-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 10

Svarbiausių Eurolygos vasaros pirkinių „Top 20”: už ką reikėtų paploti ir „Žalgiriui“

Jau trečiadienį Madrido „Real” ir Pirėjo „Olympiakos” rungtynėmis startuoja naujo formato Eurolygos turnyras. Vietoj įprastų 24 komandų lygoje varžysis 16, o 24 rungtynių reguliarųjį sezoną ir „Top 16” etapą pakeis ištęstas ir supaprastintas 30 susitikimų grupių etapas.
Justinas Dentmonas ir Kevinas Pangosas
Justinas Dentmonas ir Kevinas Pangosas
Spalio 12 d. | Eurolygos sezono startas | Madridas

Pagrindinė nauja formato idėja – mažiau komandų ir daugiau rungtynių, kuriose tarpusavyje varžysis Europos klubinis elitas. Pastarųjų vasara buvo labai skirtinga – vieniems, pavyzdžiui Stambulo „Anadolu Efes”, teko pakeisti daugiau nei pusę komandos, kiti, tokie kaip Stambulo „Fenerbahče”, pasikvietė tik du naujus žaidėjus.

Kad būtų lengviau suprasti kas atliko didžiausius tarpsezonio veiksmus, krepšinio analitikas Erildas Budraitis ir 24sek pristato svarbiausių Eurolygos vasaros pirkinių „Top 20”.

Net 7 iš 20 svarbiausių pirkinių iškeliavo į Turkiją, penki – į Ispaniją, keturi – į Izraelį. Reitinge dominuoja amerikiečiai, kurių – net 13. Penki iš jų anksčiau žaidė arba šiemet rungtyniaus Lietuvoje.

Pirmoje dalyje – svarbiausių Eurolygos vasaros pirkinių reitinge 11-20 vietas užėmę žaidėjai.

20. Jamesas Nunnally – Stambulo „Fenerbahče“ (Turkija)

„Scanpix“ nuotr./Jamesas Nunnally
„Scanpix“ nuotr./Jamesas Nunnally

26-erių lengvasis krašto puolėjas. Persikėlė iš Avelino „Scandone” (Italija). Praėjusį sezoną: vid. 18,4, tšk., 4,2 atk. kam. ir 2,5 rez. perd. per 32 min. Į Kauną atvyks kovo 2 d.

Stambulo „Fenerbahče” šį tarpsezonį pasipildė tik dviem žaidėjais ir jei vidurio puolėjas Ahmetas Duverioglu artimiausiu metu retai sulauks progų pasireikšti, 26-erių Jamesas Nunnally atvyksta į Turkiją tapti svarbia komandos dalimi. Tiesa, J.Nunnally galėjo būti vienu lyderiu bet kurioje vidutinėje ar žemesnio pajėgumo Eurolygos komandoje, tačiau vietoje to amerikietis pasirinko būti svarbiu atsarginiu laiminčiame klube.

Luigi Datome dubleriu tapsiantis J.Nunnally praėjusį sezoną buvo pripažintas naudingiausiu Italijos lygos žaidėju. Snaiperiškomis savybėmis išsiskiriantis puolėjas Italijos čempionate vidutiniškai rinko 18,4 taško, 4,2 atkovoto kamuolio ir 2,5 rezultatyvaus perdavimo. Pernai J.Nunnally vidutiniškai krepšį atakuodavo dažniau nei 13 kartų per rungtynes, tačiau Stambule Italijos čempionato MVP teks prisitaikyti prie visai kito vaidmens.

19. Kevinas Pangosas – Kauno „Žalgiris“ (Lietuva)

Alvydo Januševičiaus nuotr./Kevinas Pangosas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Kevinas Pangosas

23-ejų įžaidėjas. Persikėlė iš Las Palmo „Gran Canaria” (Ispanijos lyga ir Europos taurė). Praėjusį sezoną: vid. 11 tšk. (51 proc. tritašk.), 2,1 atk. kam. ir 4,6 rez. perd. per 23 min.

Kauno „Žalgiris“ rizikavo pagrindiniu atakų organizatoriumi pasirinkdamas vos antrą sezoną profesionaliai rungtyniausiantį 23 metų Keviną Pangosą, tačiau greičiausiai 2016 metų vasarą prisiminsime kaip vienintelį laiką K.Pangoso karjeroje, kai „Žalgiris“ dar galėjo įpirkti būsimą Eurolygos elitinių klubų įžaidėją. K.Pangoso debiutinis sezonas Europoje negalėjo likti nepastebėtas – stulbinanti adaptacija, solidūs individualūs rodikliai, mažas klaidų ir pražangų skaičius (pernai tik kartą surinko 5-as pražangas), sėkmingi komandiniai rezultatai ir didžiulis potencialas.

Žinoma, svarbiausias klausimas – ar K.Pangosas jau antrajame sezone Europoje gebės suvaldyti „Žalgirį“, kuriam bus sudėtinga tapti laiminčia komanda. Tai labiausiai priklausys nuo K.Pangoso ir „Žalgirio” aukštaūgių – praėjusį sezoną jaunasis įžaidėjas turėjo Aleną Omičių, o šiemet panašių fizinių duomenų ir lygio aukštaūgio „Žalgiris“ savo gretose neturi.

18. Victoras Ruddas – Tel Avivo „Maccabi“ (Izraelis)

„Scanpix“ nuotr./Victoras Ruddas
„Scanpix“ nuotr./Victoras Ruddas

25-erių sunkusis krašto puolėjas. Persikėlė iš „Nižnij Novgorod“ (VTB Vieningoji lyga ir Europos taurė). Praėjusį sezoną: vid. 15,4 tšk., 6,8 atk. kam. ir 2,5 rez. perd. Į Kauną atvyks spalio 28 d.

Ilgam netekusi Quincy Millerio, Tel Avivo „Maccabi“ netruko surasti atitinkamą pastiprinimą. Išskirtinai stiprią gynėjų liniją turėsianti „Maccabi“ po krepšiu remsis Victoru Ruddu, kuris praėjusį sezoną buvo vienas geriausių aukštaūgių Europos taurėje. Mobilus ir atletiškas V.Ruddas Žemutinio Naugardo klubui vidutiniškai rinko 15,4 taško, atkovodavo 6,8 kamuolio ir savo debiutiniame sezone Europoje buvo išrinktas į geriausių Europos taurės žaidėjų antrąjį penketą.

V.Ruddas kartu su Andrew Goudelocku ir Sonny Weemsu pretenduoja sudaryti atletiškiausią ir greičiausią puolamąjį trejetą Eurolygoje. Atskirai šie žaidėjai gali būti bet kurios komandos lyderiai, tačiau kol kas kyla abejonių, kaip šiems trims stipriems žaidėjams seksis žaisti kartu.

17. Maikas Zirbesas – Tel Avivo „Maccabi“ (Izraelis)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Maikas Zirbesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Maikas Zirbesas

26-erių vidurio puolėjas. Persikėlė iš Belgrado „Crvena Zvezda“ (Serbijos lyga, Adrijos lyga ir Eurolyga). Praėjusį sezoną: vid. 12,4 tšk. ir 5,8 atk. kam. per 24 min. Į Kauną atvyks spalio 28 d.

Po blankaus debiutinio sezono Belgrado „Crvena Zvezda“ klube antrajame, ypač reguliariajame Eurolygos sezone, Maikas Zirbesas buvo vienas efektyviausių vidurio puolėjų Eurolygoje. Po pirmųjų dešimties rungtynių Eurolygoje vokietis rikiavosi trečias pagal naudingumo balų (19,1) ir rezultatyvumo (16,3) vidurkius.

M.Zirbesas taip pat stipriai prisidėjo prie įspūdingų „Crvena Zvezda“ rezultatų – patekimo į Eurolygos atkrintamąsias varžybas, iškovotų Adrijos lygos ir Serbijos čempionų titulai. Nors aukštaūgiui trūksta staigumo ir įvairesnio puolimo arsenalo, po ketverių sužaistų sezonų Eurolygoje tvirtu kūnu, fizine jėga ir solidžiais kovos dėl kamuolių įgūdžiais išsiskiriantis M.Zirbesas sulaukė šanso prisijungti prie elitinio „Maccabi“ klubo, į kurį bandys perkelti laiminčią „Crvena Zvezda“ ekipos kultūrą.

16. Austinas Daye – Stambulo „Galatasaray“ (Turkija)

„Scanpix“ nuotr./Austinas Daye
„Scanpix“ nuotr./Austinas Daye

28-erių lengvasis krašto puolėjas. Persikėlė iš „Al-Manama“ (Bahreinas). Praėjusį sezoną: vid. 21,3 tšk., 9,1 atk. kam. ir 1,9 rez. perd. per 32 min. (Italija). Į Kauną atvyks lapkričio 16 d.

Penkerius metus NBA rungtyniavęs ir su San Antonijaus „Spurs“ čempionu tapęs Austinas Daye praėjusį sezoną žaisdamas Italijos lygoje neturėjo sau lygių. Net 13-oje iš 21 sužaistų rungtynių A.Daye pelnė 20 ir daugiau taškų, o kas trečiose rungtynėse puolėjas rinko dvigubą dublį.

211 cm ūgio A.Daye išsiskiria savo universalumu – aukštaūgis jaučiasi patogiai žaisdamas toliau nuo krepšio, gerai valdo kamuolį, gali veržtis ir pats kurtis progas metimams. Tiesa, didžiausias puolėjo minusas – fizinė jėga, kurios A.Daye trūksta ir Europoje. Nepaisant to, A.Daye, kuris iki šiol dar nežaidė Eurolygoje, turi potencialo įsivelti net ir į sezono geriausio žaidėjo apdovanojimo lenktynes. Žinoma, tai bus įmanoma tik jei A.Daye ir Justinas Dentmonas sėkmingai dalinsis kamuoliu, o „Galatasaray” išvengs vilkimosi turnyro lentelės antroje pusėje.

15. Victoras Claveras – „Barcelona“ (Ispanija)

„Scanpix“ nuotr./Victoras Claveras
„Scanpix“ nuotr./Victoras Claveras

28-erių lengvasis krašto puolėjas. Persikėlė iš Krasnodaro „Lokomotiv Kuban“ (VTB Vieningoji lyga ir Eurolyga). Praėjusį sezoną: 10,1 tšk., 6,1 atk. kam. ir 1,6 rez. perd. per 27 min. Į Kauną atvyks vasario 2 d.

Victoro Clavero vasara priminė amerikietiškus kalnelius. Pirmiausiai buvo skelbiama, kad V.Claveras sutarė dėl trejų metų sutarties su Madrido „Real“, o pats puolėjas pareiškė, kad mielu noru prisijungtų prie karališkojo klubo. Nutrūkus šioms deryboms, V.Claveras buvo arti susitarimo su Atėnų „Panathinaikos“, tačiau galiausiai pasirašė trejų metų sutartį su „Barcelona“. V.Claverą į „Barceloną“ pasikvietė Georgios Bartzokas, kurio komandoje pernai ispanas sužaidė geriausią sezoną karjeroje. Naujas miestas, tačiau puikiai pažįstamas treneris – mažesnė rizika, nei V.Clavero laukusi persikėlus į Madridą ar Atėnus.

V.Claveras dar būdamas 22-ejų metų Eurolygoje rinko vidutiniškai 11 taškų ir buvo įvardijamas kaip potenciali ateities Europos krepšinio žvaigždė. Iššvaistęs trejus metus ant Portlando „Trail Blazers“ suolo, bet pernai solidžiai atrodęs gimtojoje šalyje, V.Claveras dar turi paskutinį gerą šansą kilti aukštyn ir tapti vienu „Barcelona“ lyderiu.

14. Alenas Omičius – Stambulo „Anadolu Efes“ (Turkija)

„Scanpix“ nuotr./Alenas Omičius
„Scanpix“ nuotr./Alenas Omičius

24-erių vidurio puolėjas. Persikėlė iš Las Palmo „Gran Canaria“ (Ispanijos lyga ir Europos taurė). Praėjusį sezoną: vid. 12,5 tšk., 7,1 atk. kam. ir 1,2 rez. per. per 25 min. Į Kauną atvyks kovo 21 d.

Dviejų jaunų žaidėjų – įžaidėjo ir vidurio puolėjo – vedamas Las Palmo „Gran Canaria“ klubas praėjusį sezoną pasiekė vienus geriausių rezultatų klubo istorijoje. Aleno Omičiaus ir K.Pangoso tandemas padėjo Ispanijos salos ekipai antrą sezoną iš eilės patekti tarp keturių geriausių Europos taurės turnyro komandų, žaisti Ispanijos taurės finale ir ketvirtą sezoną iš eilės dalyvauti Ispanijos lygos atkrintamosiose varžybose.

Vos sezoną kartu praleidęs A.Omičiaus ir K.Pangoso duetas tarpsezoniu išsiskyrė – pastarasis persikėlė į „Žalgirį“, o į geriausių Europos taurės žaidėjų penketą išrinktą 217 cm ūgio A.Omičių į savo gretas prisiviliojo kontraktą su „Gran Canaria“ išpirkęs Stambulo „Anadolu Efes“. Praėjusį sezoną mobiliajam A.Omičiui žengti pirmyn karjeroje padėjo puikiai slovėnui kamuolius skirstęs K.Pangosas. Šiemet A.Omičiaus sėkmė daug priklausys nuo Thomaso Heurtelio, su kuriuo „centras“ turi potencialo sudaryti dar vieną sunkiai stabdomą gynėjo-aukštaūgio tandemą.

13. Adrienas Moermanas – Stambulo „Daruššafaka“ (Turkija)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Adrienas Moermanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Adrienas Moermanas

28-erių sunkusis krašto puolėjas. Persikėlė iš Bandirmos „Banvit“ (Turkijos lyga ir Europos taurė). Praėjusį sezoną: 16,5 tšk., 9,6 atk. kam. ir 1,4 per. kam. per 33 min. Į Kauną atvyks lapkričio 4 d.

Adrienas Moermanas gali būti mažiau pažįstamas Lietuvos krepšinio gerbėjams, kadangi puolėjas per pastaruosius penkerius metus nežaidė prieš Lietuvos klubus. A.Moermanas praėjusį sezoną buvo vienas geriausiai dėl kamuolių kovojančių žaidėjų visoje Europoje – prancūzas pagal sugriebtus kamuolius buvo pirmas tiek Europos taurėje, tiek Turkijos čempionate.

A.Moermanas, kuris prieš prisijungdamas prie „Daruššafaka“ žaidė Bandirmos „Banvit“, pernai surengė net keletą pasirodymų, kurie pateks į Turkijos lygos istoriją. Sausio mėnesį – 21 taškas ir 17 atkovotų kamuolių, kovą – 26 taškai ir 20 atkovotų kamuolių, gegužę – 32 taškai ir 17 atkovotų kamuolių. Po tokių fenomenalių pasirodymų nieko keisto, kad A.Moermanas nusprendė nutraukti 600 tūkst. JAV dolerių vertės sutartį su „Banvit“ ir už žymiai didesnį atlygį prisijungti prie „Daruššafaka“.

12. Justinas Dentmonas – Stambulo „Galatasaray“ (Turkija)

VIDEO kadras: Justinas Dentmonas pasakoja apie savo labdaringą veiklą
VIDEO kadras: Justinas Dentmonas pasakoja apie savo labdaringą veiklą

31-erių įžaidėjas. Persikėlė iš „Sichuan Blue Whales“ (Kinija). Praėjusį sezoną: 24,8 tšk., 4,4 atk. kam. ir 4,5. rez. perd. per 32 min. Į Kauną atvyks lapkričio 16 d.

„Žalgirio“ gerbėjams puikiai pažįstamas Justinas Dentmonas po dvejų metų Kinijoje grįš į „Žalgirio“ areną, tačiau šį kartą kaip Stambulo „Galatasaray“ narys. Nors po išvykimo iš Kauno nuolatos buvo spekuliuojama apie galimą J.Dentmono grįžimą, sprendžiant iš spaudoje pasirodžiusių pranešimų 31-erių metų žaidėjo kaina yra vis dar beveik dvigubai didesnė nei „Žalgiris“ galėtų mokėti.

2013-2014 metų sezone Kaune rungtyniavęs J.Dentmonas Kinijoje taip pat užsirekomendavo kaip puolime sunkiai sustabdomas įžaidėjas. 2014-2016 metų sezonuose jis vidutiniškai pelnydavo atitinkamai 30,4 ir 24,8 taško. Metais anksčiau, rungtyniaudamas „Žalgiryje“, J.Dentmonas rinko 16,8 taško pataikydavęs 44 proc. tolimų metimų. Todėl natūralu, kad „Galatasaray“, kurią šiemet į priekį temps šeši amerikiečiai, iš J.Dentmono nesitiki nieko kito kaip taškų rinkimo.

11. Jamesas Augustine’as – Maskvos CSKA (Rusija)

„Scanpix“ nuotr./Jamesas Augustine'as
„Scanpix“ nuotr./Jamesas Augustine'as

32-ejų sunkusis krašto puolėjas. Persikėlė iš Maskvos srities „Chimki“ (VTB Vieningoji lyga ir Eurolyga). Praėjusį sezoną: 10,4 tšk., 6,1 atk. kam. ir 1,7 rezultatyvaus perdavimo per 26 min. Į Kauną atvyks sausio 24 d.

Tarpsezoniu jokių nuostolių nepatyrusi Eurolygos čempionė (neskaitant vid. 12 min. žaidusio Demetrio Nicholso netekties) Maskvos CSKA dar pridėjo jėgos po krepšiu. Čempionai iš pagrindinio konkurento Rusijoje, Maskvos srities „Chimki“ į savo gretas perviliojo Jamesą Augustine’ą, su kuriuo sudarė vienerių metų sutartį su galimybe ją pratęsti ir 2017-2018 metų sezonui.

J.Augustine’o persikėlimas iš priemiesčio į Maskvą reiškia, kad Nando De Colo ir Milošas Teodosičius turės stiprų partnerį žaisti du prieš du taip, kaip praėjusį sezoną tai sėkmingai su J.Augustine’u darė taip pat „Chimki“ palikęs Tyrece’as Rice’as. J.Augustine’o efektyvumas neturėtų kelti klausimų – praėjusį sezoną amerikietis buvo geriausiai dvitaškius metantis žaidėjas visoje Eurolygoje (69 proc.).

Sekite krepšinio analitiką Erildą Budraitį socialiniame tinkle „Facebook“. Susisiekti su autoriumi galite el. paštu: erildasb@gmail.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius