-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 22

Tanoka Beardas – legendinis „Žalgirio“ nenuoramos Eurolygos rekordas

Garbingiausioje Eurolygos rekordų lentelėje – žalgirietiškas įrašas. Lygiai prieš 13 metų, 2004-ųjų sausio 22-ąją, ilgametis Kauno „Žalgirio“ legionierius Tanoka Beardas Eurolygos rungtynėse surinko net 63 naudingumo balus. Šiam pasiekimui nuo 2000-ųjų neprilygo joks kitas Eurolygos krepšininkas. 24sek primena istorinį amerikiečio pasirodymą.
Tanoka Beardas
Tanoka Beardas / „Scanpix“ nuotr.

Kaip atrodo 63 naudingumo balai? T.Beardas juos surinko 35 taškais (11/14 dvit., 13/13 baud.), 19 atkovotų kamuolių (10 puolime), 2 perimtais kamuoliais, 2 blokais, žaidimu be klaidų ir 11 išprovokuotų pražangų per 38 minutes.

Ką 63 naudingumo balai reiškia Eurolygos istorijai? Jokiam kitam Eurolygos žaidėjui nepavyko surinkti bent 60 naudingumo balų, o arčiausiai T.Beardo efektyvumo rekordų sąraše yra Dejanas Milojevičius bei Jaka Lakovičius, atitinkamai 2004 ir 2001 metais surinkę po 55 naudingumo balus.

Beje, pirmajame naudingumo rekordų dešimtuke yra dar bent du lietuviai: Arvydas Macijauskas 2003-ųjų gruodžio 17-ąją kaip Vitorijos „Tau Ceramica“ snaiperis su Vilerbano ASVEL surinko 50 naudingumo balų (40 tšk.) ir dalijosi šeštąją vietą, o devintąją pasidalijo Madrido „Real“ žaidęs Darjušas Lavrinovičius su 49 naudingumo balais (2009 m. spalio 22 d.).

Arčiausiai T.Beardo rekordo iš „Žalgirio“ žaidėjų buvo tik Arvydas Sabonis, su T.Beardu rungtyniavęs 2003-2004 metų sezoną. 2004-ųjų kovo 4-ąją mače su Stambulo „Ulker“ Sabas surinko 47 naudingumo balus.

Beje, A.Sabonis užima svarbų vaidmenį T.Beardo rekordo istorijoje. „Žalgiris“ tą rekordinį vakarą Bolonijoje rungtyniavo būtent be 39-erių vidurio puolėjo. A.Sabonis sirgo. Taip T.Beardui atsirado daugiau laisvės po krepšiu.

T.Beardas geriausiai jausdavosi žaisdamas vidurio puolėju, bet kai „Žalgiris“ turėjo A.Sabonį, sutalpinti du tokius žaidėjus aikštėje A.Sireikai buvo sudėtinga. Todėl arba T.Beardas kildavo nuo suolo keisdamas Sabą, arba kartais žaisdavo šalia legendos kaip sunkusis krašto puolėjas.

V.Čepukaitis: „Tanoka buvo mano sunkiausias varžovas, su kuriuo teko stumdytis po krepšiu. Jis buvo labai stiprus. Daugiau su juo žaisti nebesinorėtų.“

Patenkinti T.Beardo norus A.Sireikai būdavo labai sudėtinga dėl sunkaus legionieriaus charakterio. Per treniruotes amerikietis visiškai nepersistengdavo. T.Beardas nuolat skųsdavosi savo agentui, kad jam neįtinka tas ar anas.

Pavyzdžiui, vienoje iš treniruočių gavęs bloką nuo jaunojo Martyno Andriuškevičiaus, T.Beardas susinervinęs spyrė kamuolį į lubas ir išėjo. Piktą legionierių dažnai bėgdavo raminti A.Sireikos asistentas Gintaras Krapikas. 24sek žiniomis, Tanoka ne sykį susierzinęs paliko „Žalgirio“ treniruotę.

A.Sireika bent porą kartų ėjo pas „Žalgirio“ vadovus norėdamas išprašyti iš komandos entuziazmu netryškusį ir konfliktišką krepšininką. Tačiau „Žalgirio“ vadovai užtarė efektyvų aukštaūgį. Nors šis dažnai žaisdavo „dėl statistikos“, „Žalgiryje“ iš viso praleido bent keturis sezonus – atstovavo 2003-2007 m.

VIDEO: T.Beardo žaidimo epizodai

Rekordinį vakarą Bolonijoje su „Skipper“ T.Beardas rungtyniavo jam įprastoje „centro“ pozicijoje. Beje, amerikiečiui po krepšiu starto penkete tada talkino Paulius Jankūnas, kuriam tebuvo 19 metų.

L.Adomaitis: „Mus užklupo netikėta sėkmė, kai per vieną savaitę daina „I Love U“ tapo visose radijo stotyse numeris vienas. Pats T.Beardas buvo šiek tiek sutrikęs. T.Beardas atėjo pas mane į studiją ir pasakė, kad nori įrašyti jau ir visą albumą kartu.“

Ne ką mažiau įdomiai už T.Beardo rekordą atrodė faktas, kad nepaisant 63 žalgiriečio naudingumo balų Kauno „Žalgiris“ vis tiek nusileido Bolonijos „Skipper“ 107:117. Šios rungtynės pateko į Eurolygos istoriją kaip rezultatyviausios, kurioms nereikėjo pratęsimo.

Tai buvo pranašiškas 2004-ųjų Atėnų olimpinių žaidynių italų tritaškių košmaro pusfinalyje ženklas. „Skipper“ klubas Antano Sireikos auklėtinius užmėtė 15-a tritaškių iš 28 (53,6 proc.). „Žalgirį“ labiausiai skriaudė Milošas Vujaničius, įmetęs 6 tritaškius iš 10 ir surinkęs 31 tašką. 4 iš 8 įsmeigė legendinis snaiperis Gianluca Basile (20 tšk.).

Beje, „Skipper“ tada atstovavo gerai pažįstami žaidėjai Carlosas Delfino (18 tšk.), Erazemas Lorbekas (10 tšk.), Gianmarco Pozzecco (13 tšk., 6 rez. perd.), Matjažas Smodišas (15 tšk.), Marco Belinelli (težaidė 9 min.) ar Hanno Mottola (4 tšk.).

„Per savo karjerą dar nebuvau matęs komandos, kuri taip taikliai mėtytų į krepšį, – eurobasket.lt po rungtynių citavo A.Sireiką. – Sunku sustabdyti žaidėjus, kai jie taip taikliai atakuoja. Tanoka Beardas šįsyk žaidė puikiai, jam buvo sėkminga diena, tad jį maitinome kamuoliais.“

„Žalgiris“ tada turėjo Giedrių Gustą (14 tšk.), nežaidusį Darjušą Lavrinovičių, Dainių Šalengą (7 tšk.), kuris po rungtynių sulaukė griežtų pastabų dėl gynybos, Mindaugą Timinską (12 tšk.), Edą Cotą (19 tšk., 6 rez. perd.), Artūrą Javtoką ir Ainarą Bagatskį (16 tšk.).

Beje, pralaimėjęs Bolonijoje „Žalgiris“ tą vakarą smarkiai susikomplikavo savo šansus patekti į „Top 16” etapą. Tačiau atsitiktinumo dėka su sugrįžusiu A.Saboniu žalgiriečiai prasibrovė į kitą etapą ir vos neprasmuko į Eurolygos finalo ketvertą.

Bet apie tą nelemtą vakarą Tel Avive, prie kurio košmaro prisidėjo ir per anksti į baudos aikštelę Giedriaus Gusto baudos metimo metu įžengęs T.Beardas, papasakosime kitą kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius