Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 09

S.Scariolo: „Mums nepasisekė – su tokiais, kaip Lietuva, įprastai žaidi pusfinalyje“

Ispanija nuo 1999 metų visuose Europos čempionatuose pasiekė bent pusfinalį, laimėjo po tris aukso, sidabro ir bronzos medalių komplektus, bet norėdama pratęsti savo žygį link medalių, Lietuvos rinktinė turės nutraukti įspūdingą ispanų dominavimą Senojo žemyno krepšinyje.

Įspūdinga jėga Europos krepšinyje per pastaruosius dešimtmečius tapę ispanai šiemet nebekelia tokios baimės varžovams kaip anksčiau.

Nebėra „raudonųjų“ sudėtyje brolių Gasolių, Juano Carloso Navarro, Jose Manuelio Calderono, nėra ir traumą patyrusio 2019 m. pasaulio čempionato naudingiausio žaidėjo Ricky Rubio.

Pagal sudėtį „ant popieriaus“ ispanai laikomi pirmojo turnyro dešimtuko pabaigos komanda, bet vieną labai svarbią dėlionės detalę iš šlovingų laikų jie išlaikė.

Tai – italų specialistas Sergio Scariolo, atsakingas už visas skambiausias Ispanijos rinktinės pergales.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ispanijos rinktinės treniruotė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ispanijos rinktinės treniruotė

2009 m. prie komandos vairo stojęs italas su pertrauka, užtrukusia nuo 2013 iki 2014 metų, ispanams vadovauja jau penktame Europos čempionate, o prieš tai nė karto negrįžo be medalio – 2009, 2011 ir 2015 metais iškovojo auksą, 2017-aisiais – bronzą.

O kur dar du olimpiniai sidabrai ir viena bronza ar 2019 m. planetos pirmenybių auksas...

Vis dėlto žvelgiant į komandos sudėtį, tai jau kitokia komanda nei pastaruosius daugiau nei 20 metų.

O tą pripažįsta ir pats S.Scariolo. Nors jo ekipa laimėjo ketverias rungtynes iš penkių (pralaimėjo tik prieš Belgiją) ir užėmė pirmą vietą A grupėje, italo manymu, Ispanijos rinktinė viršija savo galimybes.

„Mes neabejotinai viršijame savo galimybes, – sakė S.Scariolo po paskutinės ispanų treniruotės prieš akistatą su Lietuva. – Esame aukščiau negu tikėjomės būti. Aštuoni mūsų žaidėjai dar nėra žaidę tokiame turnyre. Esame laimingi dėl to, ką nuveikėme kol kas. Žaidėjai rungtyniauja vieningai, jie žaidžia darniai, draugiškai. Jie rodo atsidavimą mūsų identitetui, dalinasi kamuoliu, žaidžia kaip komanda, stengiasi gynyboje.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ispanijos rinktinės treniruotė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ispanijos rinktinės treniruotė

Rytoj žavingai pražilęs 61-erių strategas mėgins pratęsti savo įspūdingą karjeros etapą Lietuvos rinktinės sąskaita.

Lietuviai per visą tarpusavio rungtynių istoriją Europos čempionatuose ispanus yra įveikę tik vieną kartą – 2003 m. finale. Kitus kartus, įskaitant ir skaudžius 1999 m. ketvirtfinalį bei 2015 m. finalą, triumfavo Ispanija.

Paties S.Scariolo treniruojama Ispanijos rinktinė su Lietuva žaidė triskart.

2010 m. pasaulio čempionate lietuviai įspūdingai sugrįžo iš 18 taškų atsilikimo ir parklupdė be Pau Gasolio žaidusius ispanus 76:73, bet 2015 m. finale ispanai pranoko lietuvius 80:63, o 2016-aisiais atskaitė mūsiškiams vieną skaudžiausių pamokų mūsų krepšinio istorijoje – Rio žaidynėse ispanai sudaužė Jono Kazlausko treniruojamą Lietuvą 109:59.

Vis dėlto priešingai nei daugelį ankstesnių kartų, šeštadienį ant „Mercedes-Benz“ arenos parketo favoritė bus ne Ispanija, o Lietuva.

„Ispanai mūsų bijo labiau negu mes jų“, – po paskutinių grupės etapo rungtynių drąsiai pareiškė Rokas Jokubaitis.

Panašu, kad šiam teiginiui pritaria ir S.Scariolo.

„Tai nėra oponentas, kurį tikėtumeisi gauti aštuntfinalyje. Su tokiais oponentais įprastai žaidi pusfinalyje. Prieš turnyrą FIBA reitinge jie buvo ketvirtoje vietoje. Mums nepasisekė, nepaisant to, kad laimėjome savo grupę. Bet yra kaip yra – darysime viską, kad laimėtume“, – sakė italas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ispanijos rinktinės treniruotė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ispanijos rinktinės treniruotė

Daugybę metų Ispanijoje dirbantis treneris įvertino lietuvių aštriausius ginklus.

„Žinome varžovų pajėgumą, jie turi du gerus NBA krepšininkus, vieną iš jų – „All-Star“ lygio. Taip pat komandoje yra ir aukšto lygio Eurolygos krepšininkų. Suvokdami varžovų pajėgumą ruošiamės labai rimtai ir tikimės konkurencingai kovoti“, – sakė ispanų treneris.

„Šeštadienį susiduriame su varžovu, kuris pasižymi fizine jėga, turi techniškų krepšininkų, varžovas yra stipresnis už tuos, su kuriais žaidėme iki šiol. Ir tai mums bus tikrai rimtas iššūkis“, – pridūrė būsimų Lietuvos oponentų strategas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ispanijos rinktinės treniruotė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ispanijos rinktinės treniruotė

Paklaustas, ką galvojo apie Lietuvos rinktinės šansus po to, kai ji pralaimėjo pirmuosius tris susitikimus Kelne vykusioje B grupėje ir atsidūrė ant iškritimo slenksčio, S.Scariolo teigė, jog pernelyg kitos grupės kovų nesekė ir koncentravosi į savo komandą.

„Jei atvirai, buvau labai susikoncentravęs į savo komandą, – pripažino italas. – Pažiūrėjau prieš ką galime žaisti toliau tik tada, kai įveikėme Turkiją ir užsitikrinome pirmą vietą. Tada žinojau, kad žaisime prieš Lietuvą arba Bosniją. Lietuva gana anksti susikrovė didelę persvarą, todėl tada pradėjome ruoštis stabdyti Lietuvai.“

Dvejas draugiškas rungtynes vasarą prieš Lietuvą jau žaidęs ir abejas su Ispanijos rinktine pralaimėjęs specialistas teigia, kad būsimosios rungtynes su lietuviais jo auklėtiniams bus tarsi finalas.

„Šios rungtynės mums bus kaip finalas. Kol kas viskas sekasi sėkmingai, tikimės pratęsti savo turnyrą dar viena pergale. Manau, kad pirmas turnyro etapas mums buvo fantastiškas, įvykdėme visus tikslus, galbūt net pranokome lūkesčius“, – teigė specialistas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ispanijos rinktinės treniruotė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ispanijos rinktinės treniruotė

Ispanų žurnalistai paklausė S.Scariolo – ar jo komanda turi sužaisti tobulas ar beveik tobulas rungtynes, kad laimėtų prieš Lietuvą?

„Aš netikiu tobulomis rungtynėmis. Negaliu užkrauti tokio spaudimo šitai savo komandai. Turime išlikti racionalūs, kokie buvome iki šiol. Svarbu, kad kiekvienas įdėtų savo indėlį aikštėje į komandinį žaidimą, kokį įdėjo iki šiol. Esame pasiruošę“, – teigė S.Scariolo.

Lietuvos ir Ispanijos susitikimas šeštadienį prasidės 21.45 val.

VIDEO: „Iki paskutinio“: Lietuvos autobanas (?) link pusfinalio ir žvilgsnis į aštuntfinalius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius