Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 09 05

Aistras pakurstęs momentas: kas taip suerzino D.Adomaitį ir Lietuvos rinktinės vyrus?

Dainius Adomaitis su tokia situacija dar nebuvo susidūręs. Lietuvos ir Australijos mūšyje trečiojo kėlinio pabaigoje prie lietuvių suolo sprogo emocijų užtaisas. Jį aktyvavo keistas sekretoriato signalas, sutrikdęs nacionalinę komandą ir atvėręs skylę po lietuvių krepšiu. Kas taip suerzino Lietuvos rinktinės vyrus ir kas buvo teisūs?
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Iki trečiojo ketvirčio pabaigos likus žaisti 6,6 sek., kamuolys buvo australų rankose. Dainius Adomaitis prie šoninės linijos keitė žaidėjus ir rikiavo krepšininkus, kuriuos planavo leisti ant parketo. Ten kilo šiokia tokia makalynė, nes prie linijos stoviniuoti liko ir pakeisti žaidėjai.

Panašu, kad vietą aikštėje turėjo užleisti Lukas Lekavičius. Kiek uždelsęs įžaidėjas ristele skubėjo pasikeisti ir jau artėjo suolo link, kai teisėjas prie vidurio linijos atidavė kamuolį Joe Inglesui ir šis pradėjo išpuolį.

Donguano arenos sekretoriatas tuo pat metu spaudė sireną ir per mikrofoną pranešė apie keitimą – ėmė šūkauti Lietuvos rinktinės treneriai ir nariai, bet žaidimas nesustojo, australai išsimetė kamuolį, jį perdavė po krepšiu, o ten išdarkyta Lietuvos rinktinės gynyba nesugebėjo apsiginti be pražangų.

Lietuvos krepšininkai iškart supuolė prie teisėjo aiškindami, kad žaidimas turėjo būti stabdomas, nes lietuviai ėjo pasikeisti – keitimą tiek žodžiu, tiek garsiniu signalu fiksavo ir pats sekretoriatas.

Tačiau Aronas Baynesas stojo prie baudų metimo linijos, realizavo vieną iš dviejų baudų metimų ir didino skirtumą 68:60.

VIDEO: Skandalingas momentas: ar teisėjų klaida atėmė taškus iš Lietuvos rinktinės?

„Žaidėjas sėdėjo ant keitimo, komisaras pranešė apie keitimą, žaidėjas aikštėje ėjo keistis, o teisėjas to nematė ir padavė australams kamuolį. Mums tai kainavo labai brangų vieną tašką. Pirmą kartą susidūriau su tokia situacija. Nežinau, kaip čia tai traktuoti“, – po pralaimėjimo pyko Dainius Adomaitis.

VIDEO: D.Adomaičio komentaras po Australijai pralaimėtų rungtynių

Pagal FIBA taisykles, teisėjai teoriškai galėjo nestabdyti žaidimo, nes akimirka anksčiau, nei sekretoriatas ėmė signalizuoti apie keitimą, arbitras prie šoninės linijos jau atidavė kamuolį J.Inglesui į rankas. Tokioje situacijoje, pagal teisėjavimo taisykles, žaidimas gali būti nebestabdomas.

Jeigu kam turėjo priekaištų, tai dėl šio epizodo lietuviai galėjo juos adresuoti sekretoriatui, kuris nespėjo sureguliuoti veiksmų ir sujaukė nacionalinės komandos žaidėjų mintis. Be to, J.Inglesui išsimetus kamuolį, laikrodininkas nestabdė laiko.

Kita vertus, gali būti, kad keisdama kelis žaidėjus, Lietuvos rinktinė pati aiškiai neparodė, kad daromas dar vienas keitimas – prie sekretoriato tuo metu nesėdėjo joks žaidėjas, o dar tik buvo keliamas nuo suolo.

Milisekundžių tikslumu susiklosčiusi situacija gali kelti visokių interpretacijų. Beje, verta pastebėti, kad net ir pratęsus ataką, A.Baynesas kamuolį puolime sugriebė atsistumdamas L.Lekavičių.

Po rungtynių Lietuvos rinktinės krepšininkai turėjo pastabų arbitrams.

„Jiems leido žaisti taip, kaip jie ir įpratę Australijoje – daužytis ir visada būti kontakte. Tai išmušė mane iš vėžių, – po mačo arbitrus kritikavo 19 taškų pelnęs Marius Grigonis. – Aš nepratęs taip žaisti, nes, manau, tai nėra krepšinis. Kas žiūrėjo, tie turi savo nuomonę. Aš irgi turiu savo nuomonę.

Bet čia skųstis, tai irgi... Australai šiandien buvo geresni.“

VIDEO: M.Grigonio komentaras po Australijai pralaimėtų rungtynių

Rungtynėms teisėjavo Pietų Amerikos arbitrų brigada: Jorge Vazquezas ir Alexis Mercado iš Puerto Riko bei Leonardo Zalazaras iš Argentinos.

39-erių argentiniečiui tai pirmas toks didelis oficialus FIBA turnyras. Anksčiau prieš 6 metus jis dirbo tik Europos aštuoniolikmečių čempionate. L.Zalazaras Kinijoje dar teisėjavo Lietuvos ir Senegalo bei Australijos ir Senegalo mačams.

32-ejų puertorikiečiui Alexiui Mercado tai buvo tik antrosios rungtynės pasaulio čempionate karjeroje – prieš tai jis teisėjavo Australijos ir Kanados susitikimui. Vienintelė ankstesnė jauno teisėjo darbo patirtis – 2018-ųjų pasaulio moterų čempionatas.

Šioje kompanijoje labiausiai patyręs 46-erių puertorikietis Jorge Vazquezas, kuris šiame čempionate dar teisėjavo Kanados-Australijos bei Australijos-Senegalo rungtynėse, 2017-aisiais teisėjavo lietuvių grupėje Europos čempionate, dirbo 2014-ųjų planetos pirmenybėse, 2012-ųjų olimpinėse žaidynėse ir 2010-ųjų pasaulio čempionate.

„Teisėjai leido žaisti kietai ir mums, ir jiems. Sakyti, kad jie nulėmė rungtynes man neapsiverstų liežuvis“, – arbitrų darbą vertino Edgaras Ulanovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius