Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 04

Š.Marčiulioniui skauda dėl skandalingo finalo Lietuvos rinktinei: „Nebuvau matęs nieko panašaus“

Šis finalas įvyko prieš 26 metus, bet Šarūnui Marčiulioniui vis dar keista apie jį kalbėti. Keista, nes pirmą ir paskutinį kartą 1995-ųjų Europos pirmenybių finale teisėjas jam patarinėjo, kaip žaisti ir ką daryti. Legendinis Lietuvos krepšininkas ispanų žurnalisto Javiero Lambasedos pasakojime atskleidė keistenybes, kurios, pasak jo, turėjo įtakos lietuvių pralaimėjimui Jugoslavijos krepšininkams.
Šarūnas Marčiulionis
Šarūnas Marčiulionis / Euroleague.net nuotr.

Šarūnas Marčiulionis į Jugoslavijos krepšį suvertė 32 taškus ir atliko 6 rezultatyvius perdavimus, bet to buvo negana.

Aleksandras Džordževičius atseikėjo 41 tašką, Arvydas Sabonis ketvirtąjį kėlinį užbaigė sėdėdamas ant suolo dėl penkių asmeninių pražangų, o likus dviem minutėms iki finalo pabaigos, lietuviai protestuodami dėl teisėjų darbo grasino nebegrįžti į aikštę.

Ispano J.Lambasedos dokumentikoje „La Magia del Basket“ Š.Marčiulionis dalijosi prisiminimais apie skandalingąjį pralaimėjimą 90:96.

„Per savo gyvenimą nebuvau matęs nieko panašaus. Amerikietis teisėjas George'as Toliveris prieš rungtynes pasakė man: perdavinėk kamuolį Saboniui, o aš švilpsiu baudas. Aš pradėjau organizuoti atakas ir šaukdavau Sabui: gaudyk kamuolį ir judėk energingai – teisėjas pažadėjo švilpti jugoslavams pražangas.

Bet po pertraukos viskas pasisuko į kitą pusę. Teisėjas pradėjo švilpti baudas mums. Tai buvo pirmas ir vienintelis kartas, kai teisėjas man patarinėjo, ką daryti rungtynėse. Sunku patikėti? Tikrai sunku“, – pasakojo Š.Marčiulionis.

Po pirmojo kėlinio, kuris tuomet trukdavo 20 minučių, Lietuva pirmavo 49:48.

„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Marčiulionis
„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Marčiulionis

Paklaustas, kas galėjo nutikti per ilgąją pertrauką, Š.Marčiulionis pasakojo apie mįslingą buvusio FIBA generalinio sekretoriaus Borislavo Stankovičiaus vizitą į teisėjų kambarį.

„Vienas mūsų asistentų – Rimas Girskis, sakė, kad matė Stankovičių įeinantį į teisėjų kambarį per ilgąją pertrauką. Ką tai galėtų reikšti? Ką teisėjai ir Stankovičius gali turėti bendro? Eiti į teisėjų kambarį yra griežtai draudžiama“, – pastebėjo Š.Marčiulionis.

Dėl to po rungtynių Š.Marčiulionis bandė pagauti amerikietį G.Toliverį ir... Nusukti jam ausį.

„Pats girdėjau, ką man sakė Toliveris. Dėl to po rungtynių aš jį ir gaudžiau. Aš norėjau nusukti jam ausį, – sakė Š.Marčiulionis. – Laimei, mane sustabdė vienas komandos draugų. Bet net ir dabar aš keistai jaučiuosi kalbėdamas apie šį finalą. Ko gero, tuo metu pergalės labiau reikėjo serbams – dėl karo jų šalyje. Nes po to jie buvo išvežti į fronto liniją ir pasveikinti visos kariuomenės.“

Žvelgdamas į finalą po 26 metų, Lietuvos krepšinio legenda samprotauja, kad lietuviai galbūt ir nesusitvarkė su emocijomis.

„Sabonis gavo kelias pražangas, nes buvo pernelyg nervingas. Pritariu – mes pralaimėjome ir dėl to, kad karščiavomės. Tačiau tuo pačiu paskutinėmis minutėmis netekome kelių svarbių žaidėjų – Sabonio, Kurtinaičio. Sudėtinga žaisti lemiamas minutes tokiomis sąlygomis“, – J.Lambasedai teigė lietuvis.

Alfredo Pliadžio nuotr./Rytis Vaišvila ir Arvydas Sabonis 1996 m. žaidynėse Atlantoje
Alfredo Pliadžio nuotr./Rytis Vaišvila ir Arvydas Sabonis 1996 m. žaidynėse Atlantoje

Tačiau buvęs krepšininkas pabrėžė, kad A.Sabonis penktąją pražangą gavo nepelnytai.

„Zoranas Savičius puikiai suvaidino. Jis sugebėjo suvaidinti nenugriūdamas ant žemės. Tikras meistras! – ironizavo Europos vicečempionas. – Tokios pražangos finaluose nešvilpiamos. Ypač tokiose įtemptose rungtynėse. Nešvilpia net mažiau svarbiems žaidėjams. Jei pražanga puolime – ji turi būti akivaizdi.

Po daug laiko kiti teisėjai pasižiūrėjo rungtynes ir sakė, kad teisėjavimas buvo normalus. Bet teisėjai nemėtys akmenų ant savo stogo.“

VIDEO: 1995 m. Europos čempionato finalas: Lietuva – Jugoslavija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius