-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 17

Debiutui „Žalgiryje“ pasiruošęs D.Giedraitis: apie stiprybes, traumas ir rinktinės svajonę

Pasirašęs ilgalaikę sutartį su Kauno „Žalgiriu“ rugpjūčio pradžioje, Dovydas Giedraitis po kiek daugiau nei trijų mėnesių šią savaitę debiutuos Lietuvos flagmano gretose. 15min portale – pokalbis su „Žalgirio“ naujoku apie jo stiprybes, traumų šmėklą, rinktinės svajonę, „Žalgirio“ vaizdelį ir sąžiningiausio žaidėjo apdovanojimą.

Sensacingame Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) pusfinalyje surakinęs pagrindinį Kauno „Žalgirio“ variklį Luką Lekavičių, kovoje dėl čempionų titulo Panevėžio „Lietkabelio“ pitbulis Dovydas Giedraitis geriausios savo versijos neparodė.

Kaip paaiškėjo vėliau, talentingą krepšininką ir vėl pakirto trauma, uždariusi duris į Europos čempionato atrankos langą, o gal ir į pagrindinį Senojo žemyno turnyrą.

Krepšininkui teko gultis po chirurgo skalpeliu – gydytojai išvalė čiurnos ataugas ir rekonstravo raištį. Tai lėmė, kad be krepšinio 22-ejų metų Dovydas išbuvo daugiau nei penkis mėnesius.

Pastarąsias tris savaites combo stiliaus gynėjas jau pluša treniruotėse su kitais „Žalgirio“ žaidėjais.

„Viskas yra gerai, nors dar kažkiek trūksta kondicijos. Tai yra darbas treniruotėse. Viskas kol kas atrodo neblogai, jaučiu, kad esu pasiruošęs žaisti rungtynėse, – 15min sakė D.Giedraitis. – Įsilieti į treniruotes po tiek laiko nežaidimo lengva tikrai nebuvo. Viską pradėjome po truputį, nieko neforsuojant ir nemetant manęs iškart į ugnį. Pirmos treniruotės tebuvo apšilimas, nieko daugiau, o dabar jau šimtu procentų sportuoju su komanda. Viskas įsivažiavo palaipsniui.“

Didysis sugrįžimas ir debiutas „Žalgiryje“, su kuriuo vasarą jis sudarė net penkerių metų sutartį, kai Kauno komanda paklojo didžiulę išpirką Madrido „Estudiantes“ klubui, įvyks šią savaitę. Ir veikiausiai ne penktadienio Eurolygos dvikovoje su Milano „Olimpia“, o sekmadienį vietiniame fronte Pasvalyje su „Pieno žvaigždėmis“.

Nors Kazys Maksvytis dar prieš dvi savaites žadėjo mesti Dovydą į aikštelę.

„Šiek tiek jau buvome kalbėję su treneriu, kad išbėgsiu į aikštelę su Vilniaus „Rytu“, tačiau tvarkaraštis nebuvo lengvas, neapsimokėjo manęs mesti į ugnį. Galvoju, kad nieko tokio, tik dar labiau atsigavau ir esu pasiruošęs žaisti, – sakė D.Giedraitis. – Nežinau, prieš Milaną galbūt dar nežaisiu, nes tai yra svarbios Eurolygos rungtynės. O dėl LKL... Galbūt kažkam reikės pailsėti prieš dvigubą Eurolygos savaitę, gal dar kažkas. Manau, mano sugrįžimas įvyks sekmadienį.“

Tai nebuvo pirmas kartas, kai neatlaikė D.Giedraičio kūnas. Jis praleido beveik visą 2020–2021 metų sezoną dėl peties traumos, nežaidė ir praėjusio sezono pradžioje du mėnesius, kai krepšininkas turėjo problemų su čiurna.

Kaip bebūtų, neigiamomis mintimis dėl neatstojančios traumų šmėklos jis neapsikrauna.

„Esu dar jaunas, traumų jau buvo, bet bandau save įtikinti, kad tai tik pradžia ir viskas turi susitvarkyti. Negali būti taip, kad visada bus trauma po traumos. Aš dirbu ties šiais dalykais ir stengiuosi sustiprinti savo silpnąsias vietas“, – 15min sakė D.Giedraitis.

Krepšininkas buvo sulaukęs Kazio Maksvyčio kvietimo į liepos pradžioje vykusį Europos čempionato atrankos langą.

„Gal truputį gaila, kad sudalyvauti nepavyko, bet žiūrint iš kitos pusės – išsigydyti traumą ir pasiruošti sezonui buvo pagrindinis mano noras. Aš turėjau rinktis ir pasirinkau susitvarkyti sveikatą“, – teigė Dovydas.

Debiutas nacionalinėje komandoje nusikėlė, bet jis gal įvyks vasarį FIBA atrankos lange, kuris lietuviams nieko nereikš, o gal net ir pasaulio čempionate, kadangi būtent tokio pobūdžio gynybinių krepšininkų K.Maksvytis pristigo Europos pirmenybėse?

„Kiekvieno lietuvio krepšininko svajonė yra žaisti rinktinėje ir atstovauti savo šaliai. Manau, kad viskas yra įmanoma, bet priklausys nuo šio sezono ir kaip aš atrodysiu. Tikrai norėčiau atstovauti Lietuvos rinktinei, tuo labiau pasaulio čempionate“, – mintimis dalijosi D.Giedraitis.

LKL.LT nuotr./Dovydas Giedraitis
LKL.LT nuotr./Dovydas Giedraitis

Kai sutartį su legendinio Vilniaus „Lietuvos ryto“ žaidėjo Andriaus Giedraičio sūnumi turėjusi Madrido „Estudiantes“ netriumfavo antroje Ispanijos lygoje bei dar bent metams nukėlė sugrįžimą į ACB, tinklus ant lietuvio metė ne tik „Žalgiris“, bet ir Las Palmo „Gran Canaria“ bei tas pats „Lietkabelis“.

Užkulisiuose buvo kalbų ir apie tai, jog ilgalaikę sutartį sudaręs D.Giedraitis bus skolinamas Europos taurėje rungtyniaujančiam Panevėžio klubui.

„Nežinau, gal egzistavo variantas nuomos sąlygoms ir pirmąjį sezoną sužaisti Panevėžyje. Bet tai trenerių ir organizacijos sprendimai, jie sprendžia, ar mane pasilikti. Jei pasiliko, vadinasi, mato mane rotacijoje ir kad galėsiu kažką duoti komandai ir aikštelėje“, – teigė žalgirietis.

Karjerą 16-metis Dovydas pradėjo Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) ekipoje Molėtų „Ežerūnas“, jau 17-os išvyko į Ispaniją, sezoną nuomos pagrindais sužaidęs Panevėžyje.

„Žalgirio“ marškinėliai D.Giedraičiui tapo ketvirtaisiais profesionalo karjeroje, o Eurolygos lygį jis pastebėjo vos įžengęs į Nemuno salą.

„Visos suteikiamos sąlygos „Žalgiryje“ yra tikrai aukščiausio lygio. Nieko panašaus niekada nesu turėjęs ar matęs. Pagrindinis dalykas – sąlygos. Man dar neteko keliauti su komanda, nemačiau, kaip atrodo visos kelionės, tad šių dalykų kol kas nežinau“, – sakė D.Giedraitis.

D.Giedraitis pasidalijo įspūdžiais apie „Žalgirio“ vyriausiąjį trenerį Kazį Maksvytį. Nors tai yra pirmas kartas tame pačiame klube, pažįstami jie yra jau seniai.

„Trenerį pažinojau iš anksčiau, nes tėvai yra geri pažįstami, o ir aš esu sportavęs keliose krepšinio stovyklose kartu su Kaziu. Susitikimas „Žalgiryje“ mums nėra pirmasis, – 15min sakė D.Giedraitis. – Per savo trumpą karjerą jau esu turėjęs keletą trenerių – serbų, ispanų, o dabar – lietuvis. Kazys yra šiek tiek ramesnio būdo žmogus, bet tai nereiškia, kad jis nesugeba iš žaidėjų išsireikalauti to, ko jis nori. Jis viską protingai derina, derina ir krūvius su fizinio pasirengimo treneriais, kalbasi ir bendrauja su žaidėjais, kaip sveikatos ir ar ko mums netrūksta. Manau, kad su Kaziu Maksvyčiu viskas yra gerai.“

VIDEO: PIKENROLAS: galimybių metas „Žalgiriui“ ir Matas Buzelis pasaulio čempionate

Dovydas laukia ne tik kelionių, bet ir debiuto Eurolygoje, kurią įdėmiai sekdavo vaikystėje. Jis puikiai pamena vakarus prie TV, kai vaikį Dovydą žavėjo Madrido „Real“ snaiperis Jaycee Carrollas.

„Aš visada žiūrėdavau europietišką krepšinį, NBA man niekada nebuvo kažkas tokio įspūdingo. Arčiau širdies visada buvo Eurolyga. Stebėdavau Jaycee Carrollo žaidimą, vėliau ir pačiam teko prieš jį žaisti Ispanijos lygoje. Nebūdavo taip, kad išsirinkčiau vieną komandą ar krepšininką, labiau sekdavau savo pozicijos žaidėjus“, – sakė D.Giedraitis ir pridėjo, kad prieš debiutą stipriausiame Senojo žemyno klubiniame turnyre yra ir jauduliuko.

„Jauduliuko yra ne tik dėl Eurolygos, bet ir dėl LKL. Vis dėlto grįžtu į aikštelę po ilgo laiko. Bet su tuo jauduliuku reikės susitvarkyti. Manau, kad įsivažiuosiu per kelerias rungtynes ir galėsiu ramiau žengti į Eurolygą“, – aiškino D.Giedraitis.

Zalgiris.lt / Teodoro Biliūno nuotr./Dovydas Giedraitis
Zalgiris.lt / Teodoro Biliūno nuotr./Dovydas Giedraitis

Krepšininkas dar nediskutavo su Kaziu Maksvyčiu dėl savo vaidmens komandoje ir būsimų užduočių, bet pats užsiminė, ką galėtų „Žalgiriui“ pasiūlyti.

„Galvoju, kad galėčiau duoti dar didesnį agresyvumą gynyboje ir metimų iš tolimos distancijos. Kol kas tiek, žiūrėsime, kaip viskas pavyks“, – sakė D.Giedraitis, kuris save mato daugiau atakuojančio gynėjo, o ne įžaidėjo pozicijoje.

Žaidimas antroje pozicijoje reikštų mažėjančias kitų krepšininkų, tokių kaip Tomas Dimša ir Karolis Lukošiūnas, minutes.

Vis dėlto pats Dovydas konkurencinės aplinkos „Žalgirio“ rūbinėje nejaučia.

„Niekas rūbinėje nekalba apie konkurenciją. Kas geriau tą savaitę atrodys treniruotėse, manau, žais ir rungtynėse. Sezonas ilgas, gali pasitaikyti ir traumelių... Kol kas jokios konkurencijos rūbinėje nėra, bet aikštelėje viskas yra kitaip“, – teigė D.Giedraitis.

Būtent K.Lukošiūnas tapo vienu artimiausių D.Giedraičio bičiulių komandoje.

„Šalia manęs rūbinėje sėdi Lukošiūnas, kiek toliau – Birutis, bet su juo buvome žaidę anksčiau ir esame šiek tiek pažįstami, – sakė D.Giedraitis. – Visi klubo žmonės mane priėmė tikrai šiltai, nebuvo jokių blogesnių dalykų ar likusių skausmų nuo praėjusių sezonų. Daugiausiai bendrauti tenka su Lukošiūnu, Biručiu ir Rolandu Šmitu. Tikrai gerai sutariu su visais. Nėra jokių pykčių.“

Zalgiris.lt / Teodoro Biliūno nuotr./Dovydas Giedraitis
Zalgiris.lt / Teodoro Biliūno nuotr./Dovydas Giedraitis

Nors sužaisti „Žalgiryje“ šis perspektyvus žaidėjas dar nespėjo, bet jis iš arti pastaruosius tris mėnesius stebėjo visą procesą.

Namuose Eurolygoje dar nepralaimėję kauniečiai praėjusią savaitę triumfavo Prancūzijoje ir su 4 pergalėmis bei 3 pralaimėjimais žengia aštuntoje turnyrinės lentelės vietoje.

„Kol kas viskas yra gerai. Viską pradedame nuo gynybos, o tuomet atsiriša puolimas. Mes tikrai galime gintis, tai parodėme jau ne vienose rungtynėse. Visos rungtynės Eurolygoje būna paskutinių metimų ar paskutinių metimų rungtynės, tad reikia išlikti šaltiems ir viskas bus gerai, – sakė D.Giedraitis. – Vietos tobulėjimui irgi yra. Galbūt dar šiek tiek trūksta susižaidimo, galbūt kai kurie žaidėjai dar neprisitaiko prie naujų vaidmenų, nėra pratę žaisti taip, kaip dabar „Žalgiryje“. Manau, kad tobulėjimui vietos dar tikrai galime ieškoti ir tikrai rasime. Per treniruotes treneriai mato ir mes ties tuo dirbame.“

O kurie žalgiriečiai sezono starte jam palieka didžiausią įspūdį?

„Keenanas Evansas su Kevarriusu Hayesu palieka labai gerą įspūdį. Šiek tiek kitaip viską įsivaizdavau prieš jiems atvažiuojant, bet jie atvažiavo, pabendravau ir viskas yra super. Nėra jokių blogų dalykų, o tai galbūt kažkiek stebina, – 15min sakė D.Giedraitis. – Man yra tekę žaisti su užsieniečiais, kurie ne taip gerai prisitaiko, bet čia problemų nebuvo ir viskas yra labai gerai. Keenanas ir Kevarriusas – komandiški žmonės, kurie puikiai prisitaikė rūbinėje. Nepasakyčiau, kad jie yra iš Amerikos.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Andrius Giedraitis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Andrius Giedraitis

Prieš šio „Betsafe-LKL“ sezono startą D.Giedraitis sulaukė malonaus įvertinimo – apodovanojimo „Už džentelmeniškumą sporte ir gyvenime“. Būtent šį krepšininką, praėjusį sezoną vilkėjusį Panevėžio „Lietkabelio“ komandos marškinėlius, lygos teisėjai išskyrė kaip vieną sąžiningiausių ir džentelmeniškiausių žaidėjų.

„Man pačiam įdomu, ką reiškia sąžiningiausio žaidėjo prizas. Žinoma, tai pamalonina, bet tikrai tokių dalykų neakcentuoju ir nesureikšminu“, – sakė D.Giedraitis.

Kokios krepšininko savybės galėjo papirkti arbitrus?

„Tikrai nežinau, nes būna ir taip, kad ir aš pasikalbu su teisėjais, bet gal dėl to, kad nešoku į akis ir nerėkiu? Tikrai nežinau, negaliu atsakyti“, – atsakė D.Giedraitis.

Ramybe aikštelėje išsiskiriantis krepšininkas primena savo tėtį Andrių Giedraitį. Tačiau D.Giedraitis sako, kad yra ir daugiau savybių, kurias jis perėmė iš savo tėčio.

„Manau, kad ramybę perėmiau iš tėčio. Aš ne vieną dalyką iš jo esu perėmęs, o ramybė galbūt yra vienas iš jų. Galvoju, kad tikrai esu perėmęs tėčio lėtą dvižingsnį, galbūt dar tritaškį metimą, o brolis – „verpstę“. Kas ką galėjome, tas tą iš tėčio susirinkome“, – sakė Dovydas.

VIDEO: PIKENROLAS: galimybių metas „Žalgiriui“ ir Matas Buzelis pasaulio čempionate

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius