-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 24

„Žalgirio“ varžovas, kuriam „reanimuoti“ prireikė 7 naujų žaidėjų ir trenerio

Per 30 metų „Barcelona“ dar nebuvo turėjusi tokio prasto sezono, kaip pernai. Tačiau Kauno „Žalgirį“ katalonai pasitinka bundantys iš košmaro. Vienuolikai žaidėjų „adeu“ ištarusi kataloniškoji „Barcelona“ išgyvena reanimaciją, bet „granatinių“ būklė sparčiai gerėja.
Pierre'as Oriola
Pierre'as Oriola / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.
Eurolyga | „Barcelona“ – „Žalgiris“ | 22:00 | Barselona

Barselonos komandos galite ir nebeatpažinti. Ji skiriasi panašiai kaip paelija nuo escudellos.

„Barcelonos“ puolimas tapo judrus ir gyvas kaip garsioji „La Rambla“ – per dvejas rungtynes metė vidutiniškai po 90 taškų per vakarą. Skirtingai nei pernai, kai „Barcelona“ buvo nerezultatyviausia Eurolygos komanda su 71,3 taško vidurkiu.

Tokią revoliuciją į žaidimą įnešė naujasis treneris Sito Alonso, pakeitęs gynybą mėgusį graiką Giorgą Bartzoką.

Nors „Barcelonos“ žurnalistai nėra dideli S.Alonso sirgaliai dėl neišraiškingos 41-erių stratego asmenybės, jie sutinka – tai geras ir sumanus treneris.

S.Alonso treniruojama „Barcelona“ tokia, kokios visada buvo jo komandos. „Barca“ žaidžia lengvą, greitą, improvizacinį, akiai malonų krepšinį.

„Scanpix“/AP nuotr./Sito Alonso
„Scanpix“/AP nuotr./Sito Alonso

Jeigu turi galimybę mesti, katalonai atakuoja krepšį, nepriklausomai nuo to, kiek atakos laiko jau ištiksėjo.

Pavyzdžiui, rungtynes su Madrido „Estudiantes“ katalonai pradėjo išmesdami aštuonis tritaškius iš eilės. Ne be reikalo – juos Ispanijoje meta net 42,7 procentų taiklumu.

Tiesa, nors turi tokius metikus kaip Thomasą Heurtelį ar Petteri Koponeną, „Barca“ nėra tik perimetro komanda.

S.Alonso filosofijos stiprybė – aukštaūgių išnaudojimas. Pavyzdžiui, centras Kevinas Seraphinas per dvejas pirmąsias rungtynes Eurolygoje rinko po 20 taškų, kai kitas aukštaūgis Pierre'as Oriola renka po 15 taškų vos per 18 minučių Ispanijos čempionate.

Skaičiuojant Ispanijos lygos žaidėjų produktyvumą per minutę, P.Oriola, kurį matote ant pagrindinės straipsnio nuotraukos, yra efektyviausias žaidėjas visame šalies čempionate. Kita vertus, kitokio žaidimo iš 25 metų 208 cm ūgio centro ir negalima tikėtis – Valensijos klubui „Barca“ už jį sumokėjo 1 milijono eurų išpirką.

VIDEO: „Eurolygos diena“: kodėl Šaras neišvyko į Barsą ir pagrindiniai „Žalgirio“ augimo skausmai

Svarbi S.Alonso taisyklė – mėgautis krepšiniu. Žaidėjai turi didžiulę veiksmų laisvę. Praėjusį sezoną S.Alonso treniruota „Baskonia“ taip pat žaidė smagų, akiai patrauklų krepšinį, o „Barcelonos“ sezono pradžioje užfiksuotas 90 viršijantis rezultatyvumo vidurkis ir daugiausia surengiamų atakų iš visų komandų statistika rodo, kad katalonų ekipa irgi kurs gerą reginį krepšinio gurmanams.

Savo aikštės pusėje „Barca“ akcentuoja gynybą vienas prieš vieną. Labai agresyvią ir su griežtomis taisyklėmis. Kitaip nei daug vienpusiškų gerai puolančių komandų, „Barcelona“ solidžiai ginasi – Eurolygoje demonstruoja šeštą gynybos reitingą, Ispanijoje – antrą.

Pakeitė architektą

„Barcelonos“ vadovai labai patenkinti permainomis komandoje. Praėjęs sezonas buvo katastrofiškas. Giorgos Bartzokui nepavyko savo sėkmės iš Pirėjo „Olympiakos“ ir Krasnodaro „Lokomotiv“ klubų persivežti į Barseloną.

Visą sezoną „Barcelonos“ ekipą sekino traumų epidemija – vienu metu trūkdavo net penkių žaidėjų, kai kurie traumavosi po kelis kartus per sezoną, o kitų sezoną dar prieš Naujuosius užbaigė sunkios traumos.

„Barcelona“ iškrito Ispanijos čempionato ketvirtfinalyje ir nežaidė finale pirmą kartą per 10 metų.

Eurolygoje katalonai užėmė tik 11 vietą su prasčiausiu klubo istorijoje pergalių ir pralaimėjimų balansu (12-18).

Ispanijos taurės pusfinalyje „Barca“ nusilenkė „Valencia“ krepšininkams, o supertaurėje nusileido Las Palmo „Gran Canaria“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Giorgos Bartzokas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Giorgos Bartzokas

Kolegos iš Katalonijos teigia, kad tai buvo prasčiausias jų sezonas per 30 metų.

Natūralu, kad jis pareikalavo radikalių permainų. „Barcelonos“ stovyklą paliko net 11 žaidėjų.

Kai žiūrėdavau į jų veidus, negalėdavau suvokti, tai jie laimėjo ar pralaimėjo.

Ryškiausi – Justinas Doellmanas, Bradas Olesonas, Stratos Perperoglou, Shane'as Lawalis. Dvyliktuoju taps Tyrese'as Rice'as, su kuriuo „Barcelona“ veda kankinančias derybas dėl sutarties nutraukimo. T.Rice'as netgi išsiųstas į „Barcos“ jaunimo komandą.

„Kai žiūrėdavau į jų veidus, negalėdavau suvokti, tai jie laimėjo ar pralaimėjo“, – sakė Nacho Rodriguezas, perėmęs kontrolę „Barcelonos“ vadyboje.

Katalonų manymu, už praėjusio sezono komplektaciją atsakingas buvęs krepšininkas Rodrigo de la Fuente pridarė per daug klaidų ir surinko nesubalansuotą komandą, kuri nebuvo sutverta bendroms pergalėms.

Vasarą katalonus gerokai sustiprino įžaidėjas Thomasas Heurtelis, puolėjai Adamas Hanga, Rakimas Sandersas, Adrienas Moermanas, centrai Pierre'as Oriola bei Kevinas Seraphinas.

„Barcelona“ „Žalgiris“
90 Taškai 77.5
40,5 Atk. kam. 37
8,5 Puolime atk. kam. 12
23 Perdavimai 20,5
4 Perimti kamuoliai 7,5
3 Blokuoti metimai 1,5
58,2 % Dvitaškiai 51,9 %
36,6 % Tritaškiai 28,6 %
85,3 % Baudos 86 %
105,5 Naudingumas 88,5

Th.Heurtelis yra TOP 3–TOP 5 žaidimo kūrėjas Eurolygoje, kuris, jeigu neatliks rezultatyvaus perdavimo, tai metimu iš distancijos nubaus varžovą.

Pierre'as Oriola sustiprino „Barcelonos“ gynybą, bet su kiekviena diena vis tvirčiau jaučiasi puolime ir į žaidimą įneša agresiją su kova dėl puolime atšokusių kamuolių.

Adamas Hanga, kalbama, yra geriausias lengvasis krašto puolėjas Barselonoje nuo Pete'o Mickealo laikų. Jis tapo ta svarbia jungiamąja grandimi tarp gynėjų ir aukštaūgių. Vengras atsakingas už gynybos cementavimą. Tai vienas geriausiai besiginančių krepšininkų Eurolygoje.

Solidų žaidimą Eurolygoje parodė K.Seraphinas, per du mačus pririnkęs 20 taškų vidurkį. Po Achilo sausgyslės traumos atsigavo ir Pau Ribas, fiksuojantis dviženklį taškų skaičių.

Kai kurie „Barceloną“ vertina kaip Eurolygos finalo ketverto komandą.

Kai „Barcos“ suolas toks ilgas, tai katalonams užtenka tik epizodiškai nuo suolo pakelti komandos talismanu tampantį Juaną Carlosą Navarro – 37 metų veteranas Eurolygoje kol kas sužaidė vos 7 minutes.

Patiems ispanams atsinaujinusi „Barcelonos“ ekipa atrodo kaip beveik be silpnųjų vietų. Katalonų stovykloje problemų gali kilti tik dėl gaujos vado statuso. Pagrindiniu klubo veidu turėtų tapti Th.Heurtelis, tačiau klausimas, kaip tą priims jau seniai Barselonoje žaidžiantys Ante Tomičius arba Pau Ribas.

Specialistai prognozuoja, kad ši „Barcelona“ sugrįš į atkrintamąsias varžybas. Kai kurie „Barceloną“ vertina kaip Eurolygos finalo ketverto komandą.

Aišku, tie du pralaimėjimai praėjusią savaitę pasitikėjimo savo jėgomis nepridės, tačiau atsinaujinusi „Barcelona“ įsitikinusi, kad eina teisingu keliu.

Dabar tame kelyje pasimaišė Kauno „Žalgiris“. Pati „Barcelona“ nežino, ko ji verta po dviejų pastarųjų pralaimėjimų iš eilės. Bet jeigu katalonai turi ambicijų sugrįžti į elitą, privalo namuose įveikti „Žalgirį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius