Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 20

A.Sabonis – apie duetą su sūnumi, įdomų D.Adomaičio pasirinkimą ir pažeidžiamiausią jo vietą

Lietuvos krepšinio federacijos vadovai Arvydas Sabonis ir Mindaugas Špokas pirmadienį pietavo su Ramūnu Šiškausku ir dalijosi savaitgalio įspūdžiais. Karaliaus Mindaugo taurės turnyrą Šiška stebėjo nebe eilinio žiūrovo, kaip buvo įpratęs pastaruosius 4 metus, bet rinktinės trenerio asistento akimis. Jo įtraukimas į trenerių štabą nustebino patį Sabą. Tačiau LKF galva juokiasi ir sako, kad einame estų pavyzdžiu.
Arvydas Sabonis
Arvydas Sabonis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Arvydui Saboniui tai buvo ilgas krepšinio savaitgalis. Prieš pat vizitą į Karaliaus Mindaugo taurę „Žalgirio“ arenoje, ankstyvą šeštadienio rytą, maždaug 4 val., Arvydas prie televizoriaus stebėjo, kaip jo sūnus Domantas Sabonis įraitė 10 taškų NBA „Kylančių žvaigždžių“ rungtynėse.

Tokiose rungtynėse, kur žaidžia geriausi NBA naujokai ir antramečiai, 1996-aisiais dalyvavo ir pats Arvydas. Tik tada aikštę jis paliko su 8 taškais. Internautai suskubo palyginti ir skaičiuoti – Domantas pralenkė tėtį.

„Nieko. Manau, duete būtume geri. 51 metai, 14 minučių ir 18 taškų. Tai normaliai“, – kvatojo A.Sabonis, sumavęs jų rodiklius per rungtynes tada, 1996-aisiais, ir penktadienį.

Jau pirmadienį A.Sabonis žiūrėjo, kaip D.Adomaitis žiniasklaidai pristato naujai suformuotą trenerių štabą, kuriame buvo tas pats Ramūnas, su kuriuo netrukus jie pietaus kultūros bare „Kablys“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Šiškauskas ir Dainius Adomaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Šiškauskas ir Dainius Adomaitis

Toks D.Adomaičio pasirinkimas jį nustebino, bet A.Sabonį įtikino argumentai.

2006–2012 metais R.Šiškauskas rungtyniavo Atėnų „Panathinaikos“ ir Maskvos CSKA klubuose ir dukart iš eilės (2007 ir 2008 m.) tapo Eurolygos čempionu.

Ant savo pečių jis nešė ir Lietuvos rinktinę, su kuria 2003-iaisiais tapo Europos čempionu, 2000-aisiais laimėjo olimpinę bronzą Sidnėjuje, o 2007-aisiais – Europos pirmenybių bronzą. Visi tikisi, kad ta patirtis krepšinio aikštėje ir darbas su Željko Obradovičiumi, Jonu Kazlausku ar Ettore Messina kompensuos tiesioginio trenerio darbo trūkumą.

VIDEO: Dainius Adomaitis pristatė Lietuvos krepšinio rinktinės trenerių štabą

„Buvo netikėta. Galvoji, nei buvo treneriu, nei ką. Bet kita vertus, labai džiaugiuosi tokiu pasirinkimu, – 24sek tikino Sabas, pradėjęs vardyti Šiškos privalumus. – Kaip apie žmogų, net nėra ką kalbėti. Su tokia patirtimi... Profesionalas ir už aikštės ribų.

Galbūt jis čia bus toks naujas, bet, manau, labai įdomus pasirinkimas. Tikiuosi, pasiteisins. Juk Ramūnas ateina į savo sritį. Bus labai įdomu jį stebėti. Tikiuosi, kad viskas bus gerai.“

Lietuvos rinktinė – tai ne mokykla, o piramidės viršūnė, kurioje turi būti surinkti geriausi savo srities specialistai. Šįkart piramidės viršūnės architektai – jauni specialistai. Jų varomoji jėga – ambicijos ir naujos idėjos.

Vyr. treneriui D.Adomaičiui – 43-eji. Kol kas jis yra dirbęs Slupsko „Czarni“ (Lenkija), Vloclaveko „Anwil“ (Lenkija), „Lietuvos ryto“ ir „Juventus“ klubuose, o dabar sukioja „Neptūno“ vairą.

Štabe liekantis Benas Matkevičius – 33-ejų „Boston Celtics“ skautas. Pats jauniausias komandoje, tačiau jau turintis darbo patirties ne tik NBA klube, bet ir Europos galiūnėje Maskvos CSKA – talkino Jonui Kazlauskui Rusijoje 2011–2014 metais, o rinktinėje darbuojasi nuo 2014-ųjų.

D.Adomaičio dešinioji ranka – 34-erių Mindaugas Brazys, asistuojantis vyr. treneriui ir Klaipėdoje. Anksčiau gerai žinomo trenerio Algirdo Brazio sūnus dirbo asistentu Kauno „Žalgiryje“ vadovaujant Joanui Plazai, taip pat asistavo Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ ir Panevėžio „Lietkabelio“ treneriams (Mantui Šerniui, Gintarui Leonavičiui ir Algirdui Braziui).

D.Adomaičio štabas – visiška priešingybė J.Kazlausko komandai. Rinktinės treneriui – 62-eji, o jam asistavę Gintaras Krapikas (55 m.) ir Darius Maskoliūnas (46 m.) buvo vyresni ir už dabartinį nacionalinės komandos vairininką.

Vytauto Dranginio nuotr./Benas Matkevičius
Vytauto Dranginio nuotr./Benas Matkevičius

„Kai Estija tapo nepriklausoma, irgi greitai atėjo jaunimas, bet neblogai jiems sekasi, – paklaustas, ar rinktinės trenerių štabui nepritrūks patirties, juokėsi A.Sabonis. – Kodėl mums nepabandyti?“

Naujas treneris įpūtė šiek tiek naujų vėjų į Lietuvos rinktinės pasiruošimą 2017-ųjų Europos čempionatui.

A.Sabonis atskleidė, kad tai buvo D.Adomaičio noras išsivežti komandą į draugiškus turnyrus Prancūzijoje ir Rygoje.

Rugpjūčio 8–10 d. lietuviai dalyvaus draugiškame turnyre Orleane, Prancūzijoje, kur susitiks su šeimininkais prancūzais ir kroatais. Rugpjūčio 18–20 d. lietuviai Rygoje testuos rumunų ir latvių komandas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

„Mes seniai palaikėme gerus santykius su prancūzais. Pasikeisdavome patirtimi: jų treneriai buvo čia, mes pas juos. Taip ir pribręsta reikalas, kad reikia su pagrindiniu pabūklu žaisti, – partnerystę su Prancūzijos rinktine, kurią išvysime ir „Žalgirio“ arenoje per tarpusavio dvikovą rugpjūčio 15-ąją, paaiškino A.Sabonis. – Pavyko kone viskas, ką planavome. Gal norėjosi kitų rinktinių, bet yra kaip yra. Kaip su Kazlausku ne viskas pavyko, taip ir čia.

Pasiruošimas gal skiriasi tuo, kad Dainius nori išvažiuoti. Pabandyti ne tik namie, kaip mes dažniausiai žaisdavome visą pasiruošimą. Jis nori pabandyti kitą salę, kai žiūrovai priešiški. Pabandyti žaidimą esant tokiam jausmui.

Pernai taip žaidėme su ispanais, šiemet – su prancūzais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius