-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 10

Auklėtinius prigąsdinęs K.Maksvytis: „Jei galvosime, kad ispanai mūsų bijo, pralaimėsime“

Dramatiškai išbridusi iš B grupės pelkės, Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė Europos čempionato aštuntfinalyje pasitinka puikiai pažįstamą varžovą. Pastaraisiais metais Ispanija diktavo oranžinio sviedinio madas Europoje ir pasaulyje, dažnai skriaudusi ir lietuvius, bet šįkart Kazio Maksvyčio auklėtiniai turi puikią progą perlipti kartų kaitą išgyvenantį tituluotą varžovą.

Mačo tarp Lietuvos ir Ispanijos rinktinių pradžia – šeštadienį 21.45 valandą Lietuvos laiku Berlyne.

Nors pasiruošimo etape mūsiškiai triumfavo abu kartus – tiek Las Palme (82:76), tiek Vilniuje (78:76), tačiau Senojo žemyno pirmenybių istorijoje per šešis susikirtimus lietuviams pavyko laimėti tik vieną, bet itin reikšmingą mūšį – 2003-ųjų metų akistatą Stokholme dėl titulo.

Ispanija dominavo Europos krepšinyje du dešimtmečius, nuo 1999-ųjų metų visuose Europos čempionatuose pasiekusi bent pusfinalį.

Vis dėlto šios komandos dirigentui Sergio Scariolo dabar tenka verstis su visai kitokio pajėgumo rinktine, kurioje nebėra brolių Gasolių, Juano Carloso Navarro, Jose Calderono, traumas patyrusių Ricky Rubio, Sergio Llullo ir Nikola Mirotičiaus.

Šįkart Kazio Maksvyčio ir Sergio Scariolo treniruojamos rinktinės susikibs Vokietijoje, 14,5 tūkstančio sirgalių talpinančioje sostinės arenoje „Mercedes-Benz“.

Jei mūsų šalies krepšininkai grupių etape išgyveno tikrą pragarą, startavę trimis pralaimėjimais bei vėliau laukę Prancūzijos malonės bei dviejų pergalių prieš Vengriją bei Bosniją ir Hercegoviną, tai Ispanija A grupės kovas peržygiavo užtikrintai.

Pirmajame susitikime pasaulio čempionai net 114:87 suvystė Bulgariją, tuomet 90:64 sudaužė Sakartvelą, po kurio sekė netikėtas kluptelėjimas prieš Belgiją (73:83), bet po jo – pergalės prieš Juodkalniją (82:65) ir Turkiją (72:69).

Efektyviausias S.Scariolo auklėtinis – Jono Valančiūno komandos draugas „New Orleans Pelicans“ klube Willy Hernangomezas. Prastesnio nei 17 naudingumo balų mačo neturėjęs centras per penkerias rungtynes rinko po 15,4 taško, 7,4 atkovoto kamuolio ir 19,2 efektyvumo balo rodiklį.

Ne naudingiausias, bet svarbiausias žaidėjas – neseniai Ispanijos pasą gavęs amerikietis Lorenzo Brownas per 20 minučių fiksuoja po 11,2 taško ir 6,4 rezultatyvaus perdavimo.

Grupių etape S.Scariolo naudojo itin plačią rotaciją. Mažiausiai rungtyniavęs žaidėjas – po 7 minutes žaidęs Sebastianas Saizas, o antras eilėje yra veteranas Rudy Fernandezas (14 minučių). Įdomu tai, jog visi Ispanijos krepšininkai fiksuoja teigiamą +- rodiklį, nesvarbu, būtų tai startinio penketo ar atsarginiai žaidėjai.

– Treneri, spinduliuojate gera nuotaika. Ar tai ženklas, kad ryt viskas bus gerai?

– Apsimestinis ramumas. Žaidžiame su Ispanija, o Ispanija visada yra Ispanija. Kitas dalykas, mes laimėjome pasiruošimo etape du kartus, tad bandome komandą prigąsdinti, kad neatsipalaiduotų. Sunku Ispaniją įveikti tris kartus, nes ten geri žaidėjai ir geri treneriai. Mano ramumas apsimestinis. Esame susifokusavę ir laukiame rungtynių.

– Kiek psichologiškai žaidžia tai, jog laimėjote dvejas rungtynes pasiruošime?

– Tikiuosi, kad tai nesužais. Nėra geras dalykas su ta pačia komanda žaisti tris kartus iš eilės, ypatingai, kai laimi. Kažkada tas pralaimėjimas ateina. Tikiuosi, kad tai neateis rytoj.

– Kaip bandote žaidėjus gąsdinti?

– Prigąsdinome, kad Vilniuje sužaidėme lygiai, nors Ispanija neturėjo Willy Hernangomezo ir Rudy Fernandezo. Sakome, kad turime žaisti žymiai geriau, nes jie bus stipresni. Naudojame tokias ir panašias priemones.

– Po pergalės prieš Bosniją ir Hercegoviną Rokas Jokubaitis sakė, kad Ispanija turėtų bijoti mūsų, nors dabar toną sušvelnino. Ar tai jūs jį prigąsdinote?

– Jeigu Rokas taip galvoja, tai jau yra blogai (šypteli). Reikės papildomai dar pakalbėti. Tai – naujos rungtynės ir nauja istorija. Niekas nieko nebijo. Vienas mačas – kas pralaimi, tas iškrenta. Jeigu mes eisime į aikštę galvodami, kad ispanai mūsų bijo ir pasiduoda, mes pralaimėsime. Turime labai rimtai pažvelgti į šią dvikovą ir pasiimti pergalę.

VIDEO: „Iki paskutinio“: Lietuvos autobanas (?) link pusfinalio ir žvilgsnis į aštuntfinalius

– Daug kas kalba apie Hernangomezus, Usmaną Garubą, Lorenzo Browną ar Rudy Fernandezą, bet turbūt sutiksite, kad Ispanijos rinktinė čempionate turi vieną lygiausių sudėčių?

– Taip. Treneris sukūrė tokią atmosferą. Daug kas ten žaidžia po 20 minučių, aukojasi dėl komandos. Daug kontakto, daug gynybinių situacijų. Kas nustebino, kad tai viena mažiausiai atakų darančių komandų turnyre. Jei nepavyksta gauti pigių taškų, ispanai ilgai žaidžia derinius. Mums gynyboje reikės būti kantriems iki pat galo. Žinoma, tai ir viena geriausiai dėl kamuolių kovojančių komandų, tad turėsime susitvarkyti su antrais šansais.

– Ar pagrindinis gynybos akcentų dedamas ant Lorenzo Browno ir Willy Hernangomezo „du prieš du“ žaidimo?

– Tai vienas iš momentų, į kurį kreipsime didžiausią dėmesį.

– Puikiai suveikė Domanto Sabonio perstatymas gynyboje ties Jusufu Nurkičiumi, galbūt taip jį perstumsite ir ties W.Hernangomezu?

– Turime visokių variantų. Ispanai kartais žaidžia su dviem nemetančiais aukštaūgiais, tuomet turėdami specifinį išsidėstymą aikštelėje. Kai Juancho Hernangomezas žaidžia su metančiu aukštaūgiu, išsidėstymas būna kitoks. Bandysime reaguoti. Galbūt, kad tai bus vienas iš variantų.

– Ar Arnas Butkevičius yra geriausias variantas gynyboje prieš L.Browną?

– Ir A.Butkevičius, ir Rokas Jokubaitis gana neblogai gynėsi. Jei kalbėtume apie fiziškumą, tai ir Ignas Brazdeikis.

– Sergio Scariolo sakė, kad Ispanija jau pasiekė daugiau nei buvo tikėtasi ir prognozuota. Ar jūs irgi taip galvojate?

– Nemanau. Ispanija pasiekė A grupėje tai, ką ir galėjo pasiekti. Mano manymu, su kuo turbūt ir jūs sutiksite, kad mūsų grupė buvo labai sunki. Kiek teko žiūrėti kitų grupių rungtynes, kas liečia fiziškumą ir komandų stiprumą, tai mūsų grupė išsiskyrė. Tikiuosi, kad ši tendencija pasitvirtins ir mūsų grupės komanda nugalės jų grupės komandą.

– Ar yra skirtumų tarp Ispanijos žaidimo pasiruošimo etape ir dabar?

– Didelių skirtumų nėra, praktiškai žmonės tie patys. Vienintelis keitimas – vietoje Sergio Llullo paimtas gynybinio plano įžaidėjas Alberto Diazas. Žaidėjai yra tie patys. Žaidimas tas pats – ilgos atakos, puolime atkovoti kamuoliai ir greitas puolimas.

– Visų Ispanijos žaidėjų minutės padalintos beveik po lygiai, o + – rodiklis visų yra teigiamas. Ar tai nekelia nerimo, turint omenyje, jog pastaruosius du mačus Lietuvos antrasis penketas strigo?

– Nerimo dėl to nėra, ypatingai, kai dabar rungtynės vyks kas tris dienas. Galėsime lyderius palaikyti ilgiau. Kai vyksta atkrintamųjų mačai, neįsivaizduoju, kaip galima visiems paskirstyti po 15-20 minučių. Reikia palaikyti rungtynių ritmą. Keitimai palaiko intensyvumą, bet išmuša ritmą. Su šituo reikia elgtis labai atsargiai.

VIDEO: „Iki paskutinio“: Lietuvos autobanas (?) link pusfinalio ir žvilgsnis į aštuntfinalius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius