Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 13

Artūras Gudaitis – LeBrono Jameso komandos draugas: utopija ar reali galimybė?

Tą beprotišką NBA vakarą, kai „Cleveland Cavaliers“ per porą valandų pakeitė pusę komandos, mainų makalynėje įsivėlė ir lietuviškas įrašas. Artūras Gudaitis dabar yra LeBrono Jameso klubo nuosavybė NBA. Kiek realu, kad įspūdingą statistiką Eurolygoje fiksuojantis 24-erių lietuvis iš tikrųjų pravers NBA duris?
LeBronas Jamesas ir Artūras Gudaitis
LeBronas Jamesas ir Artūras Gudaitis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

A.Gudaitį 2015-ųjų NBA naujokų biržoje 47-uoju šaukimu pakvietė „Philadelphia 76ers“. Tačiau lietuvis ilgai neužsibuvo Filadelfijos ekipos nuosavybe. „76ers“ vos po kelių dienų teises į A.Gudaitį išmainė „Sacramento Kings“ ekipai, kuri kvietėsi aukštaūgį į NBA vasaros lygą, bet ne į NBA.

Bet paskutinę šio sezono NBA mainų termino dieną A.Gudaičio pavardė figūravo trijų komandų mainuose.

Trišaliai NBA mainai
„Cavaliers“ gavo: „Kings“ gavo: „Jazz“ gavo:
George'as Hillas („Kings“) Imanas Shumpertas („Cavaliers“) Derrickas Rose'as („Cavaliers“)
Rodney Hoodas („Jazz“) Joe Johnsonas („Jazz“) Jae Crowderis („Cavaliers“)
Teisės į A.Gudaitį („Kings“)

A.Gudaičiui šis simbolinis perėjimas – nemenkas laimėjimas. Nors „Kings“ rodė susidomėjimą lietuvių kviesdami jį į vasaros lygą Amerikoje, didelių galimybių prasimušti į Sakramentą vidurio puolėjas neturėjo. Ypač tada, kai komandoje rungtyniavo DeMarcusas Cousinsas. „Kings“ gretose centro pozicijoje visuomet buvo nemaža grūstis.

Su „Cavaliers“ – kiek kita istorija.

24sek žiniomis, Klivlando komanda smarkiai domėjosi lietuviu prieš 2015-ųjų naujokų biržą. Tuometinis NBA vicečempionų generalinis vadybininkas Davidas Griffinas ketino pašaukti A.Gudaitį antrajame naujokų biržos rate. Beje, tokio tipo vidurio puolėjai kaip Artūras Gudaitis patiko tuometiniam komandos treneriui Davidui Blattui. Šis Klivlande turėjo tokius centrus kaip Timofejų Mozgovą ar Sašą Kauną.

Vis dėlto „Cavaliers“ turėjo tik 53-iąjį šaukimą – šešiais žemesnį, nei buvo pašauktas lietuvis, ir A.Gudaičio pavardė NBA naujokų biržoje nuskambėjo anksčiau.

15min nuotr./Artūras Gudaitis
15min nuotr./Artūras Gudaitis

„Cavaliers“ 53-iuoju šaukimu pasirinko gynėją-puolėją Sir'Dominicą Pointerį, kuris šiuo metu žaidžia Vengrijoje. Apmaudu, nes realu, jog „76ers“ tiesiog neatsakingai išmetė naujokų biržos šaukimą – antrajame rate tokių turėjo net penkis.

A.Gudaičio karjera susiklostė gerokai sėkmingiau nei S.Pointerio. Perėjęs į Vilniaus „Lietuvos rytą“, vidurio puolėjas po dviejų sezonų ištrūko į Milano „Olimpia“. Italai, anot Europos krepšinio reporterio Davido Picko, dabar siūlo lietuviui pratęsti sutartį iki 2021-ųjų, su galimybėmis išvykti į NBA.

Tiesa, tos galimybės aiškiai apibrėžtos standartine išpirka. Jei „Cavaliers“ norės pasikviesti Artūrą į savo komandą, Italijos klubui turės sumokėti 650 tūkst. dolerių.

Kodėl „Cavaliers“ gali užsinorėti Artūro?

Pirmiausia, „Court Side Newspaper“ duomenimis, pagal žaidėjo efektyvumo reitingą, kuris apskaičiuoja krepšininko naudingumą per vieną minutę, A.Gudaitis (25,8) Eurolygoje nusileidžia tik fenomenaliajam slovėnui Luka Dončičiui (28,3). „Olimpia“ vidurio puolėjas žengia koja kojon su naudingiausiu 2016-ųjų Eurolygos krepšininku Nando de Colo iš Maskvos CSKA (25,7).

Standartinėje išraiškoje A.Gudaičio statistikos vidurkiai atrodo taip: 10,1 taško, 5,8 atkovoto kamuolio ir 14,8 naudingumo balo per 20 minučių.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Artūras Gudaitis
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Artūras Gudaitis

Jis yra efektyviausias „Olimpia“ ekipos žaidėjas. Beje, mesdamas dvitaškius stebinančiu 73,7 proc. taiklumu, Eurolygoje tautietis nusileidžia vieninteliam Stambulo „Fenerbahče“ centrui Ahmetui Duverioglu. Tačiau turkas rungtyniauja tik po 9 minutes ir per vakarą išmeta 2,6 dvitaškio mažiau nei lietuvis.

Kaip paskaičiavo „Court Side Newspaper“, pagal atkovotų kamuolių reitingą A.Gudaitis Eurolygoje rikiuojasi ketvirtas – kol būna aikštėje, atkovoja 20,2 proc. prieinamų kamuolių gynyboje ir puolime. Beje, A.Gudaitis yra patikimiausiai dėl kamuolių po savuoju krepšiu kovojantis Eurolygos žaidėjas (27,8 proc. atk. kam.).

Visi šie skaičiai nepraeina pro NBA žvalgų akis. 24sek bendravo su NBA skautais ir domėjosi A.Gudaičio galimybėmis žengti į stipriausią krepšinio lygą.

Į akis krinta „Cavaliers“ organizacijos polinkis į lietuvius centrus. 1996-ųjų NBA naujokų biržoje Klivlando klubas 20-uoju šaukimu pasirinko Žydrūną Ilgauską, o 2005-ųjų po mainų su „Orlando Magic“ gavo 44-uoju šaukimu pakviestą Martyną Andriuškevičių.

Tačiau visi lietuviški ryšiai su šiuo klubu nutrūkę. Žydrūnas Ilgauskas nebedirba Klivlande, o žmonių, pakvietusių lietuvius į „Cavaliers“, organizacijoje taip pat nebėra.

Kita vertus, A.Gudaitis labai gerai žinomas dabartiniam klubo generaliniam vadybininkui Koby Altmanui. 24sek žiniomis, 2015-ųjų NBA naujokų biržos metais dabartinis K.Altmanas dirbo D.Griffino asistentu ir vyko į Lietuvą stebėti A.Gudaičio žaidimo. 24sek šaltinių teigimu, K.Altmanui centras paliko gerą įspūdį.

24sek kalbinti NBA skautai iš įvairių komandų išskyrė A.Gudaičio jėgą po krepšiu ir gebėjimą atkovoti kamuolius.

Kita vertus, kalbinti NBA aplinkos žmonės iš žaidėjo pasigenda universalumo. A.Gudaitis galėtų rungtyniauti Amerikoje kaip atkovotų kamuolių ir žaidimo du prieš du specialistas, tačiau jam trūksta kitų ginklų, kuriais jis gali užsitarnauti didesnį nei tik epizodinį vaidmenį už Atlanto.

NBA skautams abejonių kelia jo gebėjimas pataikyti iš vidutinio nuotolio. Pavyzdžiui, Eurolygoje šį sezoną A.Gudaitis tik 5 kartus atakavo iš toliau nei 4 metrų atstumo (pataikė 3 metimus).

Be to, A.Gudaičiui gali pritrūkti atletiškumo ir ilgesnių galūnių kaip NBA centrui. Taip pat gynyba ir žaidimo skaitymas nėra jo stiprioji pusė.

VIDEO: „Atsarginiai“: beprotiški mainai, A.Gudaičio ir „Cavaliers“ ateitis bei lietuvių pretendentų į NBA Top 5

Kita kliūtis – „Cavaliers“ sudėtis. Ant Klivlando suoliuko rūdija 21-erių kroatas Ante Žižičius, 2016-ųjų NBA naujokų biržoje pakviestas 23 šaukimu. Kita vertus, perspektyvus 211 cm ūgio krepšininkas į NBA pateko pakviestas „Boston Celtics“ ir Klivlande atsidūrė tik po netikėtų Kyrie Irvingo mainų.

Tai gali reikšti, kad A.Žižičius nebūtinai yra prioritetas „Cavaliers“ vadovams. Kita vertus, jiems būtų aktualiau puoselėti būtent A.Žižičių, tačiau NBA debiutantas gauna pasireikšti tik po 3 minutes ir spėja rinkti 1,1 taško bei 1,1 atkovoto kamuolio.

„Scanpix“ nuotr./Ante Žižičius
„Scanpix“ nuotr./Ante Žižičius

Centro poziciją Klivlande užima 52 milijonų dolerių sutartį turintis Tristanas Thompsonas, o nuo suolo jį keičia iš „Los Angeles Lakers“ po mainų atvykęs Larry Nance'as, kuris dar turi iki 2019-ųjų vasaros galiojančią sutartį.

Jeigu LeBronas Jamesas vasarą nepaliks Klivlando ir „Cavaliers“ nesiims radikalių permainų, sunku įžvelgti, kur klubas rastų vietos ir A.Gudaičiui. Juolab čia jis atvykęs kažin ar galėtų tikėtis reikšmingesnio vaidmens.

24sek kalbinti NBA klubų atstovai, prognozuodami A.Gudaičio galimybes praverti stipriausios lygos duris, vertina jas ne daugiau nei 10 procentų. Bet galbūt K.Altmanas buvo ne veltui įsižiūrėjęs Artūrą ir tikėjimas lietuviu galbūt leis jam išpildyti didžiąją NBA svajonę?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius