-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 22

Arnas Butkevičius ir Kauno „Žalgiris“: ką ši sąjunga duos abiem pusėms?

Vilniaus „Ryto“ kapitono Arno Butkevičiaus ir Kauno „Žalgirio“ derybos artėja prie pabaigos. Tai – vienas sensacingiausių perėjimų „Betsafe-LKL“ istorijoje, kurį 15min laidoje PIKENROLAS aptarė Linas Kleiza ir Tautvydas Šležas.

15min pirmieji pranešė apie rimtus Kauno „Žalgirio“ ir vyriausiojo trenerio Kazio Maksvyčio ketinimus įsigyti Vilniaus „Ryto“ kapitoną Arną Butkevičių, kurį Lietuvos flagmanas medžioti pradėjo dar „Betsafe-LKL“ atkrintamųjų metu, o dėmesį išreiškė ir bręstantis Gedimino Žiemelio klubas, ir Eimanto Bendžiaus ekipa Italijoje Sasario „Dinamo“.

Nors abi pusės neigia „BasketNews.lt“ žurnalisto Donato Urbono skelbiamą informaciją apie jau pasiektą susitarimą, bet tai yra tik laiko klausimas, teigia 15min šaltiniai.

A.Butkevičius taptų šeštuoju žaidėju istorijoje, kuris tiesiogiai iš „Ryto“ persikėlė į „Žalgirį“. Praeityje tokį ėjimą atliko Artūras Javtokas, Eurelijus Žukauskas, Darius Songaila, Antanas Kavaliauskas ir Marekas Blaževičius.

„Nežinau, kiek dar likę nerašytų taisyklių dėl persikėlimų iš Vilniaus į Kauną. Suprantu, kad sirgaliams gali dėl to skaudėti, bet Arnui tuoj bus 30 metų, galbūt tai yra paskutinis šansas sužaisti kelerius kokybiškus metus Eurolygoje ir užsidirbti daugiau pinigų, – 15min laidoje PIKENROLAS dėstė Tautvydas Šležas. – Kalbant apie A.Butkevičių, man kas labiausiai patinka tai, kad jis savo kapitoniškumu ir ramybe primena Paulių Jankūną. Jis gali rūbinėje laikyti kampus. Arnas iškart netaps „Žalgirio“ kapitonu, bet savo ramybe gali stipriai padėti, kai sezono metu atsiras bangavimų.“

Finansinis aspektas šiame perėjime – labai svarbus, bet ne galutinis faktorius.

15min rašė, jog sezono metu Vilniaus „Ryto“ stovykloje tvyrojo nuotaika, kad A.Butkevičiui yra permokama, o naujas atlygis turėtų būti gerokai mažesnis už pastarąjį sezoną mokėtą 230–250 tūkstančių uždarbį.

Tai patvirtino „krepšinis.net“ žurnalistas Edgaras Pulkovskis, atskleidęs, jog naujai iškepti Lietuvos čempionai savo 29-erių metų 199 cm ūgio kapitonui pasiūlė trejų metų 500 tūkstančių kontraktą, kurio A.Butkevičius su savo aplinka ilgai nesvarstė.

Labiausiai viliojantis dalykas – Eurolygos turnyras ir labai krepšininko norintis strategas Kazys Maksvytis, kuris A.Butkevičių treniravo jaunimo rinktinėse, Vilniaus „Sakaluose“ ir Klaipėdos „Neptūne“.

„Jei yra galimybė žaisti Eurolygoje, iš Arno pusės dėl šio ėjimo klaustukų nėra, bet apie „Žalgirį“ kalbėti dar sunku, norisi pamatyti visą paveikslą. Jie perka dabar lietuvius, geriausius rinkoje, atrodo, kad šiuo metu komplektuojasi LKL kovoms. Įdomu, ką susikomplektuos Eurolygai? – svarstė Linas Kleiza. – Viskas priklauso nuo pinigų, kiek jų liks, jei daug išleisi savo devintam ir dešimt žaidėjui. Kokius vedlius jie yra nusimatę, ką pasiryžę jiems mokėti ir su kokiais žaidėjais liks? Klausimų dar yra be galo daug. Faktas tas, kad Arnas jiems tikrai nepakenks.“

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Arnas Butkevičius
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Arnas Butkevičius

„Žalgiryje“ šią vasarą nubyrėjo keli vietiniai žaidėjai – karjerą baigė Paulius Jankūnas, lagaminus susikrovę yra Marekas Blaževičius, Artūras Milaknis, Regimantas Miniotas. Neaiški yra Manto Kalniečio situacija, nors jis dar turi kontraktą kitam sezonui.

Šios priežastys lemia, jog Lietuvos rinktinės narys A.Butkevičius yra dar reikalingesnis Kauno komandai, kuri gero žaidėjo galimai nenorėjo palikti ir pagrindiniams varžovams – „Rytui“ ar G.Žiemelio klubui.

„Dienos pabaigoje tu žiūri į žaidėją, pasirašęs rūbinėje ant lentos stipriąsias ir silpnąsias jo puses. Mažiausias dalykas yra žiūrėti į tai, kur jis žaidė ar kas jo šiuo metu dar nori. Arnas tinka bet kur ir gali duoti naudos. Pirmiausia, jis yra žaidėjas, o tuomet žiūrime į spalvas, kokias jis užsidės, – sakė T.Šležas. – Manau, kad A.Butkevičius tiktų bet kuriai komandai. Jis gali adaptuotis prie bet kokios sudėties. Aš nepažįstu Arno, bet jis atrodo atsidavęs visam procesui.“

„Tai yra faktas. Arnas ir „Rytui“ davė tikrai daug. Kitas klausimas – kokią jis naudą duos Eurolygoje? Matėme, kad LKL jis yra situaciją keičiantis žaidėjas, bet ar „Žalgiris“ gali mokėti 300–400 tūkstančių eurų devintam ar dešimtam savo žaidėjui Eurolygoje? Klaustukų daug, bet svarbu, kad Kazys jį nori susigrąžinti“, – pridėjo L.Kleiza.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir T.Šležas – apie Šaro kėdę, G.Žiemelio klubą ir Brolių pagerbimo mačą

Penkerius metus Vilniuje rungtyniavęs A.Butkevičius šį LKL sezoną fiksavo po 8,6 taško, 4,9 atkovoto ir 1,3 perimto kamuolio, 2,3 rezultatyvaus perdavimo ir 13,5 naudingumo balo.

Finalo serijoje prieš Panevėžio „Lietkabelį“ – 11 taškų ir 15,6 naudingumo balo statistika, puikiai atsispindėjusi ir MVP apdovanojime.

Statistika FIBA Čempionų lygoje – 7,4 taško, 5 atkovoti ir 1,7 perimto kamuolio, 1,8 rezultatyvaus perdavimo bei 11,3 naudingumo balo.

„Galvoju, kad pradžia Eurolygoje gali būti banguota. Bus ir labai gerų pasirodymų, ir labai prastų. Vienas dalykas – naujo formato Eurolyga, kurioje jis debiutuos. Tai atneš naujų iššūkių. Bet yra ir pliusų – varžovai pradžioje dar jo nežinos, skautingas nebus toks geras. Gali daryti analizę, bet treneriai dar neturės pojūčio iš pusės Arno judesio nuspręsti, ką jis žada daryti. Pirmas pusmetis turėtų būti lyg amerikietiški kalneliai“, – prognozavo T.Šležas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Arnas Butkevičius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Arnas Butkevičius

Pagrindiniu A.Butkevičiaus konkurentu taps ilgametis „Žalgirio“ žaidėjas ir galimai būsimas komandos kapitonas Edgaras Ulanovas, irgi žaidžiantis trečioje ir ketvirtoje pozicijose.

Šie krepšininkai turi ir pliusų, ir panašumų. Jie abu yra solidūs gynyboje, neturintys stabiliai patikimo metimo iš toli, bet Ulia yra pozicinio krepšinio ir žaidimo nugara arti krepšio asas, o Arnas spindi atviroje aikštelėje ir žaibiškose atakose.

„Arnas Butkevičius gynyboje gali keistis nuo pirmos iki ketvirtos pozicijos. Matau juos su Edgaru Ulanovu ir kartu žaidžiančius atkarpomis“, – sakė T.Šležas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas ir Arnas Butkevičius
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas ir Arnas Butkevičius

PIKENROLO dalyviai nesutinka su viešoje erdvėje matoma sirgalių nuomone, jog krepšininkų sąlyginis panašumas gali tapti problema „Žalgiriui“.

Karūnos netekę buvę Lietuvos čempionai projektuoja komandą, kurioje pagrindiniais smuikais grieš ir didžiausią dalį algų kepurės susiglemš gynėjų grandies krepšininkai.

„Nemanau, kad tai yra taip svarbu. Kiek yra Eurolygoje trečių numerių, kurie būtų geri kūrėjai ir snaiperiai? Ulia sukasi daugiau po krepšiu, gali pataikyti tritaškį, bet Arną galimą mėtyti per daugiau pozicijų. Aišku, jam sudėtingiau gintis prieš fiziškai stiprų ketvirtą numerį, bet jis gali dengti antrą numerį, – sakė L.Kleiza. – „Žalgiriui“ tikrai reikia fiziškumo ir gynybos, nes be šito Eurolygoje nieko nebus. „Žalgiris“ negali nusipirkti tiek gero puolimo, kad patriukšmautų Eurolygoje. Jie tiesiog neturi pinigų, jie nenusipirks Mike'o Jameso, kaip „Monaco“, kuris renka taškus ir kuria žaidimą. „Žalgiriui“ reikia fiziškumo ir gynybos, o Arnas tą duoda. Visa Eurolyga eina link to. Madridas taip žaidžia – neturi įžaidėjų, bet turi aukštesnio meistriškumo krepšininkus. Į tai ir reikia „Žalgiriui“ dairytis.“

Visa 15min laida PIKENROLAS su Linu Kleiza ir Tautvydu Šležu:

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir T.Šležas – apie Šaro kėdę, G.Žiemelio klubą ir Brolių pagerbimo mačą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius