Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 04 29

Ruošti kibiriukus ar gėlytes? Ankstyvas žvilgsnis į Lietuvos rinktinės varžovus Europos čempionate

Dirko Nowitzki rankelė Lietuvos krepšiniui nepagailėjo įdomaus išbandymo. Mūsiškiai sužinojo priešininkus 2022-ųjų Europos čempionate, kurį Lietuvos rinktinė kitąmet pradės nuo Kelno, o vėliau bandys sėkmingai finišuoti finaliniame etape Berlyne. Mūšiai Europos pirmenybėse dar toli – prieš tai dar laukia olimpinė misija, startuosianti nuo atrankos turnyro Kaune. Bet 15min kviečia užmesti akį, ką mūsų nacionalinei komandai per burtų ceremoniją ištraukė tas „vokiečių Birdas“.
Dirko Nowitzki ranka lietuviams atnešė įdomius EuroBasket burtus
Dirko Nowitzki ranka lietuviams atnešė įdomius EuroBasket burtus / „Scanpix“ nuotr.

Prancūzija

„Tai suknistas pokštas!“ – Dainiaus Adomaičio riksmas iki šiol spengia Lietuvos rinktinės sirgalių ausyse.

Arba spengia dar ir tas lanko tarškesys, kai Rudy Gobertas savo irklu pažeisdamas taisykles nudaužė nuo krepšio Jono Valančiūno baudos metimą (FIBA vėliau pripažino teisėjų klaidą lemiamu metu).

Lietuviai turės progą revanšuotis 2019-ųjų pasaulio čempionato skriaudikams, užtvėrusiems kelią į ketvirtfinalį. Tų skriaudų pastaraisiais metais iš prancūzų pusės buvo per daug. 2013-ųjų Europos čempionato finalas į vieną krepšį, 2014-ųjų pasaulio čempionato bronzinis mūšis...

Atėjo laikas nesuvestų sąskaitų išrašymui.

Tai žemiausią FIBA reitingą turintis varžovas iš pirmojo Europos čempionato krepšelio komandų. Prancūzai pasauliniame reitinge rikiuojami septinti – vos viena vieta aukščiau už lietuvius. Tačiau tai menka paguoda.

Per 8 pastaruosius metus Prancūzija laimėjo Europos čempionatą, užėmė trečią vietą dviejuose pasaulio čempionatuose ir vieneriose Europos pirmenybėse.

Prancūzijos baudos aikštelę cementuoja vienas geriausiai besiginančių NBA žaidėjų Rudy Gobert'as (14,3 tšk., 13,4 kam., „Utah Jazz“ klube). Po beveik 17 taškų „Boston Celtics“ ekipoje renka gynėjas Evanas Fournier.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rudy Gobertas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rudy Gobertas

Daug pasitikėjimo pirmaisiais metais NBA gauna jaunieji įžaidėjai Theo Maledonas (9,8 tšk., 3,5 perd. „Oklahoma City Thunder“) bei Killianas Hayesas (5,7 tšk., 4,4 perd., „Detroit Pistons“).

O kur dar veteranai kaip Nando De Colo (33 m., 15,8 tšk. Stambulo „Fenerbahče“) ar Nicolas Batumas (32 m., 8,2 tšk, „Los Angeles Clippers“),

Prancūzai dabar savo dvyliktuką galėtų sudaryti vien iš NBA žaidėjų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Evanas Fournier
AFP/„Scanpix“ nuotr./Evanas Fournier

Talento šioje rinktinėje niekada netrūko. Bet po Tony Parkerio karjeros pabaigos prancūzai į didžiuosius čempionatus visada važiuodavo su didžiausiu klaustuku – ar treneris Vincent'as Collet suklijuos šią charakterių pilną kompaniją aikštėje ir už jos ribų.

Slovėnija

O, Luka... Luka Dončičius niekada neatsibos vienoje grupėje su Lietuva.

Viena ryškiausių ne tik Europos, bet jau ir NBA žvaigždžių vėl ryškiai šviečia mūsiškių kelyje.

Nors tai nieko gero nereiškia mūsų trenerių štabui, kuriam reikės ieškoti būdų, kaip gynyboje šiam talentui paspęsti spąstus. To priešnuodžio niekaip neišranda net NBA treneriai, kadangi „Dallas Mavericks“ vedlys stipriausioje krepšinio lygoje fiksuoja 28,6 taško, 7,9 atkovoto kamuolio ir 8,7 rezultatyvaus perdavimo vidurkį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius

Bet krepšinio gurmanams toks delikatesas kaip Luka skaniai sueis bet kurį vakarą.

Slovėnija su Luka ir Slovėnija be Lukos skiriasi kaip Los Andželo „Lakers“ nuo Molėtų „Ežerūno“. Todėl Slovėnijos krepšinis mels, kad L.Dončičius užsivilktų nacionalinės komandos aprangą tiek šių metų olimpinėje atrankoje Kaune, tiek kitų metų Europos pirmenybėse.

Jau vien Luka Dončičius yra situaciją keičiantis žaidėjas aikštėje. Aplink save jis turėtų keletą įdomių ginklanešių.

Po 5 minutes Denveryje gauna pasireikšti taikliarankis puolėjas Vlatko Čančaras (1,4 tšk.). Po 12 taškų Valensijoje šiemet metė gynėjas Klemenas Prepeličius. Kovotojo ugnelė neužgęsta Zorano Dragičiaus širdyje – Vitorijos „Baskonia“ klube šiemet ji užkūrė iki 8,5 taško vidurkio. Eurolygos ketvirtfinalyje besikarščiuojantį Wade'ą Baldwiną momentais solidžiai keičia Miuncheno „Bayern“ įžaidėjas Žanas Šiško (4,4 tšk., 3,4 perd.).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Klemenas Prepeličius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Klemenas Prepeličius

Liublianos „Olimpija Cedevita“ gynėjas Jaka Blažičius šiemet buvo išrinktas į antrą simbolinį Europos taurės penketą (19,1 tšk., 46,6 proc. trit.), o natūralizuotas vidurio puolėjas iš JAV Jordanas Morganas su Kazanės UNIKS kaunasi dėl „EuroCup“ čempionų titulo.

Edo Muričius, Luka Rupnikas, Gašperas Vidmaras... Treneris Aleksandras Sekuličius aplink L.Dončičių galės suburti kolektyvą, kurio „Dallas Mavericks“ lyderiui užteks mesti ambicingą iššūkį Europos elitui.

Tai toli gražu ne toks solidus branduolys, koks jis buvo prieš ketverius metus laimėjus Europos čempionatą su 18-mečiu Luka, Goranu Dragičiumi bei Anthony Randolphu.

Bet kol šioje komandoje bus Luka, niekam nebus lengva su krepšinį įsimylėjusia tauta.

„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius su mama Mirjam Dončič
„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius su mama Mirjam Dončič

FIBA reitinge Slovėnija pūpso žemiau nei Lenkija ar Čekija – vos šešioliktoje vietoje. Bet po triumfo 2017-ųjų Europos pirmenybėse nepatekę į 2019-ųjų pasaulio čempionatą, slovėnai bus kupini ambicijų įrodyti, ko krepšinio žiūrovai neteko dėl nedėkingos FIBA sistemos.

Vokietija

Vokietijos krepšinyje nebuvo ir dar ilgai nebus ryškesnės žvaigždės nei Dirkas Nowitzki. Jis vienas pats su vidutiniokų kompanija gali nuversti kalnus iki pat Europos ar pasaulio čempionato kovų dėl medalio. Daugeliui ši šalis nė pro kur nesiasocijuoja su Europos krepšinio grandėmis. Tačiau pirmas įspūdis gali būti labai klaidingas.

Vokietija turi dvigubai daugiau NBA žaidėjų nei Lietuva.

Tiesa, tik vienas jų NBA atstovas mūsiškiams gali bandyti prilygti savo statusu. „Los Angeles Lakers“ gynėjas Dennisas Schroderis LeBrono Jameso pašonėje renka vid. 15,6 taško bei 5,8 rezultatyvaus perdavimo ir bando nudiriguoti NBA čempionus „Los Angeles Lakers“ dar vieno titulo kryptimi.

„Scanpix“/AP nuotr./Dennisas Schroderis
„Scanpix“/AP nuotr./Dennisas Schroderis

Bet štai Artūro Karnišovo stovykloje vis rimčiau spurda aukštaūgis Danielis Theisas, su 10,2 taško ir 5,5 atkovoto kamuolio vidurkiu „Chicago Bulls“ klube.

Buvęs žalgirietis Isaiah Hartensteinas (5,1 tšk., 4 kam. „Denver Nuggets“), sunkieji krašto puolėjai Maxi Kleberas (7,1 tšk., 5,3 kam. „Dallas Mavericks“) bei Moe Wagneris (5,5 tšk. 2,3 kam. „Orlando Magic“), bet kurioje pozicijoje galintis žaisti universalusis Isaacas Bonga (2,1 tšk., 1,7 kam. „Washington Wizards“) – vokiečiai turi įdomios medžiagos.

O kur dar Maskvos CSKA taikliarankis aukštaūgis Johannesas Voigtmannas ar ant Eurolygos parketo lakstantys Maodo Lo bei Paulas Zipseris.

Vokietijos krepšinis didžiuosiuose krepšinio turnyruose medalių nelaimėjo jau 16 metų ir FIBA reitinge pozicionuojamas tik 17 pozicijoje. Bet Henrikas Rodlis turės įdomią rikiuotę pergalių išsiilgusių ir triukšmą mokančių sukelti Vokietijos gerbėjų apsuptyje.

VIDEO: urBONUSas: Šaro „gimdykla“ Barselonoje ir Eurolygoje žibantys žalgiriečiai

Bosnija ir Hercegovina

Mirza Teletovičius, kosminiai Lino Kleizos tritaškiai ir žvilgsnis į bedugnę 2013-ųjų Europos čempionate Slovėnijoje. Šis ilgas būsimo lietuvių priešininkų pavadinimas daugeliui Lietuvos sirgalių asocijuojasi būtent su šiais vaizdiniais.

Bet pastaraisiais metais krepšinio arenose nebematome nei Mirzos, nei pačių bosnių.

Po 2013-ųjų Europos čempionato Bosnija ir Hercegovina pateko tik į 2015-ųjų Europos pirmenybes, bet savo pasirodymą baigė grupės varžybose. Vėliau Balkanų krepšinio atstovai nebepateko nei į 2017-ųjų Senojo žemyno čempionatą, nei į planetos pirmenybes Kinijoje.

Bosnių viltys laikosi ant 21-erių talento Džanano Musos pečių. Talentingas puolėjas prieš metus „Brooklyn Nets“ klube NBA rinko vid. 4,8 taško ir 2,2 atkovoto kamuolio. Tačiau dabar jis nepakyla nuo Stambulo „Anadolu Efes“ suolo Eurolygoje. Teisybės dėlei, Turkijoje Erginas Atamanas išleidžia bosnį į aikštę – vietiniame čempionate jis renka po 11 taškų, 3,7 atkovoto kamuolio bei 3,1 rezultatyvaus perdavimo.

„Scanpix“ nuotr./Džananas Musa
„Scanpix“ nuotr./Džananas Musa

Bet Dž.Musos pašonėje talento trūksta. Bosnijos krepšinio federacija įteikė pasą ir rinktinės raktelius 31-erių amerikiečiui Johnui Robersonui, kuris žaidžia Ispanijoje ir Madrido „Estudiantes“ komandoje renka vid. 11,2 taško bei po 3 rezultatyvius perdavimus.

Vietinių žaidėjų tarpe didelio pasirinkimo kadaise kaip krepšininkas trumpai Vilniaus „Lietuvos ryte“ šmėstelėjęs treneris Vedranas Bosničius neturi.

Bet po kelių ilgų vakarų su Danijos ir Belgijos krepšiniu turbūt jau supratome, kad žaisti dabar moka visi, ar ne? 43 vieta FIBA reitinge negąsdina. Bet faktą, kad Europos čempionato atrankos grupėje su Graikija, Bulgarija ir Latvija bosniai finišavo pirmi (5-1), priimkime kaip lengvą įspėjimo žinutę.

Vengrija

Sunku papasakoti kažką įdomaus apie vengrus.

Į 2022-ųjų Europos čempionatą iškopė iškovoję vienodai pergalių kartu su Ukraina ir Slovėnija (4-2) bei už borto nuskriaudę be pergalių likusius austrus.

Didžiausias jų pasiekimas šiame tūkstantmetyje – dalyvavimas Europos čempionate ir patekimas į aštuntfinalį 2017-aisiais. Tai vienintelis finalinio FIBA turnyro įrašas vengrų rinktinės istorijoje.

Žvaigždė – Šarūno Jasikevičiaus auklėtinis Barselonoje Adamas Hanga (8,8 tšk., 4 kam.), kuris pasižymi universalumu, gebėjimu sustatyti puolimą ir puikiai gintis. Bet vis tiek gauna užtektinai spragilų nuo lietuvio trenerio.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Adamas Hanga
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Adamas Hanga

Tokios vietinės krepšinio žvaigždutės kaip Davidas Vojvoda ar Rosco Allenas žaidžia namuose arba antroje Japonijos lygoje.

Nieko įdomaus apie Vengriją nesako ir 38 vieta FIBA reitinge. Na, nebent tik tai, kad 37-oje to reitingo vietoje yra Belgija. O belgų pažeminimą šių Europos pirmenybių atrankoje mes prisimename labai neblogai.

Lietuva

Karjeros sezonus žaidžiantys Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas, Marius Grigonis po metų Maskvos CSKA, dar daugiau „Žalgiryje“ atsiskleidžiantis Rokas Jokubaitis bei krūva gero lygio Eurolygos lietuvių tikrai garantuos bilietų rezervacijas bent jau į finalinį Europos čempionato etapą Berlyne.

Netgi su visais varžovų NBA žaidėjais, lietuviai bus pajėgūs susiremti ir dėl grupės nugalėtojų vardo.

Todėl pasilaikykite savo kibiriukus – laukia įdomus Europos čempionatas su triukšminga armija Lietuvos sirgalių, susigrūdusių į Vokietijos arenas tiek iš tėvynės, tiek iš šios mūsų emigrantų pamėgtos šalies pakampių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius