Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 27

9-0 repeticijas baigęs K.Maksvytis džiaugėsi pergalėmis, bet įvardino ir rinktinės ydą

Lietuvos krepšininkai iškovojo pergalę prieš Juodkalniją pasaulio čempionato atrankos rungtynėse, bet paliko klausimų dėl žaidimo prieš Europos čempionatą.
Kazys Maksvytis ir Rokas Jokubaitis
Kazys Maksvytis ir Rokas Jokubaitis / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Iki Europos pirmenybių starto likus penkioms dienoms Lietuvos krepšinio rinktinė dar turi suderinti ne vieną stygą, kad užgrotų it darnus orkestras jau pirmajame mače ketvirtadienį su Europos čempione Slovėnija.

Nors pasirengimo metu Kazio Maksvyčio vyrai laimėjo visas devynerias rungtynes – septynis kontrolinius mačus ir dvi pasaulio čempionato atrankos dvikovas, tobulėjimui erdvė yra plati.

Tai parodė šeštadienio rungtynės su Juodkalnija, kuri buvo nugalėta 90:73, o pergalė leido likti Lietuvai aukštai pasaulio čempionato K grupėje – su septyneriomis laimėtomis rungtynėmis iš aštuonerių mūsų šalies komanda pirmauja drauge su Prancūzija ir turi labai gerus šansus patekti į kitų metų planetos čempionatą Japonijoje, Indonezijoje ir Filipinuose.

Standings provided by SofaScore LiveScore

„Džiaugiuosi pergale prieš stiprią komandą. Antroji dalis mače buvo daug geresnė nei pirmoji. Dabar yra 7-1, vadinasi, turime geras galimybes patekti į pasaulio čempionatą“, – sakė Kazys Maksvytis.

Tačiau Europos čempionate, ypač per pirmuosius tris mačus, lauks stipresnės komandos nei Juodkalnija.

Šeštadienį ir juodkalniečiai kėlė nemažai bėdų Lietuvos rinktinei „Žalgirio“ arenoje, kur tvyrojo palydėtuvių nuotaikos.

Natūralizuotas Juodkalnijos įžaidėjas Kendrickas Perry žaidė lyg už tėvynę ir laisvai rinko taškus pro lietuvių gynybą, iš pradžių priminusią nerūpestingą poilsiautoją Basanavičiaus gatvėje.

Nors lietuviai dominavo po krepšiais, D.Sabonis pelnė net 14 taškų, o M.Grigonis 9 iki pertraukos, perlaužti drausmingai žaidusių svečių ilgai nepavyko.

Lietuviai užsikūrė po pertraukos, kai Arnas Butkevičius per pusę kėlinio pelnė 8 taškus įvairiais būdais – dėjimu, dvitaškiu su pražanga bei tritaškiu, o gynybą pagerinę šeimininkai pirmą kartą įgijo dviženklę persvarą (54:42).

Net penki tritaškiai per trečią kėlinį (tiek pat, kiek per pirmuosius du) padėjo Lietuvos krepšininkams surengti esminį lūžį, o dar labiau 17 taškų laimėtą rungtynių ketvirtį lėmė progresavusi gynyba, kurią lietuviai parodė, per kėlinį leidę juodkalniečiams įmesti tik 13 taškų.

„Trečiajame kėlinyje jie tiesiog žaidė be klaidų“, – sakė Juodkalnijos rinktinės treneris Boško Radovičius.

Nors Lietuvos rinktinės žaidime atsirado atsipalaidavimo ženklų, o K.Maksvytis vis dar energingai skėsčiojo rankomis po klaidų gynyboje, Lietuvos rinktinė užtikrintai nužygiavo link 9 pergalės per 9 repeticijas šį mėnesį.

– Pradžia buvo vangoka, bet viską išsprendėte per trečią kėlinį – kaip įvyko toks skirtumas? – buvo paklaustas K.Maksvytis per spaudos konferenciją po rungtynių.

– Manau, kad energija ir gynyba. Pakoregavome gynybos match-up'us, Arnas labai gerai spaudė kamuolį ir prispaudėme jų pagrindinį įžaidėją K.Perry, kuris siautėjo pirmojoje pusėje. Dėl gynybos ir įgavome pranašumą.

– Po rungtynių Arnas Butkevičius sakė, kad patys dar gerai nežino, kada keistis ginamaisiais žaidėjais, dar trūksta komunikacijos. Kodėl komanda dar stringa gindamasi du prieš du?

– Daugiausiai tai situacijos dėl metančio didelio varžovo žmogaus. Nenorime prie pigaus varianto iškart keistis. Iš pradžių bandėme žaisti saugesne gynyba, bet gavome tritaškius. Tritaškių praleidimas yra mūsų rizika, bet dar labiau mane neramina, kai gavome prasiveržimus, kai mūsų didelis turėjo perimti jų mažiuką. Negaliu pasakyti, kad 100 proc. viskas patinka, kas buvo, ypač pikenrolo gynyba.

– Pasirengime pasiektos 9 pergalės per 9 mačus. Kaip tai vertinate ir ką dar labiausiai norėtumėte pagerinti?

– Jei kalbėtume apie pergales – labai gerai, nes viską laimėjome. Dėl žaidimo kaip treneris nesu 100 procentų patenkintas. Aspektai tie patys – būti kietesniems gynyboje. Mums kažkiek sunkiau žaisti prieš metančias komandas, prieš tokias, kurių aukštaūgiai pataiko. Tad šiuos dalykus per ateinančias kelias dienas turime pagerinti, nes pirmasis varžovas būtent toks ir laukia.

Pabaigėme su visais sveikais žaidėjais, kurie pradėjo stovyklą. Tad vertinu gerai.

– Eigirdas Žukauskas žaidė trumpai – ar dar jaučiasi sveikatos bėdos?

– Jau ne. Žaidė, bet matėte, kad dar nežaidžia taip, kaip gali. To ir laukėme. Pauzė be krepšinio, tad ir rungtynės nebuvo pačios geriausios.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Eigirdas Žukauskas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Eigirdas Žukauskas

– Ar jau apsisprendėte dėl dvyliktuko, kuris vyks į čempionatą?

– Taip, apsisprendėme. Padėkojome Gyčiui Masiuliui. Ilgai svarstėme, bet nusprendėme vežtis tuos žaidėjus, kurie pasirengimo metu žaidė stabiliau ir to labiau nusipelnė. Mindaugas Kuzminskas labai gerai įsiliejo po traumos. Martynas Echodas įrodinėjo per visą pasirengimą, kad gali kietai žaisti. Tas pats Eigirdas, nežiūrint į šios dienos rungtynes, šiek tiek geriau atrodė pasirengimo etape.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Gytis Masiulis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Gytis Masiulis

Labai gaila, visi trylika buvo verti, bet reikėjo kažką pasirinkti.

– Šįkart nuo suolo puikiai į rungtynes įsiliejo Marius Grigonis, Mindaugas Kuzminskas. Ar daugiau mažiau esate apsisprendęs dėl starto penketo čempionate (R.Jokubaitis, I.Brazdeikis, R.Giedraitis, D.Sabonis, J.Valančiūnas, – red.) ar modeliuosite pagal varžovus?

– Manau, kad kažkiek modeliuosime. Kažkiek žais tie patys, bet modeliuosime, atsižvelgsime į mikrodvikovas. Jei reikės, prašysime iš bokštų nepradėti starto penkete.

Kol kas starto penketą turime stabilų, bet jis gali keistis kiekvienose rungtynėse.

– Arnas Butkevičius gerai įsiliejo į žaidimą. Ką šis vyras gali suteikti komandai?

– Gali duoti energiją, gali duoti gynybą, kartais duoti įkirtimus (tuo metu K.Maksvytis atsisuko į Domantą Sabonį, kuris dažnai dalina perdavimus, ir pasitikslino: Ar ne, Domantai?).

Arnas nereikalauja išskirtinių derinių, jis randa savo vaidmenį, nereikalauja kamuolio, kažkur įkerta, kartais nubėga į greitą puolimą. Balansui tokie žaidėjai reikalingi.

VIDEO: Lietuvos rinktinę užkūręs Arnas Butkevičius komentavo po pergalės prieš Juodkalniją

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius