-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 22

D.Maskoliūnas – apie bokštų tandemą, sugrįžusį M.Kalnietį ir nerimą keliančius dalykus

Antras draugiškas Lietuvos rinktinės mačas prieš jau kitą savaitę startuosiančią olimpinių žaidynių atranką, antra iškovota Dariaus Maskoliūno auklėtinių pergalė. Lietuviai daugiau nei tūkstančio „Žalgirio“ arenoje susirinkusių sirgalių akivaizdoje 78:61 (20:16, 17:19, 21:11, 20:15) pranoko Rusiją, o vyriausiasis rinktinės treneris D.Maskoliūnas ir išbandė Domantą Sabonį bei Joną Valančiūną kartu aikštelėje, ir sulaukė beveik du mėnesius krepšinio nežaidusio Manto Kalniečio pagalbos.
Darius Maskoliūnas ir Domantas Sabonis
Darius Maskoliūnas ir Domantas Sabonis / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Tai buvo dar vienas eksperimentinis Lietuvos rinktinės susitikimas, kuriame D.Maskoliūnas naudojo plačią 11 žaidėjų rotaciją bei dažnai keitė įvairias taktines schemas.

Krepšininkų laikas aikštelėje svyravo nuo 12 minučių (Eimantas Bendžius) iki 24 minučių (Domantas Sabonis).

Į ilgąją pertrauką lietuviai nusinešė vos 2 taškų persvarą, tačiau varžovus perlaužė antroje mačo pusėje, kurią kartu pradėjo bei iš viso devynias minutes aikštele dalijosi didžiosios šalies krepšinio žvaigždės Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis.

„Daug ko trūksta, viskas realiau pasimato, kai pasižiūrime video ir padarome analizę, – po pergalės kalbėjo Darius Maskoliūnas. – Šiandien daug eksperimentavome ir su penketukais, ir su gynybomis. Bandėme įvairius variantus. Bus įdomu pažiūrėti video. Faktas tas, kad pradžioje lėkėme kaip raiteliai be galvos. Energija buvo superinė, bet ją neteisingai išnaudojome. Reikia išanalizuoti ir taisyti dalykus. Laiko turime tiek, kiek turime. Manau, kad reikia taisyti daug ką, privalome tai daryti.“

Per pirmąją mačo dalį JV pelnė 12 taškų ir atkovojo 3 kamuolius, tuo metu D.Sabonis pridėjo 9 taškus ir sugriebė 6 kamuolius.

Trečiąjį kėlinį šie abu krepšininkai pradėjo kartu. Tai buvo pirmasis kartas jiems pasiruošimo cikle, bet dičkiai šį testą išlaikė. Lietuvos rinktinė, kai abu NBA bokštai buvo aikštelėje, per pirmąsias 5 minutes įmetė 11 taškų, o praleido – 4.

D.Sabonis ir J.Valančiūnas kartu pradėjo ir ketvirtąjį ketvirtį. Šis įėjimas į aikštelę komandos lyderiams nebuvo toks sėkmingas – keturių minučių atkarpą Lietuva pralaimėjo 7:8. Bendras jų abiejų rezultatas – 18:12.

„Memphis Grizzlies“ centras vėl buvo rezultatyviausias rinktinės žaidėjas, pelnęs 16 taškų, atkovojęs 10 kamuolių ir pridėjęs 2 rezultatyvius perdavimus.

„Indiana Pacers“ vedlio sąskaitoje – 12 taškų, 8 atkovoti kamuoliai ir 3 taškais virtę perdavimai komandos draugams.

„Negaliu slėpti, kad momentais jiedu atrodė visai neblogai. Kaip ir minėjau, Domui ant galvos anksčiau nekrovėme ketvirtos pozicijos derinių, o šiandien pabandėme paprastus derinukus. Momentais jie kartu neblogai atrodė tiek puolime, tiek gynyboje“, – sakė D.Maskoliūnas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis

Tai buvo antroji lietuvių pergalė pasiruošimo cikle. Pirmąją jie iškovojo praėjusį penktadienį, kai „Žalgirio“ arenoje 95:62 nupūtė svečius iš Dominikos Respublikos.

„Nerimą kelią gana nemažai dalykų. Faktas, kad mes dar pasimirštame schemose, per mažai kalbamės gynyboje, žaidėjų išsidėstymas puolime stringa ir trūksta šaltų galvų. Norėčiau, kad mes solidžiau atrodytume nuo pradžių, nes galime tai daryti, – sakė D.Maskoliūnas. – Iš teigiamų dalykų, tai kaip visada visi žaidėjai yra labai užsidegę ir labai nori. Rungtynių tempas buvo labai aukštas, kaip draugiškoms rungtynėms. Antrą mačą iš eilės pelnome daug pigių ir lengvų taškų greitame puolime. Manau, kad turime bėgančią komandą, kuri po kiekvieno atkovoto kamuolio gali į greitą ataką. O jei tai nepavyksta, turime būti kantrūs. Šiandien trūko kantrybės ir šalto proto matyti prieš ką žaidžiame ir kur turime atakuoti varžovus. Kaip sakoma, skaičiai ir video niekada nemeluoja, pasižiūrėsime ir tobulinsime savąjį žaidimą.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mantas Kalnietis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mantas Kalnietis

Pirmąjį mačą po beveik dviejų mėnesių pertraukos sužaidė rinktinės kapitonas Mantas Kalnietis. Pirmadienį dvejų metų sutartį su Kauno „Žalgiriu“ pasirašęs 34-erių įžaidėjas žaidė 16 minučių, pelnė 4 taškus (1/1 dvit., 2/2 baud.), atliko 2 rezultatyvius perdavimus, perėmė 3 kamuolius ir 2 kartus suklydo.

„Viską matėte patys. Pradžioje Mantas su neapgalvotais sprendimais kažkiek perskubėjo. Mes prieš rungtynes ir treniruotes jam sakėme, kad puikiai suprantame, kad jam reikia laiko. Jis įeis į tą ritmą. Pradžioje jis forsavo, o sprendimai buvo nekokybiški. Antroje pusėje įėjimas buvo kur kas solidesnis ir geresnis. Aš puikiai jį suprantu. Tikimės, kad jo žaidimo kreivė kils į viršų“, – sakė D.Maskoliūnas.

Veteraną puikiai keitė jaunasis Rokas Jokubaitis, per 14 minučių surinkęs 5 taškų (2/2 dvit., 0/1 trit., 1/2 baud.), 2 atkovotų kamuolių ir 4 rezultatyvių perdavimų statistiką.

Rungtynių pabaigoje Lietuvos rinktinė vertėsi be Manto Kalniečio, Roko Jokubaičio ir Luko Lekavičiaus.

„Tikiu, kad su Mantu viskas bus gerai, bet turime būti atsargūs. Mums reikia kamuolio valdytojų. Mintis buvo išmėginti kitus. Žinome, kad tai gali daryti ir Marius Grigonis, ir Tomas Dimša. Tai buvo bandymų poligonas“, – teigė rinktinės vyriausiasis treneris.

Šiose rungtynėse registruoti nebuvo Arnas Butkevičius ir Regimantas Miniotas, o ant parketo pasirodė visi dvylika žaidėjų. Tiesa, puikų sezoną Vitorijos „Baskonia“ klube sužaidęs Tadas Sedekerskis aikštelėje praleido tik paskutines 24 antrojo kėlinio sekundes.

„Tadas neturi jokių sveikatos problemų. Tiesiog norėjome pabandyti du didelius žaidėjus vienu metu. Vėliau Tadą galvojome gale išleisti 2-3 minutėms, bet sprendimas buvo duoti laiko kitam jo pozicijos žaidėjui, nei leisti jį“, – aiškino treneris.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rokas Giedraitis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rokas Giedraitis

Starto penkete rungtynes pradėjęs Rokas Giedraitis dar nerodo geriausios sportinės formos, bet nuosekliai viso sezono metu lietuvį sekęs treneris tiki šiuo krepšininku.

„Labai sunku kažką vertinti. Puikiai žinau Roko Giedraičio galimybes. Stebėjau šįmet 95 proc. jo pasirodymų ACB lygoje. Taip, jis dar neduoda tiek, kiek įsivaizduojame ir tikimės, kad duos. Bet laiko dar yra, tikiu, kad apsitrins ir ras save. Toks sumanymas (leisti starto penkete – aut. past.) buvo ne dėl to, jog jis praeitose žaidė mažai. Tiesiog bandėme tokį penketą. Turime nemažai pretenzijų dėl gynybos, nes pirmoje pusėje jį stipriai atakavo. Jis nesusigynė momentais taip, kaip prašėme. Bet aš Roku tikiu, žinau, ką jis gali. Ateityje jis padės ir dar daugiau“, – teigė D.Maskoliūnas.

Rinktinės dvyliktukas pagal FIBA techninį protokolą turi paaiškės iki sekmadienio vakaro.

„Turime penkias dienas ir vienas draugiškas rungtynes. Klausimų yra, atsakymų, neslėpsiu, irgi yra. Iki reikiamos datos išsirinksime galutinį dvyliktuką“, – sakė Lietuvos rinktinės strategas.

Ketvirtadienį D.Maskoliūno kariauna dar kartą susikibs su Dominikos Respublikos atstovais, o jau birželio 29-ąją dieną Kaune prasidės atranka į Tokijo olimpines žaidynes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius