Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 26

Dainius Adomaitis – apie B.Udriho indėlį, graikų fiziologiją ir „Žalgirio“ alkį

Prabėgo 19 metų nuo tada, kai Kauno „Žalgirio“ vyrai kėlė Eurolygos čempionų taurę Miunchene, bet žiūrėdamas į dabartinių žalgiriečių žaidimą 1999 metų Eurolygos čempionas Dainius Adomaitis mato vieną ryškų panašumą. Tai – pergalių alkis.
Rinktinės treneris Dainius Adomaitis
Rinktinės treneris Dainius Adomaitis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Po devyniolikos metų pertraukos į Eurolygos ketvirtfinalį grįžęs „Žalgiris“ serijoje iki trijų pergalių 2:1 pirmauja prieš Pirėjo „Olympiakos“ ir yra per žingsnį nuo finalo ketverto turnyro, kuriame pastarąjį kartą buvo 1999 metais.

Tada vienas svarbiausių žaidėjų buvęs D.Adomaitis mano, kad lemiamą žingsnį į finalo ketvertą „Žalgiris“ žengs ketvirtadienio vakarą Kaune.

Apie antradienį 80:60 laimėtas trečiasis serijos rungtynes, apie taktinius niuansus ir savo prognozę buvęs žalgirietis, dabar Lietuvos rinktinės treneris kalbėjo 24sek laidoje „Eurolygos diena“.

– Dainiau, kokie pagrindiniai veiksniai, nulėmę tokią įtikinamą Kauno „Žalgirio“ pergalę trečiosiose ketvirtfinalio serijos rungtynėse?

– Manau, kad pagrindinis veiksnys – energija. „Žalgiris“ yra fantastinės fizinės formos ir tai matėsi šiose rungtynėse. Energija, kova už kiekvieną centimetrą – aikštėje yra itin svarbu.

VIDEO: „Eurolygos diena“: D.Adomaičio prognozė „Žalgiriui“ ir palyginimas su auksine komanda (II)

Geresnė fizinė kondicija už varžovus yra viena. Antras dalykas – kova dėl atšokusių kamuolių. Abejose rungtynėse, kurias „Žalgiris“ laimėjo, kauniečiai, galima sakyti, nugalėjo kovoje po krepšiais.

O trečia – namų pranašumas. Tai suteikia papildomą adrenaliną. Taktika yra taktika. Trečiose rungtynėse ne viskas pradžioje pavyko, pasitaikė klaidų, bet „Žalgiris“ viską susitvarkė ir išlaikė intensyvumą 40 minučių.

– Kurie žaidėjai daugiausia prisidėjo, kad rezultatas taptų 2:1?

– Kiekvienas įnešė savo indėlį. Žiūrint statistiškai, dideli žmonės rinko taškus, įžaidėjai kūrė jiems progas. Bet tie, kurie ėjo į aikštę nuo suolo, jų buvo ne vienas, pagyvino žaidimą. Ypač Beno Udrihas, kuris sukūrė 20 taškų savo taškais ir rezultatyviais perdavimais. Tai yra daug. Tai trečdalis „Olympiakos“ visų pelnytų taškų.

Alfredo Pliadžio nuotr./Alfredas Pliadis – Beno Udrihas
Alfredo Pliadžio nuotr./Alfredas Pliadis – Beno Udrihas

Galima prisiminti ir Axelio Toupane'o tritaškį su pražanga, kai „Žalgiris“ beveik palaidojo varžovus. Aarono White'o atkovoti kamuoliai. Galima vardinti ir vardinti.

– Treneriai kalba, kad tokioje serijoje vis sunkiau sugalvoti naujų taktinių elementų, nes abi komandos labai gerai pažįsta viena kitą. Tačiau galbūt jūs pastebėjote Šarūno Jasikevičiaus sprendimų?

– Buvo geras sprendimas, kai antrojoje rungtynių dalyje „Olympiakos“ buvo išmuštas iš savo ritmo, derinių. Tuomet „Žalgiris“ ėmė keistis ginamaisiais žaidėjais ketvirtojo kėlinio pradžioje. Nelengva žaisti pagal derinius, kai varžovas turi mobilius aukštus žaidėjus.

„Žalgiris“ atliko trigubus pasikeitimus ir vis palikdavo aukštą žaidėją baudos aikštelėje. Kitose rungtynėse taip ilgai to nebuvo. Mažos gudrybės pradžioje rungtynių taip pat veikė. Pavyzdžiui, pirmajame kėlinyje išmetant kamuolį iš užribio Vasilije Micičius pacentravo ir pelnė du lengvus taškus. Mažos detalės yra labai svarbu.

– „Olympiakos“ atakavo prastu taiklumu, ypač lyderiai – Vassilis Spanoulis ir Georgios Printezis. Tai šimtaprocentinis „Žalgirio“ gynybos nuopelnas ar prisideda ir tai, kad „Olympiakos“ lyderiai galbūt yra pavargę, juos stabdo ir jų amžius, traumos ir ilga serija?

– Abu dalykai. Bet pirmiausia tai – „Žalgirio“ gynyba. Taip, buvo keli metimai, kai V.Spanoulis galėjo įmesti, G.Printezis galėjo įmesti, bet jie prametė.

Per vieną dieną nieko nepakeisi, baterijų neužsikrausi. „Olympiakos“ fizinė būklė nepagerės, ji gali tik suprastėti.

Matėsi gera žalgiriečių energija. Artūras Milaknis, kad ir vėluodamas, bet bėgo gynyboje, o tai yra labai svarbu. Fiziškai „Žalgiris“ dominuoja.

Amžius ir patirtis yra geroji „Olympiakos“ pusė. Bet yra ir blogoji pusė. Fiziologijos neapgausi. Per vieną dieną nieko nepakeisi, baterijų neužsikrausi. „Olympiakos“ fizinė būklė nepagerės, ji gali tik suprastėti.

Alfredo Pliadžio nuotr./Vassilis Spanoulis
Alfredo Pliadžio nuotr./Vassilis Spanoulis

– Varžovų reinkarnacija nelabai tikėtina?

– Pirmiausia reikia pamiršti buvusias rungtynes. Jos jau yra istorija.

Pozityviai nuteikia, kad „Žalgiris“ vis dominuoja antrojoje rungtynių pusėje. „Olympiakos“ procentas krenta, „Žalgiris“ išlaiko savo intensyvumą, tai rodo ir „Žalgirio“ tvirtai laimėtas pratęsimas Graikijoje. Tai nuteikia optimistiškai.

Aišku, yra dar vienas faktas. Statistiškai „Žalgiriui“ šį sezoną sunkiai sekėsi tokiose rungtynėse, kai Eurolygoje reikia žaisti dvejas rungtynes per tris dienas. Tais atvejais, „Žalgiriui“ laimėti antrąsias rungtynes buvo sunku. Jei neklystu, iš šešių tokių dvigubų rungtynių žalgiriečiai pralaimėjo ketverias.

Tačiau tai – tik skaičiai. Jie nieko nereiškia. Manau, kad ketvirtadienį energija bus gera, aš nusiteikęs optimistiškai.

– Kokia buvo jūsų serijos prognozė prieš seriją?

– Prieš seriją kažkas klausė, aš atsakiau, kad 3:2 laimės „Žalgiris“. Buvo mintyje ir 3:1, po pastarųjų rungtynių dabar tikiu, kad ir bus 3:1.

– Esate Eurolygos čempionas, su „Žalgiriu“ triumfavęs Eurolygoje prieš 19 metų. Ar įžvelgiate paralelių tarp dabartinio ir 1999 metų „Žalgirio“?

Dabartiniai „Žalgirio“ žaidėjai yra alkani, mes taip pat buvome alkani.

– „Žalgirio“ žaidėjai yra alkani. Jų akys dega. Matėme, kaip jie griuvo dėl kiekvieno kamuolio aikštėje. Visose situacijose 50 prieš 50 visada kamuolį atkovodavo „Žalgiris“. Jei kuris griūdavo dėl kamuolio pirmas, tai vis buvo „Žalgirio“ žaidėjas.

„Olympiakos“ jau yra buvę ten, jie žaidžia traumuoti, kaip patys sako, su nuskausminamaisiais vaistais – jiems sunkiau.

Manau, visa tai yra svarbiausias panašumas. Dabartiniai „Žalgirio“ žaidėjai yra alkani, mes taip pat buvome alkani.

„Žalgiris“ labai nori būti finalo ketverte. Ir mes visi to linkime.

euroleague.net nuotr./„Žalgirio“ triumfas Eurolygoje 1999
euroleague.net nuotr./„Žalgirio“ triumfas Eurolygoje 1999
VIDEO: „Eurolygos diena“: požymiai, kodėl „Žalgirio“ ir „Olympiakos“ serija gali baigtis jau ketvirtadienį (I)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius