-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 16

D.Adomaitis – apie „Žalgirio“ žaidimą ir laišką, kodėl žalgiriečių nebus rinktinėje

Dainius Adomaitis įdėmiai stebi Kauno „Žalgirio“ nuotykius Eurolygoje ne tik dėl to, kad pats yra prisidėjęs prie svarbiausio klubo trofėjaus. 1999 metų Eurolygos čempionas šių laikų „Žalgirio“ krepšininkus vertina būdamas Lietuvos rinktinės treneris. Tiesa, pasaulio čempionato atrankos kovas kitą savaitę teks pradėti be žalgiriečių.
Dainius Adomaitis
Dainius Adomaitis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Paulius Jankūnas, Edgaras Ulanovas, Antanas Kavaliauskas, Artūras Milaknis galėtų pridėti Lietuvos rinktinei jėgos ir patirties per kitą savaitę atsiversiančius „langus“.

Pasaulio čempionato atrankos rungtynės kitą penktadienį su Kosovu išvykoje ir kitą sekmadienį su Lenkija Klaipėdoje įsiterps į klubų sezoną, o D.Adomaitis lipdys komandą, kurioje nebus NBA ir Eurolygos žaidėjų.

Po Eurolygos rungtynių kitą ketvirtadienį namie su Stambulo „Anadolu Efes“ žalgiriečiai liks Kaune ir nevyks į rinktinę.

Dėl Eurolygos ir FIBA karo D.Adomaitis negalės remtis visais kariais, nors ypač „Žalgirio“ vyrai labai solidžiai pradėjo šį sezoną, startavę Eurolygoje 4 pergalėmis ir 3 pralaimėjimais.

Apie puikaus Kauno klubo starto receptus, šios dienos Eurolygos mačą Kaune su „Baskonia“ ir susirašinėjimą laiškais dėl žaidėjų Lietuvos rinktinės treneris sutiko papasakoti 24sek laidai „Eurolygos diena“.

– Kokios tokio solidaus „Žalgirio“ starto Eurolygoje priežastys?

– Pradžia tikrai solidi. Manau, tai daugiausiai lemia tie žaidėjai, kurie „Žalgiryje“ žaidžia ne pirmą sezoną ir gerai žino trenerį. Iš jų ateina labai reikalingas stabilumas.

„Žalgiris“ kiekviename mače atranda vis naują X faktorių – žaidėją, kuris gali nulemti rungtynes.

Kevinas Pangosas, Paulius Jankūnas, Edgaras Ulanovas, Antanas Kavaliauskas, Artūras Milaknis – jie ne pirmuosius metus žaidžia labai stabiliai. Labai svarbus ilgas suolas, nuo kurio „Žalgiris“ kiekviename mače atranda vis naują X faktorių – žaidėją, kuris gali nulemti rungtynes. Tai komandos įvairiapusiškumas.

Žinoma, nereikia pamiršti, kad komandos dalis keitėsi, o naujiems žaidėjams yra sunkiausia. Jiems labiausiai ir trūksta stabilumo.

– Į kuriuos „Žalgirio“ žaidimo bruožus labiausiai atkreipiate dėmesį?

– Viskas prasideda nuo agresyvios gynybos. „Žalgiris“ ginasi ties pražangos riba. Treneris reikalauja agresyvios gynybos iš visų žaidėjų. Lygint su praėjusiais metais, šįkart komanda yra atletiškesnė ir gali gintis.

Aišku, kartais tokia gynyba pakiša koją, nes „Žalgiris“ yra dažniausiai prasižengianti komanda (vidutiniškai po 24,7 karto per mačą).

Kartais, kai per kėlinį jau būna surinktos komandinės pražangos, papildomos pražangos kainuoja brangiai. Bet intensyvumas, agresyvumas, atletiškumas gynyboje yra labai reikalingas.

Puolime kiekviename mače mes galime pamatyti skirtingą „Žalgirį“. Nors yra pagrindiniai deriniai, komanda kaskart gerai žino, kokiu būdu atakuos, per kuriuos žaidėjus. Planas, rotacija yra aiški.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Trenerio ir žaidėjo bendravimo akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Trenerio ir žaidėjo bendravimo akimirka

– Ar jus nustebino tai, kad pergalę prieš „Unicaja“ praėjusį antradienį nulėmė Edgaro Ulanovo dvitaškis?

– Manau, kad tai labiau išplaukė iš situacijos. Malagos krepšininkai suklydo gynyboje, kai sutelkė dėmesį į baudos aikštelę, o E.Ulanovas tuo metu atšoko, gavo gerą perdavimą. Kai žinai, kad privalai mesti, nes laiko nėra, atsakomybė nėra tokia didelė. Manau, visi „Žalgirio“ žaidėjai yra buvę panašiose situacijose.

Svarbu, jog ir nežaidžiant gerai – „Žalgiris“ leido varžovams atkovoti 18 kamuolių, pats suklydo 22 kartus, metė baudas tik apie 50 proc., – komanda vis tiek laimėjo prieš Malagą išvykoje. Šis „Žalgiris“ atliko puikų darbą ir turi potencialo rodyti dar geresnius rezultatus.

– Prieš sezoną atrodė, kad „Žalgiriui“ reikės ieškoti lyderio atakose. Dabar matome, kad ir K.Pangosas (po 13,9 taško per rungtynes), ir P.Jankūnas (po 11,1 taško) atrodo labai gerai. „Žalgiris“ jau atrado savo vedlį?

– „Žalgirio“ lyderis visada buvo P.Jankūnas. Tiek aikštėje, tiek persirengimo kambaryje. Taip buvo, taip visada ir bus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas

Šį sezoną labai maloniai stebina K.Pangoso solidus žaidimas. Jis geriausiai kontroliuoja komandą. Galbūt jam paprasčiau, nes jis gerai žino, ko nori treneris. Matome, jog ūgtelėjo žaidimo solidumu prasme. Jo sprendimai aikštėje labai geri.

„Žalgirio“ lyderis visada P.Jankūnas. Taip buvo, taip visada ir bus.

– Kokių rezervų „Žalgiris“ turi kalbant apie individualius žaidėjus?

– Jų bus. Po kiekvieno mačo, matyt, galėsime norėti kažko daugiau iš vieno ar kito žaidėjo. Bet tokių rungtynių, kaip Milane, kur „Žalgiris“ įveikė „Olimpia“ 32 taškų skirtumu, nepasitaikys daug. Ypač žaidžiant išvykoje.

Tokiame lygyje svarbiausia, jog iš žaidimo neiškristų daug žaidėjų. „Žalgirio“ rotacija yra gera – Axelis Toupane'as, Aaronas White'as, Brandonas Daviesas, kuris tikrai yra geras žaidėjas ir tik laiko klausimas, kada jis atsiskleis, – jie dar ieško savęs komandoje.

Alfredo Pliadžio nuotr./Kevinas Pangosas
Alfredo Pliadžio nuotr./Kevinas Pangosas

– Ketvirtadienį „Žalgiris“ žais su „Baskonia“, kuriai vadovauja Pedro Martinezas – treneris, su kuriuo susipažinote praėjusį mėnesį per stažuotę „Boston Celtics“ klube. Kaip jam pavyko pakeisti Vitorijos komandą?

– Tai tikrai vienas įdomiausių ir geriausių trenerių Europoje. Nenustebau, kad „Baskonia“ žaidimas pasikeitė į gerąją pusę. „Žalgiriui“ nepasisekė, kad būtent šiuo momentu teks žaisti su baskais. Pastarosios rungtynės, kuriose „Baskonia“ sutriuškino Madrido „Real“ klubą, parodo, kad tai labai pavojinga ekipa.

Matysime greitą ispanišką krepšinį, metimų pirmosiomis atakų fazėmis, kietą gynybą. Laukia kietas krepšinis.

„Žalgiris“ itin sėkmingai pradėjo sezoną Eurolygoje. Nuo tada, kai Kauno klubui atstovavo Arvydas Sabonis, žaidžiant „Top 16“ etapuose nebuvo tokio teigiamo pergalių ritmo, kuris vestų „Žalgirį“ į ketvirtfinalį. Ar komanda realiai taikosi į atkrintamąsias varžybas?

– Manau, kad tai yra realu, tačiau reikia ir sėkmės. Ne visada teisingas žaidimas viską nulemia. Svarbu išvengti traumų, galbūt sulaukti vienokių ar kitokių varžovų nuostolių, žaidimo krizių.

Eurolygoje daug rungtynių, bet kiekvienerios yra labai svarbios. Visi klubai, net esantys lentelės apačioje, čia laimi kažkiek mačų. Būtų gerai nepapulti per varžovų geras sezono atkarpas, kai jos žaidžia geriausią krepšinį. O „Žalgiriui“ reikia išlaikyti ritmą ir sportinę formą. Be to, komanda gali tobulėti. Ne veltui ir Šarūnas Jasikevičius dažnai pabrėžia, jog komanda dar nežaidė gerai. Šiuo atveju yra labai gerai, kad ir nežaidžiant idealiai, komanda laimi.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

– Kai žiūrite į „Žalgirį“, labiau stebite Lietuvos krepšininkus, kurie žaidė ir galbūt dar žais Lietuvos rinktinėje?

– Stebiu individualius žaidėjus, bet man patinka matyti ir visą komandos paveikslą.

– Kai Europos krepšinyje tęsiasi chaosas dėl „langų“, ar dar turite vilčių Lietuvos rinktinėje išvysti „Žalgirio“ ir kitiems Eurolygos klubams atstovaujančius žaidėjus?

– Chaosas yra geras žodis. Tiksliai apibūdina padėtį (šypsosi).

Tačiau mes nusprendėme nesiblaškyti ir pasirinkome žaidėjus, kurie yra geriausi iš tų, kuriuos galime pasirinkti.

Žinome klubų sprendimus, matome viešoje erdvėje pasirodančius žaidėjų atsiprašymus, kad jie negali padėti rinktinėms. Tai ir yra šios situacijos didžiausias absurdas. Žaidėjai turi atsiprašinėti savo šalies sirgalių, kad negali žaisti rinktinėje.

Klubai taip pat yra pastatyti į tokią padėtį, kuri nėra paprasta.

Tai yra šios situacijos absurdas. Žaidėjai turi atsiprašinėti savo šalies sirgalių, kad negali žaisti rinktinėje.

– Tačiau „Žalgiris“ teoriškai galėtų išleisti žaidėjus bent į antrąsias rungtynes kitą savaitę?

– Teoriškai – taip.

– Ar Lietuvos krepšinio federacija kreipėsi į „Žalgirį“ ir prašė išleisti žaidėjus bent į rungtynes kitą sekmadienį Klaipėdoje su Lenkija?

– Sistema paprasta. Mes turėjome sudaryti 24 žaidėjų sąrašą, o tris savaites iki registracijos išsiuntėme visų 34 kandidatų klubams laiškus su prašymais išleisti žaidėjus į rinktinės varžybas.

Iš kai kurių Eurolygos klubų atsakymo net nesulaukėme. Iš „Žalgirio“ gavome atsakymą su paaiškinimais ir iškeltais klausimais.

Tačiau tai buvo labiau mandagumo laiškas. Žinome, kokia yra padėtis, todėl nusprendėme skelbti žaidėjus, kurie nežaidžia Eurolygos klubuose.

Tiesa, FIBA sistemoje yra galimybė už papildomą mokestį užregistruoti žaidėjus ir šiuo metu. Tačiau turėtų nutikti kažkas stebuklinga, kad Eurolygos klubai sutiktų išleisti žaidėjus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dainius Adomaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dainius Adomaitis

– Ar jus nuvylė „Žalgirio“ sprendimas neišleisti žaidėjų į Lietuvos rinktinę?

– Manau, kad tai yra Eurolygos nulemta bendra pozicija. Jos laikosi kone visi klubai.

Man, kaip treneriui, yra nelengva, nes informacijos yra labai daug, ją reikia tikrinti, nes ji keičiasi ir nežinia kiek būna teisinga. Tačiau sunkiausia yra žaidėjams. Visi Eurolygoje žaidžiantys krepšininkai, tarp jų ir užsienyje žaidžiantys, norėjo atstovauti rinktinei per „langus“. Bet negali.

– Kokie buvo jums pateikti „Žalgirio“ prezidento Pauliaus Motiejūno argumentai?

– Vienas jų – tvarkaraštis. Rungtynių tvarkaraščiai kertasi. „Žalgiris“ žais ateinantį ketvirtadienį, net fiziškai būtų sunku paskui sudalyvauti rungtynėse penktadienį Kosove.

Teoriškai būtų įmanoma, kad dalis žaidėjų prisidėtų sekmadienio rungtynėms. Siųsdami laiškus į klubus, mes akcentavome, kad prašome žaidėjų dvejoms rungtynėms, o jei nepavyks – bent vienam mačui.

Tačiau „Žalgiris“ ilgu laišku pateikė atsakymus, pats keldamas klausimus. Visi suprantame, kad tai Eurolygos pozicija. Jie žino, ką privalo daryti.

VIDEO: Eurolygos diena: D.Adomaičio interviu ir du žaidėjai, kuriuos „Žalgiriui“ išlaikyti bus beprotiškai sunku

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius