-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 06

Žymiame piligrimų kelio taške Ispaniją akina Lietuvos milžino žvaigždė

Šv.Jokūbo piligrimų kelio legenda pasakoja, kad IX a. vieną naktį Iberijos pusiasalyje piemuo išvydo ryškią žvaigždę. Jis visą naktį sekė jos kryptimi, o kai paryčiais prisėdo pailsėti, užtiko plyšį oloje, kuris vedė prie marmurinio sarkofago. Jame ilsėjosi Šv.Jokūbo palaikai. Ta ola buvo Santjago de Kompostelos mieste, kuriame Ispanijos krepšinio lygoje šiuo metu smalsuolius traukia spindinti lietuvio Lauryno Biručio žvaigždė.
Laurynas Birutis
Laurynas Birutis / Obradoirocab.com nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Kauno „Žalgiriui“ priklausęs Laurynas Birutis vasarą pasirašė sutartį su Santjago de Kompostelos „Obradoiro“ klubu.
  • 23 metų 213 cm ūgio centras tapo tik ketvirtuoju lietuviu, laimėjusiu geriausio Ispanijos lygos mėnesio žaidėjo apdovanojimą.
  • Per vienerias Ispanijos lygos rungtynes lietuvis renka vid. 16,4 taško, 6,9 atkovoto kamuolio, 1,3 blokuoto metimo ir 23,2 naudingumo balo.

Žymiausias Šv.Jokūbo piligrimų kelias veda 800 km nuo Prancūzijos iki Santjago de Kompostelos.

Pirmieji piligrimai tikėjo, kad pasiekę Šv.Jokubo katedrą ir prisilietę prie joje saugomų apaštalo palaikų, taip išpirks savo nuodėmes, išsigydys ligas ir išpildys didžiausias svajones.

Pastaraisiais metais šimtus kilometrų garsiuoju keliu pėdina ir vis daugiau lietuvių. Dabar šis žygis siejamas su nuotykiu ir minčių apsivalymu nuo rutinos.

L.Birutį į Santjago de Kompostelą atvedė kitoks maršrutas: per Šiaulius, Kauną ir Prienus. Mitais apipintas ne tik šis istorinis piligrimų taškas. Pastarąjį dešimtmetį visoje Ispanijoje išgarsėjo ir sumaniai sustrateguota vietos krepšinio bazė. Ją savo žaidimu sudrebino milžinas iš Lietuvos.

Obradoirocab.com nuotr./Laurynas Birutis
Obradoirocab.com nuotr./Laurynas Birutis

Į eilę prie Arvydo Sabonio

Tai turėjo būti eilinė „Obradoiro“ vyr. trenerio Moncho Fernandezo rungtynių vaizdo peržiūra. 213 cm ūgio lietuvis susirangė mažytėje kėdėje salės kampe ir nudelbė akis į projektorių.

Peržiūros pabaigoje ekrane staiga įsižiebė vaizdo klipas su gražiausiais 1-3 Ispanijos lygos turo epizodais, kurių epicentre dominavo Laurynas Birutis. Staiga į rūbinę įžengė komandos kapitonas Pepe Pozas, rankose laikydamas didžiulį apdovanojimą.

Laurynas nedrąsiai pakilo iš kėdės ir spaudė 28-erių komandos draugui ranką.

„Kalbą! Kalbą!“ – reikalavo minia ankštame kambarėlyje.

„Gali ispaniškai, gali lietuviškai“, – pasufleravo kapitonas.

L.Birutis nustebo, bet nepasimetė.

„Ačiū, vyručiai, už visus tuos perdavimus. Už visus tuos jūsų pramestus metimus, dėl kurių galėjau atsikovoti kamuolius“, – prabilo 23-ejų lietuvis ir salėje pasigirdo juokas.

„Tai tiek“, – šyptelėjo nedaugžodžiaujantis L.Birutis.

„Ačiū, Biru!“ – už fantastišką žaidimą savo vidurio puolėjui dėkojo „Obradoiro“ žaidėjai.

Fuenlabrados „Urbas“, Manresos „BAXI“ ir Sevilijos „Real Betis“ ekipos neįminė lietuviškos mįslės, kurią į Ispanijos krepšinio lygą sensacingai atsinešė L.Birutis.

Jau debiutinėse savo rungtynėse ACB čempionate tėškęs 42 naudingumo balų pareiškimą, per trejas pirmąsias savo rungtynes vidurio puolėjas spalį rinko vid. 19,3 taško, po 8 atkovotus kamuolius ir 27,7 naudingumo balo. „Obradoiro“ laimėjo visus tris susitikimus, o ACB išrinko debiutantą naudingiausiu Ispanijos lygos mėnesio krepšininku.

Simboliška, pasakysite? Galbūt.

Juk L.Birutis jau ne kartą buvo tokiu apdovanotas LKL pirmenybėse, netgi išrinktas naudingiausiu 2017-2018 m. LKL reguliariojo sezono žaidėju. Bet kodėl tada „Obradoiro“ krepšininkai pasveikinę L.Birutį net stojo visi kartu su juo nusifotografuoti?

Galbūt todėl, kad nuo 1991 metų tokį prizą buvo gavęs tik vienas „Obradoiro“ organizacijos žaidėjas (2018 m. gruodį, Kostas Vasileiadis). Gal ir dėl to, kad per visą jau 30 sezoną skaičiuojamų ACB mėnesio žaidėjo apdovanojimų istoriją, tokį savo rankose buvo laikę tik trys Lietuvos krepšininkai – Arvydas Sabonis (net 7 kartus), Artūras Karnišovas (1) ir Arvydas Macijauskas (1).

Po 17 metų pertraukos ACB lygos mėnesio MVP vėl lietuvio rankose.

Lyg Šarūnas Marčiulionis... Gerai, gal šiek tiek lėčiau, Laurynas Birutis eurostepo žingsneliu elegantiškai įrideno dvitaškį į Malagos „Unicaja“ krepšį.

Jis 67,9 proc. taiklumu iš baudos aikštelės minkštu puskabliu siunčia sviedinius į skylę, taip pririnkdamas po 16,4 taško per rungtynes (penktas rezultatas lygoje). Joks kitas Ispanijos lygos krepšininkas nepataiko tiek daug dvitaškių, kiek lietuvis – po 6,1 per mačą.

„Obradoiro“ gynėjai kartais iš nuojautos gali pakabinti balioną virš varžovų lanko, nes yra beveik tikri, kad jį ten suras ir susprogdins aukštai pašokęs Laurynas Birutis. Jo neišgąsdino ir ilgi 220 cm ūgio Walterio Tavareso čiuptuvai, kurie nebeišgelbėjo Madrido „Real“ krepšio nuo triuškinančių dėjimų.

Priešingoje aikštės pusėje L.Birutis savo rankomis lyg vėjo malūnas keičia priešininkų metimų kryptį ir išrašo vid. 1,3 bloko per susitikimą. Nupūtęs tuos metimus nuo krepšio skylės, jis čiumpa vid. 6,9 atkovoto kamuolio per susitikimą – mažiau tik už vieną ACB krepšininką (Ondrejus Balvinas, vid. 7,6 kam.).

Visa tai susideda į 23,2 naudingumo balo per 9 rungtynes – Ispanijoje mažiau tik už vienintelį Giorgį Šermadinį (25,1 naud.), ir septintą „Obradoiro“ vietą turnyro lentelėje.

„Nežinau, iš tikro. Tiesiog išeinu ir stengiuosi žaisti, kaip moku. Bandau daryti tai, ką moku geriausiai – neišgalvoti kažko naujo“, – gūžteli pečiais L.Birutis, pats negalėdamas rasti atsakymo į 15min klausimą, kas lėmė tokį fantastišką startą stipriausioje Europos krepšinio lygoje.

Obradoirocab.com nuotr./Laurynas Birutis
Obradoirocab.com nuotr./Laurynas Birutis

Pavyzdinė Ispanijos talentų kalvė

„Obradoiro“ trenerių kolektyvui tai joks siurprizas. Po vieną kitą tokį perliuką Santjago de Kompostelos krepšinio laboratorijos profesoriai išleidžia kiekvieną sezoną.

51-erių ispanas Moncho Fernandezas „Obradoiro“ vairą laiko jau 10 metų. Joks kitas specialistas Ispanijoje neužsėdo šio posto taip ilgai. Net Pablo Laso treniruoja Madrido „Real“ metais trumpiau – nuo 2011-ųjų.

Šiaurės Ispanijoje, Galisijos regione, kartu su buvusiu žurnalistu Jose Luisu Mateo jiedu sukūrė pavyzdinį krepšinio projektą.

Mažas, pagal gyventojų skaičių maždaug Panevėžio dydžio Ispanijos miestas, neturi turtingos krepšinio komandos. Pagal finansines galimybes ši pastarąjį dešimtmetį buvo pasmerkta kautis dėl išlikimo aukščiausioje lygoje. Tačiau Ispanijoje „Obradoiro“ yra labai gerbiama organizacija.

Salahas Mejri, Mike'as Muscala, Maxi Kleberas, Robbie Hummelis ar Artemas Pustovyi'us – tai vien tik priekinės linijos atradimai Santjago de Komposteloje, vėliau iškilę iki NBA, Madrido „Real“ ar „Barcelonos“, kurie įkvepia svajoti ir L.Birutį.

Tokie įdomūs M.Fernandezo ir jo trenerių štabo projektai tapo vizitine „Obradoiro“ kortele. Ispanijos krepšinio specialistai išskiria Santjago de Kompostelos krepšinio protų akį neįvertintiems talentams ir individualų jų tobulinimą sezono metu. Daug prie tokių atradimų prisideda J.L.Mateo, kasdien prilipęs prie NCAA rungtynių analizės ir iš šios rizikingos rinkos į Europą atvežęs ne vieną vėliau plačiai sparnus išskleidusį krepšininką.

Bet net ir visko mačiusius „Obradoiro“ trenerius nustebino greiti Lietuvos milžino žingsniai Galisijoje.

„Mes jau keletą metų stebėjome Lauryną. Mus pribloškė tai, kaip be fiziškai galingo sudėjimo, jis vis tiek sugebėjo dominuoti tokioje talentingoje lygoje Lietuvoje, – 15min pasakoja Victoras Perezas, ilgametis M.Fernandezo asistentas Santjago de Komposteloje. – Mums patiko jo žaidimas nugara, kova po lenta ir jo du prieš du atakų užbaigimas. Bet mus labai maloniai nustebino tai, kad jis aikštėje daro labai mažai klaidų.

Kaip ir faktas, kad net tokioje reiklioje lygoje kaip ACB, Birutis sugebėjo taip greitai prisitaikyti. Čia jis jau sutiko keletą Ispanijoje dominuojančių centrų, bet pats sužaidė labai gerai ir smarkiai padėjo mūsų komandai.

Turėjome panašių į Lauryną žaidėjų, kuriems prireikė mėnesių pasiekti geriausią savo žaidimo lygį. Tačiau Biru tą padarė nuo pat pradžių ir mes dėl jo labai laimingi.“

„Scanpix“ nuotr./Laurynas Birutis ir Walteris Tavaresas
„Scanpix“ nuotr./Laurynas Birutis ir Walteris Tavaresas

L.Biručiui „Obradoiro“ – labai tinkama komanda. M.Fernandezo krepšinio schemose dominuoja krepšinis du prieš du, kuriame puolime daugiausiai dalyvauja įžaidėjas, atakuojantis gynėjas ir vidurio puolėjas.

Tą patvirtintų ne tik L.Birutis, bet ir kitas Santjago de Komposteloje žaidžiantis lietuvis gynėjas Laurynas Beliauskas, renkantis vid. 10,6 taško per susitikimą. Dar 2019-2020 m. sezoną šis 23-ejų krepšininkas bandė gaivinti savo karjerą Kėdainių „Nevėžyje“.

„Kai pirmą kartą sulaukiau trenerio skambučio, jis daug papasakojo apie mano žaidimą – buvo gerai mane išanalizavęs, – 15min pasakoja L.Birutis. – Jis prašo manęs statyti tvirtas užtvaras, greitai leistis po krepšiu ir ten užsiimti gerą poziciją. Būna, ir man derinių sužaidžia, būna, turiu užcentruoti.

Pas mus daug žaidimo du prieš du, išvedimų metikams, todėl daugiausia puolime žaidžia pirmas, antras ir penktas numeriai. Kamuolys dažniausiai vaikšto per mūsų rankas.“

„Scanpix“ nuotr./Moncho Fernandezas
„Scanpix“ nuotr./Moncho Fernandezas

42-ejų įžaidėjas, vyriausias krepšininkas lygoje Alberto Oliveris, beveik metus dėl traumos nežaidęs, bet į lyderius įsiveržęs gynėjas Kassius Robertsonas, pernai Tel Avivo „Maccabi“ rotacijos žaidėjo vaidmenį atlikęs Jake'as Cohenas, iš „Nevėžio“ pakilęs L.Beliauskas ar Europoje debiutuojantis Mike'as Daumas griežia pirmaisiais smuikais šioje kuklioje, bet į stipriausiųjų aštuonetą anksti įsiveržusioje „Obradoiro“ kapeloje.

Šią spalvingą kompaniją į kumštį jungia žmogiškąsias vertybes itin vertinanti „Obradoiro“ organizacija. Jau ne vienerius metus Santjado de Kompostelos klubas turi tradiciją po rungtynių – laimėtų ar pralaimėtų, susirinkti į restoraną pavakarieniauti ir pakelti taurę vyno.

M.Fernandezas – reiklus ir galintis įsiplieksti kaip žiežirba detalių treneris, kuris, jeigu reiks, treniruotėje reikalaus kartoti pratimą tol, kol žaidėjams pavyks jį įgyvendinti. Bet jis kartu su „Obradoiro“ administracija daro didžiulę žaidėjų charakterių atranką.

„Pirmiausia, mes atsižvelgiame į žmogiškąjį žaidėjo aspektą, – 15min teigė dešinioji M.Fernandezo ranka V.Perezas. – Mes – kovotojų komanda, kuri turi verstis su vienu mažiausių biudžetų visoje lygoje. Todėl kasmet turime labai smarkiai kautis, kad galėtume išgyventi ACB. Tam tikslui pasiekti mes turime būti labai vieningi. Sezono metu tenka pereiti ir per daug blogų momentų, todėl privalome išlikti kartu.

O tada žiūrime į žaidėjo įgūdžius ir kaip jie gali tikti mūsų krepšinio sistemai. Koks to krepšininko potencialas, kokia jo darbo etika... Prieš pirkdami žaidėją mes įvertiname daug labai skirtingų faktorių.“

„Treneris labai domėjosi ir domisi visų žaidėjų charakteriais, kad surinktų gerą draugišką kolektyvą su gera atmosfera, – pridūrė L.Birutis. – Čia tikrai visi geri žmonės. Jei kažko nesupranti ar nesiseka, bandys tau padėti, paskatinti. Kiekvienas stumia vienas kitą į priekį.

Tik sezono pradžioje daugiau kur visi išeidavome. Tas virusas ir vis griežtėjantys apribojimai... Tuoj mus čia irgi visai uždarys.“

Apie „Žalgirio“ ir „Real“ dvikovą: „Tas „Real“ šį sezoną atrodo labai skirtingai. Eurolygoje nežiba, bet Ispanijoje atrodo labai užtikrintai. Todėl labai sunku prognozuoti. Manau, daugiausiai priklausys nuo nusiteikimo.“

Išpildytas troškimas

Nuskambės įspūdingai, bet šiuo metu vid. 16,6 taško Ispanijoje renkantis L.Birutis yra rezultatyviausias „Obradoiro“ krepšininkas klubo istorijoje.

Nors lakstymas išdegus akimis pirmyn-atgal nėra mėgstamiausias L.Biručio krepšinio elementas, ilgakojis 213 cm ūgio centras spėja paskui ispanų vijurkus.

„Būna situacijų, kad pelnai taškus ir nespėji apsisukti, kai po poros sekundžių kamuolį išsimetusi komanda jau meta į tavo krepšį, – šypsosi vidurio puolėjas. – Lietuvoje gal labiau išlaukia to metimo, o čia atsivaro ir jei tik kažkiek laisvas – bet kas meta.“

Kad suspėtų ir nepavargtų kelis kartus išlakstęs po visą aikštę, M.Fernandezas L.Birutį ir „Obradoiro“ vyrukus paruošė gan intensyvioje ikisezoninėje komandos stovykloje. Treneriai skyrė didžiulį dėmesį fiziniam pasiruošimui ir iškart pradėjo intensyvų darbą.

Ne prie greičio, o kalbos lietuviui dar reikia apsiprasti labiausiai. M.Fernandezas treniruotėse daugiausiai kalba ispaniškai. Prireikus tiek jis, tiek asistentai išverčia nurodymus anglų kalba, bet „Obradoiro“ trenerių kolektyvas tikisi, kad sezono eigoje tiek lietuvis, tiek kiti komandos užsieniečiai spės suvedžioti ispaniškus garsus.

Bet visa tai tik gėlytės, kurias įžengęs į nepažįstamą krepšinio sodą su šypsena veide skina L.Birutis. Pirmasis jo legionieriaus sezonas karjeroje toks, kad geriau būti turbūt negalėjo.

„Norėjau išbandyti save ACB lygoje. Tai labai stipri lyga – kiekvieną savaitę čia sutiksi tai Eurolygos, tai Europos taurės ar FIBA Čempionų lygos komandą. Kiekvieną savaitę žaidi labai gero lygio rungtynes, – 15min sakė L.Birutis. – Labiausiai norėjosi žaisti. „Žalgiryje“ žaidžiau su trauma, o po to turėjau 10 mėnesių reabilitaciją. Tris mėnesius spėjau pažaisti Prienuose ir sezonas nutrūko. Todėl mano tikslas čia žaisti. Žaisti daug ir pajausti ritmą.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Birutis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Birutis

„Treneris Fernandezas mano, kad net ir dabar būdamas toks geras krepšininkas, jis dar gali tiek daug kur patobulėti. Vienas iš tikslų, kurį išsikėlėme kartu su Biru, tai pagerinti jo fiziškumą ir žaidimą su kontaktu, kuris jam labai padėtų gynyboje, tuo pačiu pridedant į jo puolimo arsenalą naujų ginklų, – 15min teigė V.Perezas. – Laurynas – tylus vyrukas. Jis nekalba daug, bet kai prabyla, tai tas ironiškas jo humoro jausmas puikiai tinka prie mūsų Galisijos mentaliteto. Laurynas puikiai pritapo mūsų komandoje ir yra labai mylimas rūbinėje.“

Visai kaip ta ilga piligrimų kelionė Santjago de Kompostelos katedros kryptimi, krepšininko karjeros kelias taip labai ilgas ir kupinas išbandymų. Tame nuotykių maršrute pasitaiko ne tik daug gražių vaizdinių su širdį pamaloninančiais įspūdžiais. Būna, pradeda slėgti nugarą laužianti lūkesčių našta, kūno nubrozdinimų ir akimirkų „viskas – nebegaliu“.

Tačiau kantrybė, nuoseklus žingsniavimas ir tikėjimas savimi anksčiau ar vėliau priveda prie galutinio tikslo. Ta L.Biručio dar tik kelionė tik prasideda. Ir taip startavęs Ispanijoje Laurynas kviečia sekti paskui ryškią lietuvišką žvaigždę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius