Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 27

A.Verygos ribojimai nuliūdino didžiuosius šalies klubus: abu „Žalgirius“ ir „Rytą“

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį pranešė apie naujus ribojimus sporto varžybose – nuo penktadienio visos Lietuvos sporto rungtynės vyks be žiūrovų, jei tam trečiadienį pritars Vyriausybė. Didžiausioms šalies sporto komandoms teks spręsti savus galvosūkius – Kauno „Žalgiriui“ tai svarbus finansinis klausimas, Vilniaus „Rytui“ gresia prarasti mažesnę sumą, o Lietuvos futbole labiausiai apmaudu, kad be žiūrovų turbūt įvyks mačas dėl čempionų titulo šį savaitgalį.
LKL susitinka: Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“
LKL susitinka: Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“ / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

423, 442, 474, 605 ir 766 tokia progresija auga Lietuvoje užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičiai per pastarąsias penkerias dienas, kai du rekordai buvo užfiksuoti ir krepšinio varžybose.

Praėjusį ketvirtadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje mačą su „Valencia“ stebėjo daugiausiai sirgalių Eurolygoje šį sezoną – 5131.

Praėjusį sekmadienį „Siemens“ arenoje pasižiūrėti gyvai Vilniaus „Ryto“ ir „Žalgirio“ rungtynių suplūdo 4376 žiūrovai – pirmąsyk tiek daug šiame LKL čempionate.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./LKL susitinka: Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./LKL susitinka: Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“

Bet lankomumo rekordai temstančiame pandemijos fone nedžiugina dalies visuomenės ir už ją atsakingo sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos.

Pirmadienį ryte jis užsiminė, kad ne visose sporto varžybose užtikrinamas saugumas, o tos pačios dienos popietę ministras pranešė, kad trečiadienį Vyriausybei bus pateiktas pasiūlymas rengti rungtynes be žiūrovų.

„Vyriausybei bus teikiamas sprendimas dėl nutarimo 152, t. y. dėl ekstremalios situacijos pakeitimo.

Taip būtų nustatoma, kad draudžiami visi atvirose ir uždarose erdvėse organizuojami renginiai ir susibūrimai, išskyrus aukšto meistriškumo sporto varžybas, kurios vyksta be žiūrovų.

Tai reiškia arenose, kuriose anksčiau vyko rungtynės su žiūrovais, jos dabar turėtų vykti be žiūrovų, – sakė A.Veryga. – Šie siūlymai bus teikiami trečiadienį, jei būtų priimti, jie įsigaliotų nuo penktadienio.“

Kauno „Žalgiriui“ keista, bet nurodymų laikysis

Šiuo metu vis dar galioja nuo vasaros galiojantis ribojimas užtikrinti sporto varžybose kas antrą laisvą vietą tribūnose.

Tai reiškia, kad 15 tūkst. sirgalių talpinančioje „Žalgirio“ arenoje teoriškai galėdavo susirinkti iki 7 tūkst. žiūrovų. Patys sporto klubai ribų nenustato, tik stengiasi įvykdyti visus Nacionalinio visuomenės sveikatos centro reikalavimus. Bet to per mažai.

„Vertiname, kad mes „Žalgirio“ arenoje suvaldėme situacijas. Laikėmės visų numatytų saugumo nurodymų. Jei kartais koks žiūrovas pamiršdavo taisyklingai dėvėti kaukę, jam iškart apie tai buvo primenama. Po pirmųjų Eurolygos rungtynių atėjo pastaba, kad prieš rungtynes susidarė eilė dėl žiūrovų temperatūros patikrinimų, tai antrosiose rungtynėse buvo daugiau termovizorių ir srautų valdymas buvo visiškai sklandus.

Reagavome į kiekvieną pastabą, todėl dabar atrodo keista, kad į sporto renginius žiūrovai nebus leidžiami, o kultūros renginiuose, kad ir su didesniais ribojimais, jie galės lankytis.

Visgi turime laikyti nurodymų ir jų laikysimės“, – sakė „Žalgirio“ atstovas spaudai Almantas Kiveris.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Žalgirio“ sirgalių emocijos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Žalgirio“ sirgalių emocijos

Šiam sezonui šalies čempionai yra suplanavę 9,7 mln. eurų biudžetą, o iš bilietų buvo planuojama surinkti 2,6 mln. eurų, su sąlyga, kad Eurolygos rungtynėse būtų galima pripildyti pusę arenos.

Dabar „Žalgiriui“ reikės perskaičiuoti biudžetą arba atrasti naujų būdų, kaip kompensuoti praradimus.

„Vis turėjome mintyse, kad taip gali nutikti. Ieškosime kitų būdų, kaip surinkti biudžetą. Tai nėra visiškai netikėtas scenarijus. Jo nelaukėme, bet dabar bandysime surinkti kitais būdais“, – sakė A.Kiveris.

Eurolygoje be „Žalgirio“ tik Rusijos klubai – Maskvos CSKA (3,5 tūkst. ir 3 tūkst.) ir Sankt Peterburgo „Zenit“ (2,7 tūkst.) per pirmuosius penkis turus perkopė tūkstančio žiūrovų ribą.

Be jų, dar du Ispanijos klubai – „Valencia“ ir „Baskonia“ įsileido sirgalių, bet iki 400 ir 600 atitinkamai.

Vokietijoje, Turkijoje, Serbijoje, Graikijoje, Izraelyje, Italijoje, o taip pat Barselonoje ir Madride mačai vyko be žiūrovų, o Prancūzijoje, kur ketvirtadienį žais Kauno „Žalgiris“, namų mačai iš viso dar nevyko dėl COVID-19 atvejų Vilerbano ASVEL gretose.

„Žalgiris“ abejose Eurolygos rungtynėse su „Anadolu Efes“ ir „Valencia“ surinko per 5 tūkst. sirgalių ir jautėsi valdęs situaciją arenoje.

Bet dabar Kaune susitaikoma su mintimi, kad kitą savaitę per mačą su Madrido „Real“ ir per vėlesnes rungtynes teks žaisti be žiūrovų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žalgirio fanai prie arenos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žalgirio fanai prie arenos

„Rytas“ rengiasi paskutiniam mačui su žiūrovais

Vilniaus „Rytui“ bilietų prekyba taip pat rūpi, nors sostinės klubo biudžetas dėl kelių priežasčių yra daug mažiau priklausomas nuo bilietų prekybos nei „Žalgirio“.

Visas „Ryto“ planuojamas biudžetas šiam sezonui yra 3,2 mln. eurų, o iš bilietų buvo ketinama surinkti 350 tūkst. eurų.

Vilniaus komanda nėra savo didžiosios arenos valdytoja, „Siemens“ arenoje buvo suplanuoti tik trys FIBA Čempionų lygos grupės mačai, bet su žiūrovais veikiausiai įvyks tik vienas jų.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./LKL susitinka: Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./LKL susitinka: Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“

Antradienį pirmosiose turnyro rungtynėse „Rytas“ namie priima Atėnų „Peristeri“ ir tai gali būti paskutinis mačas Lietuvoje su žiūrovais šiais metais. Tiesa, sirgalių nebebus tiek, kaip sekmadienį per LKL favoritų akistatą.

„Pagal bilietų pardavimus matosi, kad Čempionų lygoje sirgalių bus bent dusyk mažiau nei rungtynėse su „Žalgiriu“, – sakė „Ryto“ direktorius Justas Jankauskas.

Pirmadienį jis dar vylėsi, kad ribojimai įvyks „proto ribose“.

J.Jankauskas priminė, kad mažesnėje 2,5 tūkst. vietų „Jeep“ arenoje ir taip sirgalių būtų daug mažiau, o juos būtų lengviau kontroliuoti.

Per pastarąsias rungtynes su „Žalgiriu“ sostinės „Siemens“ arenoje galima buvo pastebėti pavienių sirgalių be kaukių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./LKL susitinka: Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“
Luko Balandžio / 15min nuotr./LKL susitinka: Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“

Tokių buvo tarp efektingą palaikymą kūrusioje „B tribūnoje“, kur ir socialinis atstumas nebuvo pirmoje vietoje.

„Nebuvo ramu, nesidžiaugiau tais vaizdais, bet darėme viską, kad būtų laikomasi socialinio atstumo ir kad būtų dėvimos kaukės, – sakė J.Jankauskas. – Apsauga ir mūsų savanoriai stebėjo situaciją, kartais prašė ne po vieną sykį, bet ne visada ir pamatome. Stengiamės, bet „Siemens“ arenoje mums kiek sunkiau kontroliuoti nei „Jeep“ salėje.“

Mačas dėl aukso – jau tuščiame stadione

Sprendimas nebeleisti žiūrovų pakeis atmosferą paskutinėse Lietuvos futbolo A lygos rungtynėse.

Futbolo klubai neuždirba arba uždirba labai mažai iš prekybos bilietais, sirgalių neateina tiek daug. Bet šeštadienio mačas LFF stadione Vilniuje tarp vietos „Žalgirio“ ir Marijampolės „Sūduvos“ bus ypatingas.

Likus vienam turui iki A lygos čempionato pabaigos Marijampolės „Sūduva“ vienu tašku lenkia Vilniaus „Žalgirį“, kuris vylėsi jausti žiūrovų paramą mače dėl aukso.

Buvo parduoti keli šimtai bilietų, kurie veikiausiai bus grąžinti, bet tai nėra svarbiausia.

„Žaidėjai labai nusimins. Šiandien jie buvo priėję ir prašė ką nors padaryti. Atsakiau, kad tai – ne mano valioje, – sakė Vilniaus „Žalgirio“ vadovė Vilma Venslovaitienė. – Žaidėjams atmosfera daug lemia, tai net ne pinigų klausimas.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ – Marijampolės „Sūduva“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ – Marijampolės „Sūduva“

V.Venslovaitienė prisiminė, kad po pirmosios pandemijos bangos išeinant iš karantino, iš pradžių buvo leidžiama 200, paskui 500 žiūrovų.

„Kodėl dabar to nepadarius? Gal tie 200 ar 500 net nesusirinks, nes jau šaltas oras. Bet visiškas draudimas nieko neišspręstų.

Suprantu rūpestį žmonių sveikata, bet pamirštame žmonių psichinę savijautą, – kalbėjo Vilniaus klubo direktorė. – Uždarose patalpose rizika yra didesnė, bet mūsų atveju, stadione, kur ateina 200-300 žmonių, o mes sėdime 7 tūkst. plote, o su tribūnomis dar didesniame, – daryti tokių ribojimų neverta.

Sėdint 500 žiūrovų 5 tūkst. vietų stadione užsikrėsti beveik neįmanoma. Uždrausti yra paprasčiausias ir saugiausias būdas, bet reikėtų galvoti ir apie žmones – karantinas ir taip visus išvargino, žmonių atsipalaidavimas atėjo dėl psichologinio nuovargio. Vertėtų paanalizuoti giliau.

Suprantu, kad užsikrėtimų skaičiai gąsdina, jie nėra pozityvūs. Bet mes turime išmokti gyventi tokiose aplinkoje su virusu, nes pasaulis pasikeitė. Negalime vien slėptis, turime galvoti, kaip susigyventi su tuo ir ne visur taikyti vienodas taisykles. Logiška būtų žiūrėti lanksčiau.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius