Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 05

Atkabinimo diena: Lietuvos rinktinės ramybė galioja ne visiems

Vaikai klykė sulipę prie „Švyturio“ arenos tribūnų turėklų, kai Jonas Valančiūnas pirmas išlindo iš rūbinės ir dinozauriškai įšuoliavo ant parketo. Jis atrodė užtikrintas ir galingas kaip fone griaudėjęs AC/DC hitas „TNT“. Tačiau aikštėje vaizdelis buvo gerokai aprūdijęs. Ir nieko čia blogo – laiko toms rūdims nušveisti dar užtektinai. Bet ne visų laiko sąskaitos limitas yra vienodas. Kol JV likus kelioms valandoms iki antrojo sūnelio gimimo spaudos konferencijoje ramino aistruolius, kai kurie į autobusą susėdę bendražygiai neturėjo jaustis tokie ramūs.
Pirmosios rinktinės rungtynės: Lietuva – Lenkija
Pirmosios rinktinės rungtynės: Lietuva – Lenkija / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Eurobasket '17 pasiruošimas | Lietuva – Gruzija | 19:30 | Klaipėda

Mindaugas Kuzminskas piktas purtė galvą prisėdęs ant atsarginių suolo. Paprastai besišypsantis garbanius negalėjo patikėti pešančiu pataikymo procentu – „New York Knicks“ puolėjas pataikė tik 2 metimus iš 13 (15 proc.).

Ketvirtojo kėlinio viduryje su kamuoliu pasikėsinęs į varžovo čiurnas M.Kuzminskas susikūrė progą laisvas atakuoti iš trijų taškų zonos, tačiau tas metimas net nelietė lanko.

Tribūnos suūžė iš nuostabos. Tai buvo blogiausios M.Kuzminsko rungtynės, kurias pamatysite šią vasarą.

Atmosferą „Švyturio“ arenoje efektingais šuoliais įelektrinęs puolėjas dar tikrai suderins savo taikiklį ir atakuos vis tiksliau. Dėl to nėra didelių abejonių.

Tačiau ant dvyliktuko slenksčio trypčiojantys komandos draugai negali sau leisti tokių nukrypimų nuo statistikos normų.

„Planas – atkabinti vieną arba du“, – dar prieš turnyrą Klaipėdoje perspėjo Dainius Adomaitis, kuris po šeštadienio rungtynių su Gruzija kažkam padėkos už dviejų savaičių darbą nacionalinėje komandoje ir nukreips ne į treniruočių stovyklą Kaune, o namo.

Pergale pakrikštytas treneris pats sakė, kad Klaipėdoje daugiau progų turės pasireikšti dėl vietos galutinėje sudėtyje konkuruojantys krepšininkai. Ir tos pirmosios mikrodvikovos matėsi labai akivaizdžiai.

M.Gecevičiaus +/- rodiklis buvo geriausias komandoje – jam būnant aikštėje, lietuviai pelnė 11 taškų daugiau nei lenkai.

Artūras Milaknis ir Martynas Gecevičius, ko gero, su savo tritaškių patrankomis nesutilps į vieną lėktuvą, kuris rugpjūčio 28-ąją skraidins į Tel Avivą.

A.Milaknis pirmąją repeticiją su Lenkija pradėjo starto penkete, bet per 20 minučių pataikė tik 1 tritaškį iš 4 ir liko su 5 taškais. Visų nuostabai, Milas prametė abi baudas. Tai toks retas reiškinys kaip šilta saulėta diena šių metų vasarą Lietuvoje.

Jo kolega Martynas irgi neblizgėjo atakuodamas iš toli – taip pat sumetė 1 tritaškį iš 4 ir liko su 3 taškeliais per 20 minučių. Bet kitaip nei A.Milaknis, M.Gecevičius turi daugiau ką papasakoti D.Adomaičiui – ypač gali pasiūlyti savo žaidimą du prieš du, kuris buvo labai dažnai matomas ir atrodė visai simpatiškai.

M.Gecevičiaus perdavimai atgaivino akis, kai aikštėje tuo pačiu metu dar buvo Mindaugas Girdžiūnas arba Adas Juškevičius. Su šiais krepšininkais atakų organizatoriaus pareigose nacionalinės komandos puolimo plokštelė dažnai užsikirsdavo.

Beje, M.Gecevičiaus +/- rodiklis buvo geriausias komandoje – jam būnant aikštėje, lietuviai pelnė 11 taškų daugiau nei lenkai.

„Tai buvo geros rungtynės analizei“, – optimistiškai į lenkų pamoką pažiūrėjo D.Adomaitis.

A.Milaknio analizė aiški – norėdamas patekti į dvyliktuką, jis privalo geriau išnaudoti savo šansus atakuojant iš toli, nes tai pagrindinis rodiklis, kuris nulems jo planus rugsėjo pradžioje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Milaknis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Milaknis

Mantas Kalnietis ant atsarginių suolo atsistojęs dalijo patarimus Artūrui Gudaičiui.

Kol pagrindinis rinktinės žaidimo dirigentas ilsisi, M.Girdžiūnas ir A.Juškevičius turi geriausią galimybę pristatyti save nacionalinės komandos scenoje.

Pasirodymų šie vyrukai yra turėję ir geresnių: A.Juškevičius gavo pasireikšti tik 6 minutes, per kurias spėjo atlikti 2 rezultatyvius perdavimus, tačiau jam būnant aikštėje lietuviai pralaimėjo atkarpą lenkams dešimčia taškų.

M.Girdžiūnas per 12 minučių paliko aikštę be taškų, bet su 2 rezultatyviais perdavimais.

Tačiau dažnai buvo momentų, kai pagrindiniai žaidėjai burbėdavo laiku nesulaukę perdavimo, arba gaudavę jį labai nepatogų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Girdžiūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Girdžiūnas

L.Lekavičius irgi nebuvo auksinis, bet su juo aikštėje žaidimas atrodė gyviausiai – 4 taškai, 4 atkovoti kamuoliai ir 5 rezultatyvūs perdavimai su 1 klaida per 21 minutę.

Eimantas Bendžius nustebino produktyviomis 17-a minučių, per kurias jis pelnė 9 taškus, atkovojo 7 kamuolius, iš kurių net 3 puolime.

Tiesa, L.Lekavičius turėtų dar geriau įtraukti lyderius į puolimą – tiek J.Valančiūnas, tiek M.Kuzminskas ne sykį primindavo mažyliui apie save ir prašydavo daugiau kalbėti aikštėje.

Daugiausiai tų perdavimų surasdavo J.Valančiūną ir A.Gudaitį, kurie ypač dažnai atakuodavo varžovus gavę kamuolį ant ūselio, bet toliau nuo krepšio.

D.Adomaičio teigimu, toks buvo šioms rungtynėms paruoštas specialus kamuolių mitybos planas, bet ar tai bus vienas esminių komandos bruožų Europos čempionate, pasakyti dar labai anksti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas

Tačiau ankstyvoje pasiruošimo fazėje reikia vertinti puolėjų žaidimą. Šioje spūstyje galimos pirmosios rinktinės sudėties permainos.

Eimantas Bendžius nustebino produktyviomis 17-a minučių, per kurias jis pelnė 9 taškus (trečias rezultatas rinktinėje), atkovojo 7 kamuolius (2-as rezultatas), iš kurių net 3 puolime (1-2 rezultatas).

Kai tritaškių pataikymas siekia vos 13 procentų (3/23), o bendras – 28 proc. (19/66), pergalė tokių skaičių fone yra labai geras rezultatas.

Ispanijoje žaidęs puolėjas dar net neišsitraukė pagrindinio savo kozirio – nemetė nė vieno tritaškio, tad jo potencialas šioje stovykloje paliko nemažą intrigą. Kaip ketvirtos pozicijos žaidėjas, E.Bendžius turėjo sudominti D.Adomaitį.

Trečiojoje dar matėme Deividą Gailių ir Roką Giedraitį. Pirmasis per 16 minučių pelnė 5 taškus (2/7 met.) ir vaizdo aikštėje labai negadino. Rokas Giedraitis per 12 minučių spėjo nuskinti du kamuolius puolime, bet taškais nepasižymėjo, o D.Adomaitis prie šoninės linijos negailėjo jam priekaištų dėl silpnos gynybos.

Šioje pozicijoje nepamirškime Edgaro Ulanovo, kuris turėjo labai užtikrintą sezoną Kauno „Žalgiryje“, bet negali atsipalaiduoti dėl vietos galutinėje sudėtyje. Žalgirietis akivaizdžiai pyktelėjo ant savęs, kai per 12 minučių pasižymėjo 2 taškais.

„Dabar žinau, kad nesėkmingą mačą galiu pakeisti gera treniruote, kitomis rungtynėmis. Svarbiausia neimti į galvą, kuo greičiau susižaisti, susilipdyti, kad tas žaidimas būtų ir kokybiškas, ir mums patiems būtų smagu žaisti“, – pranašiškai jis prieš rungtynes sakė interviu 24sek.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Eimantas Bendžius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Eimantas Bendžius

Ištampę gynybą mūsiškiai dažnai surasdavo laisvus žmones prie tritaškio linijos, bet kai tritaškių pataikymas siekia vos 13 procentų (3/23), o bendras – 28 proc. (19/66), pergalė tokių skaičių fone yra labai geras rezultatas.

Tie sukritę laisvi metimai būtų išlaisvinę komandą ir ją būtume išvydę gerokai ryškesnėmis spalvomis. Tokią ją greitai ir pamatysime nušveitus metimų rūdis.

Gali būti, kad D.Adomaitis po rungtynių su Gruzija pasakys, kad stovyklą palieka tik Martynas Sajus. 21-erių centras, beje, buvo registruotas Lenkijos repeticijai, bet ant parketo nepasirodė.

Kitiems patikrinti dar reikia laiko. Gerą įspūdį treniruotėse palikęs Evaldas Kairys traumuotas, todėl nepačiupinėtas rungtynėse neturėtų būti atkabintas. Nors perspektyvos šioje pozicijoje jam debesuotos – su Donato Motiejūno minutėmis vidurio puolėjo plotuose, po Jonu Valančiūnu ir Artūru Gudaičiu jam tiesiog neliks laiko.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Martynas Sajus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Martynas Sajus

D.Adomaitis neturėtų ilgai delsti su galutine rinktinės sudėtimi. Jo asistentas Benas Matkevičius 24sek pasakojo, kad šiemet žaidime bus palikta daug vietos improvizacijai, bet tam labai svarbus kuo geresnis tarpusavio supratimas ir susižaidimas.

Tai reiškia, kad draugiškoms rungtynėms įsibėgėjus, matysime jau nebe po akiniais nuo saulės paslėptą rinktinės veidą. Kad susilipdytų ir galėtų efektyviai improvizuoti, krepšininkai turi kuo greičiau susipažinti su savo vaidmenimis ir priprasti prie komandos draugų.

„Konkuruojančius žaidėjus man reikia patikrinti ekstremaliose situacijose, ar tas žaidėjas galės pakeisti rungtynių ritmą. Mano darbas suteikti jiems galimybę, o jiems – man duoti atsakymą“, – po pergalės sakė D.Adomaitis.

Iš kai kurių reikės greitesnių ir konkretesnių atsakymų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius