Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 29

Aštuonios atkrintamųjų istorijos: išskirtinis „Žalgiris“ ir liūdni procentai Vilniui bei Prienams

Šeštadienį startuoja LKL atkrintamosios varžybos. Po pusantro mėnesio sužinosime LKL čempioną, bet prie lemiamų kovų starto linijos 24sek pateikia aštuonias trumpas, tačiau margas istorijas apie visas ketvirtfinalio dalyves.
Augusto Lima ir Drew Gordonas
Augusto Lima ir Drew Gordonas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lygiavertiškiausias nugalėtojas istorijoje

Vienintelis Kauno „Žalgirio“ puolėjas Paulius Jankūnas pasitinka atkrintamąsias savo komandoje rinkdamas dviženklį taškų skaičiaus vidurkį (vid. 10,4 tšk.).

Tai yra lygiausia reguliariojo sezono nugalėtojo statistika LKL istorijoje. Per 24 metus dar joks reguliariojo sezono nugalėtojas neturėjo tik vieno dviženklį taškų skaičiaus rinkusio krepšininko ir dar tokio nerezultatyvaus.

Reguliariojo sezono metu Šarūnas Jasikevičius suderino visų žaidimo laiką: komandos narių žaidimo minučių vidurkis siekė nuo 11 iki 22. Tik trys žaidėjai – Paulius Jankūnas (22 min.), Edgaras Ulanovas (21 min.) ir Artūras Milaknis (20 min.) „Žalgiryje“ žaisdavo daugiau nei pusę rungtynių.

Perspėjantis procentas

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimas Kurtinaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimas Kurtinaitis

Pagal pergalių procentą reguliariajame sezone, „Lietuvos rytui“ šis LKL sezonas yra nesėkmingiausias nuo 1997-1998 m., kai klubas dar vadinosi „Statyba – Lietuvos rytas“.

Vilniečiai šiemet laimėjo 72,2 proc. rungtynių (26-10). Sostinės komanda taip pat pralaimėjo daugiausiai mačų nuo 1998-ųjų.

Pirmąjį savo gyvavimo sezoną „Lietuvos rytas“ su 15 pergalių ir 13 nesėkmių buvo penktas (53,57 proc. pergalių), bet ketvirtfinalyje nušlavė Plungės „Olimpą“.

Pusfinalyje nepasipriešinęs Kauno „Žalgiriui“, „Statyba – Lietuvos rytas“ vėliau atsigriebė mažajame finale, kai 2-1 palaužė „Sakalus“ ir pasidabino bronzos medaliais.

Pirmas kartas

Luko Balandžio / 15min nuotr./Broliai Kšištofas ir Darjušas Lavrinovičiai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Broliai Kšištofas ir Darjušas Lavrinovičiai

Panevėžio „Lietkabelis“ per savo klubo gyvavimo istoriją nuo 1993-ųjų nė sykio nebuvo turėjęs namų aikštės pranašumo atkrintamosiose varžybose.

Pirmą kartą per 24 metus panevėžiečiai reg. sezone finišavo pirmajame ketverte. Ankstesnis geriausias Panevėžio krepšinio pasiekimas – 5-oji vieta 2006-2007 m. sezoną, bet tada panevėžiečiai ketvirtfinalyje 1-2 nusileido „Šiauliams“.

Beje, toje serijoje „Panevėžys“ buvo laimėjęs pirmąsias rungtynes, tačiau vėliau pralaimėjo abu mačus.

Panevėžiečiai į LKL atkrintamąsias varžybas pateko 11 kartų su 6 skirtingais pavadinimais („Kalnapilis“, „Sema“, „Panevėžys“, „Aukštaitija“, „Techasas“, „Lietkabelis“).

Buvo ir blogiau

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Dainius Adomaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Dainius Adomaitis

Klaipėdos „Neptūnas“ pernai tapo LKL sidabro medalininku, nors reguliariajame sezone pasiekė tik 52,7 proc. pergalių reguliariajame sezone (19-17).

Šį sezoną Klaipėdos ekipa pasiekė 2 pergalėmis daugiau (21-17), bet kitaip nei 2015-2016 m. sezoną, šio rezultato užteko tik ketvirtai vietai turnyro lentelėje.

O tai, deja, reiškia, kad jeigu pateks į pusfinalį, „Neptūno“ jame turėtų laukti LKL čempionas „Žalgiris“.

Ketvirtoji pozicija, beje, „Neptūnui“ yra žemiausia nuo 2013-ųjų. Tiesa, Dainius Adomaitis LKL kol kas garsėja kaip geras finišuotojas.

2014-2015 m. treniruodamas Utenos „Juventus“ reg. sezoną jis užbaigė penktoje vietoje, bet nusikapstė iki LKL apdovanojimų podiumo bronzinės pakylos. Pernai „Neptūnas“ užbaigė reguliarųjį sezoną trečias, bet galiausiai iškovojo sidabrą.

Kokį finišą D.Adomaitis paruošęs šiemet?

Favoritų siaubas

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LKL: „Lietuvos rytas“ – „Juventus“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LKL: „Lietuvos rytas“ – „Juventus“

LKL istorija rodo, kad daugiausiai intrigos galima tikėtis tarp 4-5 vietas užėmusių komandų. Užfiksuota daugiausiai atvejų, kai penktoje vietoje reguliariajame sezone likusios ekipos neturėdamos namų aikštės pranašumo vis tiek peržengė ketvirtfinalio barjerą.

Tokių pergalių specialistai kaip tik yra Utenos „Juventus“ krepšininkai, kurie ketvirtfinalyje sutiks Klaipėdos „Neptūną“.

Kai pateko į LKL 2009-aisiais, uteniškiai tris kartus užėmė penktąją poziciją ir visus tris kartus ketvirtfinalyje įveikė aukščiau buvusį savo varžovą – 2011, 2014 ir 2015 metais.

Tik 1999 ir 2001 metais šeštąją vietą užėmusios komandos ketvirtfinalyje pranoko trečiosios pozicijos klubus. Šiemet iš trečiosios pozicijos šeštą Prienų-Birštono „Vytautą“ pasitinka Panevėžio „Lietkabelis“.

1-2 vietas užėmę klubai dar nėra neįveikę LKL ketvirtfinalio barjero.

Šeškaus fenomenas slopsta?

A.Pliadžio nuotr./Virginijaus Šeškus
A.Pliadžio nuotr./Virginijaus Šeškus

Kai Virginijus Šeškus su kuklia komanda iš Prienų atėjo į LKL, kas sezoną 4 metus iš eilės stabiliai gerino komandos pergalių procentą.

Geriausiais laikais – 2012-2013 m. sezoną, prieniškiai LKL reguliariajame sezone pasiekė net 80 procentų pergalių (16-4).

Tačiau nuo to sezono rezultatai pradėjo smukti. Jau tik 73,5 proc. pergalių 2014-aisiais, sugrįžus į Prienus po pertraukos „Lietuvos ryte“ pernai – vos 52,7 proc. ir tik 50 proc. pergalių šiemet (18-18).

Tai prasčiausias Prienų rezultatas nuo debiuto LKL 2009-2010 m., kai prieniškiai surinko 11 pergalių ir 13 pralaimėjimų (45,8 proc.).

Mažo miestelio problemos

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andriy Agafonov
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andriy Agafonov

Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ arena talpina 1500 žiūrovų, tačiau LKL rungtynėse miestiečiai užpildo tik trečdalį jos.

Į pasvaliečių rungtynes antrą sezoną iš eilės rinkosi mažiausiai žiūrovų visoje lygoje (vid. 592). Galima kaltinti rezultatus – 7-ąją vietą turnyro lentelėje, bet „Dzūkijos“ (vid. 1789 žiūrovai) ir „Šiaulių“ (1352) pavyzdžiai rodo, kad krepšinio sirgalių atvesti į areną galima ir su mažiau pergalių.

Problema slypi kitur.

Pasvalys yra mažiausias LKL miestas. Pagal 2017-ųjų duomenis, Pasvalyje gyvena 6,7 tūkst. žmonių. Mažiau nei tą pačią dieną ateina į rungtynes Klaipėdoje (vid. 4042) ir Kaune (3740) ar mažiau nei Vilniaus mikrorajone Užupyje.

Vyrai mūrai ąžuolai

lkl.lt nuotr./Julius Kazakauskas
lkl.lt nuotr./Julius Kazakauskas

Galbūt Alytaus „Dzūkija“ yra silpniausią atkrintamųjų varžybų dalyvė, bet kovingumo iš šių dzūkų vyrų neatimsi.

„Dzūkija“ yra geriausiai dėl atšokusių kamuolių kovojanti LKL komanda. Alytiškiai atkovoja 53,4 proc. visų nuo krepšio atšokusių kamuolių. Dzūkai atkovoja daugiausiai kamuolių ir puolime (33,8 proc.), ir gynyboje (74,7 proc.).

Įdomiausia, kad vos 196 cm ūgio sunkusis krašto puolėjas Julius Kazakauskas yra trečias daugiausiai puolime kamuolių sugriebiantis LKL žaidėjas.

LKL ketvirtfinalio poros (iki 3 pergalių)
Šeštadienis
Kaunas „Žalgiris“ – „Dzūkija“ 17:00
Klaipėda „Neptūnas“ – „Juventus“ 17:00
Sekmadienis
Panevėžys „Lietkabelis“ – „Vytautas“ 17:00
Vilnius „Lietuvos rytas“ – „Pieno žvaigždės“ 17:00

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius