Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 23

Bėdų daug – specialisto žvilgsnis į „Žalgirio“ fiasko ir žaidėjų naktinį išėjimą

Kauno „Žalgiris“ krito „Betsafe-LKL“ čempionato pusfinalyje ir pirmą kartą per klubo istoriją nepateko į lygos finalą. Kodėl Kauno krepšininkų žaidimas sminga žemyn ir kaip vertinti dalies žaidėjų išėjimą į miestą po lemtingo pralaimėjimo Panevėžyje?

Kauno „Žalgiris“ priverstas ruoštis sezono pabaigai, kokios negalėjo susapnuoti net basiausiame košmare.

Trečiadienį žalgiriečiai pradės seriją dėl trečios vietos su „Šiaulių-7bet“, kai krito „Betsafe-LKL“ pusfinalio serijoje 1-3 prieš Panevėžio „Lietkabelį“, kuris finale kausis dėl aukso žiedų su Vilniaus „Rytu“.

„Liūdna kaip kauniečiui, bet kita vertus, – tai sąžininga, nes „Žalgiris“ visą sezoną ėjo link to savo nestabiliu žaidimu, trenerių keitimais, – 15min laidoje „Žalia diena“ sakė Mindaugas Brazys, anksčiau dirbęs Kauno „Žalgirio“ trenerių štabe, o šį sezoną talkinęs Klaipėdos „Neptūno“ treneriui Dainiui Adomaičiui. – Įvyko tai, kas turėjo įvykti – į kitą etapą iškopė geresnė komanda.“

Trenerių keitimai naudos neatnešė

„Žalgiris“ laimėjo tik pirmąją pusfinalio mačą Kaune (71:70), bet paskui tris pergales iškovojo „Lietkabelis“, nugalėjęs čempionų titulą gynusį klubą Panevėžyje (79:55), Kaune (73:69) ir vėl Panevėžyje (86:75).

„Kauno „Žalgiris“ iki šiol yra ieškojimuose, – pabrėžė M.Brazys. – Reikia pripažinti, kad „Žalgiris“ taikėsi prie „Lietkabelio“. Panevėžio klubas visą sezoną žaidė panašia sistema ir žaidėjų rotacija, o „Žalgiris“ vis ieškojo, vis keitė. Susidarė įspūdis, kad „Žalgiris“ ne pats diktuoja ritmą, o bando taikytis prie „Lietkabelio“ žaidimo.“

M.Brazys pateikė pavyzdį, kad paskutinėse pusfinalio serijos rungtynėse „Žalgiris“ išstatė žemesnį starto penketą, kad geriau gintųsi prieš Gediminą Oreliką, bet galiausiai šis vis tiek pelnė 19 taškų.

Nors „Žalgirio“ vairą prieš pusantro mėnesio perėmė Kazys Maksvytis, Lietuvos rinktinės strategui nepavyko pakelti komandos žaidimo į aukštesnį lygį, nei buvo prie slovėno Jure Zdovco.

Atsakomybė dėl to tenka ne tik treneriui, bet ir klubo vadovui Pauliui Motiejūnui, kuris strategus per sezoną pakeitė du kartus.

„Kai treneris keičiasi, komanda turi prisitaikyti. Teko analizuoti Martino Schillerio taktiką, bet kai atėjo Jure Zdovcas, derinių knyga labai išsiplėtė – žaidėjai turėjo mokytis iš naujo. Kai atėjo Kazys Maksvytis, jis vėl kardinaliai viską pakeitė, diegdamas tai, ką pats mėgdavo taikyti savo anksčiau treniruotose komandose, ką taiko ir Lietuvos rinktinėje, – kalbėjo M.Brazys. – Bet visa J.Zdovco puolimo filosofija nubraukta, žaidėjams teko mokytis iš naujo. Nėra paprasta, kai visą informaciją reikia išmesti į šiukšlių dėžę ir mokytis iš naujo. Ne visi pagavo Kazio idėjas. Matyti, kad jie tebėra ieškojime. Ne kiekvienas žaidėjas gali įsisavinti informaciją.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Nors po pusfinalio rungtynių K.Maksvytis nesikratė atsakomybės, M.Brazys įsitikinęs, kad jis turėtų tęsti darbus ir kitą sezoną, kaip ir buvo sutarta dar kovo mėnesį: „Ne ta situacija. Jei vadovauja jau trečias treneris ir niekas nesikeičia, – ne trenerio bėda.

Nuo pat sezono pradžios kalbėjome apie prastą komplektaciją, trūksta kūrybos gynėjų grandyje, visa atsakomybė buvo perkelta Lukui Lekavičiui. Kol jis dar buvo šviežias, tempė komandą, bet penkerios rungtynės su „Neptūnu“, pusfinalis su „Lietkabeliu“ parodė aiškiai – energija neturi kosminių ribų, matėme, kad jo jėgos vis seko. Pirmojoje rungtynių pusėje šeštadienį jo beveik nematėme. Jis nebėra toks greitas ir aštrus, koks galėtų būti. Negali užkrauti visos atsakomybės vienam žaidėjui, jam reikia pagalbos.

Mantas Kalnietis gali suteikti 10–15 minučių, bet reikia turėti daugiau 1–2 pozicijos žaidėjų, kurie temptų žaidimą.“

M.Braziui labai krito į akis, kad „Žalgirio“ vyresniems žaidėjams buvo sunku prilygti greičiu „Lietkabelio“ krepšininkams: „Fiziškumu ir atletiškumu „Lietkabelis“ atrodė geriau, reikia tai pripažinti. Mikrodvikovose „Lietkabelis“ atrodė geriau nei „Žalgiris“.

Istorinės LKL pusfinalio rungtynės: Panevėžio „Lietkabelis“ - Kauno „Žalgiris“
Istorinės LKL pusfinalio rungtynės: Panevėžio „Lietkabelis“ - Kauno „Žalgiris“

„Mistika, kas vyksta su Mareku „Žalgiryje“

Per LKL atkrintamąsias varžybas „Žalgiris“ nebepajėgė pasinaudoti savo vidurio puolėjų pranašumu, kuriuo pasikliaudavo prieš menkesnio pajėgumo varžovų priekines linijas Lietuvos pirmenybėse.

„Jei paliktume Eurolygą nuošalyje ir žiūrėtume tik LKL ketvirtfinalio ir pusfinalio seriją, tai iš „Žalgirio“ vidurio puolėjų nė vienas nepaliko įspūdžio, – pažymėjo M.Brazys. – Joffrey Lauvergne'as bangavo, po geresnių rungtynių būdavo nulinis arba minusinis, stabilumo prie Kazio Maksvyčio sistemos nebuvo. Joshas Nebo, kai jam sukuria galimybę, pakabina kamuolį, jis išpildo, bet kai reikia žaisti protingesnį krepšinį, – jis irgi nedominavo.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Panevėžio "Lietkabelis" - Kauno "Žalgiris"
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Panevėžio "Lietkabelis" - Kauno "Žalgiris"

Kai serijoje su „Lietkabeliu“ gaudavo kamuolį prie baudų metimo linijos ir leisdavosi link krepšio, bet sutikdavo varžovą, būdavo trys variantai: pačiam atakuoti, numesti kamuolį metikui ar įkertančiam žaidėjui, bet dažniausiai jis pasirinkdavo neteisingai.

Nebo yra pagalbinis žaidėjas. Protingesniame krepšinyje jam yra sudėtingiau.“

O vienintelis „Žalgirio“ jaunas talentas Marekas Blaževičius buvo paliktas už dvyliktuko ribų ir svarbiausias kovas LKL atkrintamosiose varžybose sekė iš šalies.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Marekas Blaževičius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Marekas Blaževičius

„Man mistika, kas vyksta „Žalgiryje“ su Mareku. Suprantu, kad tai jaunas žaidėjas, jam trūksta stabilumo, bet reikia pasirinkti kelią. Bet arba žaidi su juo, su jo jaunyste, duodi velnių, analizuoji, mokai ir vėl meti į aikštę, kol prasilauš … arba kam jis tada iš viso reikalingas? Jis tai žaidžia, tai mėnesį neregistruojamas rungtynėms. Kam tada iš viso tokia „Žalgirio“ investicija? Neinvestuoji į investiciją?“ – stebėjosi M.Brazys.

Kaip vertinti žalgiriečius naktiniame klube?

Iškart po šeštadienio rungtynių Panevėžyje „Žalgirio“ sirgaliai iš „Green White Boys“ pastebėjo, kad dalis Kauno komandos žaidėjų pasirodė naktiniame klube.

Vaizdo įraše užfiksuotas Tai Websteris. Krepsinis.net žiniomis, kartu su legionieriumi iš Naujosios Zelandijos naktiniame klube laiką leido ir Nielsas Giffey'us, Regimantas Miniotas, Karolis Lukošiūnas ir Marekas Blaževičius.

Naktinis išėjimas po didžiausio fiasko per klubo istoriją Lietuvos pirmenybėse įžeidė sirgalius, o „Žalgirio“ klubas išplatino pareiškimą, kad nepagarbą klubo vertybėms parodžiusių krepšininkų elgesys bus aptariamas, jiems gresia baudos.

Tačiau M.Brazys neskubėjo smerkti žaidėjų.

„Klausimas – ką jie veikė tame klube? Nemanau, kad jie ten linksminosi. Galbūt jie susirinko pasikalbėti, nes laukia dar mažojo finalo serija. Sezonas nesibaigė, jie dar žais ir kovos dėl trečios vietos.

Nenoriu tikėti, kad jau uždarinėja taip sezoną. Jei susirinko, vadinasi, tikriausiai, ne švęsti, o labiau užglaistyti kartėlį. Susibūrimų kartais reikia, nes reikia pakelti kovinę dvasią, nes „Žalgiris“ atrodydavo liūdnai“, – sakė krepšinio specialistas.

Ketvirtųjų pusfinalio rungtynių Panevėžyje pabaigoje ištikimiausių „Žalgirio“ sirgaliai iš „Green White Boys“ grupės išskleidė plakatą: „Karaliaus karūna krito, bet jo didybė išliko.“

Toks netikėjimas komanda sukėlė diskusijas, bet aistruoliai teigė, kad buvo paruošę ir antrą plakatą „Žalgirio“ pergalės atveju.

M.Braziui atrodo logiška, kad sirgaliai pasirengė dviem variantams: „Jų pasakymas bylojo, kad „mes vis tiek liksime, mes vis tiek palaikysime komandą“, o klaidos nebus kartojamos, sudėtis bus komplektuojama racionaliau, taigi bus kitoks „Žalgiris“.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Bet kuriuo atveju po LKL mažojo finalo serijos, kurioje šiemet bus kovojama iki keturių pergalių, „Žalgirio“ lauks daug iššūkių.

K.Maksvytis turės rimtų reikalų su Lietuvos krepšinio rinktine.

„Reikės ir „Žalgirio“ komandą perkomplektuoti. Kazio laukia labai sunki vasara. Ypač po psichologinio smūgio, kai ir pats išgyveni, ir aplinka pradeda žiūrėti nebe taip pozityviai“, – aiškino M.Brazys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius