-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 01

Apsižvalgykite: Lietuvos rinktinė žais šabakštynų apsuptyje

„Spyglių halė“ – taip išvertus iš vengrų kalbos vadinasi arena, kurioje sekmadienį susišpaguos Lietuvos ir Vengrijos krepšinio rinktinės. Vaizdelis aplink „Tuskecsarnok“ areną iš tiesų bado akis.
„Tuskecsarnok“ arena Budapešte
„Tuskecsarnok“ arena Budapešte / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sunku įsivaizduoti, kad netrukus į šią areną susirinks NBA bei Eurolygos žaidėjai. Kad tai bus oficialios 2019-ųjų pasaulio krepšinio čempionato atrankos rungtynės.

„Tuskecsarnok“ arena dvikovos išvakarėse kažkuo priminė teletabių buveinę. Trečdalis arenos yra apželdinta. Tik problema ta, kad žolės ten jau tiek, kiek kartais pasitaiko nesutvarkytose Lietuvos pakelėse. Tie plotai jau prašosi dalgio.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Tuskecsarnok“ arena Budapešte
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Tuskecsarnok“ arena Budapešte

Toks įspūdis, kad šabakštynuose pūpsanti arena jau seniai nematė sporto renginių – iš po takelio aplinkui visą areną, net ir prie pat durų, kyšo kupstai.

Vietomis, prie pat pagrindinių įėjimų iš abiejų arenos pusių, nupjauti nedideli žolės ploteliai. Rodos, vengrai susiprato ir ėmėsi darbo, kad estetiškiau priimtų šeštą pagal reitingą krepšinio komandą pasaulyje.

Reikia tikėtis, kad rungtynių dieną prie „Tuskecsarnok“ dirbs ne vienas žoliapjovys, nes 15min fotografo Žygimanto Gedvilos nuotraukose užfiksuotos arenos apylinkės atrodo klaikiai.

Matyti, kad kai kur žolė buvo tokia ilga, kad vietomis nebepadėjo ir žoliapjovė – teko ją nušienauti.

Birbianti žoliapjovė nuaidėtų per visą Budapešto technologijų ir ekonomikos universiteto studentų miestelį, kuriame 1993-aisiais ir buvo atidaryta „Tuskecsarnok“ arena. 2014-aisiais ji buvo rekonstruota.

Per kilometrą nuo Dunojaus upės, vakarinėje Budos pusėje, šeštadienio vakarą buvo taip tylu, kad ši vieta priminė miestelį-vaiduoklį. Per gerą valandą pro šalį pravažiavo du automobiliai, netoliese praėjo keli šunis vedžioję žmonės.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Tuskecsarnok“ arena Budapešte
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Tuskecsarnok“ arena Budapešte

Į Lietuvos ir Vengrijos mūšio vietą Budapešte veda nuorūkomis ir iš plytelių išlindusiomis piktžolėmis nukloti takai.

Prie Lietuvos sirgaliams skirto įėjimo iškabintos dvi lietuviškos lentelės su elgesio taisyklėmis. Standartinis ir Lietuvoje matomas informacinis pranešimas, su draudimu apsvaigusiems patekti į rungtynes, mėtyti į aikštę daiktus, įžeidinėti kitus aistruolius bei rungtynių dalyvius ir visi kiti formalumai.

Nurodymų apačioje – paveiksliukai, kurie primena apie draudimus turėti sovietinės simbolikos, skelbti politines pažiūras, mėtytis rasistiniais pareiškimais ir t.t.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Tuskecsarnok“ arena Budapešte
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Tuskecsarnok“ arena Budapešte

„Tuskecsarnok“ arena skelbiasi, kad Lietuvos ir Vengrijos dvikovoje neliks neparduotų bilietų. Tik iki galo neaišku, kiek iš viso vietų ji talpina.

Oficialiai, „Tuskecsarnok“ telpa 3,9 tūkst. sirgalių. Yra versijų, kad tų vietų žiūrovams iš tiesų yra apie 3,5 tūkst., o Vengrijos rinktinės atstovas spaudai 24sek teigė, kad pilna arena talpins 3 tūkst. aistruolių.

Bent 100 iš jų bus su žaliais Lietuvos marškinėliais. 24sek žiniomis, mūsiškių „Tuskecsarnok“ arenoje gali būti apie 150-200.

Įdomu, kad Vengrijos rinktinė čia dar niekada nežaidė jokių krepšinio rungtynių. Nieko keisto, nes ir pati arena pritaikyta ne krepšiniui, o ledo rituliui. Nuo 2015-ųjų „Tuskecsarnok“ yra Budapešto MAC ledo ritulio komandos namai.

Čia nežaidžia ir jokia Vengrijos krepšinio ekipa. Vienintelis aukščiausiame vietos krepšinio divizione žaidžiantis Budapešto klubas – MAFC, praėjusį sezoną buvo paskutinis, ir žaidė angarą labiau primenančioje salėje.

Didžiausias Spyglių halėje vykęs krepšinio renginys – 2015-aisiais organizuotas Vengrijos krepšinio taurės finalo aštuoneto turnyras. Dar dukart čia vyko Rytų-Vakarų žvaigždžių rungtynės.

24sek žiniomis, rungtynės buvo planuojamos kitame krepšiniui labiau prijaučiančiame mieste, tačiau kiek nelauktai Lietuvą nuspręsta pasitikti „Tuskecsarnok“ arenoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Tuskecsarnok“ arena Budapešte
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Tuskecsarnok“ arena Budapešte

Viduje turėtų būti gerokai jaukiau ir moderniau nei išorėje.

Arenos lubos nėra labai aukštos, tačiau daug šviesos turėtų kristi per permatomus „Tuskecsarnok“ spyglius, kurie vakarais šviečia Vengrijos vėliavos spalvomis.

Tai bus ankštoka ir neįprasta salė, bet lietuviai jau žaidė dar sunkesnėmis sąlygomis Prištinoje su Kosovu, kur žiūrovų tribūnos beveik lipa ant aikštės. „Tuskecsarnok“ arenoje ploto tarp aikštės ir tribūnų yra gerokai daugiau.

Jokios keistenybės negali paveikti Lietuvos krepšininkų, kurių niekas nesuprastų, jei vengrams pavyktų apginti savas sienas.

Lietuvos ir Vengrijos mūšio pradžia – sekmadienį 21 val. Lietuvos laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius