Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 08 26

B grupė: alkana Nigerija, sužeista Rusija ir mohikano vedama Argentina

Pasaulio krepšinio čempionatas startuoja šį šeštadienį Kinijoje, kur 32 komandos kausis dėl apdovanojimų ir olimpinių bilietų. Pirmajame etape į aštuonias grupes po keturias padalytos rinktinės sieks patekti tarp dviejų geriausių, kad persikeltų į antrą etapą. 24sek pristato B grupę.
B grupėje pasaulio čempionate žais: Nigerija, Argentina, Rusija ir Pietų Korėja.
B grupėje pasaulio čempionate žais: Nigerija, Argentina, Rusija ir Pietų Korėja. / „Scanpix“ nuotr.

Komandos: Argentina, Rusija, Pietų Korėja, Nigerija

Argentina. Auksinės kartos, laimėjusios olimpinį auksą 2004 metais ir bronzą 2008 metais (mažajame finale įveikus Lietuvą), didvyriai traukiasi – Manu Ginobili, Andresas Nacioni, Carlosas Delfino jau baigė įspūdingas karjeras. Tačiau iš senosios gvardijos liko 39 metų Luisas Scola ir treneris Sergio Hernandezas, o pasirengusių pratęsti krepšinio tango yra ir daugiau. Facundo Campazzo, Nicolas Lapravittola, Luca Vildoza sustiprintų bet kurios komandos įžaidėjų grandį, bet ar kūrybingų gynėjų vedamai Argentinai užteks jėgos po krepšiais? Kita vertus, atranką į pasaulio pirmenybes argentiniečiai įveikė sklandžiai, o burtai „El Alma Argentina” (Argentinos dvasia) pasaulio čempionate dovanojo labai patogų kelią, bent jau iki ketvirtfinalio.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Facundo Campazzo
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Facundo Campazzo

Rusija. Po SSSR griūties iškovoti sidabro medaliai pasaulio pirmenybėse (1994 ir 1998 metais) jau primiršti, bet pastarajame Europos čempionate rusai nustebino, pakilę į ketvirtą vietą.

Šansai būtų aukštesni, jei ne rinktinės žvaigždžių atsisakymai padėti komandai. Dėl traumų ir kitų priežasčių pasaulio čempionate nebus NBA čempiono Timofėjaus Mozgovo ir rezultatyviausio 2017 metų Europos pirmenybių žaidėjo Aleksejaus Švedo. Sergejaus Bazarevičiaus treniruojamoje komandoje trūks ir dar kelių svarbių žaidėjų, tad Maskvos CSKA šiemet laimėtas Eurolygos titulas neįkvėps žygiui į aukštumą nusilpusios Rusijos rinktinės – juk ir atrankos varžybose rusai turėjo kautis, kad gautų bilietą į Kiniją. O Jungtinės lygos pirmenybėse nė vieno dabartinės Rusijos rinktinės žaidėjo taškų vidurkis nesiekė dešimties – rezultatyviausias buvo buvęs NBA puolėjas Sergejus Karasiovas, Sankt Peterburge rinkęs po 9,7 taško.

„Scanpix“ nuotr./Rusijos krepšinio rinktinė
„Scanpix“ nuotr./Rusijos krepšinio rinktinė

Pietų Korėja. Praėjusį šeštadienį per kontrolines rungtynes Seule mūsų šalies krepšininkai parodė Pietų Korėjos rinktinės spragas. O jų yra daug, nes pasiekti pergalių krepšinyje šiuolaikinės technologijos, pagal kurias P.Korėja yra viena lyderių pasaulyje, nepadeda.

Olimpinėse žaidynėse ir pasaulio pirmenybėse per pastaruosius du dešimtmečius Pietų Korėja pasirodė tik sykį – 2014 metais planetos čempionate pralaimėjo visus 5 mačus ir finišavo 23-ioje vietoje. Natūralizuoto amerikiečio Ricardo Ratliffe'o, atrankos varžybose rinkusio po 26,7 taško, pastangų pasaulio čempionate tikriausiai neužteks komandai, kurios aukščiausias žaidėjas yra 207 cm ūgio. Korėjiečių rinktinės ūgio vidurkis tėra 195,2 cm – aukštesnis tik už dviejų pasaulio čempionato komandų. Be to, visi rinktinės žaidėjai atstovauja Pietų Korėjos klubams – o tai nėra geras ženklas.

FIBA nuotr./Pietų Korėjos rinktinė
FIBA nuotr./Pietų Korėjos rinktinė

Nigerija. Pastarosiose olimpinėse žaidynėse su Nigerija turėjo vargo Lietuvos rinktinė ir tai nenuostabu – šios Afrikos krepšinio klodai platūs, NBA komandų marškinėlius yra vilkėję būrys iš Nigerijos kilusių, bet JAV krepšinio mokyklas praėjusių žaidėjų.

Tačiau suburti juos visus į rinktinę niekada nepavyko, o šią vasarą pasirengimą pasaulio čempionatui paženklino žaidėjų maištas – krepšininkai pagrasino nevykti į Kiniją, jei šalies valdžia neras lėšų treniruotėms, kelionėms ir maistui.

nuotr. FIBA /Nigerijos krepšinio rinktinė
nuotr. FIBA /Nigerijos krepšinio rinktinė

Vis dėlto Nigerija žais pasaulio čempionate ir ten nebus praeiviai – penki žaidėjai turi NBA patirties, tarp jų ir 2017 metų Eurolygos čempionas Ekpe Udoh, po karjeros etapo „Fenerbahče“ žaidęs NBA klube „Utah Jazz“, o šią vasarą sudaręs sutartį su Pekino klubu Kinijoje. Taip pat ir 20-metis talentas Joshas Okogie iš „Minnesota Timberwolves“. Svarbus žaidėjas Nigerijos rinktinėje yra ir Ike Iroegbu, dalį praėjusio sezono rungtyniavęs Panevėžio „Lietkabelio“ klube.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ikenna Iroegbu
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ikenna Iroegbu

Žvaigždė. Luisas Scola. Dar 1999 metais ilgaplaukis argentinietis debiutavo Argentinos rinktinėje ir nuo tada visus du dešimtmečius ji neįsivaizduojama be jo.

Nepaisant kontraktų NBA, nepaisant besikeičiančios sudėties, L.Scola visada su Argentinos rinktine ir taip vėl bus Kinijoje, kur L.Scola pasirodys būdamas 39-erių. Kas tai lemia? „Argentinietiška aistra, su kuria niekas negali lygintis. Paklauskite Messi. Paklauskite Manu (Ginobili)“, – yra atsakęs L.Scola. Kalbant apie ypatingą Argentinos dvasią galima tik pridurti: „Paklauskite Luiso Scola“.

Alfredo Pliadžio nuotr,/Luisas Scola
Alfredo Pliadžio nuotr,/Luisas Scola

Atkreipkite dėmesį. Nicolas Laprovittola neužtruko Vilniuje, kai 2015 metais „Rytas“ buvo tapęs pirmuoju argentiniečio klubu Europoje. Šaltos Vilniaus gatvės, kalbos barjeras (tada jis prastai kalbėjo angliškai), o gal ir klubo vidinės bėdos tada pasufleravo jam mintį palikti Lietuvą sezono viduryje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nicolas Laprovittola
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nicolas Laprovittola

Paskui N.Laprovittola buvo atsidūręs „San Antonio Spurs“ gretose, o praėjusį sezoną atstovaudamas Badalonos „Joventut“ tapo naudingiausiu Ispanijos lygos sezono žaidėju, rinkęs po 17,2 taško ir 6,4 rezultatyvaus perdavimo. Vasarą jis sudarė sutartį su Madrido „Real“, kuriam atstovauja geras bičiulis, antras Ispanijos MVP lenktynėse likęs argentinietis F.Campazzo.

Įdomūs faktai

1. N.Laprovittola pasirinko krepšininko kelią, nors jo mama Margarita Stolbizer yra garsi politikė. Prieš kelerius metus ji buvo viena kandidačių į Argentinos prezidentus.

2. Pietų Korėjos natūralizuotas amerikietis R.Ratlife'as rinktinėje žinomas kaip Guna Ra. 199 cm ūgio centras iš JAV septynerius metus rungtyniavo Pietų Korėjoje ir pernai gavo šios šalies pilietybę, bet dėl to jis turėjo pasikeisti vardą. Beje, vardą jis išsirinko sau pats. Ra yra jo pavardės trumpinys, o Guna – korėjietiškas vardas. Jis reiškia tvirtą žmogų tiek fiziškai, tiek psichologiškai.

FIBA nuotr./Guna Ra
FIBA nuotr./Guna Ra

3. L.Scola yra taip paaiškinęs Argentinos krepšinio fenomeno paslaptį: „Mūsų šalyje niekas nežaidžia 1 prieš 1, ar 3 prieš 3. Visose aikštelėse rungtyniaujama penki prieš penkis, o tai lemia komandinio žaidimo įgūdžius.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nicolas Laprovittola
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nicolas Laprovittola

CITATA. „Buvo garbė žaisti ir atstovauti Nigerijai rengiantis pasaulio čempionatui. Tačiau Nigerijos sporto komitetas atsisakė skirti pinigų mūsų treniruotėms, maistui, kelionei ir ekipiruotei, kad gerai pasirengtume pasaulio čempionatui. Viskas sudėtinga, nes krepšinio federacijos prezidentas, trenerių štabas ir net žaidėjai turi už viską mokėti patys“, – viešame laiške rašė Nigerijos rinktinės lyderiai likus porai savaičių iki pasaulio pirmenybių.

Intriga. Ar Rusija iškops į antrą etapą? Kontrolinėse rungtynėse Nigerija įveikė Kanadą, Juodkalniją, kodėl stipriausia Afrikos komanda negalėtų nugalėti tiek daug netekčių turinčių rusų?

Prognozė: Nors Argentinos rinktinės aukso amžius baigėsi, nauja gynėjų karta ir paskutinis mohikanas L.Scola turėtų užnešti komandą į pirmąją vietą grupėje. Nukraujavusi Rusija laiko galimybes finišuoti antra, bet nenurašykite „tigrais“ vadinamų Nigerijos rinktinės vyrų – jie ne tik alkani, bet ir atletiški, todėl prognozuojame, kad rusai į antrą etapą nepateks. O ketvirtoji vieta rezervuota Pietų Korėjai, bent jau kol krepšinio čempionate draudžiama varžytis robotams.

VIDEO: Linksmas duetas: V.Šeškus ir D.Motiejūnas apie snaiperius, rinktinės žaidimą ir iššūkius
VIDEO: „Ginčas“ dėl pasaulio čempionato Kinijoje prestižo
VIDEO: „Rinktinė 2019“ su legenda: Š.Marčiulionis atvirai apie rinktinę ir gąsdinančias tendencijas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius