Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 06 15

A.Goudelocką skendusiam „Ferrari“ prilyginęs L.Kleiza: „Siūlau atsiprašyti G.Vainausko“

Banguotą sezoną išgyvenusio Vilniaus „Ryto“ laukia sunkūs vasaros darbai, siekiant išlaikyti praėjusio sezono vedlius ir pakeisti tuos, kurie išvyksta. Antrajame 15min krepšinio tinklalaidės „PIKENROLAS“ epizode – „Ryto“ sezono aptarimas bei žvilgsnis į ateitį kartu su buvusiu krepšininku bei „Ryto“ direktoriumi Linu Kleiza ir buvusiu Vilniaus ekipos treneriu Dainiumi Adomaičiu.

Ambicingai sezoną pasitikusio „Ryto“ planai dužo lyg į šipulius dar pirmaisiais mėnesiais, kai vilniečiai pasitraukė iš FIBA Čempionų lygos dar po grupių etapo, o Karaliaus Mindaugo taurėje sensacingai kapituliavo ketvirtfinalyje prieš Utenos „Juventus“.

Vilniečių sezoną 180 laipsnių apsuko Donaldą Kairį vyriausiojo trenerio poste pakeitęs Giedrius Žibėnas, nuvedęs „Rytą“ į Lietuvos krepšinio lygos finalą ir užsitarnavęs sutartį kitam sezonui.

Nors atrodo, kad antroje sezono pusėje Vilniaus klube padėtis stabilizavosi, L.Kleizos manymu, tai nereiškia, jog ir kitame sezone „Ryte“ viskas liks stabilu.

„Su „Rytu“ skandalai yra neišsemiama tema. Gal reikėtų grįžti dar prie mūsų, kai buvo sukurta vizija. Mes link to ėjome ganėtinai stipriai. Buvo apskaičiuota paprastai – kai išeis Šaras iš „Žalgirio“, mes turėsime šansą kovoti su jais. Viskas buvo tam daroma. Po truputį renkami lietuviai – pirmas ėjimas iš Klaipėdos paimti Arnas su Mindaugu, susigrąžintas Eimantas. Buvo dėliojamas stiprus lietuvių branduolys plius jaunimas. Mes turėjome Mareką, Ąžuolą, Sirvydį, Augustas augo. Buvo tik kelių legionierių klausimas, – prisiminė L.Kleiza. – Vien su Deivido išpirka būtų klube išspręsta labai daug problemų. Aš tuo metu išėjau, bet viskas buvo padaryta ir paruošta. Bet buvo kaip buvo. Nuėjo viskas tragiška kryptimi. <...> Bet čia buvo galima tikėtis tokių dalykų – kas ten valdė tą klubą.

Dabar aš jau nenoriu grįžti prie atskirų žmonių, bet yra žmogus, kuris galvoja, kad labai moka viską, pasilikęs pasisamdė trenerį, prisirinko legionierių, bandė nustebinti greitu kosminiu krepšiniu, užmėtyti ir apibėgti visus, ignoruodamas lietuvius, ir matėme, kuo viskas baigėsi.“

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Linas Kleiza
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Linas Kleiza

Vertindami „Ryto“ sezono darbus, tinklalaidės dalyviai išskyrė kelis svarbiausius sprendimus, lėmusius sėkmingesnę ir stabilesnę sezono pabaigą. Pirmiausia, naujo sporto direktoriaus paskyrimą.

„Buvo labai teisingas sprendimas priimtas dėl Donato Zavacko. Staiga po visų pasikeitimų dingo visa informacija iš vidaus, kažkokie komentarai, kad „kažką nugalėsime“. Visi užsidarė salėje, ėmė dirbti savo darbą, laimėti rungtynes ir viskas atsistojo į savo vėžes“, – pabrėžė D.Adomaitis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Dainius Adomaitis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Dainius Adomaitis

Buvęs „Ryto“ strategas gerai įvertino ir vilniečių sprendimą dar prieš LKL pusfinalio seriją Giedriui Žibėnui įteikti kontraktą kitam sezonui. Gavęs pasitikėjimo kreditą, „Ryto“ treneris komandą nuvairavo į užtikrintą pergalę prieš Panevėžio „Lietkabelį“.

„Pratęsdami kontraktą davė kreditą, bet sprendimas buvo teisingas. Dabar žiūrint galima sakyti, kad tai pasiteisino, bet ir tuo metu maniau, kad tai geras sprendimas iš psichologinės pusės. Tai nuėmė spaudimą – niekas nieko nebekalbėjo, kaip eis į finalą, vogs titulą. Visi dirbo savo darbą, tai, ką reikėjo daryti“, – „Ryto“ sprendimą gyrė D.Adomaitis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Giedrius Žibėnas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Giedrius Žibėnas

Kalbėdami apie atskirus žaidėjus, tinklalaidės „PIKENROLAS“ dalyviai ilgiausiai apsistojo prie Andrew Goudelocko pavardės. Skambiausias „Ryto“ praėjusios vasaros pirkinys, priešingai nei manė daugelis, Vilniuje išbuvo visą sezoną ir LKL pirmenybėse buvo rezultatyviausias komandos krepšininkas su 14,6 taško vidurkiu.

Nors savo aikštės pusėje amerikietis daug naudos nedavė, D.Adomaitis pabrėžė, kad labiau reikėtų koncentruotis į jo privalumus, o ne trūkumus.

„Su Goudelocku tinka sporto psichologijos pasakymas „80–20“ ar „70–30“. Jeigu tau žaidėjas 80 proc. dalykų daro gerai – pelno taškus, yra geras komandos draugas rūbinėje, yra profesionalas treniruotėse ir t. t., bet yra 20 proc. blogų dalykų – gynyboje yra kiauras arba charakteris visiškai uždaras. Jeigu koncentruosiesi į tuos 20 proc., tai jie virs 30. Tu labiau akcentuoji tuos pliusus, tai ir tie minusai pradeda mažėti. Goudelockas yra žymiai aukštesnio lygio žaidėjas už kitus, individualiai nusprendęs daug rungtynių. Žibėno buvo labai teisingas sprendimas, kad leido jam nuspręsti rungtynes“, – vertino D.Adomaitis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Andrew Goudelock
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Andrew Goudelock

Savo ruožtu L.Kleiza A.Goudelocko atvykimui į Vilnių rado iškalbingą palyginimą.

„Būkime biedni, bet teisingi. Vienintelis šansas, kai jį galėjo nusipirkti, tai jis turėjo būti sulūžęs. Čia kaip atsivežti skendusį ir daužtą „Ferrari“, Kaune garažėlyje sutvarkyti, bet negalėti naujo nusipirkti“, – vaizdžiai lygino L.Kleiza.

Čia kaip atsivežti skendusį ir daužtą „Ferrari“, Kaune garažėlyje sutvarkyti, bet negalėti naujo nusipirkti.

Tiesa, tuoj pat buvęs Lietuvos rinktinės lyderis surimtėjo ir vardijo gerąsias A.Goudelocko savybes.

„Puolime jis geras, gynyboje nėra pats blogiausias. Buvo per ką bet kuriuo atveju atakuoti. Jis visada toks buvo – nėra, kad jis žibėjo gynyboje ir savo geriausiais laikais Eurolygoje. Jam duodi kamuolį – vienas, du, trys, tritaškis arba ką nors susikurs sau. Čia jo žaidimas, jis visada toks buvo“, – pabrėžė L.Kleiza.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kleiza
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kleiza

Tiek jis, tiek D.Adomaitis sutinka, kad „Rytui“ vertėtų išlaikyti amerikietį, tačiau, L.Kleizos teigimu, tą padaryti galimybių nėra daug.

„Jis parodė, kad gali žaisti. Ką, jis negalėtų kilti nuo suolo „Žalgiryje“? Nenustebčiau, jei jis nuspręstų grįžti į Kiniją, manau, kad jo tikslas turėtų būti užsidirbti“, – svarstė buvęs „Ryto“ direktorius.

Pokalbio pabaigoje L.Kleiza pasiūlė ir netikėtą būdą išspręsti susikaupusias „Ryto“ problemas bei sugrąžinti vilniečius į Lietuvos krepšinio viršūnę – buvęs krepšininkas juokais siūlė atsiprašyti ilgamečio komandos savininko Gedvydo Vainausko.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gedvydas Vainauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gedvydas Vainauskas

„Ryto“ problemas aš išspręsčiau paprastai: siūlyčiau nueiti pas Gedvydą Vainauską, atsiprašyti ir paprašyti, kad paimtų komandą atgal (juokiasi). Pervadinti ją atgal ir tada gal išsispręs viskas“, – rėžė L.Kleiza, prajuokinęs ir D.Adomaitį.

Daugiau apie praėjusį „Ryto“ sezoną ir prasidėjusio tarpsezonio darbus išgirsite antrajame krepšinio tinklalaidės „PIKENROLAS“ epizode:

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – neišsipildžiusi „Ryto“ vizija ir galimos permainos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius