-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 19

Savimi nepatenkintas M.Echodas apie baudų taiklumą: „Sau pasiliksiu tuos dalykus“

„Sužibęs Lietuvos krepšinio deimantas“, – trimitavo šalies žiniasklaida dar prieš metus, kuomet Martynas Echodas driokstelėjo Vilniaus „Ryte“ tada, kai niekas iš jo to nesitikėjo. Tačiau praėjo metai ir oranžinio kamuolio ekspertai jau santūriau konstatuoja, kad aukštaūgio progresas sustojo. Pats 21-erių centras pripažįsta – žaidimas kol kas netenkina.
Martynas Echodas
Martynas Echodas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Kai Rimas Kurtinaitis praėjusio sezono pradžioje pakvietė M.Echodą į Vilnių, nei treneris, nei pats krepšininkas nesitikėjo tokio sprogimo.

Taip, „Šiauliuose“ anksčiau žaidęs vaikinas buvo išrinktas geriausiu 2016-17 sezono LKL jaunuoju žaidėju, bet Vilniuje tokio pat vaidmens tikėtis buvo beveik nerealu.

Vis tik po keturių LKL turų pernai centras buvo rezultatyviausias, daugiausiai kamuolių atkovojantis ir efektyviausias ne tik savo komandos, bet ir visos lygos žaidėjas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martynas Echodas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martynas Echodas

Gruodžio pirmomis dienomis prieš metus Vilniaus arenos tribūnoje įsitaisė ir „Los Angeles Lakers“ klubo skautas, atvykęs savo akimis pažiūrėti, kas tas jaunuolis, stebinantis Lietuvą.

Jau šių metų sausio mėnesį M.Echodas tapo ir Europos taurės savaitės MVP, kai į Turino „Fiat“ krepšį sumetė 22 taškus, atkovojo 4 kamuolius, išprovokavo 8 pražangas bei surinko 29 naudingumo balus.

Kai LKL sezono pabaigoje paskelbė 7 pretendentus į MVP titulą, tame sąraše atsirado ir jaunojo „Ryto“ vidurio puolėjo pavardė.

Alfredo Pliadžio nuotr./Martynas Echodas
Alfredo Pliadžio nuotr./Martynas Echodas

Tačiau naujas sezonas pamėtėjo M.Echodui išbandymų, su kuriais kol kas tvarkytis sekasi banguotai.

M.Echodo statistika Europos taurėje
2017-18 Statistika 2018-19
8,3 Taškai 9,1
4,5 Atkovoti kamuoliai 5
10,3 Naudingumas 11,6

Lyginant šių ir praėjusių metų statistiką Europos taurėje, aiškiai matoma, kad žaidėjas komandai duoda daugiau, tačiau kiek kitokia situacija yra Lietuvos krepšinio lygoje.

M.Echodo statistika LKL
2017-18 Statistika 2018-19
9,6 Taškai 6,8
5,8 Atkovoti kamuoliai 5,5
14,6 Naudingumas 9,5

Ir nors galima ginčytis, kad krepšininko skaičiai sumenko neženkliai, labiausiai į akis krinta faktas, kad M.Echodas rečiau būna toks žvėris aikštėje, koks buvo pernai.

Centras kartais tiesiog neužsikuria kaip dyzelinis variklis šaltą žiemos rytą ir nepadeda Dainiui Adomaičiui nuvairuoti į pergalę.

„Jūs irgi nepamirškit, kad po krepšiu yra tokie žaidėjai: vienam – 17, kitam – 21 metai. Mes labai daug tikimės iš jų ir norim, kartais būna aštrios kritikos ir per treniruotes, ir per video peržiūras. Viskas eina gera linkme.

Kaip ir visų jaunų žaidėjų problema – nėra pastovumo. Gerus momentus keičia blogi. Tobulėjimas vyksta, bet jauni žaidėjai, atsiradus tokiam šansui, turi juo pasinaudoti. Dabar ir vienas, ir kitas turi didžiausią šansą“, – antradienį apie M.Echodą ir Mareką Blaževičių kalbėjo D.Adomaitis.

Kaip ir visų jaunų žaidėjų problema – nėra pastovumo. Gerus momentus keičia blogi

Kad kažkas yra ne taip išduoda M.Echodo baudų metimų pataikymas, kuris kasmet vis prastėja.

Martyno Echodo baudų metimų taiklumas
Europos taurė
2017-18 51/82 (70,5 proc.)
2018-19 16/26 (61,5 proc.)
LKL
2016-17 108/144 (75 proc.)
2017-18 111/165 (67,3 proc.)
2018-19 23/47 (48,9 proc.)

24sek paklaustas, kas lemia tokį auklėtinio taikiklio nusimušimą, D.Adomaitis sakė: „Klausimas daugiau jam. Tokį akcentą užsidėjome, žiūrėsime. Psichologija – faktas, gal ir ta atsakomybė didesnė krenta. Bet čia, manau, turi ir automatizmas būti.“

Psichologija – faktas, gal ir ta atsakomybė didesnė krenta

Prieš trečiadienio Europos taurės rungtynes 24sek pasikalbėjo su Martynu Echodu apie artėjantį mačą su Baro „Mornar“, svarbesnius uždavinius, žaidimo kokybę bei baudų metimus.

– Rytojaus rungtynės turnyrinės lentelės prasme didelės reikšmės neturi, tačiau galbūt yra kitų kampų, kodėl jos bus svarbios?

– Kiekvienos rungtynės yra labai svarbios. Ruošiamės kaip ir kiekvieną kartą, privalome laimėti. Žaidžiame namų arenoje ir kitokių minčių net negali būti.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Martynas Echodas ir Dainius Adomaitis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Martynas Echodas ir Dainius Adomaitis

– Pastaruoju metu po traumų serijos komandos žaidimas išsibalansavo. Pergalė galbūt duotų ir psichologinį impulsą?

– Visos pergalės prideda pasitikėjimo, manau, kad tikrai į naudą išeitų.

– Praėjusį sezoną sulaukei daug pagyrų, šiemet pasigirsta jau kitokių nuomonių. Kaip pats priimi tokias kalbas? Per galvą neduoda?

– Ne, aš pats žinau, ką aš galiu, ką turiu padaryti. Aišku, nedžiugina paties rezultatai, bet stengiuosi dirbti per treniruotes, per rungtynes. Tikiuosi, kad tie rezultatai pasirodys.

Aišku, nedžiugina paties rezultatai, bet stengiuosi dirbti per treniruotes, per rungtynes. Tikiuosi, kad tie rezultatai pasirodys

– Gal, kaip jaunam žaidėjui, koją kiša psichologija?

– Ne. Nemanau, kad galima nurašyti tai psichologijai. Vadina visi jaunu, bet vien LKL žaidžiu trečius metus. Todėl to paties pasiteisinimo negali būti. Turi imti ir žaisti.

– Kas konkrečiai labiausiai nesiseka pastaruoju metu?

– Negaliu kažko konkretaus pasakyti.

– Dėl traumos iškrito Evaldas Kairys, pats tapai pagrindiniu centru. Kiek keičiasi žaidimas ir atsakomybė? Kiek jos krenta ant tavo pečių?

– Atsakomybė, aišku, beveik visa krenta. Visad norisi kuo daugiau žaisti, smagu, kai daug laiko gaunu, bet gaila dėl Evaldo. Stengiuosi dabar tą atsakomybę prisiimti.

– Dar vienas į akis krintantis dalykas – baudų metimai. Čia, tikriausiai, psichologija?

– Galima sakyt ir taip.

– Neseniai teko skaityti, kaip Janas Vesely pataikymo procentą pasikėlė nuo 40 iki 80 proc. ir kalbėjo apie psichologiją. Kiek tai susideda? Kaip pats bandai su tuo dirbti?

– Atlieku nemažai metimų per treniruotes. Nelabai noriu apie tai kalbėti, gal sau pasiliksiu tuos dalykus.

Nelabai noriu apie tai kalbėti, gal sau pasiliksiu tuos dalykus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius