Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2023 01 06

Achilas – kiek laiko gydoma Kauno „Žalgirio“ lyderį pargriovusi trauma?

Nuo Arvydo Sabonio ar Arvydo Macijausko iki Kevino Duranto ar Klay Thompsono. Achilo sausgyslės traumos retai, bet visada netikėtai smogia krepšinio žvaigždėms ir jos ilgam laikui iškrenta iš žaidimo. Dabar ta pati lemtis nutiko Kauno „Žalgirio“ legionieriui Keenanui Evansui.
Keenanas Evansas patyrė Achilo sausgyslės traumą, kuri yra pažeidusi ir A.Macijausko ir A.Sabonio karjeras.
Keenanas Evansas patyrė Achilo sausgyslės traumą, kuri yra paveikusi ir A.Macijausko, ir A.Sabonio karjeras. / E.Ovčarenko ir Scanpix nuotr.

Buvo praėjusi tik viena žaidimo minutė, kai Keenanas Evansas pradėdamas „Žalgirio“ ataką netikėtai suklupo ir krisdamas pasuko galvą, tikėdamasis pamatyti tą, kuris kirto per kulną.

Kaip ir beveik visais kitais Achilo traumų atvejais – ten nieko nebuvo.

Aprėkti nėra ką, kai nuaidi pokštelėjimas, o pajutęs akimirkos smūgį per kulną suklumpi lygioje vietoje. Dažniausiai ir skausmo nėra, bet koja tampa tarsi tuščiavidurė, netekusi pėdos ir trigalvio blauzdos raumens.

Ketvirtadienį vakare vos prasidėjus Eurolygos rungtynėms Kaune tarp „Žalgirio“ ir Stambulo „Fenerbahče“, Keenanas Evansas susiėmė dešinę koją kiek aukščiau kulkšnies ir netrukus paliko aikštę ant komandos draugų pečių. Ant suolo pasodinto amerikiečio veidas išdavė, kad jį ima siaubas ne dėl skausmo, o dėl nerimo, kokia tai gali būti trauma.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Achilo (arba, kitaip tariant, kulnakaulio sausgyslės) plyšimas anksčiau galėdavo sugriauti karjerą. Dabar K.Evansas buvo iškart išvežtas į Kauno klinikas, operuotas profesoriaus Rimtauto Gudo, o „Žalgiris“ pranešė, kad traumos gydymas užtruks 6–8 mėnesius.

Achilo sausgyslės nutrūkimas yra viena ilgiausiai gydomų traumų, nors neseniai yra nutikę ir stebuklingų išgijimų.

Prieš kelis dešimtmečius Achilo sausgyslės trauma galėjo lemti karjeros pabaigą arba itin ilgą reabilitacijos procesą.

1987 metais Novogorske per TSRS rinktinės stovyklą Achilas plyšo Arvydui Saboniui.

Tuometinę „Žalgirio“ žvaigždę Kaune operavo Kęstutis Vitkus, bet, nors mikrochirurgas buvo patenkintas operacija, reabilitacijos Palangoje metu A.Sabonis vėl patyrė tos pačios kojos Achilo trūkį ant laiptų.

Nuotrauka iš knygos „Legendiniai Žalgirio vyrai“/Ir vėl skausmas 1987
Nuotrauka iš knygos „Legendiniai Žalgirio vyrai“/Ir vėl skausmas 1987

Tuo metu operacija ir grįžimas į aikštę atrodė tarsi medicinos žygdarbis, o krepšininkų sugrįžimas į aikštę priklausė ir nuo reabilitacijos.

Nors kryžius jau buvo kabinamas ant Sabo karjeros, 1988 metais jis buvo prikalbintas nuvykti į Seulo olimpinės žaidynes kaip turistas. O viskas baigėsi tuo, kad A.Sabonis pasirodė aikštėje ir įsibėgėjęs olimpinio turnyro metu padėjo laimėti aukso medalį.

2006 metais atstovaudamas Pirėjo „Olympiakos“ Achilo sausgyslės traumą patyrė ir Arvydas Macijauskas. Jis grįžo į aikštę po šešių mėnesių, bet po poros metų baigė karjerą dėl nugaros išvaržos, kurią galėjo lemti likę padariniai. „Po 2006 metų rugsėjį atliktos Achilo sausgyslės operacijos kairiosios blauzdos raumuo atrofavosi, tapo pustrečio centimetro mažesnis už dešiniosios, taigi sportuojant visas krūvis teko nugarai“, – tada „Lietuvos rytui“ karjeros pabaigą paaiškino Macas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Arvydas Macijauskas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Arvydas Macijauskas

Dėl Achilo sausgyslės traumų ilgam iš rikiuotės yra kritusios ir NBA žvaigždės.

1991–1992 m. „Atlanta Hawks“ skrajūnas Dominique Wilkinsas patyrė šią traumą. Nors būdamas 32-ejų metų buvo greitai nurašytas, grįžęs jis pelnė po 29,9 taško ir 6,8 atkovoto kamuolio.

Vida Press nuotr./Dominique Wilkinsas
Vida Press nuotr./Dominique Wilkinsas

Kobe Bryantas 2013 metais grįžo į rungtynes praėjus beveik aštuoniems mėnesiams.

„Los Angeles Lakers“ legenda iki traumos pelnė po 27,3 taško, o sugrįžus jo vidurkis nusileido iki 22,3 taško.

Kobe Bryantas / „Scanpix“ nuotr.
Kobe Bryantas / „Scanpix“ nuotr.

Bet Kevinas Durantas 2019 metais gydėsi ilgiau ir į aikštę grįžo po 552 dienų. K.Durantas prieš traumą būdamas 32-ejų pelnė po 26 taškus ir 6,4 atkovoto kamuolio per 2018–2019 m. sezoną, o grįžęs pakėlė rezultatyvumo vidurkį iki 28,8 taško.

Imago / Scanpix nuotr./Kevinas Durantas
Imago / Scanpix nuotr./Kevinas Durantas

Klay Thompsono gydymas truko dar ilgiau, bet jam Achilas trūko per treniruotę bandant grįžti į aikštę po kryžminio kelio raiščio traumos, tad situacija buvo sudėtingesnė.

Bet ir šis „Golden State Warriors“ snaiperis atsitiesė. Iki traumos rinkęs po 21,4 taško, po dvejų metų pasiekė 19,8 taško vidurkį, o komandos draugai juokavo, kad po Achilo traumos pirmą kartą išvydo K.Thompsoną dedantį kamuolį į krepšį.

„Scanpix“/AP nuotr./Klay Thompsonas pataikė svarbų tritaškį ir „Warriors“ laimėjo rungtynes.
„Scanpix“/AP nuotr./Klay Thompsonas pataikė svarbų tritaškį ir „Warriors“ laimėjo rungtynes.

NBA žaidėjams patyrus Achilo traumą, įprastai skaičiuojama, kad gydymas truks 8–12 mėnesių, o ankstesni tyrimai rodė, kad įprastai po tokios traumos atletų efektyvumas smunka 20–40 proc. per pirmą sezoną nuo traumos. O kalbant apie tolimesnę karjerą sakoma, kad sportininkai atgauna 80–85 proc. savo buvusio lygio.

NBA ir WNBA žaidėjų statistika prieš ir po Achilo traumnų.
NBA ir WNBA žaidėjų statistika prieš ir po Achilo traumnų.

Vilniaus „Ryto“ puolėjas Jarvis Williamsas 2021 metų rugsėjį patyrė dalinį Achilo sausgyslės plyšimą per kontrolines rungtynes, bet grįžo į aikštę po penkių mėnesių ir padėjo sostinės klubui laimėti LKL čempionato auksą.

Stebuklo verta istorija sporte nutiko 2021 metais.

Rusas gimnastas Arturas Dalalojanas nusitraukė Achilą 2021 metų balandį ir atrodė, kad taip nuplaukė Tokijo olimpinės žaidynės. Tačiau dar ligoninėje sportuoti pradėjęs rusas po trijų mėnesių grįžo į varžybas ir liepą Tokijuje iškovojo olimpinį auksą komandinėse varžybose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje