2022 01 20

Šaras atsivėrė – apie darbą NBA, aikštės gynybą ir ką keistų Europos krepšinyje

Eurolygoje su „Barcelona“ ekipa pirmaujantis Šarūnas Jasikevičius davė ilgą interviu DAZN televizijos žurnalistui, buvusiam krepšinio treneriui Piti Hurtato.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Eurolygos nuotr.

Jame 45-erių lietuvis prisiminė ir legendinio Johano Cruyffo patarimą. Su Nyderlandų ir „Barcelonos“ futbolo legenda, 2016-aisiais mirusia nuo plaučių vėžio, Šaras žaidė golfą.

„J.Cruyffas mokė mane, kad vadovaujant grupei žmonių svarbiausia, jog treneris būtų tas, kuris priima galutinį sprendimą. Jis gali išklausyti kitų nuomones, bet būtent treneris turi būti tas, kuris nusprendžia“, – teigė Š.Jasikevičius, „Barcelona“ klube, kaip žaidėjas, rungtyniavęs 2000-2003 ir 2012-2013 metais.

Jis dar sykį pakartojo, kad šiuo metu nemato savęs, kaip nacionalinės komandos stratego, nes vasaras nori skirti šeimai ir poilsiui, bet mano, jog vieną dieną galėtų darbuotis NBA.

„Kodėl gi ne? Visiškai nesvarbu, kur tu dirbi, kol tavo idėjos yra visiškai aiškios“, – atsakė Š.Jasikevičius, pridūręs, kad sykį nepakėlė ragelio, kai jam skambino NBA aplinkos žmogus, nes tuo metu žaidė golfą.

Šaras sutiko, kad yra griežtas treneris, ir papasakojo apie savo žaidimo idėjas. „Taip, žaidėjai turi prie manęs prisitaikyti, bet aš neprašau iš jų to, ko jie nėra įpratę daryti. Kartais, jei Cory Higginsas ar Nickas Calathes sako, kad nesijaučia patogiai darydami vieną ar kitą veiksmą, ieškau kito sprendimo“, – tęsė „Barcelonos“ strategas.

Š.Jasikevičiaus nesibaigianti energija ir emocijos šalia aikštės daro įspūdį net ir ispanams. „Prieš rungtynes aš nusnaudžiu – tai mane labai pakrauna. Įprastai prieš rungtynes miegu gerai, bet po rungtynių – lengvai pailsėti jau nepavyksta. Jautiesi vienišas, pergalvoji situacijas, bet iš to ir mokaisi“, – neslėpė specialistas.

Eurolygos nuotr./Nicolas Laprovittola ir Šarūnas Jasikevičius
Eurolygos nuotr./Nicolas Laprovittola ir Šarūnas Jasikevičius

„Nesuprantu kodėl taip yra, bet žmonės po pergalių nusiramina. Tuomet vėl laimėti yra sunkiau. Man nepatinka, kai matau, jog treniruotė nevyksta tinkamai, nes tuomet šansai pralaimėti – didėja“, – sakė Šaras.

Jo teigimu, smagiausia matyti, kai komanda pildo tai, kam ruošėsi, ir kai žaidimo laiko gauna jaunimas. „Duoti jiems minučių yra mano ir klubo idėja“, – teigė Šaras. Jam treniruojant „Barceloną“ per pusantrų metų komandoje debiutavo šeši jauni vietiniai žaidėjai.

Š.Jasikevičius taip pat paaiškino, kodėl jo ekipos beveik niekada nesigina zonine (aikštės) gynyba.

„Kai dar buvau žaidėjas, nekenčiau situacijų, kai du krepšininkai žiūri vienas į kitą, nes nežino, kas turėjo toje situacijoje apsiginti. Man patinka, kai žaidėjas tiksliai žino, už ką jis yra atsakingas“, – teigė Šaras.

„Scanpix“ nuotr./Nikola Mirotičius ir Šarūnas Jasikevičius
„Scanpix“ nuotr./Nikola Mirotičius ir Šarūnas Jasikevičius

„Daug mūsų atakų vyksta arti krepšio, nes turime tokius žaidėjus, kaip Nikola Mirotičius, Brandonas Daviesas ir Ronaldas Šmitas, jie jaučiasi labai stiprūs tokiose situacijose. Mirotičius, Daviesas ir Sertačas Šanli taip pat gali pataikyti iš toliau, arba prasiveržti, išskyrus Šanli“, – pasakojo „Barcelonos“ strategas, taip pat išskyręs ir Nicolaso Laprovittolos sugebėjimus anksti išmesti tritaškį.

Jei turėtų tokią galimybę, ką Šaras pakeistų krepšinyje? „Praplatinčiau aikštę, pridėdamas po metrą iš šonų, bet tritaškio liniją palikčiau ten, kur ji ir yra“, – teigė jis. FIBA krepšinyje tritaškis metamas nuo 6,75 m, NBA lygoje – nuo 7,25 m.

Interviu pabaigoje Š.Jasikevičius sulaukė ir klausimo, ką veiktų, jei nedirbtų treneriu? „Nesvarstyčiau nieko, kas nebūtų susiję su krepšiniu. Turbūt toliau žaisčiau“, – pridūrė 45-erių keturiskart Eurolygos čempionas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius