-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 15

Apie Lietuvos skaudulį prabilęs FIBA vadovas nemato sistemos problemų

Naujasis FIBA prezidentas Hamane'as Niangas taip ir neatvyko į oficialią spaudos konferenciją, kurioje pasaulio čempionato organizatoriai turėjo įvardyti savo laimėjimus Kinijoje. Prie mikrofono liko vienintelis FIBA generalinis sekretorius Andreas Zagklis, tačiau jis daug atsakymų, kurie aktualūs ir Lietuvos krepšinio skauduliui, nedavė.
Dainius Adomaitis
Dainius Adomaitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

24sek pateikia aktualiausias spaudos konferencijos su A.Zagkliu ištraukas.

– Kaip vertinate FIBA sistemos veiksmingumą ir ar joje galimi pokyčiai?

– Mes sukūrėme naują sistemą ir išbandėme dar tik pusę jos. Kol kas esame ja patenkinti.

Tai didžiausias visų laikų formatas, kokį FIBA kada nors organizavo. Pagrindinė mūsų žinia – daugiau reguliarių namų rungtynių rinktinėms.

Visi sistemos pokyčiai galimi apibendrinus visą naują FIBA formatą. Prasisukus tam ketverių metų ciklui, mes sėsime prie stalo ir jį įvertinsime.

Matote, Europos čempionato atranka startuos vėliau – vasarį. Tai vienas dalykų, kurį sutikome pritaikyti nacionalinėms komandoms.

Aišku, visada gali būti geriau, bet mes patenkinti nauja FIBA sistema.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Andreas Zagklis
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Andreas Zagklis

– Čekija ir Lenkija pateko tarp aštuonių stipriausių komandų, bet kaip vertinate tai, kad už ketvirtfinalio borto liko tokios krepšinio šalys kaip Lietuva, Graikija, Turkija ir kitos?

– Lenkijos ir Čekijos patekimas į ketvirtfinalį yra geriausias pavyzdys, ką duoda sistemingas federacijų darbas. Tos šalys ilgus metus tobulino savo programas ir, manau, tuo pačiu užaugo per pasaulio čempionato atrankas. Jie nusipelnė ten būti ir bravo jiems už jų pasiekimus. Tai taip pat žinutė, kad rinktinių darbas reikalauja tęstinumo.

Lietuva turėjo labai sunkų kelią iki ketvirtfinalio, nes pateko į sunkią grupę. Bet, manau, kiekviena federacija ir rinktinė po turnyro pasidarys savo išvadas.

VIDEO: „Rinktinė 2019“: Jono Kazlausko atsisakymas, talentai ir nevykę Popo pasiteisinimai

– Prancūzijos ir Australijos rinktinių atstovai reiškė pretenzijas dėl nelygių sąlygų – mažiau poilsio dienų skirtingoms rinktinėms, ilgų kelionių ir intensyvaus grafiko čempionato metu. Kaip ketinate reaguoti į šiuos priekaištus?

– Kai kūrėme turnyro sistemą, mes turėjome rasti geriausią būdą sutalpinti visas rungtynes į tokį trumpą laiką. Ant popieriaus visada viskas atrodo puikiai, bet kai išbandai dalykus, tada pamatai jo netobulumus.

Komandų kelionės buvo vienas didžiausių mūsų organizacinių iššūkių ir mums tai tikrai reikės į tai atsižvelgti po turnyro.

– Kaip reagavote į Andrew Boguto pretenzijas su keiksmažodžiais dėl teisėjų?

– Mes suprantame, kad žurnalistų zonoje emocijų lygis yra milžiniškas ir ten sunku suvaldyti emocijas.

Bet tuo pačiu turime specifines taisykles ir vertybes, kurias vertiname. Kai linijos peržengtos, yra numatytos sankcijos. Šiuo atveju jos bus, bet šiuo metu nenoriu to komentuoti.

VIDEO: „Rinktinė 2019“: dramatiškos atomazgos ir klausimas LKF – atranka ar krepšinio namai?

– 71 Eurolygos ir Europos taurės teisėjas nedirbo šiame turnyre. Nemanote, kad tai problema ir ar situacija ateityje galėtų keistis?

– Pirmą kartą šiame čempionate turėjome tiek daug teisėjų. Ta pati kompanija ruošėsi šiam turnyrui per pasaulio čempionato atranką. Jie pasiruošę. FIBA investuoja į jų kvalifikacijos kėlimą. Manau, tas tęstinumas, jų darbo patirtis FIBA turnyruose tinkamai ėjo į priekį.

Aišku, klaidos yra darbo dalis ir kartais klaidos atneša pasekmių. Todėl mes ir pripažinome teisėjų klaidas (rungtynėse tarp Lietuvos ir Prancūzijos), o trys teisėjai nebegalėjo tęsti savo darbo čempionate.

– Ar bus pradėtas naujas dialogas su Eurolyga ir krepšinyje dar sulauksime taikos?

– Man nepatinka ta karinė terminologija. Manau, jau pastebėjote, kad aš visai kitaip noriu žiūrėti į tą situaciją. Akivaizdu, yra nesutarimų, bet mes esame viena krepšinio šeima. Mums reikės prisėsti prie vieno stalo, pozityviai eiti į diskusijas ir priimti kompromisus.

Tai strateginis klausimas. Mes norime, kad krepšinis būtų populiariausias pasaulyje ir norime jį auginti. Per artimiausius mėnesius bandysime pažiūrėti, kaip jie mato šią situaciją.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Paulius Motiejūnas ir Jordi Bertomeu
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Paulius Motiejūnas ir Jordi Bertomeu

– Kaip FIBA vertina tai, kad per 30 NBA žaidėjų atsisakė žaisti pasaulio čempionate?

– Ne mano užduotis komplektuoti rinktinės sudėtį. Mūsų uždavinys paruošti sceną, sukurti lygias sąlygas visoms komandoms ir tada kiekviena federacija turi prikviesti žaidėjus.

Manau, pirmiausia turime kreiptis į JAV krepšinio federaciją ir prašyti jų situacijos analizės bei aiškintis, ar FIBA turėjo tam įtakos.

Matote, kiekvieno žaidėjo situacija skirtinga, bet mūsų tikslas pasirūpinti jų sąlygomis turnyro metu. Taip, kelionės turnyre buvo nelengvos, bet lankiausi visuose viešbučiuose ir mačiau, kad jiems ten buvo suteikiamos geriausios sąlygos.

Kodėl viena ar kita federacija nesurinko visų žaidėjų, tai turbūt yra individualus klausimas kiekvienai federacijai, o ne bendrai FIBA. Mano akimis, išskyrus JAV ir Kanadą, kitos rinktinės surinko didžiąją dalį savo geriausių žaidėjų.

VIDEO: „Rinktinė 2019“: geriausio Lietuvos rinktinės trenerio paieškos ir nenustebinę amerikiečiai

– Ar nemanote, kad 32 komandų skaičius kenkia žaidimo kokybei?

– Nėra jokių intencijų sumažinti komandų skaičiaus. Tai globalus sportas ir turime suteikti šansą visiems.

Nors pirmame etape buvo dideliu skirtumų pasibaigusių mačų, jei pamenate, „Svajonių komanda“ irgi iš pradžių visus triuškino, bet po kelerių metų kitos rinktinės juos pavijo.

Mes patenkinti turnyro formatu. Gal atsibodo, kad kartojuosi, bet kiekvienos rungtynės čia kažką lemia: ar kovojant dėl titulo, ar dėl patekimo į olimpines žaidynes, ar dėl olimpinės atrankos, ar dėl aukštesnės vietos FIBA reitinge.

Mes siekėme, kad kiekvienos rungtynės sirgaliams būtų reikšmingos.

– Sklindant gandams, kad ateityje 3 prieš 3 krepšinis gali pakeisti olimpinį krepšinio turnyrą, kokia yra olimpinio krepšinio turnyro ateitis?

– Pasakysiu taip – mes tobulinsime pasaulio čempionatą, bet ne olimpinių žaidynių sąskaita. Olimpinės žaidynės yra puikus turnyras ir jis suteikė mums nuostabių akimirkų krepšinio istorijoje.

– Olimpinis atrankos turnyras kai kuriuos žaidėjus vasarą gali palikti be poilsio. Ar nesvarstote varianto dalinti kelialapius į olimpiadą tiesiai per pasaulio čempionatą ir eliminuoti papildomas atrankas?

– Jeigu patekimą į olimpines žaidynes užtikrinsime tik per pasaulio čempionatą, realiai, tik tos 32 komandos turės šansą žaisti olimpinėse. Manau, dabar suteikiame šansą dar 8 šalims. Tos komandos, kurios galbūt prastai pasirodė pasaulio čempionate dėl vienokių ar kitokių priežasčių, nusipelno šanso pasitaisyti.

Olimpinė atranka liks. Deja, kadangi buvo paankstintos olimpinės žaidynės, susidūrėme su iššūkiais derinant vasaros tvarkaraštį.

Kalbėjomės su lygomis ir federacijomis bei sutikome keliomis dienomis sutrumpinti pasiruošimo olimpinei atrankai laikotarpį.

– Ar ateityje įmanoma čempionatus organizuoti anksčiau, kad šie nesibaigtų iškart prasidedant klubiniam sezonui?

– Su turnyro datomis visada bus nepatenkintų. Yra vieno ar kito scenarijaus pliusų ir minusių. Bet neturime planų keisti turnyro datų, nors dar analizuosime situaciją po čempionato.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius