Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 11 28 /18:10

Broliai Maciai švenčia pergalę teisme, nors „Žalgiriui“ sumokėjo vos penktadalį baudos

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose paskelbtas sprendimas civilinėje byloje dėl įpareigojimo įleisti ieškovus Normundą ir Naurį Macius į „Žalgirio“ areną, rašoma pranešime spaudai.
Broliai Maciai teisme
Broliai Maciai teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Žalgirio“ arenoje broliai Maciai nepageidaujamais tapo po 2013-ųjų kovo 7-sios rungtynių tarp „Žalgirio“ ir Madrido „Real“. Vienas iš jų po mačo trenkė madridiečių žvaigždei Rudy Fernandezui į veidą.

Dėl konflikto buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, o Eurolygos varžybų organizatorius ir „Žalgirio“ krepšinio klubas nusprendė, Maciai netenka teisės patekti į bet kurias Eurolygos rungtynes, jiems taip pat uždraudžiama lankytis „Žalgirio“ arenos patalpose.

„Byloje ieškovai buvo pateikę reikalavimus įpareigoti UAB „Kauno arena“ įleisti juos į pastatą – Kauno miesto pramogų ir sporto rūmus. Ieškovai rėmėsi tuo, kad nors jiems nežinoma apie jokius atsakovės valdytojo priimtus sprendimus dėl kolektyvinės atsakomybės ar kolektyvinio draudimo patekti ieškovams į areną taikymą, tačiau faktiškai ieškovų teisė patekti į areną net ir tais atvejais, kai nevyksta Eurolygos varžybos, yra suvaržyta, arenos valdytojui taikant absoliutų draudimą abiem ieškovams patekti į areną, nepriklausomai nuo to, koks ir kieno organizuojamas renginys yra vykdomas. Tokiu būdu ieškovams uždrausta patekti į bet kokius renginius ir į visą savivaldybei nuosavybės teise priklausantį sporto, poilsio ir kultūros infrastruktūros objektą, t.y. ne tik Eurolygos krepšinio varžybas, tačiau ir į kitus sporto bei kultūros renginius (koncertus, parodas, muges ir pan.), naudotis arenos baseino paslaugomis ar kitomis paslaugomis, kurias teikia arenoje įsikūrę subjektai“, – rašoma kauno.teismai.lt pranešime.

Savo nesutikimą pakeisti 2013 m. kovo mėn. priimtą sprendimą „Žalgirio“ arena motyvavo tuo, kad ieškovai viešai reiškia pašaipų požiūrį į smurtinį išpuolį, didžiuojasi juo, kelia grėsmę saugumui, Eurolygos jie yra paskelbti nepageidaujamais.

Teismas pažymėjo, jog byloje nėra jokių duomenų, kurie leistų teigti, kad nuo 2013 m. ieškovai būtų padarę panašių viešosios tvarkos pažeidimų ar toks elgesys pasikartotų, o aptartais šalių ir liudytojų parodymais nustatyta, kad yra pasikeitusios faktinės aplinkybės, leidžiančios konstatuoti sumažėjusią nepageidaujamų veiksmų arenoje riziką.

„Byloje nustatyta, kad joks realus padidėjusio nepageidaujamo elgesio rizikos vertinimas ieškovų atžvilgiu iš viso nebuvo atliekamas – atsakovė paprasčiausiai priėmė ilgalaikį sprendimą neleisti patekti į visus arenos valdomus pastatus, t.y. atsisakė suteikti paslaugą asmenims, kurie sumokėjo už ją.

Toks atsisakymas taikomas nepriklausomai nuo organizuojamų renginių pobūdžio ir tikslo, ieškovų patekimo tikslo, patalpų į kurias įleidžiami klientai (lankytojai, žiūrovai) paskirties, nevertinant kitų aplinkybių (pvz. laiko tarpo, kuris praėjo nuo padaryto pažeidimo), teigiamo ieškovų elgesio tiek pakliūvant į arenos patalpas, tiek (esant galimybei) per laikotarpį nuo 2013 m. kovo mėn., aplinkybių, kuriomis buvo padarytas pažeidimas (įskaitant pačios arenos kaltės laipsnį neužtikrinant atvykusios komandos saugumo), turimų apsaugos priemonių, kurias šiuo metu vykdo atsakovė, ir pan. Atsižvelgiantį tai, atsisakymas įleisti ieškovus į Areną buvo įvertintas kaip nepagrįstas“, – aiškinamas sprendimas pranešime.

Tad teismo sprendimu brolių Macių ieškinys buvo patenkintas – jie į „Žalgirio“ areną patekti galės.

Teismas taip pat nusprendė priteisti ieškovų naudai iš atsakovės UAB „Kauno arena“ 5688 Eur bylinėjimosi išlaidų.

Sprendimas per 30 dienų nuo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas.

Po teismo sprendimo savo poziciją išdėstė ir „Žalgirio“ arenos atstovai. Jie pabrėžė tai, jog Maciai per dešimtmetį padengė vos penktadalį piniginės baudos, kuri už jų nusižengimą buvo skirta Kauno klubui iš Eurolygos. Pateikiame visą „Žalgirio“ arenos atstovų komentarą:

„Sprendimas yra nagrinėjamas. Sprendimas yra gana didelės apimties, jį šiuo metu nagrinėjame, todėl per anksti ką nors konkretaus atsakyti, kokių veiksmų bus imamasi toliau.

Ką galime pažymėti, kad tai nėra absoliutus ieškovų ieškinio tenkinimas. Šiuo sprendimu ieškinys nebuvo patenkintas visa apimtimi. Jame žymima, kad „šiuo sprendimu nėra keičiami jokie „Žalgirio“ arenos lankytojų elgesio taisyklių punktai ar ribojama jos pareiga atsisakyti įleisti į Arenos patalpas asmenis, kuriuos renginių (varžybų) organizatoriai paskelbė nepageidaujamais“.

Po incidento Eurolygos rungtynėse 2013 m. Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubui buvo skirta 25000 eurų bauda. Ją sumokėjusiam klubui per tą laiką broliai Maciai pervedė 5000 eurų (2018 m.). Nuo to laiko jokios iniciatyvos pilnai padengti baudos nebuvo, todėl klubas sunkiai gali tikėtis, kad situacija pasikeis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius