-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 02 15

Atleistas „Neptūno“ direktorius kreipiasi į visuomenę: paaiškino dėl BMW, legionierių ir kitų gandų

Atleistas Klaipėdos „Neptūno“ direktorius Osvaldas Kurauskas išplatino viešą laišką, kuriame pasiaiškino dėl įvairių jo išėjimą iš klubo gaubiančių gandų. 15min pateikia visą O.Kurausko laišką.
Osvaldas Kurauskas
Osvaldas Kurauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Paskutinieji krepšinio klubo „Neptūnas“ įvykiai turbūt sukėlė nuostabą daugeliui: tiek krepšinio sirgaliams, tiek klubo rėmėjams, tiek visai krepšinio visuomenei. Viešoje erdvėje buvo daugybė klaustukų ir nė vieno konkretaus tiesioginio atsakymo. Pasistengsiu Jums atsakyti į labiausiai rūpimus klausimus ir svarbiausia padėkoti už tą istoriją, kurią sukūrėme kartu.

Per savo, kaip direktoriaus, karjerą, kuri prasidėjo 2010 metais Klaipėdos „Neptūne“ įgijau įvairios patirties, nes klubas pradėjo nuo dalyvavimo Lietuvos ir Baltijos krepšinio lygos čempionatuose. Vėliau pasiekėme VTB lygos čempionatą, po to sekė Europos taurės turnyras, Eurolyga, vėl Europos taurės turnyras ir visiškai naujas labai ambicingas projektas – FIBA Čempionų lyga. Teko pažinti visų šių didžiausių Europos organizacijų reikalavimus ir juos įgyvendinti. Po Eurolygos sezono klubas gavo vardinį kvietimą į Europos taurę, nes ULEB organizacija įvertino „Neptūno“ klubo darbą, o į tai įeina daug dalykų, tiek komandos pergalės, tiek žiūrovų lankomumas, tiek visų reikalavimų vykdymas, rėmėjų atsiliepimai ir stabilumas, didelė klubo socialinė veikla, darbas su žiūrovais rungtynių metu, užsienio komandų pasitikimas ir sąlygų įvykdymas bei kt.

Prieš šį sezoną pasikeitė klubo valdybos pirmininkas, o sezono metu pasikeitė ir klubo dalininkų struktūra. Klubo valdybai buvo teikiamos ataskaitos, vėliau jos buvo teikiamos net kas savaitę. Valdybos pirmininkas turėjo galimybę stebėti klubo sąskaitą, nuolat buvo siekiama suteikti visą pageidaujamą informaciją. Klubas ne kartą buvo tikrintas įvairių Lietuvos valstybinių institucijų. Kai klubas dalyvavo Eurolygoje ir Europos taurėje, jis nuolat buvo audituojamas dėl finansinio ir veiklos tinkamumo, todėl paskalų skleidimas dėl galimo piktnaudžiavimo, tai ne tik kenkimas man asmeniškai, bet ir žala klubui.

Per tuos metus „Neptūno“ administracijoje keitėsi žmonės, bet dažniausiai jų skaičius svyruodavo nuo 5 iki 8. Administracijai vidutiniškai per metus išleisdavome apie 20–30 tūkst. eurų. Ir tik nuo Eurolygos sezono, kai padaugėjo žmonių administracijoje, šis biudžetas kilo, bet niekada neviršijo 5% bendro klubo biudžeto išlaidų per sezoną. Buvau įdarbinęs ir žmoną, kuri baigė LCC tarptautinį universitetą, taip pat yra įgijusi rinkodaros vadybos magistro laipsnį Klaipėdos universitete, anksčiau dirbo Pramonės ir amatų rūmuose, pažinojo daugybę verslininkų, patardavo, kaip galima būtų įsitraukti į klubo rėmėjų gretas. Administracijoje norėjosi turėti ne tik išsilavinusį, patyrusį žmogų, bet kartu ir patikimą darbuotoją, neskaičiuojantį valandų, galintį dirbti ir namuose, jei yra tam reikalas. Naujam valdybos pirmininkui paprašius, ji iškart buvo atleista, kad nekiltų nereikalingų insinuacijų.

Karolio Bakūno nuotr./Mindaugas Kačinas
Karolio Bakūno nuotr./Mindaugas Kačinas

Kodėl FIBA Čempionų lyga, o ne ULEB Europos taurė?

Klube turėjome ne vieną susitikimą, ne vieną svarstymą ir ne vieną diskusiją tiek su valdyba, tiek su kitais rėmėjais. Konsultavomės ir su mūsų didžiausiu partneriu „Švyturio“ arena bei kitais Europos klubais, taip pat Lietuvos krepšinio federacija.

Pirmas faktorius buvo tas, kad ULEB organizacija „Neptūnui“ pasiūlė dalyvauti Europos taurėje tik vieną sezoną, be jokių tolimesnių garantijų, kai tuo metu kitiems klubams buvo pasiūlyti ilgalaikiai susitarimai.

Antras labai svarbus momentas buvo LKF nuomonė, nes mums rūpėjo ne tik klubo interesai, bet ir organizacijos nuomonė. Ji buvo tvirta, buvo pasakyta, kad FIBA labai rimtai žiūri į Čempionų lygos projektą, ateina stipri komanda, yra aiški strategija ir tai gali būti naujos istorijos kūrimas.

Trečias faktorius – komandos trenerių nuomonė. Jie palaikė komandos dalyvavimą Čempionų lygoje. Tokį sprendimą jie priėmė ir dėl to, kad tuo metu vyko dideli nesutarimai tarp ULEB ir FIBA organizacijų. Dar kartą pakartosiu – buvo nemaža tikimybė, kad žaidėjų licencijavimo klausimas bus suspenduotas.

Ketvirtas ne ką mažiau svarbus faktorius – tai piniginė išmoka. Čempionų lygoje moka 100 tūkst. eurų vien už dalyvavimą, o dabar mums dar garantuoti 20 tūkst. eurų, nes patekome į „Top 16“ etapą.

Penktas faktorius buvo Europos klubai, su kuriais bendravome labai daug ir žinojome, jog daugiau nei trečdalis Čempionų lygos komandų bus buvę ar esami stiprūs Europos krepšinio klubai.

Šį sezoną žaidėjų algoms skaičiavome vieną milijoną eurų. Treneriai turėjo tilpti į šį biudžetą, parinkti žaidėjus, pristatyti juos, o klubo direktoriaus pareiga – kuo profesionaliau pravesti derybas

Šeštas faktorius – sportinis principas. Manau, kiekviena sporto organizacija, nori siekti aukštų tikslų, o pasiekusi, naudotis suteikiamomis privilegijomis. Tapome Lietuvos vicečempionais ir tiesiogiai patekome į Čempionų lygą, tuo metu kai Utenos „Juventus“ turėjo žaisti atrankos rato rungtynes.

„Neptūno“ klubas su savo biudžetu, kuris šį sezoną buvo apie 1,7 mln. eurų, užima apytiksliai 25–28 vietą tarp Čempionų lygos komandų. Patekome tarp 16 stipriausių ekipų.

Komandos biudžetas, komplektavimas, rezultatai

„Neptūnas“ su savo biudžetu pasiekė tikrai gerų rezultatų. Darbas su rėmėjais niekada nebuvo lengvas, nes tai labai skirtingi, įvairių charakterių skirtingus verslus valdantys žmonės, turintys įvairių pomėgių, bet visada stengiausi sujungti juos į vieną bendrą aistrą. Tai krepšinis ir šiuo atveju „Neptūnas“.

Klaipėdos miestas turi nemažai verslo subjektų, bet juk natūralu, jog visi negali remti tik krepšinio, yra daugybė kitų sričių, kur be verslo pagalbos išsiversti būtų neįmanoma. Būtent todėl „Neptūno“ klubas per kelerius pastaruosius metus tapo daugiausia socialinių projektų vykdanti sporto organizacija Lietuvoje. Bendravome su organizacijomis, pavieniais asmenimis, vykdėme tarptautinius projektus, buvo atliktas didžiulis pridėtinis darbas.

Dėl komandos komplektavimo visada lemiamą žodį taria treneris ir jo asistentai. Klubo direktoriaus pareiga buvo įvardinti biudžetą, kokį turime žaidėjų algoms, pavyzdžiui, šį sezoną žaidėjų algoms skaičiavome vieną milijoną eurų. Treneriai turėjo tilpti į šį biudžetą, parinkti žaidėjus, pristatyti juos, o klubo direktoriaus pareiga – kuo profesionaliau pravesti derybas, rasti įvairiausių priemonių galbūt vieną žaidėją nusipirkti pigiau, kitam žaidėjui pasiūlyti truputį didesnį atlyginimą, kad jo neįsigytų konkurentai.

K.Bakūno nuotr./Dainius Adomaitis
K.Bakūno nuotr./Dainius Adomaitis

Šį sezoną nuo pat pradžių planavome turėti du labai stiprius lietuvius žaidėjus ir buvome stipriai pažengę derybose, bet užsienio klubai juos suviliojo, nes pasiūlė didesnį atlyginimą, todėl teko ieškoti toliau. Kiekvieną kartą tikimės iš žaidėjo maksimalaus atsidavimo, bet kartais atsitinka taip, kad žaidėjas bando pritapti prie komandos ir jos žaidimo stiliaus bei savo vaidmens, bet jam tai nepavyksta, tada tokiais atvejais reikia tiek jam, tiek klubui palengvinti naštą bei nutraukti su juo sutartį.

Galimybių nutraukti sutartį būna įvairių, bet jei tai vyresnis žaidėjas, nutraukti sutartį visada sunkiau, nes dažniausiai sutartys būna garantuotos ir klubas prisiima dalinę riziką, bet visada tikisi geriausio, nes tokia yra sporto verslo rizika. „Neptūno“ klube per septynerius metus, buvo tik keli žaidėjai, su kuriais teko nutraukti garantuotas sutartis.

Skaičiuojant pagal biudžetą, pasiektus rezultatus, prekinio ženklo „Neptūnas“ kainos kilimą bei stabilumą, mūsų paskutiniųjų penkerių metų šuolis vienas geriausių Europoje. Ir tai yra didžiulė pridėtinė vertė miestui, klubo rėmėjams. Tiek reklama nacionaliniu ir tarptautiniu mastu, tiek vietinio socialinio reiškinio kūrimas paprastiems miestiečiams ir svečiams. „Neptūnas“ padeda ir verslo subjektams užmegzti kontaktus, pritraukia turistus į miestą, kuria vieningo, gražaus, saugaus miesto įvaizdį Europoje.

Karolio Bakūno nuotr./Jimmy Baronas
Karolio Bakūno nuotr./Jimmy Baronas

Jimmy Baronas

Dėl šio žaidėjo derybas vedė didžiausios pasaulyje agentūros viceprezidentas, nors jie ir bendradarbiauja su viena lietuviška agentūra, bet būtent dėl šio žaidėjo derybos vyko aukščiausiu lygiu. Komandos treneris labai norėjo šio žaidėjo, o žaidėjas labai norėjo patekti būtent pas Dainių Adomaitį, nes buvo girdėjęs ne vieną teigiamą atsiliepimą. Pirmiausiai apie trenerio krepšinio IQ, kuris vertinamas, kaip sparčiausiai augantis Europoje ir yra vienas geriausių Lietuvoje.

Tai nebuvo lengvos derybos, nes jis norėjo didelės algos, be to, viena iš pagrindinių sąlygų buvo perėjimo langas. Pavyko gerokai sumažinti žaidėjo algą, nes jis norėjo papulti į „Neptūną“, tikėjo, kad čia bus karjeros atspirties taškas. Mes susiderėjome dėl išpirkos, nes nuo pat pradžių agentas reikalavo tiesiog palikti langą be išpirkos dėl išėjimo.

Taigi J.Barono atveju, prieš pereinant į kitą klubą, pirmiausiai žaidėjas padėkojo, kad „Neptūnas“ jam atvėrė galbūt naują atspirties tašką jo karjeroje, o klubui atsirado galimybė užsidirbti bei tuos pinigus panaudoti naujam pirkiniui, nes pasiūlyti tokių sąlygų, kaip siūlė kitas klubas, negalėjome.

Dėl BMW

Viešoje erdvėje kyla klausimas dėl BMW. Šis projektas buvo sunkaus darbo vaisius. Reikėjo daug pastangų, kad kartu su „Krasta auto“ atstovais įtikintume tiek gamintoją, tiek kitus partnerius, kad „Neptūnas“ vertas būti šalia šio prekinio ženklo. BMW kompanija renkasi partnerius labai atsakingai.

Kai buvo pasiektas susitarimas su BMW kompanija, ne tik kitas Lietuvos klubas nusprendė irgi siekti bendradarbiauti su BMW, bet ir Europos mastu ne vienas klubas pasirinko būtent tokį bendradarbiavimo modelį.

Sportininkui automobilis yra svarbi detalė, ypač jei tas automobilis yra visiškai naujas. Projekto esmė, kad mums suteikiama automobilio verslo nuoma, dalį pinigų mes sumokame, o likusią dalį kompensuojame reklamos paketu. Už vieną naują automobilį vidutiniškai (nes priklauso nuo modelio) BMW atstovui mes mokėjome apie 160 Eur ir palūkanas lizingo bendrovei, apie 130 Eur per mėnesį.

Geresnių sąlygų niekas pasiūlyti negalėjo, o nauji automobiliai tapo ne tik klubo įvaizdžio detalė, bet ir derybų objektu, nes beveik visais atvejais su žaidėjais pavykdavo susitarti, kad jei jie gauna naują automobilį, tai jie sutinka, kad jų alga būtų mažesnė. Taigi šis projektas atnešė naudos, nes automobilius klubas nuomojosi ir prieš tai, o dažnai kontrakte būna įrašyta, jog klubas suteikia sportininkui tiek automobilį, tiek butą.

K.Bakūno nuotr./Larry Drew
K.Bakūno nuotr./Larry Drew

Larry Drew ir Omari Johnsonas

Klubui tai buvo du svarbūs žaidėjai. Bet negalėjome toleruoti tam tikrų dalykų. Negaliu plačiau komentuoti visų smulkmenų, nes tai draudžia pasirašyti konfidencialūs susitarimai, bet trumpai pasakysiu tik tiek, jog Larry Drew dėl savo elgesio problemų ir poelgių buvo įspėtas prieš kelis mėnesius ir prieš mėnesį dar kartą.

Omari Johnsonas buvo ne tik įspėtas, bet ir nubaustas pinigine bauda, beje, tai visiškai nesusiję tarpusavyje įvykiai.

Dėl to, jog tam tikri drausmės ir vidaus taisyklių pažeidimai ne tik pasikartojo, bet ir prasiplėtė, po labai sunkaus pasitarimo su klubo treneriais bei išklausius žaidėjus, buvo nuspręsta su jais nutraukti sutartis.

Dėl kolektyvo

Šį sezoną mūsų administracijos kolektyve dirbo 5 žmonės, iš kurių du dirbo tik po 0,25 ir 0,50 etato. Nuolat klube dirbome trise: direktorius, administratorius bei projektų ir vystymo vadovas Viktoras Usovas.

Klubo administratorius atėjo iš „Neptūno“ savanorių, jis prieš tai savanoriavo klube dvejus metus. Projektų ir vystymo vadovas V.Usovas prisijungė prie mūsų darbo prieš 3 metus bandomajam laikotarpiui, kai „Neptūnas“ žaidė finale su Kauno „Žalgiriu“. Bandomuoju laikotarpiu pranoko visus lūkesčius, dėl to tapo neatskiriama šio klubo dalis. Jis prisidėjo, kad „Švyturio“ arena taptų lankomiausia Lietuvoje, padėjo kelti organizacinį lygį, pagerino sąlygas žaidėjams, įvykdė daugybę puikių projektų, buvo kviečiamas į seminarus ir konferencijas skaityti pranešimus.

Sulaukėme gerų atsiliepimų ir iš profesionalios Lietuvos ir tarptautinės sporto visuomenės. Šiuo atveju buvo vertinama darbo kokybė ir rezultatai (naujų rėmėjų pritraukimas, jaunimo komandos įkūrimas, pirmasis gatvės krepšinio turnyras, savanorių komandos įkūrimas visų reikalavimų vykdymas pagal aukščiausius lygų standartus, ir kt.), o ne žmogaus praeitis ar asmeniniai dalykai.

„Neptūno“ klubas – tai ne tik viena krepšinio komanda, tai dublerių ekipa, studentų komanda, tai skolinti jauni krepšininkai kitiems klubams, tai daugybė bendradarbiavimo projektų, ir daug įvairių smulkmenų.

„Neptūnui “ir Klaipėdos miestui atidaviau visą širdį, norėjosi sukurti kažką, kuo galima bus didžiuotis. Noriu padėkoti tiems šimtams žmonių, kurie rašo man ir palaiko, tiems rėmėjams, kurie skambina ir kuriems „Neptūnas“, kol dirbau, asocijavosi su stabilumu ir augimu. Taip pat dėkoju ir kritikams, nes be jų negalėčiau judėti į priekį. Klubui linkiu sėkmės ir svarbiausia tęsti pradėtus darbus bei atsiprašau tų, kuriuos nuvyliau. Taigi dėkoju visiems dar kartą ir linkiu „Neptūnui“, toliau kurti teigiamą, gražią, šventinę, pergalingą istoriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius