Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 07

Dar viena išslydusi pergalė: nervų karą laimėjusi Prancūzija eliminavo Lietuvos krepšininkus

Deja, tačiau Dainiaus Adomaičio auklėtinių kelias dėl pasaulio vyrų krepšinio čempionato Kinijoje aukščiausių vietų nutrūks jau antrajame varžybų etape. Lietuviai panaikino 17 taškų deficitą ir tik paskutinėmis sekundėmis 75:78 (14:26, 26:24, 14:15, 21:13) kapituliavo prieš Prancūzijos krepšininkus.
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pralaimėjimas prancūzams reiškia, kad lietuviai yra eliminuoti iš tolimesnės kovos pasaulio krepšinio čempionate. Iš L grupės į ketvirtfinalį keliaus Australijos ir Prancūzijos rinktinės.

L grupės turnyrinė lentelė
VIETA RINKTINĖ RUNGTYNĖS PERGALĖS PRALAIMĖJIMAI TAŠKAI +/-
1 Prancūzija 4 4 0 8 80
2 Australija 4 4 0 6 60
3 Lietuva 4 2 2 6 69
4 Dominikos Respublika 3 2 2 6 34

Pirmadienį Lietuvos rinktinės krepšininkams liks paguodos mačas su Dominikos Respublika (11:00 val. Lietuvos laiku).

Rungtynių pradžia visus mintimis iš karto nukėlė į dvikovą su Australija. Jau nuo pirmųjų susitikimo minučių Prancūzijos rinktinės puolimo lyderis Evanas Fournier pajuto žaidimo ritmą ir greitai pelnė septynis taškus.

Blankiai grupės etape atrodęs Nicolas Batumas taip pat iššovė, o ką jau kalbėti apie R.Goberto svarbą abiejose aikštės pusėse. Kėlinio pabaigoje savo žodį tarė ir Nando De Colo, tačiau lietuvius išjudinti bandė Lukas Lekavičius. Po pirmojo kėlinio – 14:26.

Lietuviai atgyja tuomet, kai poilsis yra suteikiamas R.Gobertui. JV naudojasi atsivėrusiomis spragomis varžovų gynyboje ir pelno net aštuonis taškus iš eilės. Įsižaidžia ir Marius Grigonis, o lietuviai atsilieka tik penkiais taškais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Jankūnas ir Nando De Colo
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Jankūnas ir Nando De Colo

Kėlinio pabaigoje apsistumdo P.Jankūnas, M.Kalnietis ir N.De Colo. Lietuvos įžaidėjas baudžiamas nesportine, o N.De Colo – asmenine ir technine pražangomis. Tačiau tai nesužlugdo patyrusio gynėjo, o atvirkščiai, įskiepija sportinio pykčio. „Fenerbahče“ naujokas pelno septynis taškus paeiliui, o po 20 žaidimo minučių Lietuva atsilieka 40:50.

Po ilgosios pertraukos pokyčių nedaug. Jau per pirmą kėlinio minutę prancūzai įskraidina dar du tritaškius, o D.Adomaitis yra priverstas sudeginti dar vieną minutės pertraukėlę.

Laikas tirpo, tačiau prancūzai laikė labai saugų dviženklį pranašumą. Tris pražangas gavus E.Fournier ir R.Gobertui atsirado galimybė, kurią efektyviausiai išnaudojo Edgaras Ulanovas. Puolėjas gudriai provokavo pražangas ir pataikė šešis baudų metimus iš eilės. Pačioje kėlinio pabaigoje dviženklę persvarą savo komandai ir vėl suteikė E.Fournier – 54:65.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gyvenk arba mirk: Lietuva – Prancūzija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gyvenk arba mirk: Lietuva – Prancūzija

Ketvirtasis kėlinys tapo tikru trileriu. Lietuviai ne tik panaikino visą deficitą, kuris dar trečiajame kėlinyje buvo net 17 taškų, bet po L.Lekavičiaus tritaškio ir išsiveržė į priekį. Prasidėjo nervų karas.

Prancūzus į priekį „patraukė“ ir krepšinio Dievai – tiek N.DeColo tritaškis, tiek E.Fournier metimas iš vidutinio nuotolio pašokinėjęs ant lanko įkrito į krepšį.

Likus vos 31 sekundei J.Valančiūnas pataikė tik vieną baudos metimą (75:76), o kitoje atakoje N.De Colo šaltakraujiškai padidino prancūzų persvarą iki trijų taškų (75:78).

Lietuviai dar vieno papildomo pasitarimo nebeturėjo, o J.Mačiulio tritaškis tikslo nepasiekė – Lietuva pralaimėjo 75:78.

Rungtynių pabaiga neapsiėjo be incidento – peržiūrėjus pakartojimą matėsi, jog R.Gobertas, mušdamas bešokinėjantį kamuolį (tai buvo antrasis J.Valančiūno baudos metimas, o rezultatas – 75:76), kliudė lanką – Lietuvai turėjo būti įskaityti du taškai, tačiau teisėjai žaidimo nesustabdė.

Lietuva: J.Valančiūnas 18 (8 atk. kam., 20 naud. bal.), M.Kalnietis 12, M.Grigonis ir L.Lekavičius po 10, E.Ulanovas 8, D.Sabonis 7 (4 rez. perd.), J.Mačiulis (6 atk. kam.) ir P.Jankūnas po 5, A.Butkevičius, M.Kuzminskas ir R.Seibutis 0. Rokas Giedraitis nerungtyniavo.

Prancūzija: E.Fournier 24, N.De Colo 21 (4 rez. perd.), N.Batumas 12, R.Gobertas 9 (8 atk. kam.), V.Poirier 6, A.M'Baye ir A.Albicy po 3.

VIDEO: Dainius Adomaitis pratrūko: keikėsi ir pliekė FIBA
LIETUVA STATISTIKA PRANCŪZIJA
18/41 (44 proc.) Dvitaškių pataikymas 19/39 (49 proc.)
5/19 (26 proc.) Tritaškių pataikymas 9/23 (39 proc.)
24/29 (83 proc.) Baudų metimų pataikymas 13/18 (72 proc.)
40 Atkovoti kamuoliai 32
16 Rezultatyvūs perdavimai 14
7 Perimti kamuoliai 2
3 Blokuoti metimai 6
12 Klaidos 9
22 Pražangų skaičius 27
VIDEO: Įsiutęs D.Adomaitis per spaudos konferenciją daužė stalą ir keikėsi
VIDEO: J.Valančiūnas: treneris pasakė teisybę

Rungtynių eiga

Ketvirtasis kėlinys. Lietuva – Prancūzija 75:78 (14:26, 26:24, 14:15, 21:13)

J.Mačiulio metimas tikslo nepasiekė, o Lietuva galiausiai pralaimi 75:78.

Liko 15 sek. Ajajaj... Nando De Colo pataiko dvitaškį – 75:78.

Liko 31 sek. J.Valančiūnas pataiko tik vieną baudą, su kamuoliu – Prancūzija – 75:76.

Liko 52 sek. Tenka kartotis... Krepšinio Dievai Prancūzijos pusėje. E.Fournier paleistas „balionas“ pašokinėja ir krenta į krepšį – 74:76.

39 min. R.Gobertas pataiko tik vieną baudos metimą iš dviejų – 72:74. Prancūzas dar kartą stoja prie baudų metimo linijos ir šįkart nepataiko nei vieno metimo, o JV lygina rezultatą – 74:74

38 min. Jonas Mačiulis smeigia tolimą tritaškį ir Lietuva vėl priekyje – 72:70. Tačiau krepšinio dievai varžovų pusėje – N.De Colo mestas kamuolys pašokinėjęs krenta į krepšį – 72:73.

37 min. Lukas smeigia tritaškį ir mes priekyje! Ech, galėjome dar labiau padidinti pranašumą, tačiau E.Fournier metimas iš po krepšio ir deficitas minimalus – 69:70.

Kęstas Rimkus Kęstas Rimkus, 15min žurnalistas Nankine
Koks užsivedęs J.Valančiūnas. Jis riaumoja, o su juo ir užsiveda it tribūnos. Ne tik keli šimtai lietuvių sirgalių, bet ir kinai ima sirgti už Lietuvą. Šeimininkams daro įspūdį lietuvių charakteris. Ne kiekvienas prisikelia, atsilikęs 17 taškų.

36 min. JV pelno dar du taškus, o N.De Colo pataiko tik vieną baudų metimą – 66:68.

35 min. Prancūzams lietuvių krepšys užsirišo, o J.Valančiūnas provokuoja ketvirtą R.Goberto pražangą – 64:67.

34 min. Dabar arba niekada! JV ima kamuolį nuo R.Goberto galvos ir Lietuva atsilieka vos keturiais taškais – 63:67.

Kęstas Rimkus Kęstas Rimkus, 15min žurnalistas Nankine
Arvydas Sabonis rungtynes stebi tribūnos už krepšio kampe drauge su Gintaru Krapiku, dirbančiu Kinijoje. Buvę bendražygiai susirūpinę dažnai ramsto smakrą rankomis, iš kito arenos galo galima justi jų dūsavimus. Jie suplojo rankomis po D.Sabonio metimo kabliu, bet tokių epizodų reikia daugiau.

33 min. Vau! Koks Domo kablys per R.Gobertą! Du taškus prideda ir M.Kalnietis – 61:67.

32 min. Į aikštę pirmą kartą žengia Arnas Butkevičius. Prieš tai baudas sumeta E.Fournier.

31 min. Taip! Trys M.Kalniečio taškai – 57:65.

Trečiasis kėlinys. Lietuva – Prancūzija 54:65 (14:26, 26:24, 14:15)

30 min. Po trijų kėlinių pralaimime 54:65.

29 min. E.Ulanovas nebenori laukti – pats imasi iniciatyvos priimdamas kamuolius ties ūseliu, provokuodamas pražangas ir pataikydamas visas šešias baudas – 53:63.

28 min. L.Lekavičius gynyboje greitajame puolime bejėgis prieš N.De Colo. Baudas sumeta E.Ulanovas – 49:63.

26 min. Į kiekvieną lietuvių išpuolį atsakymą turi ir prancūzai. V.Poirier taiso netaiklų komandos draugų metimą ir drebina krepšį – 47:61.

25 min. Tritaškį smeigia ir A.Albicy. Dvitaškiu atsako M.Kalnietis – 44:59. Tas pats A.Albicy už per dideles emocijas baudžiamas technine pražanga.

24 min. Trečią kartą taisykles pažeidžia ir R.Gobertas. Tai šansas lietuviams.

23 min. Sunku nupasakoti R.Goberto darbą baudos aikštelėje. Atrodo, jog JV meta gerus metimus, tačiau ilgos oponento rankos apsunkina situaciją ir taškų nėra.

22 min. E.Fournier užsidirba trečią asmeninę pražangą.

21 min. Siaubinga kėlinio pradžia. JV pataiko dvi baudas, tačiau lietuviai praleidžia po tritaškį iš N.Batumo ir A.M'Baye. Laikas tirpsta, o deficitas tik didėja – 42:56.

Antrasis kėlinys. Lietuva – Prancūzija 40:50 (14:26, 26:24)

Lietuva: M.Grigonis 9, L.Lekavičius 7.

Prancūzija: E.Fournier 16, N.De Colo 13, N.Batumas 9, R.Gobertas 8.

Kęstas Rimkus Kęstas Rimkus, 15min žurnalistas Nankine
Trys muškietininkai ir d'Artanjanas stipriai sužeidė Lietuvą. Evanas Fournier, Nicolas Batumas, Nando de Colo ir Rudy Gobertas iki pertraukos drauge surinko 46 iš 50 prancūzų taškų.

20 min. J.Mačiulis dar pagerina Lietuvos rinktinės baudų pataikymo procentą, tačiau kas iš to, jei nepavyksta apsiginti. N.De Colo gražiu apgaulingu judesiu išprovokuoja pražangą, taip pat sumeta dvi baudas ir skirtumas lieka nepakitęs.

19 min. N.De Colo pelno tris taškus, tačiau agresyviai puolime žaidžiantys lietuviai pataiko dar du baudų metimus – 38:45. Kitoje atakoje tritaškį įmeta E.Fournier. Deficitas vėl dviženklis.

Donatas Urbonas Donatas Urbonas, 15min žurnalistas Nankine
Mantas Kalnietis prisiminė laikus, kai su Pauliumi Jankūnu mušdavosi Kauno kiemuose, ir iškart bėgo užstoti bičiulio, kai Nando De Colo agresyviai artinosi prie ant žemės gulinčio žalgiriečio. Nando, ne su tais prasidėjai.

N.De Colo baudžiamas asmenine ir technine pražangomis, M.Kalnietis gauna nesportinę.

P.Jankūnas realizuoja visas tris baudas, o kitoje aikštės pusėje dvi iš dviejų pataiko N.De Colo – 36:42.

Kęstas Rimkus Kęstas Rimkus, 15min žurnalistas Nankine
Susistumdymas aikštėje! Nando de Colo prasižengė prieš Paulių Jankūną, bet liko tuo nepatenkintas. Atskubėti santykių atskubėjo visi lietuviai, o draugą užstoti prilėkęs Mantas Kalnietis spėjo pastumti košę užvirusį prancūzą.

18 min. Gynyboje Paulius turi problemų išsikeičiant su E.Fournier. Pastarasis krauna kamuolį į krepšį – 33:40. Aikštėje įvyko susistumdymas – teisėjai aiškinasi situaciją.

Donatas Urbonas Donatas Urbonas, 15min žurnalistas Nankine
Gal P.Jankūnas nebepašoka, gal jis nebėra toks greitas, bet savo gudrumu jis išplėšia vieną kamuolį puolime, o kitoje atakoja sodina ant suolo F.Ntilikiną su trečia asmenine pražanga, ridendamas dvi lengvas baudas į prancūzų krepšį. Jeigu dar pataikytų pikenpopus, būtų tobula.

17 min. Du prancūzų dėjimai iš eilės. Į aikštę įžengęs Paulius Jankūnas meistriškai išprovokuoja varžovų pražangą – 33:38.

16 min. JV nebebijo ir R.Goberto. Aštuoni jo taškai iš eilės ir lietuvių žaidimas paskutiniosiomis minutėmis teikia daug vilčių.

15 min. Tobulas lietuvių „du prieš du“. Šįkart jau JV krauna kamuolį į krepšį su pražanga – 25:32. Jonas dar nepasisotino! Kitoje atakoje jis dar kartą laužo varžovų krepšį.

Kęstas Rimkus Kęstas Rimkus, 15min žurnalistas Nankine
Jonas Valančiūnas siunčia aikštėje žodžius, kurių tikrai neišmoko iš mamos. Lietuvos rinktinės lyderis pyksta ant savęs. Galbūt pyktis padės. Jo dėjimas su pražanga buvo toks stiprus ir reikalingas jam pačiam – net Mantas Kalnietis delnais patrynė Jono veidą. Netrukus JV drebina lanką darsyk – Lietuva vejasi.

14 min. E.Fournier demonstruoja NBA klasę. Edgaras Ulanovas gynėsi gerai, tačiau „Orlando Magic“ gynėjas pataiko sunkų metimą atšokęs – 22:32.

Prancūzai antrajame kėlinyje jau turi keturias komandines pražangas. Reikia tuo naudotis.

13 min. Marius Grigonis pratęsia lietuvių spurtą iki 8:0, tačiau kitoje aikštės pusėje V.Poirier gauna saldainiuką iš A.Albicy ir deda kamuolį su pražanga – 22:30.

Donatas Urbonas Donatas Urbonas, 15min žurnalistas Nankine
Arvydas Sabonis graužia nagus Nankino arenoje. Vilties jam įpūtė Luko Lekavičiaus tritaškis, bet LKF prezidentas supranta, kad pasaulio čempionato projektas gali sudegti jau šį vakarą, jei per likusias 28 minutes nepanaikinsime 9 taškų skirtumo. Prancūzų žurnalistai prieš mačą 24sek pasakojo, kad jų žaidimo problemos išdygsta tada, kai į aikštę žengia atsarginiai žaidėjai. Lietuviams reikia gaudyti šį momentą.

12 min. Bravo! M.Grigonio dvitaškis, JV blokas ir L.Lekavičiaus tritaškis! Lietuviai grįžta į kovą – 19:28.

Kęstas Rimkus Kęstas Rimkus, 15min žurnalistas Nankine
Ilgos kaip Eifelio bokštas Rudy Goberto rankos taip išgąsdino lietuvius, kad jie negali atsigauti. Regis, elitinė prancūzų gynyba paveikė lietuvius abejose aikštės pusėse.

11 min. Pailsėti sėdasi R.Gobertas, tačiau jo pamaina – ne ką blogesnė. Tik išėjęs taškus pelno Vincentas Poirier – 14:28.

Donatas Urbonas Donatas Urbonas, 15min žurnalistas Nankine
Maniau, kad Didžiąją kinų sieną pamatysiu nuvykęs į Pekiną, bet ji čia, priešais pat mano akis, Nankine. 14 lietuvių taškų per pirmą kėlinį yra blogiausias mūsų rezultatas šiame čempionate. Per tris mačus iki tol rinkome vidutiniškai 23,3 taško.

Pirmasis kėlinys. Lietuva – Prancūzija 14:26

10 min. L.Lekavičius pataiko metimą iš vidutinio nuotolio, tačiau gynyba... Du N.De Colo taškai su pražanga. Paskutinėje kėlinio atakoje Lukas dar kartą pelno dvitaškį, tačiau po pirmojo kėlinio – minus dvylika (14:26).

9 min. Domantas čiumpa kamuolį puolime ir pelno du taškus, tačiau gynyboje be pražangų prieš R.Gobertą apsiginti nepavyksta. Domas gauna antrą asmeninę pražangą ir yra priverstas sėstis ant atsarginių suolelio.

O J.Valančiūnas ir toliau nespėja paskui prancūzų gynėjus – po užtvaros Nando De Colo pataiko tritaškį. Deficitas jau 13 taškų.

8 min. Prancūzai siaučia... Du blokai lietuviams vienos atakos metu ir N.Batumo tritaškis – mes atsiliekame jau 8:20.

7 min. Bravo Domantui! Atrodė, kad R.Gobertas dar kartą drebins krepšį, tačiau lietuvis švariai išmuša kamuolį iš prancūzo rankų.

Visgi puolime kol kas nesiseka – sukrapšyti tik aštuoni taškai.

Donatas Urbonas Donatas Urbonas, 15min žurnalistas Nankine
Po minutės pertraukėlės aikštėje nebematome Mariaus Grigonio. Dainius Adomaitis buvo baisiai nepatenkintas snaiperio startu ir išrašė jam piktą baudos kvitą prie šoninės linijos. Planas A akivaizdžiai nepasiteisino, nes vos prabėgus 5,5 min. pakeisti jau trys starto penketo nariai.

6 min. Mantas Kalnietis nutraukia varžovų spurtą 0:7, tačiau lietuviai negali sustabdyti įsisiautėjusio E.Fournier – 8:13.

Donatas Urbonas Donatas Urbonas, 15min žurnalistas Nankine
Lietuvos rinktinė agresyviai bandė išnaudoti savo didžiausią pranašumą, bet prancūzų užtvara buvo tvirta kaip Didžioji kinų siena. Maža to, kad JV nepavyko įveikti R.Gobert'o gynybos – juk stumdosi su dukart geriausiai besiginančiu NBA centru, tai D.Saboniui taip ir nepavyko išnaudoti savo jėgos bei centimetrų pranašumų prieš ne tokį fizišką puolėją Amathą M'Baye. Turim problemą. Stebim antrą dublį.

5 min. E.Fournier „karštas“ nuo pirmųjų susitikimo minučių – gynėjas kala tritaškį į mūsų krepšį, lietuviai atsilieka 6:9, o Dainius Adomaitis prašo minutės pertraukėlės.

4 min. Marius Grigonis išveda lietuvius į priekį, tačiau greitoje atakoje kamuolį į krepšį krauna Rudy Gobertas ir rezultatas vėl lygus.

2 min. Komandos dar kartą apsikeičia taikliais metimais – 4:4.

1 min. Jonui Valančiūnui nepavyksta užpulti, tačiau kitoje aikštės pusėje vidurio puolėjas išrašo bloką Evanui Fournier. Tiesa, gynėjas suranda būdą pasižymėti. Kitoje atakoje taškus pelno Domantas Sabonis – 2:2.

Donatas Urbonas Donatas Urbonas, 15min žurnalistas Nankine
Linkėjimai iš Nankino! Mantas Kalnietis išlikimo rungtynių su Prancūzija išvakarėse minėjo gimtadienį ir net nereikia spėlioti, kokį norą jis susigalvojo prieš užpūsdamas torto žvakutes. Atrodo, Manto norai kol kas pildosi. M.Kalnietis nuo 2010-ųjų dar nepralaimėjo nė vienerių Lietuvos rinktinės rungtynių, kurias žaidė arba per gimtadienį, o jei būdavo laisva diena – kitą dieną po gimtadienio. Žurnalistai iš Prancūzijos prieš mačą ne juokais baiminosi lietuvių. Trys pergalės grupės varžybų etape jų neįtikino, nes nė vienas įveiktas varžovas nebuvo toks stiprus kaip Lietuva. Palinkėsime vyrams parodyti, kodėl jų taip saugosi vieni pasaulio čempionato favoritų ir kodėl tokį palengvėjimą pajuto tašką prieš mus išplėšę australai!

Startiniai komandų penketai:

Lietuva: Mantas Kalnietis, Marius Grigonis, Jonas Mačiulis, Domantas Sabonis, Jonas Valančiūnas.

Prancūzija: Frankas Ntilikina, Evanas Fournier, Nicolas Batumas, Amathas M'Baye, Rudy Gobertas.

L grupės kovos jau prasidėjo kiek anksčiau – ryte Australijos rinktinė tik po atkaklios kovos 82:76 nugalėjo Dominikos Respubliką.

VIDEO: „Rinktinė 2019“: Jono paieškos ir paskutinio šanso rungtynės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius