liga jam buvo patvirtinta kiek vėliau.

„Man pasisekė, kad liga nebuvo labai stipri ir man pavyko ją įveikti“, – sakė dabar Andalūzijos mokslo ir sporto ministro pareigas einantis J.Imbroda.

Jis neslėpė, kad pats buvo labai susirūpinęs, kaip ir jo šeima, vaikai ir draugai.

J.Imbroda patenka į rizikos grupę – prieš trejus metus jam buvo diagnozuotas agresyvios stadijos prostatos vėžys.

Tad dabar jis jaučiasi laimingas dėl savęs, tačiau taip pat išreiškė užuojautą ir liūdesį dėl pandemijos, kuri Ispanijoje nusinešė jau daugiau nei 25 tūkst. gyvybių.

„Man liūdna dėl visko, bet tuo pačiu metu stengiuosi pasirūpinti savimi, taip pat ir kitais, kad visi išsikapstytume kaip galima greičiau“, – kalbėjo J.Imbroda.

Žinomas krepšinio treneris 17 metų treniravo Ispanijos krepšinio lygos klubus, dirbo treneriu Ispanijos ir Lietuvos nacionalinėse rinktinėse.

„Aš didžiuojuosi, kad buvau tos istorijos dalimi. Man tai buvo karjeros ir gyvenimo pamoka“, – apie ypatingą kelionę su Lietuvos rinktine yra sakęs J.Imbroda, kvietimą prisidėti prie Lietuvos rinktinės gavęs iš V.Chomičiaus ir A.Sabonio, tuo metu žaidusių Ispanijoje.

Į Barselonos olimpines žaidynes lietuviai pateko laimėję atrankos turnyrą Saragosoje. Lietuvos rinktinės kelyje pasitaikė NVS rinktinė – komanda, kurią sudarė buvusios Sovietų Sąjungos komandos žaidėjai, o J.Imbroda tada prieš mačą rūbinėje skėlė uždegančius žodžius: „Įveiksime juos tiek taškų, kiek jie buvo okupavę Lietuvą.“

Lietuviai tas rungtynes laimėjo net 44 taškais.

J.Imbroda padėjo Lietuvos rinktinei rasti rėmėją Melijoje. Ispanijos žiniasklaida rašė, kad tai buvo nemaži pinigai, tad lietuviai šiame Ispanijos mieste žaidė draugiškas rungtynes.

LTOK archyvo nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinė 1992 metais.
LTOK archyvo nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinė 1992 metais.

1992-aisiais Lietuvos rinktinėje jis buvo vienas iš dviejų asistentų užsieniečių. Vladui Garastui tada talkino ir amerikietis Donnie Nelsonas, dabar vadovaujantis „Dallas Mavericks“ klubui.

Su Lietuvos rinktine J.Imbroda tada iškovojo olimpinį medalį žaidynėse savo tėvynėje. „Tai buvo labai keista, – pabrėžė ispanų krepšinio specialistas. – Keisčiausia buvo žygiuoti su Lietuvos delegacija per olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją ir matyti princą Philipą su Ispanijos vėliava.“

Po žaidynių J.Imbrodai netgi buvo siūlomas Kauno „Žalgirio“ trenerio postas, bet jis turėjo įsipareigojimų Malagos „Unicaja“ komandai, kurią treniravo 1992-1998 metais.

„Aš buvau pasiūlytas treniruoti „Žalgirį“, – atskleidė J.Imbroda. – Tačiau pagal tuometines jų taisykles, negalėjau. Pamenu, jie man siūlė gal 60 tūkstančių dolerių. Jiems tai buvo labai didžiuliai pinigai. Tačiau mano gyvenimas buvo Ispanijoje, buvau prisiekęs Malagai. Nors vis pagalvodavau apie tą galimybę.“

Dukart Ispanijos krepšinio lygos geriausiu treneriu išrinktas J.Imbroda yra dirbęs ir Ispanijos rinktinės trenerių štabe, o 2001-2002 m. pats laikęs rinktinės vairą. Jis taip pat trumpai treniravo Madrido „Real“.

Vėliau jis nutolo nuo krepšinio trenerio profesijos. 2018 metais J.Imbroda prisidėjo prie Andalūzijos politinės partijos ir pateko į regiono parlamentą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius