Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 05

„Beždžionių karalių“ treneriu tapęs Gintaras Krapikas dėkingas Jonui Kazlauskui

Beveik po dvejų metų pertraukos Gintaras Krapikas nekantriai laukia naujo iššūkio. Buvęs Kauno „Žalgirio“ treneris sudarė dvejų metų sutartį su Nandzingo „Monkey Kings“ komanda ir jau sekmadienį iškeliauja į Kiniją.
Gintaras Krapikas
Gintaras Krapikas / Vytauto Dranginio nuotr.

Komandos pavadinimas skamba labai egzotiškai, bet G.Krapikas per ilgai laukė galimybės sugrįžti į mėgstamą darbą, kad jam trukdytų tokios smulkmenos.

56 metų kaunietis atsisakė garbės treniruoti Lietuvos jaunimo rinktinę šią vasarą, kai pagaliau buvo sudėti taškai ant sutarties su Kinijos klubu.

„Pernai ilgai derėjausi su kitu Kinijos klubu, bet tada nepavyko susitarti. Norėjau grįžti į krepšinio virtuvę, todėl buvau sutikęs treniruoti jaunimo rinktinę, bet paskui prasidėjo derybos su Nandzingo klubu – jo savininkai norėjo, kad būčiau laisvas nuo pavasario“, – sakė G.Krapikas.

Į Kinijos pusę žvalgėsi dar pernai

Buvęs ilgametis Kauno „Žalgirio“ ir Lietuvos rinktinės trenerių štabo narys krepšinio virtuvėje būdavo tik svečias po 2016 metų olimpinių žaidynių, kai iš Lietuvos rinktinės pasitraukė jai vadovavęs Jonas Kazlauskas, o kartu ir keli padėjėjai.

Buvau išsikėlęs tikslą sulaukti rimto pasiūlymo su normaliu atlyginimu.

Prieš tai G.Krapikas buvo atsisveikinęs su „Žalgiriu“, 2016 metų pradžioje po nesėkmingo ruožo perleidęs komandos vairą savo buvusiam asistentui Šarūnui Jasikevičiui.

„Žinoma, kad pasiilgau, – apie krepšinio alkį sakė G.Krapikas. – Nenorėjau eiti į bet kurios šalies čempionatą už bet kiek pinigų. Nesu jaunas treneris, nesu linkęs blaškytis, tad buvau išsikėlęs tikslą sulaukti rimto pasiūlymo su normaliu atlyginimu.

Anksčiau buvo pasiūlymų, bet jų perspektyvos buvo neaiškios – viduryje sezono gelbėti komandą nėra paprasta, juo labiau negalint pasirinkti žaidėjų ir neturint didelių galimybių ką nors keisti.

Buvau nusižiūrėjęs Kinijos lygą nuo pernai metų – ten daug komandų, daug rungtynių, bet tam esu pasiruošęs, tą ir pradėsiu daryti.“

V.Dranginio/LTOK nuotr./Gintaras Krapikas
V.Dranginio/LTOK nuotr./Gintaras Krapikas

Gaila palikti Lietuvos jaunimo rinktinę

Pernai vykusios derybos su kitu Kinijos klubu nutrūko, bet G.Krapiko pavardė liko turtingos krepšinio šalies trenerių pasiūloje.

Vieną stipriausių Kinijos klubų Gangdongo „Southern Tigers“ treniruojantis Jonas Kazlauskas prisidėjo, kad G.Krapikas susipažintų su vietiniu krepšinio agentu – be jo veikiausiai nieko nepavyktų, nes Kinijos krepšinio rinkoje svetimšaliams agentams įsiterpti labai sudėtinga.

„Pas mus kartais kalbama, kad Lietuvos krepšinio treneriai tarpusavyje retai bendrauja ir mažai vienas kitam padeda, bet šiuo atveju J.Kazlausko agentas man labai pagelbėjo. Pats Jonas taip pat. Matyt, etapas, kai dirbome drauge, buvo neprastas, mes gerai sutarėme, tad šiuo atveju treneris man tikrai padėjo“, – kalbėjo G.Krapikas, su J.Kazlausku rinktinėje dirbęs keturias vasaras ir dusyk laimėjęs Europos pirmenybių sidabrą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gintaras Krapikas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gintaras Krapikas

Jaunimo rinktinėje, kurios treneriu G.Krapikas buvo paskirtas pernai lapkritį Arvydo Sabonio vadovaujamos krepšinio federacijos, jį pakeis Arvydas Gronskis.

Ne paslaptis, kad galimybė treniruoti jaunimo rinktinę yra vertinga labiau dėl moralinių, o ne finansinių priežasčių, nes kasdieninis darbas vyksta tik porą mėnesių vasarą.

G.Krapikas manė, kad derybos su Kinijos klubu užsitęs ir jis spės padirbėti su Lietuvos jaunaisiais talentais ir pakovoti Europos čempionate, bet Kinijos klubo prezidentas išsikvietė trenerį jau dabar.

Kad ir koks mielas būtų darbas rinktinėje, jis yra labai trumpas. Paaukoti rimtą ilgalaikį ir pelningą kitos šalies pasiūlymą būtų neprotinga.

„Man buvo labai gaila. Buvau pradėjęs ruoštis, buvau sudaręs išplėstinių jaunimo rinktinės kandidatų sąrašą, daug žaidėjų stebėjau. Buvo labai gaila pasakyti federacijai, kad turiu atsisakyti darbo, – pabrėžė G.Krapikas. – Kita vertus, tai nėra pirmas toks atvejis (pernai Lietuvos jaunimo rinktinę treniruoti sutikęs Ramūnas Butautas atšaukė savo kandidatūrą, gavęs viliojantį pasiūlymą iš Libano).

Reikia suprasti, kad ir koks mielas būtų darbas rinktinėje, jis yra labai trumpas. Paaukoti rimtą ilgalaikį ir pelningą kitos šalies pasiūlymą būtų nelabai protinga.“

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Gintaras Krapikas ir Arvydas Sabonis
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Gintaras Krapikas ir Arvydas Sabonis

Buvę NBA žaidėjai komandos aukštai neištempė

Kinijoje G.Krapikas bandys pakelti Dziangsu provincijos Rytų Kinijoje komandą, kuri prieš ketverius metus iškopė į aukščiausiąją lygą, tačiau kol kas joje labiau išsiskyrė pavadinimu, o ne rezultatais.

Komandos pavadinimas yra kilęs iš frazės „Da Sheng“ (Didelės beždžionės), tačiau dauguma Kinijos klubų mielai lipdosi sau anglišką pavadinimą, tad ir Nandzingo komanda tapo „Monkey Kings“.

Šis pavadinimas neturi nieko bendro su kinų literatūros personažu, o krepšinio aikštėje Nandzingo komanda dar ieško savo herojų.

Šį sezoną buvusio „Lietuvos ryto“ trenerio Draženo Anzulovičiaus vadovaujami „Monkey Kings“ krepšininkai Kinijos lygoje iškovojo 15 pergalių, patyrė 23 pralaimėjimus ir finišavo penkioliktoje vietoje tarp 20-ies komandų.

„Monkey Kings“ komandos ženklas.
„Monkey Kings“ komandos ženklas.

Kaip ir daugumoje Kinijos klubų, Nandzinge vedliais buvo legionieriai. Buvęs Žydrūno Ilgausko bendražygis Klivlande JJ Hicksonas, devynerių metų NBA patirtį ir 9 taškų NBA karjeros taškų vidurkį turintis puolėjas, buvo jėga po krepšiais.

Po NBA, Tel Avivo „Maccabi“ ir Maskvos CSKA ir kitus klubus klajojęs gynėjas Jeremy Pargo kelis mėnesius žaidė Nandzingo komandoje, pakeitęs kitą buvusį NBA krepšininką Dominique Jonesą.

Akivaizdu, kad dviejų pajėgių amerikiečių ir vieno svetimšalio Azijos krepšininko – tokią legionierių formulę leidžiama naudoti Kinijos lygoje – buvo per mažai. Nandzingo ekipai trūksta pajėgių vietos žaidėjų, kuriuos ugdyti ir bus viena svarbiausių G.Krapiko užduočių.

Jis keliaus į Kiniją vienas. G.Krapiko vaikai jau suaugę, turi savus gyvenimus, krepšinio treneris jų ir žmonos tikisi sulaukti svečiuose vėliau.

G.Krapikas kol kas nežino ir dėl galimybių pasikviesti padėjėją iš Lietuvos. Pirmiau jis nori susipažinti su klubo aplinka, vietos žaidėjais, nors pirmąsias oficialias rungtynes „Monkey Kings“ sužais tik rudenį.

„Čempionatas turi savų taisyklių, ypač dėl legionierių žaidimo minučių. Laukia naujas puslapis, naujas iššūkis, tačiau jo iš tiesų ir norėjau“, – sakė G.Krapikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius