Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 10

Tarsi roko žvaigždės gastrolės – minias traukianti prancūzų ateivio karštligė

Panevėžys penktadienį vienam vakarui taps Europos, o gal net ir viso pasaulio krepšinio sostine. To kaltininkas bus antžmogiškas talentas, jau užkrėtęs savo karštlige Prancūziją ir sužadinęs milžinišką susidomėjimą už Atlanto. Į Lietuvą atvykstant Prancūzijos krepšinio deimantui Victorui Wembanyamai, 15min pasakoja apie neeilinį jo statusą gimtinėje, jau lyginamą su vienu geriausių pastarojo laikmečio futbolininkų Kylianu Mbappe.
Victoras Wembanyama
Victoras Wembanyama / Scanpix nuotr., I.Krakio fotomontažas

18-metis V.Wembanyama jau lankėsi Lietuvoje kelis sykius, o pastarąjį – šių metų kovą, kai atstovaudamas Vilerbano ASVEL sužaidė vienas geriausių rungtynių Eurolygoje prieš Kauno „Žalgirį“ (14 taškų, 5 atkovoti kamuoliai, 5 blokai ir 23 naudingumo balai).

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Vilerbano ASVEL
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Vilerbano ASVEL

Bet nuo tada aura, supanti šį supertalentą, stipriai pasikeitė.

Skirtingais duomenimis, nuo 221 iki 226 cm išstypęs prancūzas spėjo pakeisti klubą, pereidamas iš Eurolygoje rungtyniaujančio ASVEL į tik Prancūzijos pirmenybėse žaidžiančią Paryžiaus „Metropolitans 92“.

Jis išsigydė pernai jį vis kamavusias smulkias traumas ir šį sezoną dar nepraleido nė vienerių rungtynių.

O svarbiausia, V.Wembanyama pakėlė savo žaidimo lygį keliais lygiais aukštyn ir tai demonstruoja ne tik vietinėje lygoje, bet ir parodė milijonams akių rungtyniaudamas už Atlanto spalio pradžioje, kai prancūzo supergaliomis pagaliau patikėjo ir paskutiniai likę abejojantys.

VIDEO: Victor Wembanyama Drops MONSTER DOUBLE-DOUBLE - 36 PTS & 11 REB ?

Las Vegase vykusiose draugiškose rungtynėse ne tik akinančiais skaičiais, bet ir dar neregėtais žaidimo epizodais, kai būdamas beveik Yao Mingo ūgio pats persivarinėjo kamuolį per aikštę, atliko gynėjams būdingus driblingus ir šaudė tritaškius krisdamas, stebinęs talentas sukėlė kalbas apie tai, jog bus geidžiamiausias NBA klubų laimikis nuo LeBrono Jameso laikų.

„Matėme daug vienaragių per pastaruosius metus, bet man jis labiau primena ateivį. Niekas nėra matęs tokio aukšto, bet kartu tokio grakštaus ir sklandžiai judančio žaidėjo. Jis yra įspūdingiausias savo kartos talentas“, – taip apie prancūzų jaunąją žvaigždę atsiliepė ir pats visko matęs bei 20-ą sezoną NBA lygoje pradėjęs LeBronas.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Victoras Wembanyama
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Victoras Wembanyama

Tai daug pasako apie V.Wembanyamos išskirtinumą, kurį, panašu, įsisavino ir Prancūzijos bei kitų šalių krepšinio gerbėjai, pastaraisiais mėnesiais susirgę Wembanyamos karštlige.

Apie ją ir tai, ką Prancūzijai reiškia V.Wembanyamos fenomenas – 15min pasakojimas.

Grūdasi minios

V.Wembanyama šį sezoną atstovauja Paryžiaus „Metropolitans 92“ klubui, kuris žaidžia vos 4 tūkst. vietų turinčiuose Marcelio Cerdano sporto rūmuose.

Bet jie kiekvienose rungtynėse būna sklidini.

Kaip 15min pasakojo kolegos Prancūzijoje, per visus ligšiolinius sostinės klubo mačus arena buvo pilnutėlė.

Žmonės skuba pirkti bilietus į V.Wembanyamos klubo namų rungtynes vos tik šiems atsiradus prekyboje, iš kurios jie dingsta žaibiškai.

„Scanpix“ nuotr./Victoras Wembanyama
„Scanpix“ nuotr./Victoras Wembanyama

Milžiniško ažiotažo sulaukia ir V.Wembanyamos vizitai kituose miestuose.

Kad ir kur pasirodo prancūzų vunderkindas, ten arenos būna sausakimšos. Le Mane į 18-metį susirinko pasižiūrėti daugiau nei 6 tūkst., Breso Burge, kur prieš kelias savaites Europos taurės rungtynes žaidė ir Panevėžio „Lietkabelis“ – beveik 4 tūkst. žmonių.

Kaip pasakoja prancūzai, sirgaliai grūdasi ne tik arenose, bet ir prie jų – atvykdami anksčiau ir laukdami „Metropolitans 92“ autobuso, jie tikisi nusifotografuoti su V.Wembanyama ar bent išvysti jį akies krašteliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius