-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 19

Darbo netekę krepšinio komentatoriai: vieni – ramūs, kiti žada rinkti butelius

Europoje sustojęs krepšinio gyvenimas tiesiogiai palietė ne tik pagrindinius atlikėjus – sportininkus ir trenerius, bet ir kitą, mažiau matomą, tačiau puikiai girdimą sporto įvykių pusę. Rungtynes nušviečiantys krepšinio komentatoriai Lietuvoje su įšalusiu sezonu prarado pagrindinį pajamų šaltinį, tačiau išlieka pozityvūs ir šarvuojasi kantrybe.
Vaidas Čeponis ir Rytis Vyšniauskas
Vaidas Čeponis ir Rytis Vyšniauskas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Mūsų šalyje yra keturi komentatoriai, kurių pagrindinis, o kai kuriais atvejais – ir vienintelis amatas ir pajamų šaltinis yra sporto renginių nušvietimas televizijos žiūrovams Lietuvoje.

Vienas jų – staigiai į komentatorių elitą šovęs ir greitai ten įsitvirtinęs vilnietis Rytis Vyšniauskas, girdimas Eurolygos ar NBA sirgaliams.

Didžiaisiais pasaulio sportais gyvenantis vaikinas aktyviai dalyvauja ir tinklalaidėse bei laidose, tačiau gyvenimas ir sportas Lietuvoje sustojo, stabtelėjo ir jis.

„Galvoju, kad jei apie 80 proc. pajamų susidaro iš komentavimo, tuomet tai yra pagrindinis ir vienintelis mano amatas. Visa kita – nedidelis priedas“, – 24sek sakė dažnas „Ginčo“ laidų svečias.

Rytis yra bene daugiausiai rungtynių komentuojantis žmogus Lietuvoje, mačų skaičius per mėnesį sukasi tarp 30-35. Praktiškai kasdien po mačą, o kartais po du. Prie jau minėtos Eurolygos ir NBA prisideda ir futbolas – UEFA Čempionų bei Anglijos „Premier“ lygos.

Šešerius metus komentatoriaus duoną kremtantis TV3 sporto transliacijų balsas išlieka ramus, nors situacija – kebli.

„Nerimo nėra. Manau, kad sporto kanalai niekur nedings. Tai vienas dalykas. Kitas – ne vieneriems metams į priekį turimos sutartys su UEFA, „Premier“ lyga, Eurolyga ir NBA. Nežinau, kiek čia tiksliai reikės laiko viskam sugrįžti į savas vėžes, bet sportas anksčiau ar vėliau grįš. Aš ramus, kad sportas sugrįš, o komentatorių reikės. Nematau reikalo panikuoti ir stipriai dėl to stresuoti. Reikia rūpintis savimi, sveikata ir aplinkiniais, o darbai tikrai sugrįš“, – mintimis dalijosi šalto proto ambasadoriumi tituluojamas R.Vyšniauskas.

Kiek uždirba komentatoriai Lietuvoje?

Atlyginimų spektras už komentuotas rungtynes Lietuvoje yra pakankamai platus.

24sek žiniomis, visi TV3 sporto komentatoriai už vieną mačą su mokesčiais gauna 83 eurus, „į rankas“ – apie 60 eurų. Jei komentuojama dvikova yra NBA, uždarbis sukasi apie 100 eurų.

Visi uždirba tiek pat, vyrauja lygybė, nepriklausomai nuo komentatoriaus „svorio“.

Lietuvoje krepšinio lygoje – susitarimo su valdžia reikalas. 24sek žiniomis, ryškiausių stipriausios šalies krepšinio lygos komentatorių honorarai už dvikovą gali siekti ir 150 eurų, bet yra ir tokių, kuriems už mačą įplaukia tik po 60-70 eurų.

Paulius Jakelis – Kaune gimęs, bet 10 vaikystės metų kaimyninėje Latvijoje, Jūrmalos mieste, praleidęs vaikinas. Jis Lietuvoje jau 11 sezonų dirba krepšinio ir futbolo komentatoriumi, tad užsidaręs sporto ratas jį palietė irgi labai stipriai.

„Tokia jau situacija – pasaulinė koronaviruso pandemija. Aš viską pilnai suprantu, stabdymų tikrai reikėjo imtis. Sveikata yra svarbiausia ir tai yra prioritetas. Sporto gyvenimas sustojo labai staiga. Keista turėti tiek daug laisvo laiko. Tai sudėtingas laikotarpis visiems, bet yra komentatorių, kurie gyvena tik iš šio amato, tad jiems daug sunkiau“, – sakė TV3 sporto komentatoriumi dirbantis 29-erių P.Jakelis.

Alfredo Pliadžio nuotr./Paulius Jakelis
Alfredo Pliadžio nuotr./Paulius Jakelis

Futbolą ir krepšinį apžvelgiantis vaikinas per mėnesį susirinkdavo nemažą komentuojamų rungtynių vidurkį – 15-20 mačų, o tai yra apie pusė mėnesinių jo gaunamų pajamų.

Kita pusė ateina iš futbolo klubo Vilniaus „Žalgiris“, kuriame P.Jakelis dirba komunikacijos ir rinkodaros direktoriumi, tačiau klubo veikla šiuo metu – praktiškai sustojusi.

Šiuo metu krepšinio ir futbolo balsas laiką leidžia Klaipėdoje. Laikas bėga lėtai, bet P.Jakelis tolumoje mato šviesą: „Svarbiausia – sveikata. Dabar tiesiog reikia išlaukti ir saugoti vieniems kitus bei laikytis visų rekomendacijų“.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vaidas Čeponis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vaidas Čeponis

Komentavimo veteranas išlieka šmaikštus

„Esu absoliutus bedarbis. Gyvenu prie miško, renku butelius ir einu juos priduoti į taromatą. Tai man į naudą, nes numesiu svorio ir tapsiu dar gražesnis“, – sau būdingu stiliumi šmaikštavo komentavimo banginiu Lietuvoje įvardijamas Vaidas Čeponis.

Panevėžietis nevengia juokauti, nors situacija nėra saldi. 48-ąjį gimtadienį netrukus minėsiantis krepšinio ekspertas komentuodavo apie 6-7 mačus per mėnesį, sudėjus FIBA Čempionų lygą ir LKL, jis taip pat dalyvaudavo laidoje apie krepšinį bei rašydavo įvairias prognozes.

V.Čeponis – tikras komentavimo veteranas, ryškiai matomas dideliame būryje jaunuolių. Šiuo amatu panevėžietis užsiima jau daugiau nei 15 metų, o visos jo pajamos sukosi aplink krepšinį.

„Dabartinė situacija rodo, jog sezonas nutrauktas teisingai. Tuo metu atrodė, jog logiškiausia būtų buvę nukelti sezoną neribotam laikui. Matome, kas darosi, virusas plinta, tad sprendimas buvo teisingas“, – sakė V.Čeponis.

Lietuvos kalbos ir literatūros studijas baigęs krepšinio ekspertas dabar atokiai leidžia laiką su šeima, jis nori išnaudoti laiką knygų skaitymui bei akiračio plėtimui, nes sezono metu laiko tam nėra daug.

„Neįsivaizduoju, kaip reikės ištverti iki sezono pradžios. Sunkiausia psichologiškai, nes veiklos mažai, o sezono startas tik rugsėjo pabaigoje. Žmona dirba ir išlaiko mane, galvoju, jog reikės pasikeisti vardą į Alfonsas“, – kvatodamas sakė LKL komentatorių veidas.

VIDEO: „Ginčas“ dėl konflikto: ar teisinga krepšininkus palikti be pinigų?

Gelbėjimosi ratas

Estijoje įsikūręs TV3 kanalas neplanuoja palikti komentatorių „ant ledo“ bei planuoja galimus variantus, kaip jiems galėtų suteikti galimybę gauti bent kažkokių pajamų.

Siūloma išeitis – „tiesiogiai“ komentuoti senas, klasika virtusias NBA ar Čempionų lygos rungtynes, taip duodant šansą į kišenę įsimesti vieną ar kitą kapeiką.

„Gali galva sprogti, jei tektų du mėnesius tiesiog sėdėti ir nieko nedaryti. Reikia veiklos, džiugu, jog atsirado tokie variantai. Kanalas bando rūpintis komentatoriais, kad nebūtų taip, jog sėdi du mėnesius su nulinėmis pajamomis. Duoda šansą kažkiek užsidirbti ir pasireikšti“, – sakė R.Vyšniauskas.

Sulėtėjęs gyvenimas sporto sektoriuje atnešė įvairių išbandymų bei sėja mintis ekspertams, komentatoriams bei apžvalgininkams, kaip save realizuoti ir tuo pačiu užsidirbti pinigų.

Vieni galvoja monetizuoti savo sugebėjimus apžvelgiant senus mačus ar rašant straipsnius, kiti – darant tinklalaides ir kuriantis patreonus.

„Variantų yra, – sakė R.Vyšniauskas. – Aš dar turiu viltį, jog futbolas birželio mėnesį gali ir grįžti. Be žiūrovų stadionuose, bet mums transliacijų būtų. Manau, kad tai nėra neįmanomas dalykas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius