-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 11

Šešiolikmetis 231 cm ūgio rumunas ypatingas ne tik dėl centimetrų skaičiaus

Jam dar tik šešiolika, tačiau Robertas Bobroczky yra antras aukščiausias krepšininkas visame pasaulyje, o NBA aukštesnių už jį nėra. Pernai 231 cm ūgio 86 kg svorio jaunuolis susprogdino internetą, kai internete išplito vaizdo įrašas su jo žaidimo epizodais. Jį peržiūrėjo daugiau nei 3 milijonai žmonių. Bet R.Bobroczky ypatingas ne tik dėl savo ūgio. Pateikiame „MaxPreps“ istoriją apie neeilinį rumuną.
Robertas Bobroczky
Robertas Bobroczky / MaxPreps.com nuotr.
Temos: 2 Krepšinis Genetika

Šimtai tūkstančių lietuvių pernai skaitė naujieną, kaip Lietuvos penkiolikmečių rinktinė susidūrė su giganto iš Rumunijos iššūkiu.

Tąkart jis per 11 minučių tepelnė 2 taškus ir neatkovojo nė vieno kamuolio. Bet tai jaunuolio ūgis, o ne jo statistika šokiravo skaitytojus.

Kaip jam sekasi dabar?

R.Bobroczky išvyko formuoti savo kūno ir krepšininko įgūdžių į JAV. Beje, viskas prasidėjo nuo visagalio feisbuko.

„Susisiekėme su juo prieš metus ir susipažinome su jo šeima, – sakė „Spire“ instituto Ohajuje direktorius Bobby Bossmanas. – Jie mumis pasitikėjo ir atvyko susipažinti į Ameriką. Ir štai mes čia. Jis mūsų mokykloje mokosi jau trečią mėnesį.“

Nusivedžiau jį į parduotuvę ir norėjau nupirkti jam skutimosi putų. Jis maldavo manęs, kad susimokėtų pats. Sumokėjau, bet kitą rytą radau nuo jo penkis dolerius. Tai puikus vaikis.

Tikimasi, kad pirmąsias rungtynes JAV jis sužais sausį. B.Bossmanas – vietos mokyklos vaikinų krepšinio komandos treneris, turi vilčių, kad iš Roberto gali išaugti ypatingas žaidėjas.

„Roberto varžovų laukia sunkūs vakarai. Jis ne tik labai aukštas. Robertas turi puikų pataikymą iš vidutinio nuotolio. Jis gali pataikyti net tritaškį, – žavėjosi B.Bossmanas. – Jo rankos puikios, jis gerai skirsto kamuolį, turi minkštą riešą. Be to, man patinka jo krepšinio suvokimas, kūnas ir įgūdžiai, kurie vieną dieną leistų jam tapti profesionaliu žaidėju. O labiausiai jis išsiskiria savo fantastiška darbo etika. Tas vaikis dega noru.“

Sunku patikėti, kad R.Bobroczky iš jo bendraamžių labiausiai išskirtų ne ūgis, bet jo „fantastiška darbo etika“, kuri atrodo taip: šešios dienos krepšinio treniruočių per savaitę; greičio, jėgos ir įgūdžių treniruotė keturis kartus per savaitę; darbas su individualiu fizinio rengimo treneriu tris kartus per savaitę; du susitikimai per savaitę su sporto psichologu.

„Labai daug dirbame su jo kojų darbu. Labai svarbu pagerinti jo ištvermę ir suteikti daugiau mobilumo“, – pridūrė B.Bossmanas.

Akivaizdu, kad išskirtinio sudėjimo jaunuoliui dabar svarbiausia sutvirtinti kūną. Todėl treneriai dirba, kad sustiprintų Roberto kūno centrą, o šis raumenų grupes dar stiprina triskart per savaitę plaukiodamas baseine.

Triskart per dieną valgantis R.Bobroczky maisto racioną dar papildo specialiais papildais.

„Svarbiausia, kad jis suvartotų pakankamai kalorijų, o kaip į mitybą reaguoja kūnas, mes dar stebime. Labai įdomu, kaip atrodys bręstantis jo kūnas“, – teigė B.Bossmanas.

VIDEO: Šešiolikmečio 229 cm ūgio rumuno žaidimo epizodai

Beje, prieš atvykdamas į JAV R.Bobroczky formavosi Romoje. Jo specialus mitybos planas atrodė taip:

8:00 – pusryčiai: 300 g makaronų, 8 riekės skrudintos duonos su kumpiu arba kiaušiniais.
9:30 – užkandžiai: energinis batonėlis arba gėrimas


10:00–12:00 – fizinė terapija: raumenų tempimo, koordinacijos ir pusiausvyros pratimai.
12:00 – užkandžiai: energinis batonėlis arba gėrimas
13:00 – pietūs: 400 g makaronų, mėsa arba žuvis, daržovės
14:00 – poilsis
14:30 – užkandžiai: saldainiai
15:00–17:00 – treniruotė sporto salėje
17:30 – užkandžiai: saldainiai
18:00 – poilsis
20:00 – vakarienė: 300 g makaronai ir žuvis arba mėsa, daržovės, desertas
21:30 – miegas.

MaxPreps.com nuotr./Robertas Bobroczky
MaxPreps.com nuotr./Robertas Bobroczky

Nuo žaidimo Italijoje Robertas dar paūgėjo per porą centimetrų. Bet su išskirtiniu jaunuoliu amerikiečiai neturi didelių problemų.

Dirbti su jaunuoju Robertu lengva. 231 cm ūgio vaikinas gerai kalba anglų, vengrų, italų, akivaizdu, rumunų kalbomis. Be to, jaunuolis yra stropus mokinys.

„Tai ne tik aukštas vaikinas. Jis labai geros širdies. Pakankamai tylus, bet turi puikų humoro jausmą. Mano devynmečiai vaikai jį dievina. Jis labai pagarbus ir savarankiškas. Nusivedžiau jį į parduotuvę ir norėjau nupirkti jam skutimosi putų. Jis maldavo manęs, kad susimokėtų pats. Sumokėjau, bet kitą rytą radau nuo jo penkis dolerius. Tai puikus vaikis“, – pasakojo B.Bossmanas.

R.Bobroczky: „Žmonės mane susistabdo gatvėje, prašo nusifotografuoti. Jie man čia labai malonūs. Visai kitoks mentalitetas nei Rumunijoje. Man čia labai patinka.“

Likimo ironija. 216 cm ūgio Roberto tėtis Zsiga dėl vietos Rumunijos vyrų rinktinėje kadaise stumdėsi su aukščiausio NBA krepšininko titulą su Manute Bolu (231 cm) besidalijančiu rumunu Gheorghe Muresanu (231).

Krepšinis užkoduotas Roberto genuose.

„Krepšinį pradėjau žaisti būdamas šešerių, – Ohajuje pasakojo vaikinas. – Sunkiausia kaskart pasilenkti, kai reikia eiti pro duris (šypsosi.). Aišku, tai erzina, bet yra ir daug privalumų. Didžiausias – krepšinyje. Iš pradžių jaudindavausi, nebuvau tikras dėl savo galimybių. Bet ilgainiui supratau, kad vienintelis skirtumas – mano ūgis.“

R.Bobroczky idealas – Dirkas Nowitzkis: „Savo metimais atsilošus jis pakeitė krepšinį. Niekas to nedaro geriau už jį.“

Išskirtinis ūgis R.Bobroczky gyvenime suteikė ne tik džiaugsmo. Bet šiltas amerikiečių sutikimas sužavėjo paauglį.

„Žmonės mane susistabdo gatvėje, prašo nusifotografuoti. Jie man čia labai malonūs. Visai kitoks mentalitetas nei Rumunijoje. Man čia labai patinka“, – tikino R.Bobroczky.

„Manau, ateityje jis žais gerame koledže ir vėliau pragyvens iš krepšinio“, – neabejoja B.Bossmanas.

231 priežastis tikėtis, kad galbūt vieną dieną R.Bobroczky išvysime NBA.

VIDEO: the tallest kid in europe 13 years 2m and 16cm | basketball NBA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius